Vuoden 2019 Steelfestin esiintyjistä osa 2: Marduk, Mgła ja Horna

Vasemmalta oikealle. Ludovic Van Alst (Peste Noire), Sven Zimper (Grand Belial's Key), tuntematon henkilö, Tuomas Rytkönen (Horna).

Tämä on vuoden 2019 Steelfestia käsittelevän laajan neliosaisen artikkelin toinen osa. Lue ensimmäinen osa täältä ja toinen täältä

Marduk

Marduk vuonna 2018. Edessä keskellä laulaja Daniel Rosten.

Steelfestissä toista kertaa esiintyvä ruotsalainen, vuonna 1990 perustettu black metal -yhtye Marduk on ollut viime aikoina otsikoissa yhtyeen jäsenten Fredrik Widigsin (rummut 2014-2018) ja Daniel Rostenin (laulu) tilattua uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Ruotsin osaston (Ruotsissa järjestö toimii nimellä Nordiska motståndrörelsen, NMR) nettikaupasta tarroja ja natsikirjallisuutta. Ensimmäisenä asiasta uutisoi tiettävästi ETC-sanomalehti, myöhemmin myös Metalsucks.net-sivusto. ETC:n englanninkielinen juttu on maksumuurin takana, mutta sen voi lukea esimerkiksi täältä. Marduk kiisti jäsentensä tilanneen mitään NMR:n nettikaupasta.

Widigsin tilaus sisälsi kirjat (kirjojen nimet raakakäännöksenä): Meidän tiemme – Pohjoismaisen puolueen puolueohjelma (NMR:n poliittinen manifesti, toim. huom.) ja Sionismi – salattu sorto sekä 100 kappaletta natsien propagandatarroja. Tilaus oli suoritettu 16.5.2016, jolloin Marduk oli soittamassa Itävallassa Prattelnin kaupungissa osana yhtyeen kiertuetta. Tilaus oli tehty Widigsin kotiosoitteeseen ja tilauksen IP-tunnus johti Prattelniin. Rosten vieraili samassa nettikaupassa 22.5.2016. Hän tilasi kirjat Kuinka ihmeessä – todellako kuusi miljoonaa? ja Kansallissosialismi – biologinen maailmankatsomus sekä 100 kappaletta järjestön propagandatarroja ja 100kpl lentolehtisiä. Lentolehtisissä ruotsalaisia kehotetaan “ottamaan valta itselleen globaalilta sionistiselta eliitiltä”. Tilaus oli tehty Rostenin kotiosoitteeseen ja myös tilauksen IP-tunnus johti Rostenin kotiosoitteeseen Tukholman Solnan kaupunginosaan.

Mardukin NMR-kohun myötä yhtyeen osallistuminen Stockholm Slaughter -festivaalille 27.-28.4.2018 peruttiin keikkapaikan toimesta. Jo ennen tilausten aiheuttamaa kohua Marduk on kohdannut natsiepäilyjä. Yhtyeen Oaklandin keikka (18.2.2017) peruttiin keikkapaikan toimesta ja Oaklandin poliisin vaatimuksesta. Vuonna 2013 yhtyeen Valko-Venäjän keikka peruttiin. Yhtyeen pitkällinen ja kasvava mielenkiinto Kolmannen valtakunnan teemoihin on kohdannut epäilyjä natsisympatioista. Marduk on kiistänyt olevansa natsibändi, muttei ole yleensä ottanut kantaa syytöksiin, vaan on keskittynyt pilkkaamaan ja marginalisoimaan antifasisteja. Tässä ote Metal Wanille annetun haastattelun raakakäännöksestä koskien Oaklandin 18.2.2017 keikan peruuntumista:

Tämä koko juttu on mielestäni karannut mittasuhteista. Kyseessä on oikeasti kourallinen kakaroita, jotka ovat päättäneet että he määräävät mitä ihmiset saavat tai eivät saa kuunnella. Se on heidän tapansa toimia. He eivät ole tyytyväisiä mihinkään elämässään, joten he osoittavat mieltä ja aiheuttavat ongelmia muille ihmisille.

Natsisympatioiden kieltäminen, kritiikin ohittaminen ja antifasistien motiivien kyseenalaistaminen onkin Mardukin kannalta looginen valinta, sillä vaikka erittäin suosittu yhtye hyötyykin tiettyyn rajaan asti “ristiriitaisesta” ja rajusta imagosta, niin tämän kokoluokan yhtyeellä varsinaiseksi natsibändiksi tai natsisympatööriksi tunnustautuminen tuottaisi varmasti ongelmia musiikkibisneksessä liittyen esimerkiksi keikkailuun, levymyyntiin ja yhteistyötahoihin.

Mardukin fanituotteita Heavy Metal Shop -sivustolla vuonna 2019. Paidassa teksti “Marduk Legion” ja natsi-Saksan SS-joukkojen totenkopf-tunnus.
Mardukin t-paita myynnissä Osmose Productions -sivustolla. Paidassa teksti “Le grande dance macabre” ja tyylitelty SS-joukkojen totenkopf-tunnus.

Mardukin musiikki vilisee viittauksia Kolmanteen valtakuntaan, mutta yhtye on aina väittänyt kyseessä olevan vain kiinnostus historiaan ja pahuuden tematiikkaan. Yhtyeen kaksi viimeisintä pitkäsoittoa ovat keskittyneet lähes yksinomaan natsi-Saksaan, mikä on herättänyt monien mielenkiinnon koskien yhtyeen mahdollisia poliittisia näkemyksiä. Aiheesta on hiljattain kirjoittanut esimerkiksi musiikkimedia Astral Noize.

Juliste Panzer Storm Fest 11 -keikalta 8.12.2018. Mardukin lisäksi soittamassa keskeinen tsekkiläinen NSBM-yhtye Sekhmet sekä suomalainen pitkän linjan black metal -yhtye Archgoat.

Marduk soitti 8.12.2018 Tsekissä yhdessä NSBM-yhtye Sekhmetin kanssa. Sekhmet on Tsekin keskeisimpiä NSBM-yhtyeitä (national socialist black metal) ja sen jäsenillä on runsaasti kontakteja järjestäytyneisiin uusnatseihin Tsekissä ja Saksassa. Vuonna 2018 Marduk teki Euroopan-kiertueen yhdessä puolalaisen pitkän linjan NSBM-yhtye Infernal Warin kanssa. Kiertue alkoi 1.5 ja päättyi 27.5. Infernal War soitti Mardukin kanssa 1.-11.5. ja 22.-27.5. Infernal War on tuonut natsi-ideologiansa esiin esim. Infernal Fields -verkkosivun ja Martwy Zmierzch -verkkosivun haastatteluissa. Marduk soitti Infernal Warin kanssa myös 19.4.2015.

Juliste Mardukin ja Infernal Warin Euroopan-kiertueelta 2018.

Mgła

Mgłan miehistö soittaa Mikko Aspan Clandestine Blazessa Turku Saatanalle -tapahtumassa helmikuussa 2016.

Steelfesteillä toista kertaa esiintyvä, vuonna 2000 perustettu puolalainen black metal -yhtye Mgła tunnetaan tiiviistä yhteistyöstään uusnatsimuusikko Mikko Aspan kanssa. Suurimman osan Mgłan levyistä on julkaissut Aspan levymerkki Northern Heritage. Vuonna 2005 Mgła osallistui Northern Heritagen julkaisemalle Crushing the Holy Trinity -yhteislevylle, jolla esiintyivät mm. Aspan yhtyeet Deathspell Omega, Clandestine Blaze ja Stabat Mater. Vastavuoroisesti yhtyeen laulaja-kitaristi ja perustajajäsen Mikolaj Zentaran levymerkki Harvester Records on julkaissut kasettipainokset Clandestine Blazen levyistä Night of the Unholy Flames (2001) ja Fist of the Northern Destroyer (2002). Clandestine Blazen lyriikoista useat ovat silmiinpistävän antisemitistisiä ja samat teemat toistuvat myös Aspan RAC-yhtye Vapaudenristin lyriikoissa. Mgłan jäsenet soittavat Clandestine Blazen livekokoonpanossa ja Aspa on vastavuoroisesti vieraillut Mgłan live-solistina. Mgłan Mikolaj Zentara mainitsi metallimedia Bardo methodologyn haastattelussa 1.6.2016 että heidän Saksan keikkansa saman vuoden syyskuussa peruttiin keikkapaikan toimesta, johtuen Mgłan yhteyksistä Northern Heritageen. Samassa haastattelussa yhtye vannoo uskollisuuttaan Northern Heritagelle:

Me emme ole allekirjoittaneet sopimustamme poliittisista syistä, mutta tuemme Northern Heritagea sataprosenttisesti – jos se on jollekin ongelma, niin olkoon sitten niin.

Mikko Aspa Mgłan vierailevana solistina vuonna 2014 Helsingin Nosturissa.

Horna

Steelfesteillä kolmatta kertaa esiintyvä Horna on kohdannut urallaan useita syytöksiä natsisympatioista. Tämä ei olekaan ihme, sillä yhtyeellä on yhteyksiä kotimaan natsimusiikkialakulttuuriin, erityisesti NSBM-skeneen, sekä esim. ranskalaiseen NSBM-yhtye Peste Noireen. Horna on soittanut natsikeikoilla ja tehnyt yhteistyötä natsististen ja äärioikeistolaisten toimijoiden kanssa. Lisäksi sen jäseniä toimii muiden projektiensa kautta natsimusiikkialakulttuurissa esimerkiksi soittamalla natsibändeissä ja julkaisemalla natsilevyjä.

Juliste salaiselta Helsingin natsikeikalta 14.1.2017. Hornan lisäksi soittamassa ranskalainen NSBM-yhtye Sacrificia Mortuorum ja natsiyhteyksiä omaava Morrigan. Natsimusiikkialakulttuuriin keskittyvän Veriyhteys-blogin logo ja kuvauskieltomerkki.

Horna on soittanut useilla kotimaan natsikeikoilla. Näitä ovat muun muassa salainen keikka Helsingissä 14.1.2017 yhdessä natsiyhteyksiä omaavan Morriganin ja NSBM-yhtye Sacrifia Mortuorumin kanssa sekä Apocalypric Rites -festivaali 26.8.2016 yhdessä mm. NSBM-yhtyeiden Grand Belial’s Key, Goatmoon ja Circle of Dawn kanssa. Lisäksi mainittakoon Lappeenrannassa Kourulan palloiluhallissa 15.10.2016 järjestetty salainen Pimeys yllä pyhän maan -black metal -festivaali, jossa soittivat Hornan lisäksi NSBM-yhtyeet Leichenzug ja Goatmoon sekä Sielunvihollisen ja White Deathin kaltaiset natsikytköksiä omaavat yhtyeet. Tapahtumassa myyntipöytää piti uusfasisti Sami Haaviston Horror Shop.

Juliste “Pimeys yllä pyhän maan” -festivaalilta, jossa soittivat Hornan lisäksi mm. NSBM-yhtyeet Goatmoon ja Leichenzug, islamofobinen Sielunvihollinen sekä usein natsikeikoilla soittavat White Death ja Nekrokrist SS.
Juliste salaiselta Kuopion seudulla järjestettävältä Apocalyptic Rites -festivaalilta 26.8.2016. Hornan lisäksi soittamassa mm. yhdysvaltalainen NSBM-yhtye Grand Belial’s Key (ei mainita julisteessa) sekä kotimaiset NSBM-yhtyeet Goatmoon ja Circle of Dawn. Grand Belial’s Keyn laulaja Sven Zimperin omistama World Terror Committee on Hornan nykyinen levymerkki.

Horna on varsin suosittu yhtye ja niinpä se kiertää ahkerasti ulkomaita aina Etelä-Amerikkaa, Yhdysvaltoja ja Japania myöten. Suomessa yhtye soittaa tavallisten black metal -keikkojen lisäksi usein isoilla rock- ja metallifestivaaleilla eräänlaisena black metal -kiintiöbändinä. Tämä kertoo osaltaan black metalin valtavirtaistumisesta, sekä tietysti kotimaisten keikkajärkkääjien välinpitämättömyydestä ja tietämättömyydestä mitä tulee yhtyeen natsikytköksiin. Sen sijaan muualla Euroopassa – etenkin Saksassa ja Itävallassa – Hornan natsikytkökset on huomioinut antifasistien lisäksi myös valtamedia ja erinäiset vasemmistolaiset tahot, mikä on johtanut yhtyeen vastaiseen kampanjointiin ja toisinaan keikkojen peruuntumisiin. Uusin käänne on natsisyytöksistä johtuneiden Yhdysvaltojen kiertueen useiden keikkojen peruuntuminen maalis-huhtikuussa 2019. Kiertueesta ja Hornan natsikytköksistä kirjoitti myös Astral Noize -sivusto.

Hornan kiertueen vaiheista, keikkojen peruuntumisista ja yhtyeen kohtaamasta vastarinnasta uutisoitiin Yhdysvalloissa laajasti. Monissa kaupungeissa alkuperäinen keikkapaikka perui yhtyeen esiintymisen, jolloin keikka siirtyi uuteen osoitteeseen. Esimerkiksi New Yorkissa vasta neljäs keikkapaikka päästi Hornan esiintymään. Tässä muutamia linkkejä liittyen Hornan kiertuekohuun: yksi, kaksikolme, neljä, viisi ja kuusi.

Hornan tämänhetkinen levymerkki on Sven Zimperin omistama black metaliin ja NSBM:ään keskittyvä World Terror Committee. Zimper toimi tunnetun saksalaisen NSBM-yhtye Absurdin rumpalina vuosina 2001-2018 ja on NSBM-yhtye Grand Belial’s Keyn laulaja. Hornan levyjä on julkaissut myös esimerkiksi black metal -levymerkki Blut & Eisen, joka on julkaissut NSBM-yhtyeitä ja näihin kytköksissä olevia bändejä.

Hornan johtohahmo Ville “Shatraug” Pystynen.

Hornan perustaja, johtohahmo ja kitaristi on Ville “Shatraug” Pystynen. Pystysen Grievantee Productions -levymerkki on julkaissut NSBM-yhtyeitä, kuten Kristallnacht, Raven Dark ja Hammer. Pystynen soittaa perustamassaan NSBM-yhtye Finnentumissa (ex-Blutschrei). Yhtye yhdistelee musiikissaan valkoista ylivaltaa, rotuteorioita, nationalismia ja uuspakanallista luontomystiikkaa. Blutschrein ensimmäisellä levyllä soitti lappeenrantalaisen pitkän linjan NSBM-yhtye Hammerin nokkamies “Ravenum”, joten on luonnollista että Pystysen Grievantee Productions julkaisi Hammerin vuonna 2008 ilmestyneen (ja tähän mennessä ainoan) täyspitkän studioalbumin Shoax. Vuonna 2004 Ravenum toimi lyhyen aikaa myös Hornan rumpalina. Pystysen lukuisia yhtyeitä on listattu Metal Archives -sivustolle.

Pystynen toi kansallissosialistisen maailmakuvansa avoimesti esille black metal -sivusto Final Warin haastattelussa vuonna 2003. Samalla hän mainitsee myös bändikaverinsa Lauri Penttilän olevan kansallissosialismin kannattaja. Taiteilijanimeä Nazgul käyttänyt Penttilä toimi Hornan laulajana vuosina 1996-2001 sekä vierailevana laulajana Hornan levyillä 2002, 2005 ja 2009. Penttilä tunnetaan parhaiten yhtyeestään Satanic Warmaster, joka on Hornan tavoin Suomen menestyneimpiä black metal -yhtyeitä. Vuonna 2007 haastattelusta ja Hornan natsikytköksistä uutisoivat saksalaisten antifasistien Fight fascism-blogi ja Britannian vasemmistolainen Indymedia-sivusto. Alla ote Final Warin haastattelun raakakäännöksestä:

Kyllä, kannatan sitä (kansallissosialismia, huom.) ja voin sanoa samaa Warmasterista (Nazgul). Mielestäni kansallissosialismi tarkoittaa ylpeyttä omasta perinnöstä ja omasta maasta, uskosta aseveljiin ja niistä arvoista, jotka ulossulkevat kaikki ulkomaiset vaikutteet ja uskonnot.

(Lainaus kirjasta Dornbusch/Killguss 2005 – Unheilige Allianzen – Black Metal zwischen Satanismus, Heidentum und Neonazismus, s. 254).

Hornan laulaja ja Peste Noiren kosketinsoittaja Tuomas “Spellgoth” Rytkönen vuonna 2017.

Hornan laulaja Tuomas “Spellgoth” Rytkönen soittaa koskettimia ranskalaisessa NSBM-yhtye Peste Noiressa, johon hän liittyi helmikuussa 2018. Peste Noire on Ranskan tunnetuimpia NSBM-yhtyeitä ja se on Ukrainasta käsin operoivan uusfasistisen Militant Zone -kollektiivin jäsen. Kollektiivi järjestää Kiovassa Euroopan suurinta NSBM-festivaalia, Asgardsrei Festiä. Yhtyeen johtohahmo Famine (oikealta nimeltään Ludovic Van Alst) on tunnustuksellinen uusfasisti ja Azov-liikkeen tukija. Horna on tehnyt Peste Noiren kanssa yhteislevyn vuonna 2007, kuten myös NSBM-yhtye Sacrificia Mortuorumin kanssa samana vuonna. Kun Peste Noiren esiintyminen peruttiin Norjan vuoden 2017 Blastfest -tapahtumassa antifasistien painostuksesta, päätti Horna perua oman osallistumisensa solidaarisuudesta Peste Noirea kohtaan.

Vasemmalta oikealle. Ludovic Van Alst (Peste Noire), Sven Zimper (Grand Belial’s Key), tuntematon henkilö ja Tuomas Rytkönen (Horna).

Rytkösellä on Juha Kaarna Kettusen kanssa industrial metal -duo Slave’s Mask. Kettunen järjestää Kuopion NSBM-painotteista Apocalyptic Rites -festivaalia ja soittaa NSBM-yhtye Circle of Dawnissa. Rytkösen vanha, vuonna 1997 perustettu industrial black metal -yhtye Trollheim’s Grott teki viime vuonna paluun ja on aloittanut keikkailun. Yhtye esiintyy myös tämän vuoden Steelfesteillä. Rytkönen luopui hiljattain jäsenyydestään suositussa industrial metal -yhtye Turmion Kätilöissä. Rytkönen toimi yhtyeen laulajana 2004-2017 ja yhtye on Hornan tapaan vakioesiintyjä monilla kotimaisilla rock- ja metallifestivaaleilla. Rytkösen yhtyeitä on listattu Metal Archives -sivustolle.

Tampereen Tesomalla perheineen asuva Rytkönen tekee työkseen graafista suunnittelua. Rytkösellä on oma tuotemerkki Upin Pulju, jonka kautta hän myy suunnittelemiaan t-paitoja ja kangaskasseja. Jotkin yrityksen tuotteet sisältävät “ironisia” viittauksia natsismiin ja kotimaisiin äärioikeistohahmoihin, kuten ekofasisti Pentti Linkolaan.

Alla kuvia Upin Puljun tuotteista:

Tuomas Rytkösen suunnittelema ja myymä t-paita, jossa tyylitelty natsi-Saksan SS-joukkojen totenkopf-kallo.
Tuomas Rytkösen suunnittelema ja myymä t-paita, jossa ekofasisti Pentti Linkolan kuva, sekä tekstit “Humanity is a cancer” ja “Linkolize it”.
Tuomas Rytkösen suunnittelema ja myymä t-paita. Sukupuolten moninaisuutta ja tasa-arvoa pilkkaava He-Man -t-paita, jonka rinnassa sukupuolivähemmistöjen lippua mukaileva sateenkaaren värinen risti. Tekstinä “henkilö-henkilö” eli sanaleikki, jossa ultramaskuliinisesta popkulttuurin hahmosta on (kuvitellun poliittisen korrektiuden vuoksi) tullut sukupuoleton “sateenkaarihenkilö”.

Hornassa vuodesta 2002 soittanut Mynni Luukkainen työskentelee Jyväskylän Levykauppa Äxässä. Levyketjun myymistä natsilevyistä nousi kohu elokuussa 2016. Kohun keskiössä oli vasta ilmestynyt Veriyhteys 1 -kokoelmalevy, jolla esiintyy suomalaisia RAC-yhtyeitä (Rock Against Communism), kuten Vapaudenristi, Pagan Skull ja Marder ja sen julkaisi suomalaisten uusnatsien oma levymerkki Europa Erwache Productions. Levyn esittelytekstin kaupan sivuille oli kirjoittanut kukapa muukaan kuin Mynni Luukkainen:

Koska musiikki-genrejä on joka aatteelle niin löytyy myös tätä vaikka kuinka mielet pahoittuu ja hiekkaa menee vaginoihin. Kaikkien paheksuma, ylivoimaista pahaa ja tuhoa levittävä Suomi-RAC on nimittäin tämän kokoelman agenda.

Luovasta ja rajoja rikkovasta mainonnasta tunnetulle levyketjulle tämä oli kuitenkin liikaa. Mainospuhe ja tieto natsilevyjen myynnistä alkoi pian kiertää sosiaalisessa mediassa ja päätyi nopeasti myös päivälehtien sivuille. Kohun seurauksena Levykauppa Äx siivosi huomattavan määrän natsilevyjä ja oheistuotteita listoiltaan, joskin osa natsibändeistä jäi niin sanotusti tutkan alle ja osa palasi myöhemmin myyntiin. Luukkaisen muita tunnettuja yhtyeitä ovat esimerkiksi Ajattara ja Behexen. Luukkaisen yhtyeitä on listattu Metal Archives -sivustolle.

Mynni Luukkainen (vas.) ja ranskalaisen NSBM-yhtye Peste Noiren laulaja Ludovic Van Alst. Kuva Luukkaisen Instagram-tililtä 20.3.2015. Tagit mm. #kaverikuva #pestenoire.
Mynni Luukkainen näyttää (virtuaalista) keskisormea antifasisteille. Yllään Luukkaisella on NSBM-yhtye Goatmoonin paita. Kuva Luukkaisen Istagram-tilitä 24.7.2015. Tagit mm. #fuckantifa #goatmoon #riskistiturpaan.

Vuoden 2015 Steelfesteillä Luukkainen esiintyi death metal -yhtyeensä Sotajumalan kanssa. Lähinnä äärimetalliin keskittyvä Miasma-lehti raportoi paikan päältä:

Sotajumalan keikalta jäi mieleen lähinnä Mynnin varsin väkevä anti-islam-välipuhe, jossa todettiin islamin leviävän kuin aids ja olevan pedofiiliuskonto. Tämä siis johdatteli kappaleeseen Paratiisin kutsu.

Lisää aiheesta:

Katso myös: