Keitä ovat vuodetun Awakening-chatin jäsenet ja keitä muita konferenssiin osallistui?

Vuoden 2019 Awakening II -konferenssi ei sujunut vailla vastoinkäymisiä. Kaksi tapahtuman kuudesta puhujasta peruuntui ja osallistujalista vuodettiin nettiin. Kävijämäärä myös laski reilusti (vähintään kolmanneksella) ensimmäisestä vuodesta ja konferenssi jäi hyvin todennäköisesti taloudellisesti tappiolliseksi. Tässä artikkelissa esittellemme vuodetun Telegram-chätin osallistujia ja niitä, jotka loppujen lopuksi pääsivät paikan päälle äärioikeistokonferenssiin. Tapahtuman poliittisesta analyysista kiinnostuneita suosittelemme lukemaan tämän tekstin.

Ulkomaalaisista puhujista Jared Taylor sai maahantulokiellon Eurooppaan ja itävaltalainen Martin Lichtmesz perui osallistumisensa. Liechtmeszin perumisen syyksi on epäilty tarvetta pitää matalaa profiilia sen jälkeen, kun Itävallassa aloitettiin laaja tutkinta Liechtmeszin edustaman identitaariliikkeen yhteyksistä Uuden-Seelannin terrori-iskun tekijään. Näiden tilalle raavittiin kasaan kaksi kutosdivarin äärioikeistolaista Isosta-Britanniasta, Millennial Woes nimimerkkiä käyttävä Colin Robertson ja Hitleriä ihaileva Mark Collet, jotka molemmat tunnetaan ennen kaikkea internettiä saastuttavista rasistisista ja homofobisista videoistaan.

Lisäksi hiukan ennen konferenssia verkkoon vuodettiin kuvakaappauksia konferenssin järjestäjien ja osallistujien luottamuksellisesta Telegram-ryhmächatista. Kuvakaappauksia on levittänyt chatista poistettu ja tapahtumasta ulos suljettu juutalaistaustainen osallistuja, joka sai tarpeekseen etnonationalistien antisemitismistä. Myös chatin osallistujalista julkaistiin. Kaikki sai alkunsa siitä, kun juutalaistaustaisen osallistujan ja Adel Wolf -nimimerkkiä käyttävän osallistujan välille kehittyi sanasota, joka päättyi Adel Wolfin antisemitistisiin hyökkäyksiin osallistujaa kohtaan. Kun hän yritti kysyä Adel Wolfilta anteeksipyyntöä, Wolf kehotti häntä “menemään uuniin” ja muut osallistujat myötäilivät Wolfia. Lopulta Suomen Sisun jäsen, Sarastukseen kirjoittava konferenssijärjestäjä ja Telegram-chätin perustaja Jarno Alander poisti hänet chatista ja sanoi, ettei hän ole tervetullut koko tapahtumaan.

Julkaisemme alla perustietoja chatin osallistujista ja heidän poliittisista kytköksistään. Lisäksi olemme lisänneet joitain paikan päältä nähtyjä tai verkossa osallistumisestaan kertoneita henkiöitä. Jos sinulla on tietoja Awakening-konferenssin järjestäjistä tai muista tapahtumiin liittyvistä asioista, voit lähettää vinkkejä ja tietoja osoitteeseen varistoimitus[ät]riseup[piste]net.

Ainakin he osallistuivat

Tuukka Kuru (oik.) ja Millennial Woes Tukholmassa.

Tuukka Kuru on yksi Awakening-konferenssin pääjärjestäjistä ja vastaa omien sanojensa mukaan “puhujista ja monista muista käytännön järjestelyistä”. Tuukka Kuru on Rajat kiinni -mielenosoitusten yhteydessä aktivoitunut rasisti, joka on sittemmin löytänyt poliittisen kotinsa Suomen Sisusta. Hän tekee myös Monokulttuuri FM -nettiradioprojektia yhdessä oululaisten Tiina Wiikin ja Junes Lokan kanssa. Kuru erotettiin vuosi sitten PS-Nuorista ensimmäisen Awakening-konferenssin jälkimainingeissa.

Jarno Alander on yksi Awakening-konferenssin pääjärjestäjiä. Hän on myös vuodetun chatin perustaja ja moderaattori. Alander kuuluu Suomen Sisuun ja Sarastus-verkkolehden toimituskuntaan sekä toimii tiedottajana Kiuas-kustantamossa.

Riku Hautala.

Rika Hautala on yksi Sarastuksen perustajajäsenistä ja kuuluu edelleen sen toimituskuntaan. Hän on myös pitkän linjan aktiivi Suomen Sisussa. Kuuluu Awakening-konferenssin järjestäjäkuntaan.

Terhi Kiemunki yhdessä Seppo Lehdon kanssa PVL:n kansallissosialistisessa mielenosoituksessa Tampereella lokakuussa 2017.

Terhi Kiemunki on tamperelainen rasisti, joka liittyi Perussuomalaisiin jo vuonna 2007. Vuosina 2015-2017 Hän järjesti kaupungissa muun muassa Rajat kiinni! -mielenosoituksia ja kytkeytyi myös Soldiers of Odin -natsijärjestön paikallisosastoon. Kiemunki erotettiin Perussuomalaisista vuonna 2017. Erottamisen välitön syy oli Kiemungin piirisihteeriyden aikaiset tiliepäselvyydet vuodelta 2015, mutta puoluesihteerin mukaan erottaminen oli ”kokonaisuuksien summa”, johon vaikuttivat myös hänen toistuvat rasistiset kirjoituksensa sosiaalisessa mediassa. Siitä eteenpäin hän on jatkanut toimintaa ainoastaan Suomen Sisussa ja Kansallismielisten liittoumassa, joista jälkimmäisessä hän on erityisesti kunnostautunut yhteistyön tekemisessä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatsien kanssa.

Marko Meretvuo.

Marko Meretvuo on kirjailija, joka julkaisi viime vuonna kirjan edellämainitulta Suomen Sisun ja Sarastuksen Kiuas-kustantamolta. Hännikäisen hengessä hän on viime aikoina keskittynyt lähinnä uhriutumaan äärioikeiston “sensuurista”. Hän kirjoittaa myös säännöllisesti Sarastukseen nimellä M. A. Meretvuo. Meretvuo on erityisen viehättynyt esoteerikko Aleister Crowleyn perustamasta Thelema-lahkosta.

Lauri Rauhala

Lauri Rauhala esiintyi chatissa nimimerkkillä Lauri Stark, jolla hän myös kirjoittaa Sarastukseen.

Nico Saramo.

Nico Anton Saramo (N. A. Saramo) on yksi uuden polven aktiivisimmista äärioikeistolaisista Suomessa – ainakin jos aktiivisuutta mitataan erilaisiin HAPSU:n ja Kelsu ry:n (Kansallismieliset eläin- ja luonnonsuojelijat) kaltaisiin muutaman hengen minijärjestöihin kuulumisella. Lisäksi Saramo on jäsen Perussuomalaisissa, Perussuomalaisissa Nuorissa, Suomen Sisussa ja Suomalaisten liitossa sekä kirjoittaa Sarastukseen. Aiemmin 612-mielenosoituksessa ja vuoden 2018 Awakeningissa puhuneella Saramolla on useita luottamustoimia.

Iisak Selin poseeraa Millennial Woes nimimerkkiä käyttävän skotlantilaisen Colin Robertsonin kanssa yllään Lapuan liikkeen pusero.

Iisak Selin on Suomen Sisun, Suomalaisuuden liiton, Perussuomalaisten, PS-Nuorten Kelsun jäsen. Hän on myös Pirkanmaan PS-Nuorten tiedottaja Sastamalasta.

Linus Linsén (toinen vasemmalta) Virossa uusfasistisessa Etnofutur-konferenssissa vuonna 2019. Kuvassa Awakeningissa myös puhunut Olena Semenyaka, Eurooppaan sittemmin maahantulokiellon saanut Jared Taylor (toinen oikealta) ja Pyry-Lii Soinio (oikealla). Soinio on Uudenmaan PS-nuorten puheenjohtaja.

Linus Linsén on Uudenmaan PS-nuorten varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja. Hän edustaa PS-nuorten niin sanottua “etnonationalistista” (siis rotuopillista) linjaa. Kuvassa Linus yhdessä yhdysvaltalaisen natsin Jared Taylorin ja fasistisen Azov-militian Olena Semenyakan kanssa Etnofutur-konferenssissa Virossa. Semenyaka saapui puhujavieraaksi myös Awakening II -konferenssiin.

Olli Juntunen kuvassa oikealla. Vasemmalla Marco de Wit.

Olli Juntunen on Suomen kansa ensin -häirikköpuolueen hallituksen jäsen ja turkulainen aktiivi.

Markku Stenholm.

Markku Stenholm on kansanedustaja Juho Eerolan vaaliyhdistyksen puheenjohtaja ja Kotkan Perussuomalaisten varajäsen piiriedustajana. Kotkalainen Stenholm on toiminut Suomen Sisun Kymenlaakson piirin varapuheenjohtajana ja lisäksi kirjoittanut Sarastukseen sen perustamisesta lähtien.

Junes Lokka Awakening-konferenssissa. Huom. kaulassa oleva uusnatsien suosima musta aurinko (saks. Schwarze Sonne).

Junes Lokka on oululainen kaupunginvaltuutettu (sit.), joka on Suomen Sisun jäsen ja Radio Monokulttuurin juontaja. Lokka kuuluu Awakeningin järjestäjäkuntaan.

Jari Leino

Jari Leino on Muutos 2011 -puolueen perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja (vuosina 2014-15). Leino oli ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä vuonna 2011 (178 ääntä) ja Uudenmaan vaalipiirissä vuonna 2015 (268 ääntä). Hän on myös Hommaforumia ylläpitävän yhdistyksen, Homma ry:n, entinen varapuheenjohtaja.

Jarkko Pesonen.

Jarkko Pesonen on Suomen Sisun Pohjois-Savon piiripäällikkö, on ollut mukana perustamassa Sarastusta ja kuuluu yhä sen toimituskuntaan sekä tekee graafista suunnittelua Kiuas-kustantamossa. Pesonen tunnetaan Hännikäisen oikeana kätenä.

Timo Hännikäinen.

Timo Hännikäinen on Sarastuksen päätoimittaja ja Suomen Sisun aktiivi. Hännikäinen kuuluu Awakeningin järjestäjäkuntaan.

Väinö Hirvelä (oikealla) poseeraa Millennial Woesin eli Colin Robertsonin kanssa. Kuva on joko viime tai tämän vuoden Awakening-konferenssista.

Väinö Hirvelä on Tampereen Perussuomalaisten hallituksen varajäsen ja puolueen nuorisojärjestön jäsen. On epäselvää osallistuiko Hirvelä tämän vai viime vuoden Awakeningiin.

Rasistisista livestreameistaan tunnettu “Retard Hunter” nimimerkkiä käyttävä henkilö kuvassa oikealla keskustelee etualalla olevan Junes Lokan kanssa. Taustalla oikealla oleva kaljupää on Ukonvasaman johtaja Pauli Kaila.

Retard Hunter tunnetaan lähinnä rasistisista ja epämääräisistä livestreameistaan Youtubessa.

Pauli Kaila (kolmas oikealta, kalju) keskustelee pinkissa asussa olevan konferenssin juonta Tiina Wiikin kanssa tapahtuman edustalla. Kuvassa aivan oikealla PVL:n Jani Ketola Turusta.

Pauli Kaila on perustamansa muutaman hengen kansallissosialistisen Ukonvasama-kollektiivin johtaja. Kaila on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen entinen Turun johtaja.

Jani Ketola (oikealla) kantamassa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen banderollia järjestön vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä hakaristilipuista tunnetulla marssilla.

Jani Ketola on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen yksi harvoista tällä hetkellä aktiivisista turkulaisista jäsenistä.

Olli Juntunen, Junes Lokka ja Matti Haapala.

Matti Haapala on Perussuomalaisten Nuorten Rovaniemen hallituksen jäsen.

Johannes Sipola (etualalla oikealla) konferenssipaikan edustalla ennen tilaisuuden alkua.

Johannes Sipola on Rovaniemen Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja.

Vuodettuun chatryhmään kuului myös joukko nimimerkkejä, joita emme saaneet henkilöityä täydellä varmuudella (peltsi, Adel Wolf, Mick B, ChadJätkä, Jackson Blaze, Michael, Bart), vaikka joidenkin identiteetistä olemmekin lähes varmoja, sekä tietojemme mukaan järjestäytymättömiä tai hädin tuskin järjestäytyneitä äärioikeiston tukijoita (Miro Sarola, Julius Oravisto, Risto Koponen, Henrik Snellman, Benjamin Tervonen, Marja Lunnas ja Henri Pitkälä).

Lue lisää Awakening II -konferenssin puhujista, järjestäjistä ja merkityksestä suomalaiselle äärioikeistolle:

Kirjoituksia ensimmäisestä Awakening-konferenssista: