Pohjois-Syyrian vallankumoukselliset ovat voittaneet ISISin kalifaatin

Syyrian demokraattiset voimat (SDF, Syrian Democratic Forces) ilmoitti eilen virallisesti, että ISISin kalifaatti on viimein lopullisesti voitettu. Tämä on suuri hetki koko ihmiskunnalle! Voiton julistus sai kansan liikkeelle kaikissa Rojavan ja Pohjois-Syyrian kaupungeissa, kun ihmiset lähtivät juhlimaan pitkään odotettua tulosta. Myös Helsingissä ihmisiä kokoontui Kampin Narinkkatorille juhlimaan YPG:n, YPJ:n ja SDF:n saavutuksia.

Viisi vuotta kestäneen sodan jälkeen ISISin alueellinen hirmuvalta on tuhottu. Kobanen kaupungista alkanut historiallinen vastarinta ensin pysäytti ISISin alueellisen laajenemisen vuonna 2014 ja sen jälkeen ajoi jihadistit takaisin historiaan. Tämä suuri voitto on lunastettu tuhansien SDF-taistelijoiden hengellä: lähes 10 000 ihmistä kaatui YPG, YPJ:n ja SDF:n riveissä tämän tuloksen eteen. Nyt ISISin kuolemalta löyhkäävät liput on laskettu alas ja tilalle on nostettu SDF:n keltaiset ja Naisten itsepuolustusjoukkojen (YPJ) vihreät liput, jotka viestivät lupausta vapaasta elämästä niin Kurdistanissa, Syyriassa kuin koko maailmassa.

Voitto ei ole pelkästään sotilaallinen, sillä Rojavan vallankumouksen piirissä on käyty alusta lähtien ideologista kamppailua ISISiä ja muita alueen sortajia vastaan. ISIS ei ole ainoastaan tiettyä aluetta miehittävä islamistinen sotilashallinto, vaan myös ideologinen liike, joka on levinnyt useisiin (kymmeniin) maihin Lähi-idän, Afrikan, Euroopan ja Aasian alueilla. Kalifaatti toimi ainoastaan tämän verkostomaisen ja hajautetun liikkeen aivoina ja sieluna sekä ideologisen ja sotilaallisen koulutuksen, propagandan ja materiaalisen tuen logistisena keskuksena. ISISin ideologialla on edelleen paljon kannattajia myös Syyrian ja Irakin alueilla. Pelkästään sen taistelijoiden määrän arvioidaan liikkuvan kymmenissä tuhansissa. Näitä kannattajia, tukijoita ja taistelijoita ei voi kukistaa sotilaallisin keinoin. Pohjois-Syyrian demokraattisen federaation alueille kehitetty konfederalistinen, suoraan demokratiaan ja naisten vapautukseen perustuva siviilihallinto, ja sen eettinen ja filosofinen puoli, ovat tärkeinpiä “aseita” taistelussa ISISiä vastaan. Aivan kuten sanomme täällä Suomessakin, kamppailu yksittäisiä fasistiryhmiä vastaan ei riitä fasismin kitkemiseen, vaan meidän on myös poistettava ne yhteiskunnalliset, rakenteelliset ja henkiset olosuhteet (erityisesti patriarkaatti, kapitalismi ja valtio), joiden tuotoksia fasismi, ISIS ja muut sortoon ja orjuutukseen perustuvat liikkeet ovat.

Deir ez-Zorin maakunnassa pitämässään voitonjulistuksessa Syyrian demokraattisten voimien ylikomentaja Mazlum Ebdi painottikin, että “Syyrian demokraattisten voimien menestyksen avaintekijä on ollut demokraattisen kansan, naisten vapautuksen ja kansojen veljeyden periaatteet, jotka ovat tuoneet yhden lipun alle alueen kurdit, arabit, assyrialaiset, turkmeenit, tsetseenit ja tserkessit sekä kansainväliset taistelijat.”

Mazlum Ebdi lisäsi, että “sotamme ISISiä vastaan tulee jatkumaan täydelliseen voittoon ja sen olemassaolon lakkauttamiseen asti. Samaan aikaan ilmoitamme koko maailmalle, että terrorisminvastaisessa sodassa alkaa nyt uusi aikakausi: pyrimme nyt kohdennetuilla kampanjoilla ja yhteistyössä kansainvälisen koalition kanssa tuhoamaan ISISin jäljellä olevat salaiset aseelliset solut, jotka ovat edelleen suuri riski alueellemme ja koko maailmalle.”

Onnittelemme Syyrian demokraattisia voimia ja sen joukoissa taistelevia kansainvälisiä ja rojavalaisia vallankumouksellisia. Tämä on teidän päivänne, ja me iloitsemme teidän kanssa. Şehîd namirin!

Katso myös:

Rojavassa kaatuneen Lorenzo Orsettin viimeinen viesti maailmalle

Helsingissä vietettiin Newrozia Gezenin ja Orsettin esimerkin hengessä