Persujen ampumaharjoituskohu vain jäävuoren huippu, puolueen natsiyhteydet perattava maanlaajuisesti

Kuva: rotvalli.ninja

Julkaisimme keskiviikkona 10. heinäkuuta 2019 artikkelin, jossa esiteltiin äärioikeistoa yhteenkokoa Kansallismielisten liittoumaa (KL). Tekstissä kerrottiin, että KL on järestänyt muun muassa salaisia leirejä, joissa on ollut mukana niin perussuomalaisten aktiivijäseniä kuin uusnatseja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) johtajaa myöten. Ainakin viimeisimmällä puolijulkisella leirillä ohjelmaan on kuulunut mm. ampumaharjoituksia jousipyssyillä ja ilmakivääreillä. Järjestön itse kirjoittamassa leiriraportissa kuvataan natsijohtaja Antti Niemeä ampumassa ilmakiväärillä, kun taas toisessa kuvassa näkyy ihmiskasvoista tehdyt maalitaulut, joista kasvot oli sensuroitu hymiöillä. Pian jutun julkaisun jälkeen Twitterissä alettiin selvittää keiden ihmisten kuvia KL:n julkaisemissa sensuroiduissa kuvissa on taustalla.

Vertailemalla maalitauluissa olleita sensuroituja kuvia poliitikkojen kuviin näyttää siltä, että maalitauluina olivat opetusministeri Li Andersson (vas.), antisemitististen salaliittoteorioiden vakiokohde George Soros ja pääministeri Antti Rinne (sdp). Takimmaisessa maalitaulussa on mahdollisesti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), mutta kuvassa on liian vähän tunnistettavia piirteitä minkäänlaisiin johtopäätöksiin.

Vasemmistopoliitikoista tehtyjen maalitaulujen ammuskelusta tekemämme päivitykset lähtivät leviämään kulovalkean tavoin sekä Facebookissa että Twitterissä. Olemme uutisoineet näistä Perussuomalaisten uusnatsiyhteyksistä aiemminkin, mutta kohun syntymiseen vaikutti tietysti natsien toiminnan poikkeuksellisen irvokkuus. Vasemmistopoliitikkojen teloitusten mielikuvaharjoituksiin on suhdauttava sillä vakavuudella, että Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho omalta osaltaan inspiroi jo norjalaista Anders Behring Breivikiä murhaamaan 69 sosiaalidemokraattia vuosikymmenen alkupuolella. Toisaalta vasta kuukausi sitten saimme lukea, kuinka Saksassa uusnatsi teloitti maahanmuuttomyönteisen poliitikon hänen omalle kotiovelleen. Äärioikeisto on useissa Euroopan maissa osoittanut, että se on valmis tukeutumaan terroriin tavoitteidensa ajamiseksi.

Olennaisinta tässä kohutapauksessa ei kuitenkaan ole yksittäiset ampuharjoitukset – vaikka silläkin on oma painoarvonsa – vaan se, että maan johtavan oppositiopuolueen Perussuomalaisten aktiivit järjestäytyvät yhdessä muun muassa hovioikeudessa kielletyn uusnatsijärjestön PVL:n kanssa Kansallismielisten liittouma -ryhmässä. Tietojemme mukaan vastaavia leirejä on järjestetty aiemmin kolme kertaa muiden tapahtumien ohella. Toinen oleellinen huomio on se, että tapaus osoittaa jälleen kerran, ettei Suomen perinteinen media suhtaudu Perussuomalaisten ja uusnatsien yhteistyöhön asian edellyttämällä vakavuudella.

Persujäsenet aktiivisessa roolissa uusnatsitapahtumien organisoinnissa

Suurimman oppositiopuolueen aktiivit ammuskelemassa ministereiden ja juutalaisten kuvia uusnatsien kanssa ei ole tähän mennessä ylittänyt joidenkin maan suurimpien medioiden uutiskynnystä. Ne lehdet, kuten Iltalehti ja Aamulehti, jotka aiheesta uutisoivat, keskittyivät ainoastan muutamien persuaktiivien osallistumiseen eivätkä hahmottaneet asian laajempaa taustaa. Perussuomalaisten aktiivit eivät ainoastaan osallistuneet natsileirille, vaan olivat sen aktiivisia järjestäjiä. Tampereen Perussuomalaisten hallituksen jäsen Seikku Kaita ja Tampereen Perussuomalaisten varavaltuutettu Terhi Kiemunki kuuluvat molemmat Kansallismielisten liittouman hallitukseen. Kaita on lisäksi KL:n sihteeri, ja Kiemunki toimii järjestön varapuheenjohtajana. Molemmat ovat tietojemme mukaan Pirkanmaalla järjestettyjen leirien keskeisiä taustavoimia. Myös leiriraportti oli allekirjoitettu Terhi Kiemungin nimimerkillä (“TK”).

Perussuomalaisten ja uusnatsien yhteistyö Kansallismielisten liittoumassa ja muissa äärioikeistorakenteissa ei myöskään rajaudu ainostaan yksittäisiin rivijäseniin tai edes Pirkanmaan alueelle. Esimerkiksi kansallismielisten liittouman hallitukseen kuuluvat Kaidan ja Kiemungin lisäksi muun muassa Helsingin Perussuomalaisten hallituksen varajäsen Karin Zeiger sekä perussuomalaiset Elisa Hiltunen ja Mika Schwach. Lisäksi Kansallismielisten liittouman mielenosoituksiin ja tapahtumiin on osallistunut lukuisia Perussuomalaisten jäseniä (ja kannattajia) aina kansanedustajia myöten. Viime vuoden elokuussa järjestetyn Kukkavirta 188 -mielenosoituksen puhujana toimi sittemmin Perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Suomen Sisun piirijohtaja Mauri Peltokangas, ja mielenosoitukseen osallistui esimerkiksi kansanedustaja Kike Elomaa sekä persuvaltuutettu ja pitkän linjan suomensisulainen Teemu Lahtinen. Samassa mielenosoituksessa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) jäsenet marssivat kulkueen kärjessä.

Perussuomalaisten kaustislainen kaupunginvaltuutettu Mauri Peltokangas (puku päällä) neuvottelee PVL:n ja muiden 188-kulkueen järjestäjien kanssa. Kuvassa vasemmalta oikealle Suomen Sisun Kanta-Hämeen piiripäällikkö Maarit Toivainen, PVL:n tamperelainen jäsen Jari Mäki, Perussuomalaisten Peltokangas, PVL:n Porin ryhmänjohtaja Cari Murto, Tampereen Perussuomalaiset ry:n rahastonhoitaja ja Suomen Sisun Pirkanmaan piiripäällikkö Seikku Kaita ja kidutusmurhasta tuomittu PVL:n helsinkiläinen jäsen Rami Joukanen.

Perussuomalaisilla on pitkäjänteinen ja rakenteellinen yhteys marginaalisempiin äärioikeistoryhmiin, jotka levittävät samoja salaliittoteorioita ja mobilisoivat samoja ihmisiä. Perussuomalaisten selkein ja parhaiten dokumentoitu yhteys muuhun äärioikeistokenttään on maanlaajuinen fasistijärjestö Suomen Sisu, joka on lähes koko historiansa kehittynyt symbioosissa puolueen kanssa. Mutta varsinkin kunta- ja maakuntatasoilla Perussuomalaiset tukeutuvat myös valtakunnallisesti vähäpätöisiin, mutta paikallisesti hyödyllisiin fasistiryhmiin ja -aktiiveihin uusintaakseen kannattajapohjansa ja pitääkseen yllä konkreettista äärioikeistolaista toimintaa. Esimerkiksi juuri Pirkanmaalla KL:aa, Suomen Sisua ja Perussuomalaisia organisoivat samat ihmiset, minkä lisäksi Terhi Kiemunki vaikuttaa liittyneen myös PVL:ään. Perussuomalaiset imevät merkittävän osan kannatuksestaan ja yhteiskunnallisesta vaikutusvallastaan tästä sekalaisesta joukosta äärioikeistolaisia aktiiveja, ryhmiä, youtubekanavia ja muita medioita, ja muita projekteja, jotka eivät suoranaisesti toimi puolueen alaisuudessa tai sen jäseninä.

Suomessa perinteiset mediat eivät ole koskaan muodostaneet päättäväistä lähestymistapaa äärioikeistoon. Usein median tapa käsitellä äärioikeistoa on ennemminkin pelannut äärioikeiston pussiin, sillä toimittajat astuvat helposti ansoihin, joita fasistit asettavat saadakseen toiminnalleen huomiota ja merkitystä. Esimerkiksi edellisinä vuosina Perussuomalaiset ja muu äärioikeisto pyrkivät määrätietoisesti siirtämään hyväksyttävän yhteiskunnallisen keskustelun rajoja, pitämään keskustelun itsepintaisesti kiinni maahanmuuttokysymyksessä jatkuvilla provokaatioilla, ja tuomaan samalla rasistisia käsitteitä arkikieleen. Joissakin medioissa sekä lähdettiin tiedostamatta tähän provokaatioiden dynamiikkaan mukaan että omaksuttiin myös äärioikeiston kehittämät käsitteet ilmiöiden kuvailuun. Yksi tuore esimerkki tästä saatiin viime vaalien aikaan, kun Perussuomalaisten narratiivi meni mediassa läpi sellaisenaan ja Suomen Uutisten lisäksi myös kaupallinen lehdistö alkoi puhua äärioikeiston kehittämästä “ilmastohysteriasta”. Sen sijaan kesäkuisten ampumaharjoitusten kaltaisissa tapauksissa Perussuomalaisiin suhtaudutaan poikkeuksellisen varovaisesti, eikä toistuvasti natsiyhteyksistä vedetä laajempia johtopäätöksiä vuosia jatkuneesta yhteistyöstä edes silloinkaan kun aiheesta uutisoidaan.

Onko sinulla tietoa Perussuomalaisten ja muiden äärioikeistolaisten ryhmien ja aktiivien välisistä yhteyksistä kotikunnassasi? Tietoja voi lähettää sähköpostiimme varistoimitus[at]riseup[piste]net.

Katso myös: