Kommentti: Surkastuuko kovassa paineessa oleva Pohjoismainen Vastarintaliike?

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ydintoimintansa parissa. Vasemmalla vuosimallia 2011 ja oikealla 2018.

Kuukausi sitten väliaikaiseen toimintakieltoon asetettu hitleristinen Pohjoismainen Vastarintaliike vaikuttaa olevan vaikeuksissa. Reilu kymmenen vuotta sitten perustetun PVL:n viime aikainen toiminta ja viestintä ulospäin antavat sekavan kuvan natsijärjestön tilasta.

Suomen tunnetuimmalla natsijärjestöllä Pohjoismaisella Vastarintaliikkeellä (PVL) oli vuonna 2014 juuri ja juuri yli kaksikymmentä aktiivijäsentä. Järjestön toiminta oli sisäänpäinlämpiävää ja yhteistyötä muiden äärioikeistolaisten toimijoiden kanssa vierastettiin. Vuonna 2015 PVL alkoi toimimaan aiempaa avoimemmin, johon natsijärjestöä rohkaisi edellisen vuoden lopussa Suomen Sisun ja Sarastuksen kanssa yhdessä aloitettu itsenäisyyspäivän 612-mielenosoitus. Lisäksi yhteiskunnallinen tilanne Suomessa muuttui aiempaa kovemmaksi, kun Juha Sipilä päästi Suomen Sisuun jo tuolloin tiivisti kytköksissä olevat Perussuomalaiset hallitukseensa. Sipilän hallituksen toiminnnan aloittaminen syksyllä avasi tien niin rasismin lisääntymiselle kuin työväenluokkaan kipeinä leikkauksina kohdistuvalle oikeistolaiselle luokkapolitiikalle. Yhteiskunnallinen maaperä oli siis Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten toiminnan takia muuttunut aiempaa otollisemmaksi kansallissosialistiselle demagogialle.

Varsinainen pommi tuli kuitenkin elokuussa 2015, jolloin Suomessa alkoi ennen näkemätön rasististen ja äärioikeistolaisten mielenosoitusten sarja, johon viitataan yleensä muutamien ensimmäisten mielenosoitusten nimien mukaisesti vuosien 2015-2016 Rajat kiinni -liikkeenä. Muita samaan äärioikeistolaiseen liikesykliin kytkeytyviä mielenosoituksia oli esimerkiksi hommaforumilaisten järjestämä Jotain rajaa -mielenosoitus, jossa puhui Sarastuksen päätoimittaja Timo Hännikäinen ja Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho – suomensisulaisia molemmat. PVL kykeni tuolloin toiminaan noin vuoden verran aiempaa avoimemmin Rajat kiinni -mielenosoitusten sisällä usealla paikkakunnalla. Natsijärjestö käytti tilaisuutta hyväkseen levittämällä mielenosoituksissa aktiivisesti kansallissosialistista propagandaa aiempaa laajemmalle uudelle yleisölle ja rekrytoi liikkeen piiristä uusia jäseniä.

Vuoden 2016 syyskuussa järjestön maine kuitenkin tahrautui ikuisiksi ajoiksi PVL-aktiivi Jesse Torniaisen tapettua Jimi Karttusen Helsingin asema-aukiolla. Tästä seurasi jättimäisen Peli poikki -mielenosoituksen ja muiden antifasististen aloitteiden lisäksi poliisihallituksen maaliskuussa 2017 nostama haaste natsijärjestön kieltämiseksi, joka osui PVL:lle kannalta erityisen hankalaan paikkaan, kun sitä tarkastelee suhteessa laajempaan äärioikeiston kehitykseen. PVL:n saadessa kieltokanteen äärioikeistoa ja sen sympatiseeraajia kaduille saanut Rajat kiinni -liike oli jo henkitoreissaan.

Muun äärioikeistolaisen katuliikehdinnän laannuttua PVL on pyrkinyt pitämään keinotekoisesti momentumia yllä järjestämällä kansallissosialistisia mielenosoituksia Helsingissä itsenäisyyspäivänä sekä kerran Tampereella ja Turussa. PVL:n marssiessa natsien vastustajat ovat vastaiskuna mobilisoineet tuhansia ihmisiä antifasistisiin mielenosoituksiin vuosina 2015-2018. Näiden välissä niin natsit kuin heidän vastustajansa ovat järjestäneet monenlaista pienimuotoista ja vähemmän spektaakkelimaista toimintaa. PVL vaikuttaa joutuneen yhä ahtaammalle, koska aiemmin tiukoista jäsenkriteereistään ja omasta linjastaan tunnettu natsijärjestö on alkanut tehdä ideologisista eroista huolimatta enemmän yhteistyötä muun äärioikeiston kanssa aina Soldiers of Odinista Perussuomalaisiin.

PVL:n Antti-Pekka Lehto, Tomi Tiihonen, Jesse Torniainen ja Antti Niemi luimuilevat Pirkanmaan käräjäoikeudessa syyskuussa 2017. Edellä mainittujen PVL:n johtohahmojen lisäksi oikeudessa natsijärjestön toiminnasta on ollut vastaamassa Otto Rutanen ja Paavo Laitinen.

Vaikka PVL:n toimintaan on tullut mukaan ajoittain uusia ihmisiä, ei järjestön koko vaikuta kasvaneen merkittävästi, sillä harvat uusista jäävät toimintaan pitkäksi aikaa. Päinvastoin monet paikallisosastot ovat kuihtuneet tai jopa lakanneet olemasta. PVL:n mielenosoitukset ovat kooneet parhaimmillaan Suomessa järjestön jäsenet ja sympatiseeraajat yhteenlaskettuna noin 300 ihmistä, mutta vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä luku oli jo selkeästi pienempi. Samanlaista kehitystä on havaittavissa Ruotsissa, sillä PVL:n vappumielenosoitukset siellä olivat vuonna 2019 aiempaa pienempiä yhteiseltä osallistujamäärältään EXPO:n kirjoittaman tuoreen raportin mukaan. Suomessa voi puhua PVL:n määrällisestä ja laadullisesta surkastumisesta, sillä järjestö on lopettanut monia projektejaan ja käpertynyt taas sisäänpäin lukuisten sille ulkoisten ja joidenkin sisäisten kehityskulkujen seurauksena.

Vaikka PVL on solminut uusia liittolaisuuksia viime vuosina, on järjestö muuttunut samaan aikaan vähitellen taas suljetummaksi viimeisen kahden vuoden aikana. Kielto-oikeudenkäynnin alkamisen jälkeen PVL ei ole enää päivittänyt verkkosivuilleen tai some-kanavilleen tietoa sen enempää uusien ryhmien perustamisesta, vanhojen lopettamisesta tai johdon vaihtumisesta. Aiemmin omilla nimillä ja kasvoilla tehdyt muutamien henkilöiden haastattelut ovat loppuneet jo vuosia sitten. Järjestön verkossa muutaman vuoden ajan tekemät radio-ohjelmat on lakkautettu. Lisäksi järjestö on luopunut omien tunnuksiensa ja oman nimensä käytöstä niin itsenäisyyspäivän kuin viime aikaisen katuaktivisminsa yhteydessä. Kaiken kukkuraksi PVL on virallisesti ilmoittanut, että sen verkkosivua ei tehdä Suomesta vaan ulkomailta käsin ja kaikesta vastaa “Suomen ulkopuolella asuvat kansallissosialistit”. Natsijärjestön uutisien ja muiden juttujen kirjoittamisesta vastaa kuitenkin melko varmasti edelleen samat PVL-aktiivit kuin aiemminkin. Kaikesta kunniaa koskevasta uhostaan huolimatta väliaikaisesti kielletyn natsijärjestön johto ei selvästikään ole enää valmis kantamaan avoimesti vastuuta järjestön toiminnasta.

Otto Rutanen ja Antti Niemi Turun hovioikeudessa elokuussa 2018. Niemi ja Rutanen ovat viimeiset yhä enemmän tai vähemmän julkisesti toimineet PVL:n johtohahmot, joskin Niemi on ollut Rutasta aiemmin esillä mediassa ja muun äärioikeiston sivuilla.

Vuonna 2016 PVL väitti, että sillä on “aktivistiryhmät” kahdeksassa kaupungissa. Näitä olivat Tampere, Helsinki (jaettu eteläiseen ja Pohjoiseen ryhmään), Turku, Jyväskylä, Oulu, Lahti, Pori ja Lappeenranta. Todellisuudessa PVL:n toiminta on jatkunut aktiivisena näistä ainoastaan Helsingissä, Tampereella ja Porissa, kun taas Jyväskylän, Oulun, Turun ja Lappeenrannan ryhmät vaikuttavat olevan vain 1-3 yksittäisen natsin varassa eivätkä näin olleen todellisuudessa muodosta edes varsinaista ryhmää. Tässä yhteydessä huomautettakoon, että PVL:n toiminta on kautta koko sen historian ollut niin olematonta Lahdessa ja Lappeenrannassa, ettei näissä kaupungeissa luultavasti ole koskaan ollut edes väliaikaisesti toiminutta todellista ryhmää.

Megafonia pitelevä Onni Rautio muodostaa PVL:n Lappeenrannan “ryhmän”.
Jani Ketola on tämän hetkinen PVL:n Turun “ryhmä”.
Oulun ryhmä tunnettiin aiemmin Suomen PVL:n kahdesta ensimmäisestä johtajasta, mutta nyt kuvassa oleva putinisti Juha Mylly edustaa yksin natsien Oulun “ryhmää”.

PVL on saanut huippuvuoteen 2017 verrattuna aiempaa vähemmän jäseniään ja tukijoitaan mobilisoitua mielenosoituksiinsa. Lokakuussa 2018 järjestetyssä PVL:n yllätysmielenosoituksessa yli puolet olivat ruotsalaisia ja suomalaisia jäseniä oli noin 40. Joulukuussa 2018 kolmatta kertaa järjestetyn PVL:n itsenäisyyspäivän mielenosoitukseen osallistui kolmasosa vähemmän ihmisiä aiempaan vuoteen verrattuna. Vuoden 2019 keväällä PVL asetettiin väliaikaiseen toimintakieltoon ja viimeisen puolen vuoden aikana PVL on ainoastaan pari kertaa jakanut julkisesti propagandaansa ja tällöinkin vanhaan tapaansa ilmoittamatta asiasta ennalta. PVL:n toiminta vaikuttaa siis olevan todella alamäessä, mistä syystä se on kenties alkanut tehdä aiempaa enemmän yhteistyötä julkisesti parjaamiensa perussuomalaisten “sionistien” kanssa.

Kuten aina, tulevaisuutta on vaikea ennustaa. PVL:n kohtaloon vaikuttaa tulevina vuosina järjestön hupenevan rahan ja muiden resurssien sekä väsyvien aktivistien voimavarojen lisäksi myös osittain natsijärjestön ulkopuoliset seikat. Näitä ovat mm. uuden hallituksen kokoonpano, taloustilanne, yllättävät yhteiskunnallisetut kehityskulut, muun äärioikeiston suhtautuminen PVL:n ja niin poispäin. Eikä tule myöskään väheksyä antifasistien ja muiden antikapitalistien aktiivista toimintaa, jolla vaikutamme niin PVL:ään kuin laajempaan äärioikeistolaiseen ympäristöön ja koko yhteiskunnan kehitykseen.

Ei jäädä odottamaan sitä päivää, jolloin natsit lopettavat itse oman toimintansa, koska sitä ei koskaan tule. Me voimme heittää joka päivä kapuloita natsien rattaisiin. Antifasistinen toiminta alkaa meistä itsestämme, ja liittyessämme yhteen olemme natseja vahvempia.

Varis-verkosto toimii pysäyttääkseen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja muut fasistiset ryhmät sekä kitkeäkseen niiden poliittisen kasvualustan. Jos haluat toimia natseja vastaan nyt, ota välittömästi yhteyttä lähimpään paikallisryhmääsi. Jos kotikaupungissasi ei vielä ole olemassa paikallisryhmää, verkostomme voi auttaa sinua toiminnan aloittamisessa.

Katso myös: