HAPSU ry erotettiin HYY:stä, PS-Nuoret myrskyn silmässä

HAPSU:n jäseniä Bobi Sivenin haudalla. Vasemmalta oikealle: Nico Saramo, tuntematon, Melker Narikka, Suomen Sisun perustaja Teemu Lahtinen, Roger Kulmala ja Jasmina Ollikainen.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on erottanut Helsingin akateemiset perussuomalaiset HAPSU Ry:n jäsenrekisteristään. Päätös erottamisesta tehtiin HYYn talousjohtokunnan kokouksessa 21. tokokuuta 2019.

Erottamisprosessi sai alkunsa HAPSUn 3. maaliskuuta julkaisemasta “Suomen yliopistojen kuuluukin tuntua suomalaisilta” -kannanotosta. HYYn talousjohtokunta päätti ottaa tapauksen käsittelyyn, koska epäili HAPSUn toimineen HYYn yhdenvertaisuussuunitelman vastaisesti ja näin ollen rikkoneen sääntöjä HYYn piirissä toimivaksi järjestöksi. Talousjohtokunta katsoi lopulta HAPSUn kannanoton ja suullisen kuulemisen perusteella, ettei yhdistys ole sitoutunut HYYn yhdenvertaisuuslinjoihin, eikä HAPSUlla ole kuulemisen perusteella aikomusta korjata toimintaansa sen mukaiseksi.

Järjestön poistaminen HYYn piiristä tarkoittaa, ettei järjestöllä ole oikeutta HYYn tarjoamiin järjestöpalveluihin, kuten kokous- ja juhlatiloihin. HYYn tiedotteen mukaan poliittiseen puolueeseen sidoksissa olevansa järjestönä HAPSU ei ole saanut ylioppilaskunnalta taloudellista tukea.

Perussuomalaiset Nuoret myrskyn silmässä

Myös HAPSU:n emojärjestö PS-Nuoret on parhaillaan myrskyn silmässä järjestön ja sen johtajiston twiitattua aiemmin tällä viikolla “etnonationalistisia” rotuoppejaan. Kova yhteiskunnallinen vastareaktio sai lopulta järjestön johdon selittelemään twiittejään parhain päin “huonoksi ideaksi” ja “kommunikaatiokatkokseksi”. Vaikka rotuopit ja niihin perustuva “etnonationalismi” eittämättä ovat huonoja ideoita, PS-Nuorille ne ovat kuitenkin osa järjestön ideologista perustaa eikä kyse ole yksittäisistä twiiteistä tai jäsenistä.

Todennäköisin syy viime päivien kriisiviestintään on pelko yli 100 000 euron valtiontukien menetyksestä, sillä Opetus- ja kulttuuriministeriöstä ilmoitettiin että järjestön valtiotuen perusteet arvioidaan uudelleen. Jopa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho asettui julkisesti puolueensa nuorisojärjestöä vastaan. Tämän artikkelin kirjoituksen aikaan PS-Nuoret on poistanut twiittinsä ja pyrkii pelastamaan pelastettavissa olevan sekä tasapainoilemaan yhteiskunnallisen vastareaktion, emopuolueensa kontrollin sekä “veriyhteyttä” ja rotuerottelupolitiikkaa vaalivan jäsenistönsä ristipaineessa.

Koko PS-nuoret ovat nykyään rotuoppeja kannattavien “etnonationalistien” hallussa johtopaikkoja myöten eikä kyse ole mistään yksittäisten jäsenten radikaaleista kannoista. On myös ainoastaan ironista, että uusfasistisen Suomen Sisun kunnianpuheenjohtaja ja amerikkalaisen valkoisen vallan -liikkeen grand old manin Jared Taylorin tekstejä sivuillaan levittävä Halla-aho yrittää pitää kontrollissa “etnonuoria”, jotka eivät osaa tai halua peitellä rasistisia näkemyksiään mestarinsa tavoin.

PS-nuorten entinen puheenjohtaja Simon Elo kommentoi aiemmin johtamansa järjestön nykytilaa tuoreessa blogikirjoituksessaan. Elo pitää PS-nuorten nykyistä linjaa yksiselitteisesti rasistisena sekä vertaa etnonationalismia kansallissosialismiin:

Olen muuten jäävi arvioimaan omaa toimintaani, mutta minun johdollani ei olisi koskaan hyväksytty niin sanottua etnonationalismia […] En edes ymmärrä, miksi vanhasta pimeästä voimasta käytetään tällaista kiertoilmaisua. Kansallissosialismi on kansallissosialismia vaikka sitä yrittäisi etnonationalisti kääriä kauniimpaan pakettiin. Kun nuorilla ei ole kestäviä arvoja niin tässä on lopputulos.

[…]

Tänään perussuomalaiset nuoret pahoittelee twiittiään, mutta ei tuomitse sen taustalla olevaa etnonationalismia. Toisin sanoen “oli virhe sanoa ääneen mitä olemme, mutta olemme joka tapauksessa etnonationalisteja, ja sitä emme pahoittele”.

Pahoittelu on tehty vain, jotta valtiontuki jatkuisi. Raha ratkaisee. Anteeksipyyntö ei ole aito.

Ongelma ei ole yksi twiitti, vaan se että nuorisojärjestön ideologia perustuu nykyään rasismiin. Ei seepra raidoistaan pääse vaikka maalaisi itsensä sateenkaaren väreihin. Eivät ihmiset ole tyhmiä.

Rasistia nolompi on vain rasisti, joka ei edes uskalla myöntää olevansa rasisti.

Tämän lisäksi Elo huomauttaa Uudelle Suomelle antamassaan haastattelussa, että ainakin viisi henkilöä PS-nuorten nykyisessä hallituksessa on Suomen Sisun aktiiveja. Lisäksi ainakin viisi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa eduskuntaan valituista perussuomalaisten kansanedustajista on myös Suomen Sisun tunnettuja jäseniä. Lisäksi Suomen Sisu kytkeytyy HAPSUun, sillä sitä perustamassa on ollut Suomen Sisun keskeinen aktiivi Teemu Lahtinen.

Akateemiset Perussuomalaiset – kahlausta rotuoppien syvässä päädyssä

HAPSUn Nico Saramo ja Roger Kulmala Viron äärioikeistolaisessa soihtukulkueessa 24.2.2019. Molemmilla on päässään Suomen äärioikeiston 612-mielenosoituksen mainospipo.

HAPSU Ry on vuonna 2014 perustettu Perussuomalaisten Nuorten alajärjestö, jonka alkuperäinen tarkoitus oli toimia lähinnä persujen vaalilistana ylioppilaskuntavaaleissa. Vuosien varrella se on kuitenkin kehittynyt yhä itsenäisemmäksi poliittiseksi toimijaksi myös edustus- ja päätöksentekoelinten ulkopuolella. Vaikka järjestön koko tai toiminnan määrä ei ole koskaan ollut päätä huimaava (puhutaan kouralisesta jäseniä), on sen ideana ollutkin enemmän pyrkiä vaikuttamaan yliopiston sisällä käytävään keskusteluun ja tarjoamaan turvapaikka kaikille yliopistolla toimiville aatetovereille. HAPSU on julkaissut kannanottoja muun muassa Helsingin yliopiston yksikielisyyden puolesta sekä vastusti ylioppilaskunnan jäsenyyttä SETA:ssa argumentoiden ydinperheen puolesta.

HAPSU aktivoitui erityisesti vuonna 2018, kun järjestö valitsi itselleen uuden hallituksen. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Nico Saramo, joka on myös Perussuomalaisten, Suomen Sisun, Suomalaisuuden liiton ja KELSU ry:n jäsen. Saramo, joka oli toiminut fasistisen 612-soihtukulkueen juhlapuhujana vuonna 2017, puhui vuonna 2018 myös ensimmäistä kertaa järjestetyssä Awakening-konferenssissa haaveistaan palauttaa Suomi ja muut yhteiskunnat takaisin feodaaliseen järjestykseen. Saramo voidaan nähdä osana Perussuomalaisissa Nuorissa vuonna 2018 kehittynyttä “etnonationalistista” siipeä, joka pitää niin emopuoluettaan kuin silloista puolueensa puheenjohtajistoa liian lepsuna maahanmuuttopolitiikassa ja lietsoo avoimesti valkoista ylivaltaa järjestön sisällä. Kun PS-Nuoret puhdistivat järjestönsä valkoisen ylivallan Awakening-konferenssin jälkeen, oli Saramo harvoista etnonationalistiseen klikkiin kuuluneista, joka säilytti asemansa organisaatiossa.

Samoihin aikoihin erottamisprosessin käynnistäneen “suomalainen yliopisto”-kannanoton julkaisun kanssa HAPSU oli edustettuna myös tämän vuoden Awakening-konferenssissa. Tällä kertaa Saramon sijaan tapahtumassa puhui historian opiskelija Jasmina Ollikainen, joka jakoi lavan antisemitistisistä teorioistaan tunnetun Kevin Macdonaldin ja ukrainalaisten Azov-natsijoukkojen pohjalta perustetun National Corps -puolueen edustajan Olenaemenyakan kanssa. Awakening-konferenssin osallistujien ja järjestäjien salaisten keskustelujen vuotamisesta käy ilmi, että tapahtumaan osallistui tänäkin vuonna Ollikasen lisäksi useita muita hapsulaisia.

HAPSU ry onkin ankkuroitunut tukevasti niin sanottuun rotuteoreettiseen ääiroikeistoon, joka määrittelee kansallisuuden “verenperinnön” kautta ja tavoittelee valkoiseen ylivaltaan ja rotuerotteluun perustuvaa “etnovaltiota”. Vaikka sen toiminta-alue rajautuukin pääosin yliopistolle, on järjestö sekä jäsentensä muiden sidosten ja yhteyksien, aktiivisuutensa että ideologiansa tasolla osa laajempaa ulkoparlamentaarista ja parlamentaarista äärioikeistoa. Järjestöstä voi lukea lisää artikkelistamme Rotuteorioita ja muistojuhlia – esittelyssä Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset (HAPSU).

Lue myös:

Fasismin jatkuva lumous: Perussuomalaiset Nuoret osoittivat mieltä Trumpin puolesta uusnatsien kanssa

Varsinais-Suomen Awakening-konferenssi: antisemitistisiä rotuteorioita ja puolisotilaallisia fasistijärjestöjä (2019)

Salainen Awakening Telegram-chat vuosi julkisuuteen, kun juutalaisosallistuja heitettiin ulos “mene uuniin”-kehotuksen kanssa (2019)

Jälkikommentti: Awakening-konferenssi johti Perussuomalaisten Nuorten pitkien puukkojen päivään (2018)

Perussuomalaisten Nuorten jäseniä puhumassa Tallinnan natsikonferenssissa jo toisena vuonna peräkkäin

Rotuteorioita ja muistojuhlia – esittelyssä Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset (HAPSU)