Yhdysvaltalainen natsi Jared Taylor käännytettiin Schengen-alueelta –  Awakening-puhe Suomessa peruuntui

Vuoden 2018 Awakening-tapahtumassa puhunut Jared Taylor sai maahantulokiellon Eurooppaan kahdeksi vuodeksi.

Lauantaina Varsinais-Suomessa järjestettävä äärioikeiston Awakening-konferenssi koki saman viikon aikana kaksi takaiskua. Ensin konferenssin tietoturva petti, kun osallistujia ja järjestäviä sisältäneen suljetun keskustelun osallistujalista vuoti julkisuuteen. Tämän jälkeen Ruotsin kautta Suomeen matkalla ollut jenkkinatsi Jared Taylor käännytettiin Schengenin rajalta takaisin kotimaahansa. Taylor tiedotti asiasta itse julkaisemalla kirjeen Sveitsistä Zurichin lentokentältä, jossa hänen passinsa takavarikoitiin seuraavaan paluulentoon asti. Hänen mukaansa maahantulokielto koskee koko Schengen-aluetta ja jatkuu vuoteen 2021 asti.

Vasemmalta oikealle: Kristian Viding, Jared Taylor ja Tuukka Kuru 24.2.2019 Tallinnassa. Viding on Suomen Sisun kokoomuslainen tiedottaja.

Jo lähes toistakymmentä vuotta erilaisissa natsiliikkeissä Yhdysvalloissa toiminut Taylor toimittaa pseudotieteellisiä rotueteorioita ja valkoista ylivaltaa levittävää AmericanRenaissance -lehteä. Myös lehteä julkaiseva, Taylorin omistama New Century Foundation on tullut tunnetuksi valkoisen ylivallan ja erilaisten antisemitististen salaliitto- jarotuteorioiden levittäjänä. Yhdysvalloissa American Renaissance ja Taylor tunnetaan lähinnä erilaisista konferensseista, joiden varjolla lehti ja sen toimittajat ovatverkostoituneet muun muassa Ku Klux Klanin ja David Duken kaltaisten natsien kanssa. Viime vuonna Taylorin puhe Awakening-konferenssissa keskittyi Alt Right -toimijoiden tyylilleominaiseen rasismin ja antisemitismin verhoamiseen erilaisilla sanankäänteillä. Tarkastelemalla Taylorin yhteyksiä laajempaan äärioikeistokenttään niin Suomessa kuin ulkomaillavoidaan kuitenkin nähdä, että konferenssijärjestäjien hehkuttama suuri teoreetikko on todellisuudessa pelkkä vanhoja rotuteorioita kierrättävä pesunkestävä natsi.

Awakening-konferenssin puhujista vastaa Perussuomalaisista Nuorista viime vuonna rotupuheidensa takia erotettu Tuukka Kuru.

Awakening-konferenssin puhujista vastaava Tuukka Kuru tiedotti, että Taylorin korvaa tilaisuudessa maanpaossa elävä skotlantilainen Millennial Woes -nimeä käyttävä Colin Robertson. Taylorin kaltaiseen vuosikymmeniä liikkeessä toimiseen äärioikeiston omaan natsitähteen verrattuna Robertson tuottanee osallistujille pettymyksen, varsinkin kun Awakeningin liput maksavat suolaiset 40 euroa.

Skotlantilainen videoblogisti Millennial Woes eli Colin Robertson (vas.) ja Tuukka Kuru Tukholmassa joulukuussa 2017.

Taylorin käännytys aiheutti nationalistipiireissä hiusten repimistä, sillä Puolaa hallitsee tällä hetkellä autoritäärinen, nationalistinen ja konservatiivinen hallitus, jota monet nationalistit pitävät esikuvana koko Euroopalle. Vaikka Euroopan äärioikeistoliikkeet jakavatkin Puolan hallituksen kanssa monia yhteisiä näkemyksiä ja tavoitteita, on Puolassa antisemitismiin ja muuhun natseiluun kuitenkin suhtauduttu edelleen epäilevästi maan oman historian takia. Natsi-Saksa miehitti Puolaa 1. syyskuuta 1939 alkaen ja Toisessa maailmansodassa sai surmansa noin kuusi miljoonaa puolalaista (noin 15 prosenttia väestöstä), joista noin puolet oli juutalaisia. Lisäksi sota jätti suuren osan maasta raunioiksi, ja aineelliset ja henkiset arvet ovat säilyneet pitkään.

Taylor ei ole ensimmäinen äärioikeistolainen, jonka pääsy Eurooppaan on estynyt kiristyneen rajakontrollin seurauksena. Esimerkiksi Richard Spencer – joka tunnetaan parhaiten punch nazies -meemistä – on myös saanut maahantulokiellon kaikkiin Schengen-alueen maihin – myöskin Puolan pyynnöstä. Milo Yiannopoulos, joka oli yksi Alt Right -liikkeen tunnetuimpia hahmoja, on vastikään suljettu ulos Australiasta kun taas Lauren Southernilta evättiin pääsy Isoon-Britanniaan.

Vaikka kiristynyttä kontrollia ja rajojen militarisointia ovat ajaneet eri puolilla Eurooppaa nationalistit, nyt he kutsuvat politiikkaansa toteuttavia hallituksia “selkäänpuukottajiksi”. Ehkä nationalistien olisi syytä lakata puhumasta terroristeista, totalitaristeista ja demokratian ja naisten oikeuksien uhkaajista – ja puhuttava avoimesti ainoastaan “rotuperusteisesta kontrollista” – jottei heidän omat aktivistinsa ja ideologinsa tämän tästä jäisi oman politiikkansa jalkoihin. Reaktio Taylorin karkotukseen osoittaa, että äärioikeiston puhuessa vapaudesta se koskee vain hyvin rajattua valkoisista miehistä koostuvaa eliittiä.

Lue lisää Awakening II -konferenssin puhujista, järjestäjistä ja merkityksestä suomalaiselle äärioikeistolle:

Kirjoituksia ensimmäisestä Awakening-konferenssista: