Turussa toista kertaa järjestettävässä uusnatsien 188-mielenosoituksessa puhuu perussuomalaisten kansanedustaja

Perussuomalaiset ja Pohjoismainen Vastarintaliike kulkivat rinnakkain uusnatsien järjestämässä 188-mielenosoituksessa 18.8.2018.

Kirjoitimme heinäkuussa artikkelin Kansallismielisten liittoumasta (KL), jonka jälkeen äärioikeiston yhteenliittymän järjestämä kesäleiri sai ampumaharjoitustensa takia valtakunnallista julkisuutta. KL:n leirin yhteydessä huomio kiinnittyi siihen, että joukko perussuomalaisia ei ainoastaan osallistunut vaan myös toimi keskeisinä järjestäjinä yhdessä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) ja Soldiers of Odinin (SOO) uusnatsien kanssa.

Elokuun 18. päivä 2019 KL järjestää uudestaan viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestämänsä 188-Kukkavirta -nimellä kulkevan natsimielenosoituksen, joka tuo Turkuun äärioikeistoa aina perussuomalaisista PVL:ään. PVL:n avoimen kansallissosialistisen mielenosoituksen päättymispaikalta lähteneestä 188-mielenosoituksessa puhui perussuomalaisten kaustislainen kunnanvaltuutettu ja nykyinen kansanedustaja Mauri Peltokangas, joka puhui myöhemmin samana vuonna äärioikeiston itsenäisyyspäivän 612-mielenosoituksessa. Vaikuttaa siltä, että KL pyrkii tekemään 188-mielenosoituksesta itselleen uuden vuosittaisen perinteen itsenäisyyspäivän marssien rinnalle.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja Suomen Sisun paikallisia johtohahmoja hoitamassa 188-mielenosoituksen käytännön järjestelyjä 18.8.2018. Joukossa muun muassa PVL:n Porin ryhmänjohtaja Cari Murto ja Helsingin ryhmänjohtaja Rami Joukanen sekä perussuomalaisten nykyinen kansanedustaja Mauri Peltokangas kaustisilta ja tamperelainen paikallisaktiivi Seikku Kaita.

Tänä vuonna 188-mielenosoituksen viralliseksi puhujaksi on ilmoitettu perussuomalaisten naantalilainen kansanedustaja Vilhelm Junnila. Junnilan osallistumisen noustua julkisuuteen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi hyväksyvänsä puolueen kansanedustajan osallistumiselle mielenosoitukseen, jonka järjestäjiin kuuluu myös väliaikaisesti kielletyn PVL:n uusnatseja. Vuonna 2015 perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen osallistuminen yhteiseen tapahtumaan PVL:n jäsenten kanssa johti määräajaksi erottamiseen “eduskuntaryhmästä, mutta nyt puolueen puheenjohtaja pitää kansanedustajan osallistumista samaan tilaisuuteen natsien kanssa ihan hyvänä asiana”, blogisti Sakari Timonen tiivistää. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Halla-aho suositteli julkaisemallaan listalla Junnilan äänestämistä Varsinais-Suomessa.

Vilhelm Junnilan vuoden 2019 eduskuntavaalikampanjointia Hommaforumilla. Rasistista iskulausetta vauhditettiin ottamalla kaikki irti Junnilan ehdokasnumerosta 88, joka natsien numerologiassa merkitsee HH (Hail Hitler). Numero 88 yhdistettiin vasemmalla logossa myös toiseen natsien suosimaan numeroon 14, joka viittaa natsistiseen salaliittoteoriaan.

Junnilan ja ampumaleirin lisäksi suomensisulaiset perussuomalaiset ovat olleet otsikoissa kesän 2019 mittaan Juha Mäenpään haikailtua 1930-luvun oikeistoradikaalin Lapuan liikkeen perään. Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piiripäällikkönä toimiva Mäenpää kiemurteli perussuomalaisille tuttuun tapaan Helsingin Sanomien otettua häneen yhteyttä asian tiimoilta. Tämän seurauksena Kokoomus otti etäisyyttä perussuomalaisiin. Lisäksi poliisi ilmoitti 13. elokuuta alkavansa tutkia Mäenpään puheenvuoroa eduskunnassa kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Sunnuntaina 18. elokuuta paikalliset antirasistit ja antifasistit järjestävät vastalauseena äärioikeiston kokoontumiselle Turku ilman natseja -mielenosoituksen, johon osallistui viime vuonna yli tuhat ihmistä. Kehotamme kaikkia rasimin ja fasismin vastustajia osallistumaan mielenosoitukseen, johon järjestetään Tampereelta ja Helsingistä bussikuljetus.

Katso myös: