Solidaarisuuskutsu: Uusi pidätysten ja kidutusten aalto iski anarkisteihin Venäjällä

Anarkisteihin kohdistuvan, maanlaajuisen tukahduttamiskampanjansa uusimmassa aallossa KGB:sta polveutuva Venäjän valtion turvallisuuspalvelu FSB pidätti 1. helmikuuta 2019 kaksitoista henkilöä. Pidätyksiä seuranneiden 24 tunnin ajan FSB kidutti pidätettyjä raa’asti saadakseen heidät allekirjoittamaan raskauttavia lausuntoja, ja vapautti sitten 11 henkilöä. Kahdestoista pidätetty, Azat Miftahov, katosi lainvalvontakoneiston syövereihin, ja FSB jatkoi hänen kiduttamistaan estäen asianajaa tavoittamasta asiakastaan. Tämä on jatkoa tapahtumasarjassa, jossa FSB on järjestelmällisesti pyrkinyt kiduttamalla pakottamaan pidätettyjä allekirjoittamaan vääriä tunnustuksia, joiden avulla tekaista syytteitä aktivistien terroristisista suunnitelmista. Sama kaava tulee toistumaan, kunnes ihmiset painostavat Venäjän hallitusta siinä määrin, ettei se enää tohdi piilottaa ja kiduttaa ihmisiä tai – mikäli näin ei tapahdu – kunnes muidenkin valtioiden salaiset poliisit FSB:n menestyksen innoittamina alkavat entistä reippaammin käyttää kidutusta ja tekaistuja salaliittosyytteitä aktivismin tukahduttamiseksi kaikkialla.

FSB:n uusin innovaatio on saada kiduttamalla pidätetyt antamaan vääriä lausuntoja valtiolliselle medialle sekä poliisille. Kun Daniil Galkinia oli kidutettu sähköiskuilla kaksi tuntia auton takaosassa, hänet raahattiin valtiollisen Pervyi kanal -televisiokanavan toimittajan eteen ja määrättiin antamaan lausuntoja anarkistiliikettä vastaan. Nämä menetelmät ovat tuttuja Stalinin ajoilta, jolloin valtio käytti niitä toisinajattelijakommunisteja vastaan. Vapaaksi päästyään Galkin julkaisi lausunnon kidutuksesta ja menetelmistä, joilla FSB oli terrorisoinut häntä.

“Minä en vaikene, vaan kerron kaikesta niin hyvin kuin pystyn, kaikilla mahdollisilla kanavilla ja alustoilla. Käytän kaikki keinot ja kaiken tarmoni näyttääkseni ihmiselle, mitä tapahtuu. Nukun todella huonosti. Nukkuessa minusta tuntuu, että minua tullaan hakemaan, ovi potkaistaan sisään ja minut viedään jonnekin metsään, koska Venäjällä niin tehdään ihmisille, aktivisteille.”

Daniil Galkin kertomuksessaan kidutuksesta ja siitä, kuinka hänet pakotettaan antamaan vääriä lausuntoja Venäjän valtiolliselle medialle

Azat Miftahov opiskelee Moskovan valtionyliopiston mekaniikan ja matematiikan laitoksella, jossa hänen kollegansa ovat allekirjoittaneet alla olevan avoimen kirjeen Azatin tueksi. Tapahtumista on täällä luettavissa laaja venäjänkielinen selonteko, joka sisältää useiden kidutettujen haastatteluja. Lisää taustoitusta Venäjän kidutustapauksille voi lukea englanniksi CrimethInc:in viime vuonna julkaisemasta raportista. Näihin tapauksiin liittyvän solidaarisuustoiminnan järjestelyistä Venäjällä saa tietoa käymällä Rupression.com-sivustolla.

Venäläisanarkisteja vainotaan taas

CrimethInc sai tämän tekstin venäläisiltä tovereilta, jotka koordinoivat lakiapua ja solidaarisuutta FSB:n kohteina oleville anarkisteille. Osa samasta kirjoituksesta julkaistiin pian tämän jälkeen myös venäläisten toverien Avtonom.org-sivulla englanniksi hiukan eri muodossa.

Helmikuun 1. päivänä Moskovassa FSB ratsasi useita asuntoja ja pidätti 10 henkilöä epäiltyinä “salaliitosta”. Vuorokauden mittaisen fyysisen ja ruumiillisen kidutuksen jälkeen kaikki muut paitsi Azat Miftahov vapautetiin. Häntä syytetään räjähteiden valmistamisesta ja “radikaalin anarkistijärjestön”, Narodnaja Samooboronan (Kansan itsepuolustus), jäsenyydestä. Viimeisen vuoden aikana järjestöstä on tullut poliisirepression pääkohde Venäjällä: useita ryhmän väitettyjä jäseniä on pidätetty, kidutettu tai uhkailtu. Pitkien vankilatuomioiden ja kidutuksen uhan alla jotkut ovat joutuneet lähtemään maasta.

Yksi pidätetyistä anarkisteista, Daniil Galkin, on raportoinut kidutuksesta. Pidätyksen jälkeen häntä hakattiin ja kidutettiin sähköiskuilla poliisiautossa kahden tai kolmen tunnin ajan. Kiduttamalla Galkin pakotettiin sanomaan, että Azat Miftahov on anarkokommunisti ja osallistuu anarkistiseen toimintaan. Galkin pakotettiin antamaan valtiolliselle Pervyi kanal -TV-kanavalle anarkisteja vahingoittava haastattelu sekä lupautumaan “yhteistyöhön poliisin kanssa antamalla tietoja anarkistien toimista”.

Moskovan Balašihan poliisiasemalla Galkin näkin Azatin: tämän käsivarret olivat vääntyneet FSB:n viranomaiskäsittelyn jäljiltä. Galkinin mukaan Azat ei kidutuksen seurauksena näyttänyt enää ihmiseltä. Galkin kertoi myös kuullensa hänen huoneensa viereisessä tilassa pidetyn naispuolisen aktivistin tuskanhuutoja. Hän oli myös saanut tietää, että yksi pidätetyistä anarkisteista oli viiltänyt suoniaan ja ottanut lääkkeitä välttyäkseen enemmältä kidutukselta ja antamasta mitään tietoa muista tovereista.

Azatia pidettiin kiinniotettuna poliisiasemalla myöhään yöhön saakka, eikä hänen annettu tavata asianajajaansa. Yöllä Azat raahattiin ulos poliisiasemalta häntä odottaneen asianajajan silmien edessä ja kuljetettiin tuntemattomaan suuntaan. Meillä ei ole mitään tietoa Azatin olinpaikasta 2.2. klo 18 jälkeen. Uskomme, että häntä kidutetaan yhä, ja hänet pakotetaan antamaan tietoja itsestään ja tovereistaan.

Pyydämme teiltä solidaarisuustoimia, uutisten levittämistä sekä taloudellista tukea.

Venäjällä (ja sen hiljattain valtaamilla alueilla kuten Krimillä) on meneillään useita rikosoikeudellisia tapauksia, joissa anarkisteja syytetään “terrorismista”. Näihin kuuluvat myös niin kutsuttu Verkoston tapaus, anarkisti Vjatšeslav Lukitševin vastainen oikeusjuttu, anarkisti Kiril Kuzminkinin tapaus ja krimiläisen anarkisti Jevgeni Karakaševin tapaus.

Lahjoitukset Azat Miftahovin ja muiden venäläisten aktivistien puolustusasianajoon voi maksaa kahden vaihtoehdon kautta:

1) Moskovan Anarkistisen Mustan Ristin Paypal. Kirjoita kommenttikenttään “for Azat”.

2) Vladimir Akimenkovin Paypal.

Kansainvälinen tilisiirto:

SWIFT SABRRUMM

Account number : 40817810238050715588

Name : AKIMENKOV VLADIMIR GEORGIEVITCH

Kirjoita tilisiirron viestiksi “solidarity donation”.

Avoin kirje matemaatikko Azat Miftahovin tueksi

Tämä teksti on julkaistu venäjäksi ja englanniksi täällä.

Useiden eri lähteiden mukaan Moskovan valtionyliopiston mekaniikan ja matematiikan laitoksen jatko-opiskelija Azat Miftahov pidätettiin 1.2.2019 epäiltynä räjähteiden valmistamisesta. Venäjän turvallisuuspalvelu ja poliisi kiduttivat Azatia. Hänen kanssaan pidätetty Daniil Galkin sanoi, ettei Azat sen jälkeen näyttänyt enää ihmiseltä. Kidutusta on käytetty todistajanlausunnon saamiseksi Miftahovia vastaan. Turvallisuuspalvelu evää tiedon Miftahovin olinpaikasta hänen asianajajaltaan Svetlana Sidorkinalta. Tämän kirjeen julkaisuhetkellä asianajajaa ei oltu päästetty yhteyteen asiakkaansa kanssa. Muilta pidätetyiltä sekä asianajajalta saadun tiedon mukaan Azat yritti viiltää laskimonsa auki.

Azat Miftahov on juuri aloittanut matemaatikon uransa. Hänen ensimmäinen tutkimuksensa, yhteistyössä professori Vladimir I. Bogatševin kanssa tehty Satunnaisprosessien äärellis- ja ääretönulotteisten jakaumien heikosta konvergenssista, julkaistiin vuonna 2016.

Me allekirjoittaneet matemaattisen tiedeyhteisön edustajat olemme äärimmäisen huolestuneita nykyisestä tilanteesta. Vaadimme, että viranomaiset antavat välittömästi tiedon matemaatikko Azat Miftahovin olinpaikasta ja terveydentilasta sekä päästävät asianajajan tapaamaan häntä. Vaadimme myös Miftahovin ja muiden pidätettyjen kiduttamisen lopettamista sekä läpinäkyvää ja reilua oikeudenkäyntiä.

Allekirjoittajat:

Balaram Usov

Roman Krutovski

Ilja Damanski

Rodion Dejev

Konstantin Loginov

Dmitri Koršunov

Bogdan Zavjalov

Anna Dmitrijeva

Viimeisimpiä päivityksiä:

Azat Miftahov on löydetty Moskovan alueen Balašihan poliisiasemalta. Rikostutkijan väittää, että hänet pidätettiin vasta 2.2. klo 19:10. Azat ja hänen asianajajansa vahvistavat tarinat kidutuksesta.

Uuden tiedon mukaan Miftahov on pidätettynä ainakin helmikuun 7. päivään saakka.

CrimethInc.in jutun lopusta voi ladata tulostusta varten kolme eri englanninkielistä tukijulistetta tapaukseen liittyen.

Lähteet: Crimethinc.com, Avtonom.org

Vuonna 2018 julkaistuja tekstejä Venäjään liittyen Variksen sivulla: