Vuoden 2019 Steelfest jatkaa natsibändien tuomista Hyvinkään kaupungin tiloihin

Steelfest 2019 juliste.

Suomen merkittävin black metal -festivaali Steelfest järjestetään tänäkin vuonna Hyvinkään kaupungin omistaman Hyvinkään Villatehtaan alueella 17.-18.5.2019. Vuodesta 2012 järjestetyllä, noin 1500 päivittäisen kävijän festivaalilla on esiintynyt useita äärioikeistolaisia ja äärioikeistokytköksiä omaavia black metal -yhtyeitä, kuten Goatmoon, Kroda, Temnozor, Graveland, Nokturnal Mortum ja Peste Noire. Vuonna 2019 näitä ovat ainakin Seigneur Voland, Evil, Kroda, Marduk, Mgła, Horna, Antimateria, Morgal ja Kalmankantaja. Selkeimpiä äärioikeistobändejä eli niin sanottuja NSBM-yhtyeitä (national socialist black metal) näistä ovat ranskalainen Seigneur Voland, brasilialainen Evil ja ukrainalainen Kroda. Muilla jutussa käsitellyillä yhtyeillä on suoria kytköksiä NSBM-skeneen, äärioikeistolaisiin ideologioihin ja äärioikeistotoimijoihin, vaikka niitä ei välttämättä lasketa varsinaisiksi natsibändeiksi. Tässä artikkelissa kirjoitamme ensin Steelfestistä yleisesti ja sen jälkeen kunkin edellämainitun yhdeksän yhtyeen yhteyksistä äärioikeistolaisiin ideologioihin ja natsimusiikkialakulttuuriin.

Vuoden 2018 Steelfestiä käsittelevä kirjoituksemme löytyy täältä. Katso myös kansallissosialistista black metalia ja natsimusiikin vastustamista käsittelevät kommenttimme.

Krodan keikkaa mainostava Steelfestin juliste.

Steel LS Oy on myös Helsingin ELMU Ry:n Nosturi-klubilla vuodesta 2016 järjestetyn Steelchaos-festivaalin takana. Marraskuun puolivälissä järjestettävillä viikonloppufestareilla on esiintynyt epäpoliittisten black metal -yhtyeiden lisäksi useita natsimusiikkialakulttuuriin ja äärioikeistoon kytköksissä olevia yhtyeitä, kuten Armour, Bizarre Uproar, Ride for Revenge, Deströyer 666, Marduk, Morgal ja Antimateria. Steelfest järjestää myös kitaristin natsitervehdyksillä kohua herättäneen Watainin keikan Nosturissa 19.4.2019.

Steelfestin yhteistyötahoihin kuuluu muun muassa uusfasisti Sami Haaviston Horror Shop, natsikytköksistä tunnetun Lauri Penttilän Werewolf Records sekä Sami Tenetzin natsirihkamaa ja natsimusiikkia myyvä KVLT Shop. Tämän lisäksi natsitervehdykset äärioikeistobändien keikoilla ja yleinen salliva suhtautuminen natsikuvastoon on Steelfestin eräänlainen “tavaramerkki”. Alla valikoituja otteita Steelfest-raporteista vuosien varrelta.

Temnozorista puhutaan varmaan vielä pitkään, sillä tämä oli minulle ensimmäinen suomalainen festarikeikka, jossa muistan bändin lavalta avoimesti huudattaneen yleisöllä ”sieg heil”. No joo, Goatmoon lienee tätä tehnyt joskus, mutta en ole tainnut olla todistamassa sitä itse.

[…]

Yleisön puolella erityistä viihdearvoa tuotti karvaisten, ylävartalonsa paljastaneiden alfauroiden pieni, mutta sitäkin enemmän testosteronia huokunut moshpit! Kättäkin ojennettiin varsin anteliaasti, ja ei ehkä yllätyksenä tule että ulkomaalaisten edustus ja kiinnostus olivat huipussaan. Läntisessä Euroopassa, ainakaan näin suuressa tapahtumassa ei varmaan Temnozorilla ole juurikaan muualle mitään asiaa juuri muissa valtioissa kuin Suomessa, joten festarin kannalta oli fiksu veto vastata tähän kysyntään ottamalla Temnozor soittamaan.

(Miasma-lehti vuonna 2015)

Itse asiassa poliittiset kannanotot jäivät yhtyeen [Peste Noire] esiintymisessä jopa yllättävän vähälle, vaikka toki yleisöstä osa kainaloaan tuuletteli.

(Kaaoszine vuonna 2017)

Goatmoon veti taas perinteiseen tapaansa oikein nohevan setin. Raakaa black metalia, ärjyntää ja hoilausta. Vielä ei ainakaan toistaiseksi mitään kohua saatu aikaan vaikka muutaman biisin kohdalla yleisössä heilattiinkin aika innokkaasti.

(Miasma vuonna 2014)

Omintakeista kulttisuosiota muutenkin kuin vain kotimaisen black metalin oikeistolaissiivessä nauttiva Goatmoon oli taatusti monelle festarikävijälle yksi niistä syistä, minkä takia koko festivaalille ylipäätään raahauduttiin. Eikä aivan aiheetta, vaikka porukan folkahtavan fasistinen, vahvasti poliittisesti latautunut ja voitontervehdyksiä viljelevä melodinen black metal monissa soraääniä aiheuttaakin.

(Imperiumi vuonna 2013)

Suomen tunnetuin NSBM-bändi Goatmoon soittamassa Hyvinkään Steelfesteillä vuonna 2016.

Steelfestiä järjestää Steel LS Oy ja tapahtuman keskeinen puuhamies on Jani Laine. Myös Lari Takala on mukana Steelfestin järjestelyissä. Takalalla on Villatehtaan alueella kirpputoriyritys Tingi & Tongi. Jani Laine puolestaan soittaa erinäisissä black metal -yhtyeissä. Laine on hyvinkääläisen (tiettävästi vuonna 2018 lopettaneen) Sawhill Sacrificen kitaristi, perustaja ja johtohahmo. Sawhill Sacrificessa Laine käytti taiteilijanimeä Blade. Laineen osallisuus Sawhill Sacrificessa ja Steelfestien ja Steelchaoksen järjestäjänä mainitaan sekä Imperiumin että Toiletovhellin Steelchaos-raporteissa.

Steelfestin pääjärjestäjiin kuuluva Jani Laine vuonna 2018 Jerry “Rauta” Kurusen haastateltavana.

Kuten tunnettua, suomalaisessa black metal -skenessä ei useinkaan kaihdeta yhteistyötä äärioikeiston tai uusnatsien kanssa eikä Sawhill Sacrifice ole poikkeus. Yhtyeen vuoden 2017 levyn alkuintron teki Steelfesteilläkin soittaneen tunnetun puolalaisen NSBM-yhtye Gravelandin keulahahmo ja uusnatsi Robert Fudali (aka Rob Darken). Samalla levyllä on cover-kappale tunnetulta ukrainalaiselta NSBM-yhtye Nokturnal Mortumilta. Imperiumin mukaan vuoden 2017 Steelchaos-festivaalilla Sawhill Sacrificen kanssa lavalla kävi vierailemassa natsikytköksiä omaavan black metal -yhtye White Deathin Eetu Lehikoinen. Italialainen Aristocrazia -nettizine haastatteli Sawhill Sacrificen Jani Lainetta vuonna 2013. Bändikuulumisten ohella Laine tuo haastattelussa esille rasistisille salaliittoteorioille perustuvia islamofobisia näkemyksiään “Euroopan islamisaatiosta”.

Jani Laine Sawhill Sacrificen kanssa Steelchaoksessa marraskuussa 2017. Järjestämässään tapahtumassa Laineella on yllään Suomen tunnetuimman NSBM-yhtye Goatmoonin t-paita.

Mitä sinä voit tehdä

Buukkaamalla vuodesta toiseen tapahtumaansa natsibändejä ja muita natsimusiikkialakulttuuriin kytköksissä olevia bändejä ja toimijoita Steelfest edistää osaltaan natsimusiikkialakulttuurin legitimointia ja valtavirtaistumista. Tilavuokraajana Hyvinkään kaupunki on olennaisesti vastuussa siitä mihin raja vedetään. Tässä asiassa kaupungin päättäjät voisivat halutessaan seurata Tampereen ja Turun esimerkkiä kieltämällä rasismin ja muun syrjinnän tiloissaan. On aika viheltää peli poikki. Ota yhteyttä Hyvinkään kaupunkiin ja tapahtuman yhteistyötahoihin ja kerro heille ettei tällainen natsien hyysääminen, äärioikeistolaisen ideologian ja kulttuurin normalisointi ja legitimointi sekä natsimusiikilla rahastaminen voi jatkua.

Steelfestin yhteistyötahoja ovat Hyvinkään kaupungin ja Villatehtaan lisäksi ainakin bändejä ja festivaalivieraita majoittavat Hotelli Sveitsi ja Scandic Hotel Hyvinkää. Osa festivaalivieraista majoittuu (viime vuoden tapaan) Steelfestin majoituskäyttöön vuokraamissa Pohjoispuiston ja Tapainlinnan kouluissa. Tapahtuman aloituskeikka järjestetään Bar Craftersissa. Kyyditykset Steelfesteille on jo monena vuonna hoitanut bussifirma Kulkukoira. Steelfestin järjestäjätahon organisoimat Steelchaos -festivaalit on järjestetty vuodesta 2016 alkaen ELMU Ry:n hallinnoimassa helsinkiläisessä Nosturi-klubissa.

Onko sinulla ennen julkaisematonta tietoa suomalaisesta natsimusiikkialakulttuurista, natsien salaisista keikkapaikoista tai natsimusiikkialakulttuurin toimijoista? Ota yhteyttä osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.

Steelfestin ja yhteistyötahojen yhteystiedot alla:

Steelfest

Steelfest.fi

Villatehdas

Asiakaspalvelu

p. (019) 8712 200, info@villatehdas.fi

Käyntiosoite

Kankurinkatu 4-6

Hyvinkää

Postiosoite

Villatehdas, Kankurinkatu 4-6

05800 Hyvinkää

Henkilöstö

Toimitusjohtaja, tapahtuma- ja toimitilavuokraus

Teemu Nurminen

p. 045 113 3155

teemu.nurminen@villatehdas.fi

Palvelukoordinaattori, toimitilavuokraus

Susanna Laaksonen

p. 044 744 2909

susanna.laaksonen@villatehdas.fi

Kiinteistösihteeri, toimitilavuokraus

Hyvinkään kaupunki

PL 86 / Kankurinkatu 4-6

05801 Hyvinkää

p. 019 459 11

kirjaamo@hyvinkaa.fi

Kaupungin johdon yhteystiedot täältä

Kaupunginjohtaja Jyrki Mattila

p. 040 541 9576

s-posti: jyrki.mattila@hyvinkaa.fi

Crafters Bar

Hämeenkatu 13-17

05800 Hyvinkää

puh. 010 567 9190

crafters@craftersbar.fi

Hotelli Sveitsi

Härkävehmaankatu 4

05900 Hyvinkää

Vastaanotto

+358 19 45 881

reception@hotelsveitsi.fi

Myyntipalvelu

Arkisin klo 8.30-16.00

+358 19 45 881

sales@hotelsveitsi.fi

Scandic Hotel Hyvinkää

Hämeenkatu 2-4

Hyvinkää

+358 19 4291 100

hyvinkaa@scandichotels.com

Kulkukoira

info@kulkukoira.fi

+35844980358

Pohjoispuiston koulu

Yhteystiedot täältä

Käyntiosoite

Runeberginkatu 12 05800 HYVINKÄÄ

Rehtori Hilkka-Liisa Lähdetniemi

p. 019 459 2390 tai 040 748 5414

sähköposti hilkka-liisa.lahdetniemi(at)edu.hyvinkaa.fi

Tapainlinnan koulu

Yhteystiedot täältä

Tapainlinnan koulu luokat 3-9

Torikatu 30

05800 Hyvinkää

Rehtori Monna Poikolainen

p. 019 459 2789 (040 829 2543)

monna.poikolainen(at)edu.hyvinkaa.fi

Hyvinkään kaupungin sivistystoimi

Pentti Halonen

sivistystoimenjohtaja

p. 040 704 9901

pentti.halonen(at)hyvinkaa.fi

Nosturi / ELMU Ry

Nosturin yhteystiedot löytyvät täältä

Käynti- ja Postiosoite:

Nosturi / ELMU ry

Telakkakatu 8

00150 Helsinki

Johtaja

Tapio Hopponen

+358 50 344 52 45

hopponen@elmu.fi

Lisää aiheesta:

Katso myös: