Vuoden 2019 Steelfestin esiintyjistä osa 3: Antimateria, Morgal ja Kalmankantaja

Tämä on vuoden 2019 Steelfestia käsittelevän laajan neliosaisen artikkelin viimeinen osa. Voit lukea ensimmäisen osan täältä, toisen täältä ja kolmannen täältä. Lue myös aihepiiriin liittyvä artikkelimme kansallisosialistisesta black metalista.

Antimateria

Antimateria esiintymässä. Vasemmalla bassossa Tuomas Tiilikainen, laulussa Asko Antikkala, rummuissa Ville Karppinen.
Asko Antikkala esiintymässä Nattfogin kanssa Steelfesteillä 2018.

Antimaterian jäsenistä ainakin 3/4 soittaa myös black metal -yhtye Nattfogissa. He ovat laulaja ja yhtyeiden primus motor Asko Antikkala, rumpali Ville Karppinen ja basisti Tuomas Tiilikainen. Antikkala on hakenut kielletyn uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenyyttä. Hakemuksessaan Antikkala mainitsi hakemuksen ollee pitkän harkinnan tulos. Jäsenhakemukset vuotivat julkisuuteen 31.10.2011. Nattfogin natsiyhteyksistä ja Antikkalasta kirjoitimme vuoden 2018 Steelfestiä käsittelevässä jutussa. Antimaterian basisti Tiilikainen puolestaan hehkuttaa Instagram-tilillään Adolf Hitlerin Taisteluni-kirjaa ja natsiesoteerikko Savitra Devin teosta The Lightning and the Sun. Tiilikainen on töissä proviisorina Mikkelin Stella apteekissa.

Antimaterian ja Nattfogin basisti Tiilikainen alias “Torchbearer 88” esittelee Adolf Hitlerin Taisteluni-kirjaa Instagram-tilillään 6.6.2016. Hashtagit mm. #adolfdergrosse #kesälukemista #taisteluni. 88 on yleinen uusnatsien aakkosnumeerinen koodi: 8=H, 88=HH=Heil Hitler.
Antimaterian ja Nattfogin basisti Tiilikainen alias “Torchbearer 88” esittelee natsiesoteerikko Savitra Devin The Lightning and the Sun -kirjaa Instagram-tilillään 27.5.2017. Hashtagit mm. #savitradevi #lomalukemista.

Vuonna 2013 perustettu ja vain muutaman keikan soittanut Antimateria esiintyi vuonna 2018 natsimusiikkipainotteisella Apocalyptic Rites -festivaalilla. Nilsiäläisellä kyläkoululla Kuopion lähistöllä 31.8.-1.9.2018 järjestetyssä tapahtumassa soittivat Antimaterian lisäksi mm. kotimaiset RAC-yhtyeet (Rock Against Communism) Vapaudenristi, Pagan Skull ja Marder sekä useita NSBM-yhtyeitä (national socialist black metal), kuten saksalainen Absurd ja italialainen Frangar. Tapahtuman keskeisinä järjestäjinä häärii kuopiolaisen NSBM-yhtye Circle of Dawnin jäseniä. Nattfog soitti tapahtumassa vuonna 2017. Antimateria on myös soittanut salaisella natsikeikalla Saksan Zwickaussa 15.4.2017 yhdessä mm. NSBM-yhtye Peste Noiren kanssa.

Apocalyptic Rites 31.8.-1.9.2018. Antimaterian lisäksi esiintyivät mm. RAC-yhtyeet Vapaudenristi, Pagan Skull ja Marder sekä NSBM-yhtyeet Absurd ja Frangar.
Juliste Saksan Zwickaussa 15.4.2017 järjestetyltä Hell Unleashed VIII -keikalta. Antimaterian lisäksi soittamassa mm. ranskalainen NSBM-yhtye Peste Noire.

Antimaterian piti esiintyä 8.2.2019 Helsingin Ääniwallissa järjestettävässä Perkele Fest -metallitapahtumassa yhdessä liettulaisen pakanametalliyhtye Skyforgerin ja useiden kotimaisten black metal -yhtyeiden kanssa. Tapahtuma kuitenkin peruttiin keikkapaikan toimesta, ilmeisesti johtuen tapahtumassa esiintyvien Antimaterian, Wintermoonin ja Aegruksen äärioikeistokytköksistä.

Morgal

Kuva Morgalin keikalta 2017. Taustalla uusnatsien hakaristin korvikkeena suosima kelttiristi-lippu.

Mikkeliläinen vuonna 2014 perustettu black metal -yhtye Morgal aloitti aktiivisen keikkailun vuonna 2017. Yhtye käyttää kuvastossaan natsisymboliikkaa ja soittaa natsikeikoilla. Jonkinlaisessa nosteessa oleva yhtye on myös kotimaisten natsimyönteisten pitkän linjan black metal -toimijoiden suosiossa ja sen levyjä on julkaissut sekä islamofobisen Anal Blasphemy -yhtyeen johtohahmo Jarkko Hirtolahden kasettilafka Spread Evil Distribution, että lukuisista natsikytköksistä tunnetun Lauri Penttilän (Satanic Warmaster, White Death, ym.) Werewolf Records. Yhtye on soittanut yllätysesiintyjänä Apocalytic Rites -festivaaleilla 2018 sekä NSBM-painotteisessa Alem Fest II -tapahtumassa. Morgalin osallistuminen Apocalyptic Ritesiin mainitaan natsimusiikkialakulttuuriin keskittyvän Veriyhteys-blogin festariraportissa, vaikka yhtyeen nimeä ei luekaan tapahtumajulisteessa. Varis-verkosto on kirjoittanut Morgalista aiemmin osana Alem Fest II -juttua.

Kalmankantaja

Aki Klemm.

Hyvinkääläinen black metal -yhtye Kalmankantaja esiintyy Steelfestin etkoilla torstaina 16.5. Crafters-baarissa, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä festivaalialueelta. Steelfesteillä toista kertaa esiintyvä, vuonna 2011 perustettu Kalmankantaja soittaa luontomystiikasta ja melankoliasta ammentavaa black metalia, eikä yhtye ole merkittävästi poliittinen, joskin sen levyjen kasettipainoksia on julkaistu NSBM-levymerkki Hammerbundin kautta ja yhtye on esimerkiksi soittanut yhdessä tsekkiläisen NSBM-yhtye Infernon kanssa Minskissä 8.4.2018. Hammerbundia pyörittää saksalainen NSBM-muusikko, NPD-ehdokas ja uusnatsi Denis Schoner. Kalmankantajan ytimen muodostavat Aki Klemm ja Niko Lindell, joskin Klemm on yhtyeen perustajajäsen ja kiistaton johtohahmo Lindellin keskittyessä lähinnä laulupuoleen ja lyriikoiden kirjoittamiseen. Klemm tilasi yhtyeensä sähköpostilla kotiosoitteeseensa sittemin väliaikaseen toimintakieltoon asetetun Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Kadulle.com-nettikaupasta järjestön logolla varustetun t-paidan 14.11.2015, mikä osaltaan kertonee jotain hänen aatemaailmastaan. Natsijärjestön käräjäoikeudessa kieltämisen jälkeen lakkautetun verkkokaupan tilaukset vuosivat nettiin 24.7.2017.

Juliste Minskin keikalta 7.4.2018. Kalmankantajan lisäksi keikalla soitti tsekkiläinen NSBM-yhtye Inferno.
Juliste Kalmankantajan keikalta 16.5.2019 Hyvinkään Crafters-baarissa osana Steelfestiä.

Kalmankantajan sijaan tämän jutun kannalta merkittävää on Aki Klemm ja hänen osallisuutensa NSBM-yhtye Order of the White Handissa (OOTWH), jossa hän soittaa yhdessä Petri Klemmin kanssa. Ilmeisesti tämä oli syynä siihen, että Kalmankantajan Saksan keikka 22.9.2018 peruttiin keikkapaikan toimesta. Facebook-päivityksessään 4.9.2018 Kalmankantaja syytti peruuntumisesta antifasisteja. Aki Klemm mainitsee saksalaisen natsimyönteisen black metal -sivusto Sturmglanzin haastattelussa kesäkuussa 2016 antifasistien koettaneen myös estää Kalmankantajan aiemman Saksan kiertueen johtuen hänen jäsenyydestään OOTWH:ssä.

Kuvakaappaus Kalmankantajan Facebook-seinältä koskien yhtyeen Saksan keikan peruuntumista.

Samassa haastattelussa Aki Klemm mainitsee ettei hänellä ole mitään sitä vastaan että black metal -lyriikoissa käytetään kansallissosialistisia teemoja. Tässä otteita haastattelun raakakäännöksestä:

Minulla ei ole mitään kansallissosialistisia teemoja vastaan. Vihaan antifa-pellejä, he ovat joukko kitiseviä internetsotureita. Antifa on kasvava ongelma myös täällä. Näiden matojen murskaamiseksi pitää ryhtyä toimenpiteisiin.

OOTWH käyttää levynkansitaiteessaan paitsi itsestään selviä hakaristimukaelmia, myös odal-riimua ja mustaa aurinkoa, jotka ovat paitsi (uus)pakanallisia symboleja, myös NSBM-skenessä laajalti viljeltyjä keskeisiä natsi-esoterian symboleita. Molemmat ovat myös erittäin suosittuja uusnatsitatuointeja. Jotkin OOTWH:n kappaleiden nimet ovat suoria viittauksia natsismin ideologiaan, rotuoppeihin ja natsiesoteriaan: Valkoisen miehen taakka, Veri ja kunnia, Veren muisto… Modernien NSBM-yhtyeiden tapaan OOTWH yhdistelee musiikissaan natsikuvastoa, kansallisromantiikkaa ja (uus)pakanallista symboliikkaa. OOTWH:n levyjä on julkaissut paitsi Aki Klemmin omistama levymerkki Patologian Laboratorio, myös sellaiset natsilevymerkit kuin Vanguard Productions, Sang & Sol ja aiemmin tässä jutussa mainittu Hammerbund.

Hakaristimukaelma ja musta aurinko Order of the White Handin Korpimaa-kasetin kansitaiteessa. Kasetin julkaisi vuonna 2015 natsimusiikkiin keskittyvä yhdysvaltalainen Vanguard Productions.
Order of the White Hand mainostaa “traditionalistisen”, uuspakanallisen, norjalaisesta viikinkimytologiasta ammentavan uusfasistisen Vinland Awake -sivuston blogia Facebook-tilillään 22.3.2015.

Aki Klemm myöntää myös itse Order of the White Handin olevan natsibändi, joten tässä kohtaa ei tarvitse tyytyä pelkkiin antifasistien tulkintoihin. Yhtyeen vuonna 2008 ilmestynyttä Trough Woods and Fog -levyä kuvaillaan hänen levymerkkinsä Patologian Laboratorion nettikaupassa yksiselitteisesti lauseella “NSBM from Finland”. Patologian Laboratorio on julkaissut Klemmin omien yhtyeiden lisäksi ranskalaisen NSBM-yhtye Baise Ma Hachen Vive La Mort ep:n vuonna 2017. Levymerkki sulki nettikauppansa vuonna 2018.

Order of the White Handin levy Trough Woods and Fog Aki Klemmin Patologian Laboratorio -levymerkin nettikaupassa. “NSBM from Finland”.

Kalmankantajan ja Order of the White Handin lisäksi Aki Klemmin aktiivisia bändejä ovat black metal -yhtyeet Grimirg, Oath, Seal of Beleth ja Lahtspell sekä ambient-sooloprojekti Waeltaja.

Lisää aiheesta:

Katso myös: