Haastattelu: Sunnuntain mielenosoitus ja äärioikeisto Turussa

Yli tuhat ihmistä marssi Turku ilman natseja tunnuksen alla 18.8.2018.

Variksen toimitus otti yhteyttä verkoston Turun ryhmään ennen sunnuntaina 18. elokuuta 2019 järjestettävää Turku ilman natseja -mielenosoitusta. Kysyimme miten antifasistinen mobilisaatio sujuu ja mitä muuta Turussa on viime aikoina tapahtunut.

Mitä Turussa tapahtuu sunnuntaina 18. elokuuta?

Äärioikeistolainen Kansallismielisten Liittouma aikoo pitää Kukkavirta 188 -mielenosoituksen Turun Aurajokirannassa. Vuonna 2018 ensimmäistä kertaa järjestetyn 188-mielenosoituksen järjestelyihin osallistui äärioikeistoa perussuomalaisista Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen. Viime vuotiseen tapaan natsit kutsuvat mielenosoitustaan “muistotilaisudeksi” Turun puukotusten uhreille. Tietenkään nämä rasistit eivät ole kiinnostuneita terroriteon uhreista, vaan käyttää tapahtunutta levittääkseen omaa rasistista ja ihmisvihamielistä sanomaansa. Turussa on kuitenkin jo viime vuonna järjestäytynyt laaja koalitio ihmisiä vastustamaan natsien yritystä osoittaa mieltään Turun kaduilla. Koalitio kulkee nimellä Turku ilman natseja, ja myös Varis-verkosto on ottanut siihen osaa alusta asti.

Turku ilman natseja järjestää Turussa samana päivänä oman mielenosoituksensa vastustaakseen natsien toimintaa. Tänä vuonna mielenosoitusmarssin lisäksi on luvassa viimevuotiseen tapaan puheita ja musiikkiesityksiä, mutta uutuutena myös koko perheen katuliitutapahtuma ja mielenosoituksen jatkotapahtuma sunnuntai-iltana.

Miten sunnuntain mielenosoituksen järjestelyt ovat sujuneet ja millaisin mielin odotatte sunnuntaita?

Järjestelyt ovat sujuneet oikeastaan mainiosti! Viime vuonna tehtiin jo paljon tärkeää pohjatyötä, joka on helpottanut järjestelyjä tänä vuonna. Myös yhteistyö järjestäjäporukan sisällä on sujunut viimevuottakin sulavammin ja järjestäjäjoukko on myös viimevuotista suurempi. Olemme tyytyväisiä että Turusta löytyy laaja joukko ihmisiä jotka haluavat toimia konkreettisesti fasismin ehkäisemiseksi ja odotammekin rauhallisin mielin tulevaa sunnuntaita.

Mitä kaikkea Turussa järjestetään mielenosoituksen ympärillä? Mielenosoituksen liittyen on jo pidetty Kirjakahvilan kuulijoita täyteen vetänyt seminaari fasismista Suomessa ja lisää tapahtumia on luvassa.

Vanhalla Suurtorilla järjestetään ennen mielenosoitusta lastentapahtuma klo 10 alkaen, joka sisältää muun muassa keppihevosnäyttelyn. Turku ilman natseja -mielenosoituksen päättymispaikalla Vanhalla Suurtorilla pidetään puheita ja musiikkiesityksiä jonka jälkeen mielenosoitus on ohi. Heti tämän jälkeen Kirjakahvila on auki ja siellä on tarjolla Turun Kansankeittiön tekemää ruokaa sekä klo 16 alkaen Turku ilman natseja -jatkot jossa soittaa useita bändejä.

Miltä äärioikeiston tilanne vaikuttaa Turussa? Millaisia äärioikeistolaisia tapahtumia Varsinais-Suomessa on ollut viimeisen vuoden aikana? Koko maassa on ollut hiljaisempaa mitä tulee äärioikeiston julkisiin esiintymisiin vuonna 2019.

Äärioikeiston tilanne Turussa vaikuttaa melko hiljaiselta. On odotettavissa, että tämänkin vuoden Kukkavirta 188 -mielenosoituksen osanottajista iso osa on haalittu Turun ulkopuolelta.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Turun ryhmä on pieni tai jopa olematon, sillä he eivät enää edes levitä natsitarrojaan. Silloin kuin he ovat uskaltaneet jalkautua julkisesti Turun kaduille jakamaan lentolehtisiä, mukana on aina ollut natseja muista kaupungeista. Lisäksi Turun seudulla on jonkin verran Soldiers of Odinin jäseniä, mutta heitä näkee harvoin kaupungista. Näiden kahden ryhmän jäsenten kohdalla puhutaan siis yksittäisistä uusnatseista.

Huhtikuussa 2019 Turussa järjestettiin äärioikeiston Awakening II -konferenssi, jonka järjestäjistä ja osallistujista suurin osa oli Turun ulkopuolelta. Tapahtuman puhujista yksikään ei ollut Varsinais-Suomesta. Awakeningin järjestäjätahot ovat Sarastus ja Suomen Sisu, jotka taas kytkeytyvät perussuomalaisiin. Molemmista asuu joitain keskeisiä toimijoita Varsinais-Suomessa, kuten Awakeningin järjestelyssä mukana ollut Riku Hautala.

Kansalissosialistisen Ukonvasama-ryhmän julkaisema kuva sen järjestämästä “Vasaman mahti” tapahtumasta Turun seudulla 28.-29.6.2019. Suurin osa paikallaolleista uusnatseista tuli Turun ulkopuolelta.

Lisäksi Turussa toimii kansallissosialistinen muutaman hengen Ukonvasama-kollektiivi, joka keskittyy natsistiseen musiikkialakulttuuriin. Ukonvasamaa johtaa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen entinen Turun osaston johtaja Pauli Kaila. Tämän lisäksi uusnatsien musiikkialakulttuuriin keskittyvän Veriyhteys-sivun perustaja ja uusfasistisen Sarastus-verkkolehden toimituskuntaan kuuluva Rami Leskinen asuu Turussa. Ukonvasama järjesti kesäkuun lopussa Turun seudulla kansallissosialistisen “musiikki- ja voimailutapahtuman” nimeltä “Vasaman mahti”, jossa soitti natsibändejä eri kaupungeista.

Haluatteko lähettää terveisiä kaikille natsien vastustajille?

Kutsumme kaikkia jotka haluavat vastustaa fasismia ja rasismia liittymään mukaan Varis-verkoston Turun ryhmän toimintaan sekä osallistumaan Turku Ilman Natseja -mielenosoitukseen ja sen oheistapahtumiin! Variksen Turun ryhmä toimii aktiivisesti vastustaakseen kaikenlaista fasismia ja rasismia sekä tavoittelee oikeudenmukaisempaa ja parempaa yhteiskuntaa kaikille. Toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen: varisturku@riseup.net.

Katso myös: