Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tulevaisuus Ruotsissa: kasvu loppu, loppuelämä kitukasvuisena poliittisena lahkona

Ludvika, Sweden 2019-05-01 NMR demonstration. Expo.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalainen emojärjestö Nordiska motståndsrörelsen sai koolle noin 150 henkilöä vappumielenosoitukseensa Ludvikan kunnassa. Luku on huomattavasti pienempi kuin edellisvuonna.

Natsien vappu Ruotsissa. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalainen emojärjestö on aktiivisempi kuin koskaan ennen, mutta sen pyrkimykset houkutella riveihinsä mattimeikäläisiä avoimella Hitlerin palvonnalla on tullut tiensä päähän. NMR:n kohtalona on fanaattiseksi lahkoksi jääminen, ja tämä tekee heistä vaarallisia.

Ruotsin suurin natsijärjestö Nordiska motståndsrörelsen (NMR, Pohjoismainen Vastarintaliike) kokoontui osoittamaan mieltä vapunpäivänä. Tapahtumien kulku oli kaavamaisuudessaan varsin tuttu. Natsit kiihkoilivat, kohtasivat vastustusta ja saivat aikaan uutisotsikoita. Kiinnostavinta oli kuitenkin heidän lukumääränsä: natseja oli vähemmän kuin edellisinä vuosina.

EU-lippu poltettiin

Ludvikan kunnassa noin 150 natsia laahusti pitkälti rauhallisesti taajaman keskusta-alueiden läpi. Poliisi teki yhden ilmoituksen paheksuttavasta käytöksestä (anmälan om förargelseväckande beteende) NMR:n jäsenten poltettua julkisesti EU-lipun. Yksi vastamielenosoittaja poistettiin paikalta, koska hän oli poliisin mukaan häiriöksi julkisella paikalla pidettyään liian kovaa meteliä. Natsien marssireitin varsi oli rauhallisten vastamielenosoittajien reunustama. Samanaikaisesti natsimarssin kanssa paikallinen kansalaisyhteiskunta järjesti kaksi eri tapahtumaa osoittaakseen vastustavansa NMR:n läsnäoloa paikkakunnalla. Toisessa tapahtumista osallistujiin kuului mm. Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf, paikkakunnan suurten työnantajien ABB:n ja Spendrupsin edustajat sekä paikallisen kansalaisyhteiskunnan toimijoita.

Levottomuuksia Kungälvin kunnassa

Kungälvissa 250 henkilöä osallistui NMR:n levottomuuksien leimaamalle marssille. Osa vastamielenosoittajista laukoi ilotulitteita sekä heitti paukkupommeja (knallskott) ja kiviä niin natsien kulkuetta kuin poliisejakin kohti. Vastamielenosoittajat yrittivät myös rynnätä natsikulkueen kimppuun. Natsijohtaja Simon Lindbergin puheen aikana poliisi otti kiinni yhden NMR:n aktivistin puhetta kuunnelleesta ihmisjoukosta, koska tämän epäiltiin syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Sanomalehti Göteborgs Tidningin mukaan poliisi olisi iltapäivän mittaan ottanut kiinni 20 henkilöä. Epäiltyjä rikoksia olivat niin kutsutun veitsilain rikkominen (ruots. Knivlagen; laki kieltää veitsien sekä muiden pisto- ja teräaseiden hallussapidon julkisilla paikoilla jos niitä voidaan käyttää toisten henkeä ja terveyttä uhkaaviin rikoksiin) sekä yleisen järjestyksen vaarantaminen.

Natsien pidettyä puheensa piti poliisi koko joukon paikoillaan ja lähetti lopulta 25 henkilöä paikalliselle poliisiasemalle. Joitakin henkilöitä epäiltiin rikoksista, muita taas haluttiin kuulustella. Rikosepäilyjä olivat väkivaltainen mellakka, kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä virkamieheen kohdistuva väkivalta ja uhkailu.

Käyrä nousemaan…

NMR on viime vuosina pyrkinyt kasvattamaan kannattajakuntaansa. Ulkopuolisen tarkastelijan silmin tämä on näyttänyt sosiaaliselta kokeilulta, jossa halutaan selvittää, miten pitkälle fanaattisuudella voi vakaassa demokratiassa päästä. NMR palvoo Hitleriä ja edistää epätavallisen aggressiivista antisemitismiä. Melkein kaikki NMR:n vappumielenosoituksissa pidetyt puheet sisälsivät juutalaisvastaisen teeman.

Samanaikaisesti järjestö on yrittänyt laajentua. Organisaatiorakenne on pistetty uusiksi, jotta osa-aikainen aktivismi natsiaatteen puolesta olisi mahdollista. Mielenosoitusten rivit on avattu kannattajille ja uteliaille.

Kansainvälisessä vertailussa strategia on ollut menestys. Mikään muu järjestö maailmassa ei suhteellisesti ottaen ole kyennyt saamaan riveihinsä niin montaa avoimen kansallissosialistisen agendan kannattajaa.

…ei se seiso kuitenkaan

Ruotsalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna NMR:n hanke oli muutaman vuoden ajan menestys. Jokaiseen natsijärjestön järjestämään mielenosoitukseen tuli edellistä enemmän ihmisiä. Enää ei ole niin.

Vuonna 2018 natsien mielensoitus Ludvikassa keräsi 350 henkeä. Samaan aikaan 140 henkeä marssi Bodenissa. Yhteensä noin 500 henkeä. Tänä vuonna määrä laski viidenneksellä – Ludvikassa marssi 150 henkeä ja Kungälvissa 250 henkeä eli yhteensä noin 400 henkeä.

NMR:n aktivistit valkoisissa kauluspaidoissa marssivat natsien kulkueen eturivissä Ludvikassa. Ydinaktivistit vastaavat valtaosasta kaikkea NMR:n toimintaa. Kuva: Expo

Kuten Expon uudesta vuosiraportista käy ilmi, oli NMR vuonna 2018 aktiivisempi kuin koskaan aikaisemmin. Tämä on pitkälti NMR:n ydinaktivistien, eli mielenosoitusten kärjessä marssivien valkopaitojen, aikaansaannos. Heitä ei kuitenkaan käytännössä ole aikaisempaa enemmän.

Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?

NMR:n pyrkimykset houkutella uusia, osa-aikaisia kannattajia, jotka eivät halua omistaa koko elämäänsä natsismille, ovat käyneet yhtä tahmeiksi kuin heidän ruskea aatteensa. Valkoista ylivaltaa kannattavissa piireissä kilpailu kannattajien sieluista eri ääriliikkeiden kesken on koventunut. NMR:n täydellinen floppi viime syksyn eduskuntavaaleissa masensi natsilahkon sympatisoijia lisää – kaikki puheet myötuulessa olevasta liikkeestä osoittautuivat perusteettomiksi eikä NMR:n taaperrus Ö-liigan pohjamudissa vala uskoa mihinkään järin voittoisaan tulevaisuuteen.

Ihmiseltä vaaditaan kuitenkin aika paljon, jotta tämä jaksaisi seistä tuntikaupalla jollain torilla puuduttavia puheita kuunnellen ja sietää samalla mielenosoitusta saartavien vastamielenosoittajien iholle tuleva inho, joka kohdistuu kaikkeen johon itse uskoo. Jos sitä paitsi sattuu asumaan 500 kilometrin päässä mielenosoituksen tapahtumapaikasta eikä tunne ketään muuta mielenosoitukseen osallistuvaa, niin monet käyttävät vapaan päivänsä paremmin jäämällä kotiin.

Poliittinen minilahko

Kaikki tämä ei ole varsinainen yllätys useimmille asiaa tunteville. Mutta totuuden luulisi valkenevan myös valkoisen ylivallan kannattajien piireissä. Avoin natsismi on tuomittu pysymään lahkolaisena toimintana. Mutta toisaalta juuri tämä tekee NMR:n kaltaisesta liikkeestä vaarallisen. He eivät tule saamaan massoja puolelleen. Sen sijaan he luovat aivan oman logiikkansa, jossa väkivalta ja viha on normalisoitu. Kun ihminen useaan otteeseen katkaisee siteet ystäviin ja perheeseen sekä kärsii sisäisestä paineesta ja kiusaamisesta, on tietä ulos vaikea löytää.

Ongelma ei ole enää NMR:n mielenosoitusten paikalle houkuttelemien kannattajien lukumäärä. Sen sijaan ongelman muodostavat ne valkoisiin kauluspaitoihin mielenosoituksissa pukeutuvat miehet, jotka kaikesta huolimatta ilmestyvät paikalle, ja jotka ovat jumissa yhä epätoivoisemmaksi käyvässä poliittisessa lahkossa.

Daniel Poohl, Daniel Vergara, Anders Dalsbro

Kirjoitus on julkaistu alunperin ruotsiksi Expo:n sivuilla 1. toukokuuta 2019.

Katso myös: