Mikä ihmeen Kansallismielisten liittouma?

Kansallismielisten liittouman järjestämä Kukkavirta-188 niminen mielenosoitus Turussa 18.8.2018. Kulkuetta johti KL:n aktiivit Terhi Kiemunki (kuvassa havuseppele kädessä) ja Tero Ala-Tuuhonen, joiden takana Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsit ovat järjestön tunnusta kantavissa huppareissa ryhmittäytyneet natsijohtaja Antti Niemen (kuvassa vasemmalla sinisessä t-paidassa) johdolla. Kuvakaappaus Terhi Kiemungin FB-profiilista.

Kansallismielisten liittouma (KL) on kesällä 2017 perustettu äärioikeistolainen koalitio, joka kokoaa yhteen toimijoita perussuomalaisista Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen (PVL). KL on järjestänyt salaisia leirejä, mielenosoituksia, ja keskustelutilaisuuksia, sekä kerännyt adresseja ja mainostanut sen piiriin kuuluvien ryhmien omia tapahtumia.

KL on julkisten tietojen mukaan ollut alun alkaen Soldiers of Odinin (SOO) vetämä projekti, mutta käytännössä sen nimissä tapahtumia on järjestänyt ennen kaikkea väliaikaisesti kielletyn PVL:n uusnatsit sekä Suomen Sisun johtavat henkilöt, joista suurin osa on perussuomalaisten jäseniä. KL toimii siis kuten itsenäisyyspäivän 612-mielenosoituksen taustalla oleva ryhmittymä, joka kokoaa perussuomalaisia ja uusnatseja järjestämään yhdessä äärioikeistolaista soihtukulkuetta. PVL myönsi julkisesti vasta vuonna 2018 olleensa aloittamassa 612-mielenosoitusta vuonna 2014.

Rekisteröity yhdistys tuo yhteen perussuomalaisia ja uusnatseja

Kansallismielisten liittouma ry rekisteröitiin yhdistykseksi 11. joulukuuta 2018. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on Soldiers of Odin -natsipartiojärjestön jyväskyläläinen johtohahmo Tero Ala-Tuuhonen, varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki, sihteeri Seikku Kaita ja taloudenhoitaja Elisa Hiltunen. Lisäksi yhdistyksen hallituksessa istuu Vesa Apo, Samppa Granlund, Jukka Ketonen, Kim Larni, Sami Luoma ja Mika Schwach.

Näistä ainakin Kaita ja Hiltunen ovat perussuomalaisten aktiiveja, kun taas puolueesta pois potkittu Kiemunki on aktivoitunut PVL:ssä. Olemme kirjoittaneet hallituksen jäsenistä tarkemmin jo aiemmassa KL:a käsittelevässä jutussammme.

Kansallismielisten liittouman vuosikokous 27.4.2019. Kuvassa vasemmalta oikealle: Mika Schwach, puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen, sihteeri Seikku Kaita, taloudenhoitaja Elisa Hiltunen, Jukka Ketonen, Vesa Apo, varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki (kyykyssä). Sami Luoma ja Karin Zeiger. Kuva: Kansallismielisten liittouman kotisivu

Joulukuussa Yle kirjoitti KL:sta pitkän artikkelin, jossa Kiemunki itse kertoi suoraan liittouman toimivan yhteistyössä PVL:n kanssa. Yhteydet ovat todennäköisesti jopa vielä julkisuuteen kerrottua tiiviimmät, mistä kertoo PVL:n johtajan osallistuminen KL:n pienelle leirille.

Salaisia leirejä ja mielenosoituksia

Viimeisen vuoden aikana KL on lähinnä keskittynyt erilaisten adressien ja tiedotteiden tehtailuun sekä järjestänyt epäonnistuneen hädin tuskin parikymmentä ihmistä Oulussa keränneen rasistimielenosoituksen. Yhdistykseksi rekisteröitymisen jälkeen KL piti vuosikokouksen huhtikuussa 2019 ja ilmoitti alkavansa ottaa uusia jäseniä, mutta otaksuttavasti tunku ei ole tässä seurassa ollut kovaa.

KL:n merkittävin rooli äärioikeistolaisesta ympäristössä onkin tuoda kulissien takana yhteen erilaisia toimijoita. Kiemunki aatetovereineen on järjestänyt jo neljä kertaa salaisen KL:n leirin, jonne on kerääntynyt äärioikeistolaisia toimijoita eri ryhmistä suunnittelemaan “kansallismielistä” toimintaa ja koordinoimaan sitä. Poliittisesti merkittävää on, että PVL:n kaltaisen väliaikaisesti kielletyn natsijärjestön lisäksi samoille leireille on osallistunut perussuomalaisten paikallisaktiiveja.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi ampumassa verkkokuvista sensuroituja ihmistauluja Kansallismielisten liittouman käsinauha käsivarressaan kesäkuussa 2019. Etualalla KL:n puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen. Leirin järjestämiseen osallistui perussuomalaisia. Kuva: Kansallismielisten liittouman kotisivu
Kansallismielisten liittouman verkkosivuilla olevista kuvista on sensuroitu keiden kuvilla leirillä harjoiteltiin ampumista. Huomioi myös pöydällä vasemmalla olevat oletettavasti taistelun harjoittelua varten rivissä olevat puukot. Kuva: Kansallismielisten liittouman kotisivu
Kansallismielisen liittouman kesäleiri kesäkuussa 2019. Vasemmalla Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi. Perussuomalaisten aktiivi Seikku Kaita Tampereelta on toinen oikealta. Kuva: Kansallismielisten liittouman kotisivu

Salaisessa paikassa 7.-9. kesäkuuta 2019 järjestetylle leirille osallistui PVL:n Suomen johtaja Antti Niemi sekä perussuomalaisia ja heitä lähellä olevia tahoja, kuten Tampereen perussuomalaisten hallituksen jäsen Seikku Kaita. PVL:n johtajan osallistuminen KL:n leirille ei ole sattumaa. Onkin syytä kysyä, mitä perussuomalaiset tekevät natsijohtajan kanssa “kansallismielisten” verkostointia ja toiminnan koordinoimista varten järjestetyllä leirillä sekä ylipäänsä samassa äärioikeistolaisessa koalitiossa.

Seuraava KL:n julkinen tapahtuma on Turussa 18. elokuuta 2019 järjestettävä 188-mielenosoitus, joka kerää toistamiseen eri puolilta Suome Turun kaduille PVL:n uusnatseja ja muuta äärioikeistoa. Tapahtuma on toisinto elokuulta 2018. Tuolloin PVL marssi ensin omassa kansallissosialistisessa mielenosoituksessaan ja osallistui sen jälkeen 188-Kukkaviran käytännön järjestelyihin. Samana päivänä Turussa järjestettiin yli tuhannen ihmisen Turku ilman natseja -mielenosoitus, johon osallistui monta kertaa enemmän ihmisiä kuin äärioikeiston kahteen mielenosoitukseen.

Aiempia Kansallismielisten liittoumaa käsitteleviä tekstejä: