Liveseuranta: Turku ilman natseja 2019

Varis-verkoston toimitus tekee liveseurantaa Turku ilman natseja -mielenosoituksesta ja muista päivän tapahtumista (lisätietoa kootusti täältä) sunnuntaina 18.8.2019. Aloitamme tämän artikkelin päivittämisen aamupäivällä noin kello 11, jonka jälkeen seuraamme päivän tapahtumia iltapäivään asti. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä tiliämme @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #ilmanNatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnisteella. Voit laittaa meille tietoa, kuvia ja tunnelmia paikan päältä lähettämällä viestiä Twitterissä, Varis-verkoston Facebook-sivulle tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Liveseuranta

16:20: Lopetamme liveseurantamme tähän, mutta seuraamme toki tilannetta edelleen ja julkaisemme analyysin päivän tapahtumista tulevina päivinä. Kiitos kaikille, jotka tänään vastustivat äärioikeistoa Turussa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

15:47: Viidentoista minuutin päästä alkaa Brinkkalan sisäpihalla, Vanhan suurtorin kulmalla, Turku ilman natseja -mielenosoituksen viralliset jatkot.

15:41: PS-Nuorten ja Perussuomalaisten tapahtuma Turun kauppatorilla on päättynyt.

15:40: Muistakaa, että kaupunkialueella pyörii poliiseja myös siviiliasuissa. Tässä kaksi:

15:33: Perussuomalaisten ja PS-nuorten tapahtumassa ainoastaan kolmisenkymmentä osallistujaa.

15:16: Poliisi käännytti natsijoukon. Ovat nyt matkalla kohti Läntistä pitkääkatua. Poliisi seuraa joukkoa.

15:14: Noin 20 natsia poistui Kauppiaskatua ylöspäin Maariankadulle kohti Aurakatua.

15:13 Vastamielenosoittajia pyörii joka puolella torin ympärillä. Poliisit ovat kireänä ja blokkaavat kaikkia väyliä.

15:09: Kauppatorilla pyörii täsmälleen samat uusnatsit, jotka marssivat aiemmin Kansallismielisten liittouman (KL) kulkueessa. Perussuomalaisten ja PS-Nuorten tapahtuma ja KL:n uusnatsimarssi ovat käytännössä yhtä ja samaa äärioikeistolaista mobilisaatiota Turkuun.

14:59: Äärioikeisto alkaa kokoontua Turun kauppatorilla. Kourallinen paikalla Perussuomalaisten ja PS-Nuorten tapahtumassa, poliiseja ympärillä. Tietojemme mukaan juuri nyt kymmeniä Soldiers of Odin -natsipartiojärjestön aktiiveja matkalla Kauppatorille. Paikalle odotetaan myös vastamielenosoittajia.

14:34: Kohta alkamassa Natsit pois Turusta! -tapahtuma Kauppatorilla. Eerikinkadulla aivan torin nurkalla edelleen huomattava määärä uusnatseja Paniravontala Koulussa.

14:32: Kuva “muistotilaisuudeksi” verhoillusta Kansallismielisten liittouman (KL) uusnatsimarssista. Kärjessä Soldiers of Odin -natsipartiojärjestö. Heidän perässään Pohjoismainen vastarintaliike. Tapahtumassa puhui Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila.

14:11: Kello 15:00 alkaa Natsit pois Turusta! -tapahtuma Turun kauppatorilla. Kello 16:00 alkane Turku ilman natseja -mielenosoituksen jatkot Brinkkalan sisäpihalla. Tiedot päivän ohjelmasta tiiviisti täällä.

14:03: Lisää kuvia antifasistisesta Turku ilman natseja mielenosoituksesta.

Kuva: JDSorvari.

13:44: Kourallinen Uudenmaan Perussuomalaisia yritti tulla Turku ilman natseja -mielenosoitukseen. Poistettiin paikalta. Mukana ainakin Uudenmaan PS-Nuorten puheenjohtaja Pyry Lii-Soinio sekä hallituksen jäsen Linus Linsen.

Kuva: Jyri Kimari.

13:33: Eerikinkadun Panimoravintola Kouluun näyttää kerääntyneen noin 20 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsia ja saman verran muita hajanatseja Kansallismielisten liittouman marssin päätyttyä. Ota yhteyttä Panimoravintola Kouluun: (02) 274 5757 ja 040 756 4739

13:20: Oululaiset rasistit Junes Lokka ja Tiina Wiik ovat työntyneet Turku ilman natseja -mielenosoitukseen. Mellakkapoliisit ympäröivät heidät ja ohjasivat maijaan. Junes Lokka kopitettiin “poliisilakiperusteisesti häiriöiden ehkäisemiseksi”.

https://twitter.com/ylijuonikas/status/1163034261391323141

13:20: Noin 20 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsia ja muita hajanatseja havaittu osoitteen Eerikinkatu 17 tienoilla. Turun keskusta-alueella, Kauppatorista hieman itään.

13:05: Kriminalisoidun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsit erkaantuivat 188-kukkavirta-kulkuuesta. Lähtivät kirjaston suuntaan poliisisaattueessa.

12:56: Siviilipukuinen poliisi Turku ilman natseja -mielenosoituksen liepeillä. Pitäkää huolta kanssamielenosoittajista ja levittäkää kuvaa.

12:55: Turku ilman natseja mielenosoitus saapui päätöspisteeseensä.

12:49: Arvio paikan päältä: Äärioikeistolaisia vähemmän kuin viime vuonna. Maksimissaan 200, mukaan lukien 50 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja Soldiers of Odinin uusnatsia vastarannalla.

12:40: Turku ilman natseja -mielenosoitus Jokirannassa. Viitisensataa antifasistia liikkeellä.

Kuva: Misha Dellinger.

12:32: Turku ilman natseja -mielenosoitus lähdössä liikkeelle.

12:25: Kansallismielisten liittouman uusnatsikulkue on saapunut odotettuun päätöspaikkaansa, jokirantaan Tuomiokirkonsillan pohjoispuolelle. Puheet ovat alkaneet. Nyt äänessä Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila. PVL ja SoO näyttävät kerääntyneen vastarannalle.

12:10: Antifasistien määrä kasvaa nopeasti Puolalanpuistossa.

12:08: Kansallismielisten liittouman )KL) äärioikeistolainen kulkue lähti liikkeelle Turun vähätorilta. Viime vuoden tapaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja Soldiers of Odinin uusnatsit ryhmittyivät kulkueen keulaan. Paikalla olevan äärioikeistohahmon Panu Huuhtasen mukaan paikalla on vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

12:00: Ihmisiä alkaa kerääntyä Puolalanpuistoon vastustamaan Turkuun saapuneita äärioikeistolaisia. Turku ilman natseja -mielenosoitus on virallisesti alkanut.

11:33: Jos olet vielä matkalla mielenosoituspaikoille, lue vielä läpi viime hetken vinkkimme päivän tapahtumiin. Päivän ensimmäinen kokoontumispaikka on ao. karttakuvan länsireunassa:

Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.

11:23: Linja-autokuljetukset Helsingistä ja Tampereelta Turku ilman natseja -mielenosoitukseen ovat päässeet perille Turkuun aikataulun mukaan ilman ongelmia.

11:08: Tuomiokirkon nurkilla on nähty joukko Soldiers of Odin -järjestön uusnatseja.

11:08 Tervetuloa Varis-verkoston antifasistiseen liveseurantaan Turun tämänpäiväisistä mielenosoituksista! Turku ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu vajaan tunnin päästä Puolalanpuistossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita Varis-verkoston sivulla:

Antifasistinen vastarinta on aiemminkin lopettanut vuosittaisia suuria natsimarsseja:

Fasismia ja antifasismia käsitteleviä tekstejä muualta: