Suomen elokuvasäätiö perui islamofobisen Seinäjoen Arabikevät -elokuvan pressinäytöksen – äärioikeistojohtaja Tommy Robinsonin oli tarkoitus puhua tilaisuudessa

Tommy Robinson.

Suomen elokuvasäätiö on perunut Seinäjoen Arabikevät -elokuvan pressinäytöksen. Brittiläinen äärioikeistojohtaja Tommy Robinson oli määrä puhua tapahtumassa. Hommaforumin mukaan rasistiselle tilaisuudelle etsitään korvaavia tiloja.

Äärioikeistolaisen English Defence League -järjestön perustajana tunnetun ja useista rikoksista tuomitun Tommy Robinsonin oli tarkoitus puhua perjantaina 1.3.2019 Seinäjoen arabikevät -elokuvan pressinäytöksessä Kino K13-elokuvateatterissa Helsingissä. Torstaina päivä ennen tilaisuutta Suomen elokuvasäätiö ilmoitti purkavansa elokuvan tilavarauksen.

Tapahtuman järjestää Elokuvaosuuskunta Siperia ja elokuvan ohjaaja Matti Reinikka sanoo kutsuneensa Robinsonin tilaisuuteen henkilökohtaisesti. Robinson on maailmanlaajuisesti tunnettu rasisti, jonka Facebook- ja Instagram-tilit on poistettu kuluvalla viikolla. Aiemmin myös Twitter on poistanut Robinsonin tilin, Paypal on irtisanonut yhteistyön hänen kanssa ja Youtube on poistanut häneltä mahdollisuuden kerätä mainostuloja vihavideoillaan. Robinson on siis lentänyt ulos rasistisen sisällön levittämisen takia kaikista suurista sosiaalisista medioista.

Tästä kaikesta huolimatta Reinikka esittelee hänet pelkästään “kansalaisjournalistina” ja “vaihtoehtomedian” edustajana. Reinikan ohjaama elokuva on saanut paljon huomiota ennen kaikkea suomalaisissa äärioikeistopiireissä ja yksi sen keskeisistä hahmoista onkin Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piirin rahastonhoitaja Antti-Jussi Hirsimäki. Hirsimäki on toiminut Suomen Sisun kautta pahamaineisessa Kansallismielisten liittoumassa, joka järjesti hovioikeudessa kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatsien kanssa mielenosoituksen elokuussa 2018 Turussa. Seinäjoen Arabikevät -elokuvaa ja sen pressinäytöstä on Suomessa mainostettu erityisesti äärioikeistolaisilla sivuilla, kuten Hommaforumilla ja Kansalainen-valemediassa.

Antti-Jussi Hirsimäki puhumasssa äärioikeistolaisen Suomen Sisun tilaisuudessa.

Robinsonin kaltaisen julkirasistin kutsuminen puhujaksi ei ollut ainoa ongelma perutussa tilaisuudessa. Helsingin Sanomien mukaan Seinäjoen Arabikevät elokuvan leikkausversio ei syksyllä täyttänyt Ylen eettisiä ohjeita, koska siinä painottuivat “islamofobiset näkökulmat”.

Elokuvan ohjaaja Reinikan läheiset suhteet suomalaiseen äärioikeistoon ja kansainvälisen vihapuhujan kutsuminen Helsinkiin puhuvat karua kieltään elokuvanteon motiiveista. Ennen perumisilmoitusta hämmästytti herätti myös se, että Robinsonin Suomeen tulon noustua julkisuuteen Suomen elokuvasäätiö kuvaili Facebook-tilillään Robinsonia suomalaisen äärioikeiston tutuksi tekemällä rasismia kaunistelevalla hommaforumilaisten kehittämällä kiertoilmauksella “maahanmuuttokriitikko”. Elokuvan tuotantoyhtiö sai Suomen elokuvasäätiöltä tukea 86 000 euron edestä ja kolmannes sen rahoituksesta tuli Yleisradiolta.

Kuvakaappaus: Hommaforum mainostaa tilaisuutta: “Vapaalippua voi pyytää lähettämällä yksityisviestin Hommaforumilla nimimerkille vihapuhegeneraattori.”

Perutussa mutta mahdollisesti uudessa paikassa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa oli Reinikan mukaan tarkoitus vertailla Oulussa paljastunutta lasten hyväksikäyttörinkiä ja verrata vastaavanlaisia tapauksia Isossa-Britanniassa. Robinson on kutsuttu paikalle, koska Reinikan mukaan hän on jo kauan ennen muuta yhteiskuntaa puhunut näistä ongelmista, joista muut ovat “vaienneet” rasismisyytösten vuoksi. Robinsonin tapauksessa rasismisyytöksissä ei ole kuitenkaan yhtään mitään epäselvää, ja hänen kaltaisilleen vihanlietsojille Oulun tai Rotherhamin tapaukset tarjoavat vain mahdollisuuden edistää vastenmielistä, rasistista politiikkaansa ihmisten tapauksista tuntemaa oikeutettua vihaa hyväksikäyttäen.

Äärioikeistolle Suomesta Isoon-Britanniaan naisten oikeudet sekä sukupuolittuneen ja seksuaalisen väkivallan vastustaminen ovat ainoastaan keppihevosia, jolla voidaan lietsoa maahanmuuttovastaista mielialaa ja rasismia. Todellisuudessa ainoa todellinen ratkaisu sukupuolittuneeseen ja seksuaaliseen väkivaltaan on naisten oikeuksien parantaminen sekä seksistisen käytöksen ja patriarkaalisen kulttuurin purkaminen pitkäjänteisellä feministisellä työllä.

Suomen elokuvaasäätiön taipuminen julkisen paineen edessä osoittaa jälleen, että palautteen antaminen sähköpostilla ja muita kanavia pitkin voi häiritä tai jopa estää rasististen ja äärioikeistolaisten toimijoiden julkista toimintaa. Viimeisimmän tiedon mukaan Suomen elokuvasäätiön tiloista perutulle elokuvanäytökselle ja keskustelutilaisuudelle olisi kuitenkin hankittu uusi paikka. Nimimerkki Vihapuhegeneraattori kirjoitti Hommaforumilla perumispäätöksen jälkeen tuoreeltaan torstaina: “Uusi tila on jo tiedossa (useitakin, PK seudulla kun tuppaa olemaan ylitarjontaa).” Kehotamme siis ihmisiä olemaan valppaina ja seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Jos sinulla on tietoa Tommy Robinsonin Suomen vierailusta tai Seinäjoen Arabikevät -elokuvanäytöksen uudesta paikasta, laita viestiä osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net tai yksityisviestiä Facebook-sivumme tai Twitterin kautta.