Helsingissä vietettiin Newrozia Gezenin ja Orsettin esimerkin hengessä

Newroz-juhla Kattilahallissa, Helsingissä, 21.3.2019.

Kurdien uutta vuotta ja kevään alkua vietettiin Helsingissä kaksipäiväisellä ohjelmalla. Kurdistanissa Newroz merkitsee kevään ja uuden elämän alkua tai jopa jälleensyntymistä. Tuohon aikaan ensimmäiset kirsikkapuut puhkeavat kukkaan ja Kurdistanin vapaustaistelijat pääsevät jälleen liikkumaan vapaasti lumipeitteen vetäytyessä korkeammalle vuorien huipuille. Kevään tulo ja Newroz symboloivat monille kurdeille myös kulttuurista ja kansallista renesanssia pimeän sortokauden jälkeen. Newrozin aikaan kapinamieliala on tyypillisesti korkealla ja siitä on tullut yksi kulttuurikamppailun ja vapautusliikkeen tärkeimmistä juhlapäivistä esimerkiksi elokuun 15. päivän ohella.

Newroz-tuli Helsingissä 20. maaliskuuta 2019.

Perinteinen Newroz-tuli sytytettiin Helsingissä jo 20. päivänä ja kaupungin Kurdien demokraattinen yhteisökeskus (NCDK) pisti vauhdikkaan tanssi- ja laulujuhlan pystyyn perisuomalaisesta räntäsateesta huolimatta. Newroziin ja tuleen liittyvien mytologioiden lisäksi lauluilla kerrottiin maallisemmistakin asioista, kuten PKK:n legendaarisesta voitosta Turkin armeijasta Zapin alueella, Rojavan vallankumouksesta sekä YPG:n ja YPJ:n vastarinnasta alueen fasistisia voimia, erityisesti ISISiä ja Turkin valtiota, vastaan. Emme kuitenkaan jääneet kuluttamaan voimiamme loppuun juhlien alkumetreillä, vaan teimme taktisen vetäytymisen NCDK:n lämpöön odottelemaan illan jatko-ohjelman alkua.

Lorenzo “Orso” Orsetti elää ikuisesti

“Jokainen ukkosmyrsky saa alkunsa yhdestä pisarasta” – Lorenzo “Orso” Orsetti, heval Tekoşer.

Newroz-tulen sytyttämisen jälkeen Kurdien demokraattiselle yhteisökeskukselle kokoontui useita kymmeniä tovereita italialaiselle toverille, Lorenzo Orsettille, järjestettyyn muistotilaisuuteen. Rojavan vallankumoukseen liittynyt Orsetti, joka tunnettiin paremmin taistelijanimellään Tekoşer (Tekoşer = “hän, joka kamppailee”, kamppailija), kaatui taistelussa ISISiä vastaan maanantaina 18. maaliskuuta. Näin hän liittyi niiden kymmenien vallankumouksellisten joukkoon, jotka ovat saapuneet Rojavaan eri puolilta maailmaa ja kirjoittaneet kansainvälisen vapaustaistelun historiaa hengellään. He tulevat elämään lauluissa, legendoissa ja kaikkien niiden ihmisten sydämissä, joihin he tekivät vaikutuksen teoillaan, sanoillaan ja esimerkillään.

Aloitimme tilaisuuden minuutin hiljaisella hetkellä Lorenzon sekä kaikkien niiden muistolle, jotka ovat uhranneet henkensä Rojavassa, Kurdistanissa ja muualla maailmassa taistellessaan vapauden, tasa-arvon ja oikeuden puolesta. Hiljaisen hetken jälkeen ääneen luettiin Lorenzon kirje, jonka hän oli kirjoittanut ihmisille, joiden hän toivoi jatkavan kamppailua eteenpäin. Katsoimme myös lyhyen dokumentin, jonka Lorenzo oli nauhoittanut Kurdistanissa, minkä jälkeen paikalla olleet toverit pitivät puheita hänen uhrauksensa, kansainvälisen solidaarisuuden ja vallankumouksellisen kamppailun merkityksestä. Vahvistimme yhdessä lupauksemme Tekoşerille ja muille kaatuneille tovereille, että jatkamme heidän elämäntyötään ja kamppailuaan eteenpäin.

Newroz 2019: Murretaan eristys, murskataan fasismi, vapautetaan Kurdistan

Newroz-juhla Kattilahallissa, Helsingissä, 21.3.2019.

Varsinaista Newroz-juhlaa vietettiin tänä vuonna virallisena Newroz-päivänä, kevätpäiväntasauksen päivänä 21. maaliskuuta. Helsingin Suvilahden kattilahalli pakkautui täyteen kurdeja ja kurdiliikkeen tukijoita pääkaupunkiseudulta ja kauempaakin.

Newroz-puheissa korostui tänä vuonna kansojen välinen veljeys, joka on syntynyt Rojavan vallankumouksen myötä ilman valtioiden tai kansainvälisten instituutioiden välitystä. Vallankumous, joka sai alkunsa vuonna 2011, on tuonut kaikki Pohjois-Syyrian kansat, kurdit, arabit, jesidit, turkmeenit, assyrialaiset, armenialaiset ja tsetseenit yhteen demokraattisen autonomian puitteissa. Sadat tai tuhannet vallankumoukselliset kymmenistä eri maista ovat matkustaneet Rojavaan antaakseen oman panoksensa konfederalismin, autonomian ja uuden yhteiskunnan laajenemiseen imperialististen voimien ja islamististen sotajoukojen ristipaineessa. Tämä yhteiskunnan pohjatasolta nouseva solidaarisuus on luonut kansainvälisen kapitalismin ja fasismin vastaisen voiman, joka jatkaa kasvuaan niin Lähi-Idässä kuin Euroopassakin. Olemme ponnistuksillamme kukistaneet ISIS:n kalifaatin ja vapauttaneet käytännössä kaikki alueet Eufrat-joen itäpuolella, sekä saavuttaneet myös Euroopassa suuria voittoja fasistisista ja naisvihamielisistä liikkeistä. Yhteiskunnalliset tuulet alkavat puhaltaa jo toiseen suuntaan, kun ilmastolakot, naisten lakot ja keltaliivien kaltaiset protestiliikkeet määrittävät yhteiskunnallista keskustelua ja aloite on siirtymässä jälleen ekologisille, feministisille ja antikapitalistisille liikkeille.

Newrozin pääteema oli kuitenkin vastarinta, joka laajenee Bakurissa, Turkissa ja eri puolilla maailmaa iskulauseella “murretaan eristys, murskataan fasismi, vapautetaan Kurdistan”. Tuhannet poliittiset vangit Turkin vankiloissa ovat ryhtyneet päättymättömiin nälkälakkoihin HDP:n kansanedustajan ja Demokraattisen yhteiskunnan kongressin (DTK) kaksoispuheenjohtajan Leyla Guvenin johdolla, tavoitteenaan murtaa Abdullah Öcalanin eristys Imralin vankilasaarella. Leyla Guven on ollut nälkälakossa jo 135 päivää, ja monet muut vangit ja ryhmät ovat paastonneet yli sata päivää. Vain muutamia päiviä ennen Newrozia Amedista kotoisin ollut, vangittu vapaustaistelija Zülküf Gezen antoi henkensä tämän kampanjan puolesta. Leyla Guven nimesikin tämän Newrozin Gezenin mukaan. Lukuisat muut nälkälakkoilijat alkavat myös olla kriittisessä kunnossa, mutta AKP-puolueen ja Erdoganin hallinto ei ole vielä näyttänyt taipumisen merkkejä. Päinvastoin, Erdogan on uhonnut, että kaikki kunnanvaltuustot ja pormestaripaikat tullaan riistämään HDP:ltä, jos se voittaa maaliskuun 31. päivän kunnallisvaaleissa (kuten se kaikkien ennusteiden mukaan tulee voittamaan). Vastarinta kuitenkin kasvaa päivä päivältä sekä vankiloissa että niiden ulkopuolella, ja Erdoganilla on yhä enemmän vaikeuksia pitää hallintoaan ja talouttaan pystyssä. Tämä vuosi tulee olemaan kriittinen koko Turkin, Kurdistanin ja Syyrian vapautuksen kannalta. Tämä vuosi tullaan muistamaan historiallisten käänteen vuotena, mutta se vaatii aiempaa suurempia ponnistuksia sekä Lähi-idän että Euroopan konfederalistisilta, antifasistisilta ja libertaarisilta voimilta.

Lue myös:

Rojavassa kaatuneen Lorenzo Orsettin viimeinen viesti maailmalle