AFA Tukholma: Nordisk Ungdom – jälleen yksi fasistinen järjestö luovutti

2017: “Onko sinulla rohkeutta?” 2019: “Lopettamispäätös”

Vuonna 2017 Nordisk Ungdom (NU, Pohjoismainen Nuoriso) julkaisi kirjoituksen, jossa sen jäseniä kehotettiin valmistautumaan “poliittisiksi sotilaiksi”, joiden “tulisi tulla uhraamaan olennaisesti enemmän kuin vain verta, hikeä ja kyyneliä”. Kaksi vuotta myöhemmin järjestöä ollaan nyt lakkauttamassa, koska sen toiminnan ylläpitäminen osoittautui liian hankalaksi näille sotilaille. AFA Tukholma selittää tässä kirjoituksessa kuinka tämä kehitys tapahtui ja minkä takia NU lopettaa.

Nordisk Ungdom perustettiin vuonna 2010 tavoitteenaan kasvaminen maanlaajuiseksi järjestöksi joka modernisoisi ruotsalaista fasismia uusien metodien ja poliittisten liittoumien avulla. Ensimmäisten vuosiensa aikana he tekivät yhteistyötä radikaalien islamistien kanssa yhdessä jakamansa antisemitismin ja konservatismin pohjilta. He myös yrittivät lähestyä radikaaleja vasemmistolaisliikkeitä toiveissaan yhteistyön tekeminen globalisaatiota ja yhteiskunnan “eliittejä” vastaan. NU määritteli itsensä aluksi fasistiryhmäksi, jolla oli sosialistisia piirteitä, joka ei vastustanut vain maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vaan myös uusliberalismin hyökkäystä työläisten oikeuksia vastaan, taloudellista epäoikeudenmukaisuutta sekä imperialismia. Tällä tavalla sen perustajat, jotka aikaisemmin olivat kuuluneet Nationaldemokraterna-puolueeseen (suom. Kansallisdemokraatit) toivoivat, että he pystyisivät yhdistämään sosialistisesti ja rasistisesti ajattelevia nuoria ja luomaan perustan uudenlaiselle fasistiliikkeelle. Inspiraationa tälle liikkelle toimivat pitkälti sellaiset ulkomaiset fasistiprojektit kuin Italian Casa Pound ja Saksan Junge Nationaldemokraten.

Tämä poliittinen strategia oli lopulta lyhytikäinen, osittain koska sosialistiliike etunenässään järjestäytyneet antifasistit kohtelivat NU:ta täysin samoin ehdoin kuin mitä tahansa fasistien katujoukkiota. Vaikka fasistit joskus yrittävätkin käyttää sosialistista retoriikkaa, se ei koskaan muuta sitä tosiasiaa, että he pohjimmiltaan haluavat jakaa työväenluokan ja saada meidät vihaamaan kollegoitamme ja naapureitamme todellisten vihollistemme sijasta. Sen vuoksi AFA-verkosto ja muut antifasistit pitivät huolen siitä, että NU haastettiin toistuvasti heti sen aloitettua julkisen toimintansa. Tämän seurauksena kaikki NU:n paikallisryhmät lopettivat pian toimintansa ja jäljelle jäänyt Tukholman ryhmä heikentyi huomattavasti. Sekin pystyi jatkamaan toimintaansa vain koska järjestön johto ja ydinjäsenistö asuivat Tukholmassa.

Sen jälkeen kun kokeilu fasistien ja vasemmistohenkisten nuorten yhdistämiseksi epäonnistui, Patrik Forsén (19840325-0155) ja muutamat muut aktivistit jatkoivat järjestön pyörittämistä. Useiden vuosien ajan järjestö etsi tapoja kasvaa ja tulla merkityksellikseksi toimijaksi, mutta kerta toisensa jälkeen heidän tilansa paljastettiin ja heidän tapahtumiinsa hyökättiin. Fredrik Haugen (aiemmin Hagberg) (19860924-0638) ja Christian Mattsson (19900604-4433) olivat muutamia niistä harvoista aktivisteista, jotka Patrik Forsénin ohella olivat vuosikausia järjestön toiminnassa mukana. NU kokeili vuosien mittaan erilaisia ideologisia suuntauksia, alkuaikojensa lähentymisestä vasemmistolaisuutta kohti aina niin sanottuun “alt right” -liikkeen retoriikkaan ja sen jälkeen kokeilua katolilaisen radikaalikonservativismin muodon parissa.

Vuosina 2015-2017 NU saavutti joitain onnistumisia mediassa ja uusien aktiivisten jäsenten hankinnassa tuottamalla videoita tekemistään provokaatioista kuten esimerkiksi järjestämistään hyökkäyksistä Pride-paraatia vastaan sekä vastustamalla pakolaislasten oikeuksien puolesta järjestettyä istumalakkoa. Yhdessä näistä tapauksista yksi henkilö haavottui kun soihtu heitettiin suoraan kohti nuorisojoukkoa, joka osallistui rauhanomaiseen mielenilmaukseen Tukholman Mynttorgetilla, mistä kirjoitimme aikaisemmin täällä . Samanaikaisesti NU:n jäsenistö osallistui aktiivisesti perustamansa sosiaalikeskuksen toimintaan Danderydin kunnassa. Sosiaalikeskuksen tarvitsemat tilat kuuluivat Danderydin kunnalle, jolta ne vuokrattiin väärällä nimellä. Patrik Forsén aloitti myös lukuisia sivuprojekteja, joista tärkeimpänä Skandinaviska Förbundet, Skandinaavinen liitto, jonka oli määrä toimia (virallisesti) nuorisotoimintaan pohjautuvan NU:n aikuisjärjestönä. Näistä sivuprojekteista ei kuitenkaan koskaan seurannut sen suurempia onnistumisia, vaan ne jäivät pilvilinnoiksi internetiin.

Kansainvälisenä naisten päivänä 8. maaliskuuta 2018 NU jälleen kerran toteutti aktion, jonka ainoana määränpäänä oli tuottaa hyvää videomateriaalia provosoimalla feministien mainittuna päivänä joka vuosi järjestämää mielenilmausta. Tällä kertaa heitä oli kuitenkin haastamassa joukko antifasisteja, mikä johti aktion epäonnistumiseen ja siihen osallistuneet joutuivat poistumaan paikalta häntä koipien välissä. Saman vuoden toukokuussa julkaisimme kuvakavalkadin ihmisistä, jotka ovat osallistuneet Nordisk Ungdomin toimintaan. Kuukautta myöhemmin anarkosyndikalistisen ammattiliiton SAC:n Arbetaren -lehti julkaisi tiedon heidän uusista toimitiloistaan, joka johti häätöön ko. tiloista ja kaiken heidän tähän tilaan käyttämänsä energian valumiseen hukkaan. Marraskuussa 2018 NU:n viimeinen mielenosoituskulkue johti avoimeen konfliktiin heidän ja uusnatsijärjestö Nordiska Motståndsrörelsenin (NMR, Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalainen emojärjestö – suom.huom) välillä, jälkimmäisten ruvettua väkivaltaisiksi antifasistien vastamielenosoitusta kohtaan. NMR:n käytös johti melkoiseen soppaan, joka päättyi tappeluun fasistien, poliisin ja antifasistien välillä. NU ei lainkaan pitänyt NMR:n riehumisesta ja tämä tuhosi siihen asti suhteellisen hyvinä pysyneet välit NMR:n ja NU:n välillä. Konfliktin seurauksena NU ei pelkästään marginalisoinut itseään valkoista ylivaltaa kannattavissa piireissä. Tämän lisäksi, koska he eivät halunneet enää osallistua NMR:n kanssa samoihin mielenosoituksiin, lopetti NU osallistumisen Mynttorgetin mielenosoituksiin. Vuosina 2018 ja 2019 aktiivisuuden taso ryhmässä väheni tasaisesti samalla kun jäsenistön määrä pieneni, kunnes lopulta ryhmä päätti virallisesti lakkauttaa itsensä.

“Me olemme päättäneet lakkauttaa järjestömme, koska emme pidä olosuhteita hedelmällisinä toimintamme jatkumiselle.”

Tänä perjantaina [2.8.2019] julkaistussa Nordisk Ungdomin ja Skandinaviska Förbundetin tiedotteessa julistetaan, että järjestöt lopettavat toimintansa. Takaiskujen täyttämän vuoden 2018 jälkeen ryhmän puheenjohtajat selittivät, että he eivät pysty enää jatkamaan toimintaansa, koska “aktivistit saavat potkuja töistään, liitot eivät suostu edustamaan heitä ja virkavalta jahtaa heitä samalla kun vasemmistoekstremistien sallitaan häiritä ja pahoinpidellä NU:n aktivisteja. Isot mediatalot juhlistavat tätä noitajahtia ja mielellään tuhoavat niin nuorten kuin vanhempienkin elämät. Vaalien tuloksia manipuloidaan. Meitä tuomitaan poliittisissa tuomioistuimissa, meidän ei sallita vuokrata tiloja ja pankit sulkevat tilimme.”

“Missä loput ryhmästä on?”, “Lomalla, kotona, vetelehtivät.”
“Yksi meistä hakattiin eilen.”

Nordisk Ungdom osallistui “Hate the neighbour”- ohjelman jaksoon. Ohjelmassa kerrotaan ryhmän toiminnasta dokumenttifilmin ja standup-komedian keinoin.

Me Tukholman AFA:ssa emme voi muuta kuin onnitella itseämme ja Ruotsin muita antifasisteja, jotka NU:n perustamisesta saakka vuonna 2010 ovat ilolla ja ylpeydellä tehneet näiden fasistien elämästä vaikeaa. Antifasistinen liike on kaikki nämä vuodet tehnyt kovaa työtä tunnistaakseen ja konfrontoidakseen nämä fasistit. Me antifasistisessa liikkeessä varmistamme, että fasistien työnantajat, kollegat ja naapurit tietävät mitä he tekevät vapaa-aikanaan. “Häiritsemällä ja hakkaamalla” fasisteja, jotka itse hyökkäävät rauhanomaisten mielenilmaisujen kimppuun, antifasistit myös rikkovat illuusion, jonka fasisti yrittävät luoda itsestään vahvoina, rohkeina, vihaisina valkoisina miehinä. Nordisk Ungdom ei ole onnistunut pitämään kiinni aktivisteistaan, jotka ovat eri vaiheissa liittyneet ryhmään, koska heitä on jatkuvasti haastettu. Tämä on käynyt erityisen selväksi tarkastellessa viime vuotta, jolloin koko järjestöstä pistettiin ilmat lopullisesti pihalle.

Tukholman AFA on vuosien mittaan nähnyt monien fasistijärjestöjen tulevan ja menevän. Svenskarnas Parti (Ruotsalaisten puolue), Fria Nationalister (Vapaat nationalistit), Nationaldemokraterna (Kansallisdemokraatit) ja Förbundet Nationell Ungdom (Kansallisen Nuorisen Liitto) ovat joitakin esimerkkejä valkoisen ylivallan ryhmistä, jotka ovat 2010-luvun aikana romahtaneet. Nordisk Ungdomin liittyminen tähän kerhoon ei ole tärkeää vain siksi, että meillä on yksi fasistijärjestö vähemmän vastustettavaksi, vaan myös siksi, että koko valkoisen ylivallan liike on kokonaisuutena heikompi. NU on toiminut kiintopisteenä fasistiliikkeessä ja se on tehnyt yhteistyötä ja muodostanut suhteita ryhmien ja hankkeiden kanssa, joilla on nyt vähemmän turvaa ja ylimääräisiä aktivisteja käytettävänä. Odotamme useampien pilvilinnojen romahtavan ja odotamme innolla ketjureaktiota joka syntyy tyytymättömyyden, henkilökohtaisten konfliktien ja lisääntyvän jakaantumisen myötä.

Nordisk Ungdom ei ole järjestönä enää ongelma. Ei ole täysin merkityksetöntä, että he luovuttivat päivää ennen Tukholmassa järjestettävää Pride-paraatia. He eivät onnistuneet keräämään edes kourallista aktivisteja toteuttamaan heidän vuosittaista “aktiotaan” ja olivat pakotettuja toteamaan, että heillä ei ole enää oikeutta olemassaoloon. Mutta järjestön heikkoudesta ja jäsenistön kyvyttömyydestä huolimatta muutamat sen entisistä jäsenistä muodostavat yhä uhan yksilötasolla. Kuten on käynyt aina ennenkin niin osa NU:n jäsenistä tulee jättämään poliittisen toiminnan taakseen toisten etsiessä muista fasistiryhmistä hengenheimolaisia, joiden kanssa toimia. Olemme aikaisemmin julkaisseet koosteen NU:n jäsenistä ja kannattajista, jotka voi nähdä täältä. Artikkeli on olennaisen tärkeä niin kauan kunnes olemme varmoja, että siinä mainitut natsit eivät ole enää millään tapaa aktiivisia ja kehotamme asianomaisia ottamaan meihin yhteyttä mikäli he jatkossa haluavat välttää huomiomme.

AFA Tukholma

Kirjoitus on julkaistu alunperin ruotsiksi AFA:n sivuilla. Käännöksessä on hyödynnetty myös tekstin englanninkielistä käännöstä.

Katso myös: