Expo: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalainen emojärjestö hajaannuksen vallassa – monet näkyvät jäsenet jättämässä järjestön

Äärioikeistoa tutkivan ruotsalaisen Expo-säätiön lähteiden mukaan epäonnistunut kaappausyritys on hajottamassa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Ruotsin osastoa (Nationella Motståndsrörelsen, NMR). Järjestön aikaisempi johtaja Klas Lund on jättämässä NMR:n ja pistämässä pystyyn uutta natsiryhmää. Lundia tukee ryhmittymä NMR:n jäseniä, jotka vaativat radikaalimpaa ja fanaattisempaa toimintaa. Suomensimme raportin, jonka Expo julkaisi natsijärjestön hajoamisesta eilen verkkosivullaan.

Useat NMR:n näkyvistä ja kovaa linjaa edustavista jäsenistä ovat irtautumassa järjestöstä perustaakseen oman natsiaktivisteista koostuvan ryhmänsä. Expo on saanut tiedot järjestön toiminnasta perillä olevilta lähteiltä. Expo voi vahvistaa, että NMR:n sisällä on käynnissä kahtiajakautuminen. Aikaisempi johtaja Klas Lund johtaa irtautuvaa ryhmää ja heidän toimintaansa kutsutaan järjestön sisällä kaappausyritykseksi. Konfliktin selkeimpänä syynä vaikutaa olevan riitely järjestön menetelmistä ja strategisista valinnoista. Osa kovan linjan natseista on sitä mieltä, että järjestöstä on tullut vähemmän radikaali viime vuosien aikana, kun järjestö on koittanut avata toimintaansa ja houkutella enemmän uusia jäseniä. Osa kovan linjan kannattajista, joita on NMR:N sisällä usein kutsuttu järjestön “keihäänkärjeksi” tai “ydinaktivisteiksi”, on kiehunut tyytymättömyydestä sen jälkeen kun NMR:n osallistuminen Ruotsin vuoden 2018 valtiopäivävaaleihin päättyi surkeaan epäonnistumiseen. Nykyjohdon sisäiset henkilöriidat ovat myös saattaneet vaikuttaa nyt tapahtuvaan jakautumiseen.

“Kaappausyritys” johtaa kahtiajakoon

Kuluneen kesän aikana on NMR:n sisällä ilmeisesti vaadittu sen nykyisen johtajan Simon Lindbergin eroa ja tämän korvaamista edeltäjällään Klas Lundilla. Expon lähteen antamien tietojen mukaan järjestön jäseniä on informoitu lähtijöiden yrittävän saada mukaansa lisää loikkareita. Irtautuva ryhmä koostuu sen johtajan Klas Lundin lisäksi korkea-arvoisista aktivisteista ja jäsenistä, jotka ovat olleet pitkään mukana natsijärjestön toiminnassa. Vuonna 2015 Klas Lund menetti asemansa NMR:n johtohenkilönä Simon Lindbergin ottaessa vallan järjestössä.

Lindbergin johdolla järjestön pyrkimyksenä on ollut avata aiemmin sulkeutuneen järjestön toimintaa ja saada se kasvamaan. Vaalivuonna 2018 NMR sanoi tavoitteenaan olevan kansanliikkeeksi kasvaminen. Klas Lundin näkemys järjestön luonteesta on puolestaan selvästi elitistisempi ja enemmän linjassa järjestön perinteiden kanssa. Lund on aiemmin tuomittu joukosta rikoksia ja hänellä on pitkä historia järjestäytyneen natsismin parissa. Lund oli mukana Vit Ariskt Motstånd ja Nationell Ungdom -natsiliikkeissä ennen kuin hän oli perustamassa NMR:ää. Lund on tuomittu taposta, ryöstöstä ja törkeästä aserikoksesta.

Expon lähteen mukaan myös NMR:n johtoon vuosien ajan kuulunut, järjestön ydinaktivistien keskuudessa suuresti kunnioitettu ja erittäin väkivaltainen Emil Hagberg on Lundin linjalla ja on jättänyt järjestön tämän vanavedessä. Hagberg on muun muassa tuomittu pahoinpitelystä, aserikoksesta sekä lukuisisia kertoja väkivaltaisesta mellakoinnista. Hagbergin päätös hylätä NMR merkitsee myös sitä, että järjestön viisihenkisessä valtakunnallisessa johtoryhmässä (“riksledning”) on nyt yksi tuoli vapaana.

Expon kysyttyä Hagbergilta kommenttia hän ei halunnut vahvistaa tai kieltää Expon saamien tietojen todenperäisyyttä. Hagberg päättää puhelinkeskustelun sanomalla “tulevaisuus saa näyttää ovatko ennustajanne olleet oikeassa vai eivät”.

Loikkausten maantiede: Södermanlandin lääni ja osia Tukholman ja Taalainmaan lääneistä vuotaneet pahimmin

Expon saamien tietojen mukaan tiedot loikkauksista ovat kiirineet NMR:n sisällä. Enemmistö aktivistetista 8. pesästa (“näste”) ja useat tunnetut aktivistit 1. pesästä, jotka käsittävät lähinnä Södermanlandin ja Suur-Tukholman, ovat liittyneet loikkariryhmän riveihin. Expon tietolähteen mukaan molempien pesien johtajat eli Södermanlandin Niklas Yngwe ja Tukholman Anders Rydberg ovat jättäneet järjestön. Toisten tietolähteiden mukaan myös merkittävä määrä 5. pesän eli Taalainmaan – jossa muun muassa Emil Hagberg asuu – aktivisteja on ollut osallisena järjestöä repineessä konfliktissa ja päättänyt liittyä lähtijöihin.

NMR:n jättävät Klas Lund (vasemmalla) ja Emil Hagberg (keskellä) sekä oikealla NMR:n nykyinen johtaja Simon Lindberg. Kuva on kollaasi. Valokuva: Expo.

Hajaannuksen merkkejä ollut näkyvissä

Runsas viikko sitten Simon Lindberg julkaisi puheenvuoron otsikolla “Onko NMR liberalisoitunut?” NMR:n kotisivuilla. Tekstistä käy ilmi, että natsilahkon johdon profiilia ja sen tekemiä valintoja on kyseenalaistettu järjestön sisällä. Lindbergin mukaan kyse on “irrallisen pohjattomista väitteistä”. Ilmeisesti väitteillä on kuitenkin ollut riittävästi painoarvoa, jotta johto on joutunut niihin reagoimaan kirjallisen kannanoton muodossa.

Pari päivää tämän jälkeen seurasi toinen kynäily, jonka oli tehnyt sittemmin hajonneeseen 8. pesään kuuluva Jimmy Thunlind. Thunlind on edelleen lojaali ja korostaa, kuinka kansallissosialistista kamppailua voi käydä eri tavoin esimerkiksi “autonomisten aktioiden” (natsien usein käyttämä nimitys sellaisista aktioista, joita he eivät voi virallisesti ottaa nimiinsä) ja “sosiaalisen yhdessäolon” keinoin. Mutta Thunlindin mukaan “eripuraisuus, lahkolaiset ajatukset harvoista valituista tai ulossulkeminen” eivät auta kamppailun voittamisessa.

Thunlindin kirjoitus on kaikesta päätellen pyrkimys reagoida järjestön sisällä viime aikoina tapahtuneisiin käänteisiin. Lisäksi heinäkuun lopulla paljastui, että yhtä järjestön podcasteista vetäneistä neljästä henkilöstä kolme oli ilman selitystä korvattu uusilla henkilöillä. Yksi pois jätetyistä vetäjistä on yllä mainittu Niklas Yngwe, joka Expon tietolähteen mukaan kuuluu irtautuneeseen ryhmään.

Väkivalta ja uhkailu vaarassa kasvaa?

Kysymykset uuden ryhmän järjestäytymismuodosta tai sen tulevasta koosta ovat toistaseksi vailla vastausta. On kuitenkin selvää, että Klas Lundin johtama ryhmä, jota kuvaillaan sulkeutuneemmaksi ja radikaalimmaksi kuin heidän hylkäämänsä NMR, ei tule toimimaan kuten NMR viime vuosina eli asettamaan ehdokkaita vaaleihin tai järjestämään suuria mielenosoituksia. NMR on toimintansa avaamisesta huolimatta ollut äärimmäisin ja väkivaltaisin järjestö valkoisen ylivallan kannattajien skenessä. Expon tutkija Jonathan Leman, joka on jo aikaisemmin varoittanut NMR:n kannalta pieleen menneiden vuoden 2018 valtiopäivävaalien voivan johtaa järjestön hajoamiseen kahtia, on huolissaan kehityksen saamasta suunnasta.

Lemanin mukaan “on olemassa vaara, että järjestön jakautuminen tulee johtamaan väkivallan ja uhkailun voimistumiseen NMR:stä irtautuneen ryhmän halutessa profiloitua radikaalimpien keinojen avulla. Sama vaara on olemassa myös NMR:n kohdalla, sillä järjestö saattaa kokea painetta näyttää omassa toiminnassaan, että syytökset “liberalisoitumisesta” ovat vailla pohjaa”.

Expo on ollut Emil Hagbergin lisäksi yhteydessä Niklas Yngween ja Anders Rydbergiin pyytäen heiltä kommenttia, mutta he eivät Hagbergin tavoin halunneet vahvistaa tai kiistää väitteitä NMR:n jakautumisesta kahtia tai heidän osuudestaan tapahtuneessa. Myös Simon Lindbergiin on yritetty ottaa yhteyttä mutta turhaan.

Lue lisää Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ruotsalaisesta emojärjestöstä sivuiltamme:

Ja Suomen osastosta: