Kirjailija Shane Burley Suomeen tulevista äärioikeistolaisista: “He haluavat epätoivoisesti luoda Euroopan laajuisen liittouman keskittyäkseen valkoiseen rotuun”

Kansainvälinen äärioikeistokonferenssi Awakening II järjestetään 6. huhtikuuta 2019 Varsinais-Suomessa. Konferenssin tarkoitus on levittää etnonationalistisia, identitäärisiä, uusfasistisia ja valkoisen ylivallan ideoita Suomen äärioikeistoon. Konferenssin metapoliittinen tarkoitus on vaikuttaa maltillisempaan oikeistoon ja konservatiiveihin Suomessa, ja esimerkiksi Perussuomalaisten nuorisojärjestö on jo ottanut useamman askeleen kohti etnonationalismia. Konferenssia järjestävät muun muassa uusfasistiryhmät Suomen Sisu ja Sarastus. Kaikki puhujat yhtä lukuun ottamatta tulevat ulkomailta. Puhujien joukossa on muun muassa Ukrainan puolisotilaallisen fasistijärjestön Azovin edustaja. Azov-liike on osallistunut Ukrainan sisällissotaan ja taistelee “valkoisen rodun puolesta“. Useampi puhuja tulee Yhdysvallasta, ja kysyimme Shane Burley keitä nämä amerikkalaiset ovat ja miksi he ovat tulossa Suomeen. Burley on amerikkalainen tutkija ja toimittaja, joka on kirjoittanut paljon fasismista ja antifasismista. Burley julkaisi hiljattain kirjan Fascism Today. What It Is and How to End It. Suosittelemme teoksen lukemista kaikille.

Terve! Voisitko lyhyesti esitellä itsesi ja kertoa mitä olet tehnyt viime aikoina?

Olen Oregonin portlandissa asuva kirjailija, elokuvatekijä ja poliittinen aktiivi. Olen kirjoittanut “Fascism Today: What It Is and How to End It” (AK Press, 2017) ja lisäksi kirjoitan moniin eri julkaisuihin valkoisen nationalismin noususta ja siitä miten voimme järjestäytyä ja taistella sitä vastaan.

Useita kansainvälisesti tunnettuja fasisteja on tulossa tällä viikolla Suomeen puhumaan paikallisen ääärioikeiston järjestämään Awakening-konferenssiin. Awakening vaikutta saaneen suoraan inspiraatiota sellaisista yhdysvaltalaisista tapahtumista kuin American Renaissance Conference ja National Policy Institute. Voitko kertoa näistä enemmän? Miksi niitä järjestetään ja mikä on niiden rooli Yhdysvaltojen äärioikeistossa?

Näiden konferenssien tarkoitus on antaa äärioikeiston julkisivulle akateemista kunniallisuutta. American Renaissance on “roturealistinen” tai “ihmisten biologisen moninaisuuden” konferenssi. Nämä molemmat termit ovat eufemismeja tieteelliselle rasismille, ja keskittyvät voimakkaasi pseudotieteellisiin väitteisiin rodusta ja älykkyysosamäärästä, rikollisuudesta ja seksuaalisesta käytöksestä. Samalla tarkoitus on pönkittää eurooppalaisia nationalistisia johtajia ja valkoista identiteettiä.

National Policy Institute on samankaltainen konferenssi, mutta se keskittyy enemmän kulttuuriin. Se pyrkii olemaan jonkinlainen “Frankfurtin koulu” fasismille keskittyessään kulttuurikamppailuun, identiteettiin ja älykkääseen brändäykseen. Molemmat yrittävät esittää valkoisen nationalismin vakavasti otettavana filosofiana ahdamismielisen kiihkoilun sijasta.

Awakening järjestettiin ensi kertaa vuonna 2018 ja puhujavieraina olivat seuraavat henkilöt Yhdysvalloista: Francis Roger Devlin, Greg Johnson ja Paul Ray Ramsey (RamzPaul). Voitko kertoa heistä ja heidän poliittisista näkemyksistä?

Francis Roger Devlin tulee pitkälti “manosfääristä” ja yrittää käyttää evoluutiopsykologiaa käsittelevää pseudotiedettä argumentoidakseen feminismiä vastaan ja puolustaakseen patriarkaattia, erityisesti monogamian asemaa. Greg Johnson on valkoinen nationalisti, joka pyörittää Counter Currents -kustantamoa. Counter-Currents keskittyy valkoisen nationalismin “älyköihin”, mikä tarkoittaa fasistista ja “traditionalistista” henkisyyttä , kirjallisuutta ja taidetta sekä Savitri Devin ja Jonathan Bowdenin kaltaisia johtavia teoreetikoita. Johnson on oppinut henkilö, jolla on tohtorintutkinto. Hän haluaa tehdä valkoisesta nationalismista akateemisempaa ja vaikuttaa amerikkalaiseen kulttuuriin korkeakulttuurin alueiden kautta. RamzPaul on nettijulkkis, joka tekee modernia kulttuuria kritisoivia teennäisiä videoita. Hänen videonsa on yleensä tehty äärioikeistolaisesta näkökulmasta, minkä takia hän keskittyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, feminismiin, maahanmuuttoon ja egalitarismiin. Kaikki mainitut puhujat kuuluvat Alt Rightin ajatusjohtajien sisäpiiriin.

Yhdysvaltalainen Jared Taylor puhumassa ensimmäisessä Awakening-konferenssissa 8.4.2018. Oikealla uusfasistisen Suomen Sisun tunnus.

Myös tänä vuonna Suomeen on tulossa puhujia USA:sta. Yhden heistä, Jared Taylorin, piti puhua Suomessa toista kertaa, mutta hän sai maahantulokiellon Eurooppaan viime viikolla ja ei näin ollen puhu Awakeningissa. Kevin Macdonald puhuu tapahtumassa ensimmäistä kertaa. Lisäksi Greg Johnson on taas tulossa paikalle, mutta tällä kertaa lähinnä verkostoitumaan ja myymään Counter-Currents -kustantamonsa kirjoja. Voisitko kertoa kuka on Kevin Macdonald ja millaista politiikkaa hän ajaa?

Kevin Macdonald on johtava valkoisen nationalismin hahmo Alt Rightissa akateemisten töidensä takia. Hänen keskeinen luomuksensa on teoria, jonka mukaan juutalaiset loivat juutalaisuuden ”ryhmäevolutiivisena strategiana” tarkoituksenaan voittaa ei-juutalaiset kilpailussa resursseista. MacDonald uskoo pseudotieteeseen rodun ja henkisten kykyjen välisestä yhteydestä . Lisäksi hän uskoo juutalaisten hallitsevan kaikkia maailman instituutioita ”korkean verbaalisen älykkyysosamääränsä” kautta ja luoneen yhteiskunnalliset ideologiat keinoksi manipuloida valkoiset toimimaan omia etnisiä intressejään vastaan. Hän käyttää paljon akateemista kieltä ja jäljittelee akateemisia tekstejä tuotannossaan, vaikka toiset akateemikot hänen alallaan ovat hylänneet sen täysin.

Miksi luulet yhdysvaltalaisten valkoisten nationalistien tulevan tämän kaltaiseen tapahtumaan Suomeen niin pitkän matkan takaa? He kiertävät myös muita Pohjoismaita (erityisesti Ruotsi) ja myös Balttian maissa (Viro ja Liettua).

He haluavat epätoivoisesti luoda Euroopan laajuisen liittouman keskittyäkseen valkoiseen rotuun laajemmin sen sijaan, että keskittyisivät siihen, mitä he pitävät pikkumaisena etnisenä nationalismina. He pitävät myös nationalististen puolueiden nousua, erityisesti Itä-Euroopassa edistyneempänä kuin valkoisen nationalismin liikkeitä Amerikassa, joten he haluavat luoda niihin siteitä. He myös tavallaan fetisoivat Eurooppaa, joten he haluavat käyttää paljon aikaa keskusteluun oikeiden eurooppalaisten kanssa.

Miten antifasistit Pohjois-Amerikassa ovat vastanneet tämän kaltaisten pikkutakkifasistien järjestämiin konferensseihin?

Ensisijainen tapa on pysäyttää ne. Tämän lähestymistavan nimi on ”ei alustaa” (engl. no platform), ja nimen mukaisesti fasisteille ei anneta yhtään tilaa. Heidän puheensa on yritys järjestäytyä ja heidän järjestäytymisensä johtaa väkivaltaan, joten näiden tapahtumien häirintä on tehokas tapa häiritä heidän järjestäytymistään. Tämä voidaan tehdä painostamalla paikan omistajaa ja häiritsemällä ihmisten elämää. Yhdysvalloista Eurooppaan tulevien äärioikeistolaisten ja heidän tarkoitusperiensä paljastaminen laajoilla julkisilla kampanjoilla voi estää heitä pääsemästä Eurooppaan.

On lisättävä, että heidän maahantulonsa on todella estetty, ja tämä johtuu siitä, että eurooppalaiset maat ovat yleisesti ottaen sensitiivisempiä Yhdysvalloista tuleville valkoisille nationalisteille ja heidän aiheuttamille häiriöille. Heidät heitetään ulos eurooppalaisista maista säännönmukaisesti, kuten silloin kun Viktor Orban tunnetussa tapauksessa potki Richard Spencerin ulos hänen ”identitaarisesta” konferenssistaan vuonna 2014. Tällainen tulee jatkumaan, jos antifasistit tekevät julkisia kampanjoita ennen valkoisten nationalistien saapumista, joka vie heiltä mahdollisuuden edes päästä ovelle.

Lue lisää Awakening II -konferenssin puhujista, järjestäjistä ja merkityksestä suomalaiselle äärioikeistolle:

Kirjoituksia ensimmäisestä Awakening-konferenssista: