Puhe: Varis Tampere 5 vuotta

Igniter soittamassa Varis-verkoston 5-vuotisjuhlissa Tampereella 16.2.2019.

Varis-verkoston 5-vuotisjuhlissa Tampereen Vastavirta-klubilla pidetty puhe.

Hyvää iltaa, juhlaväki! Kiitokset bändeille, keikan järjestämisessä auttaneille tovereille ja kaikille teille, jotka olette tulleet tänään paikalle!

Pari sanaa Variksesta, jonka 5-vuotissynttäreitä tänään vietämme, ja antifasismista Tampereella.

Melkein päivälleen 5 vuotta sitten joukko ihmisiä kokoontui yhteen perustamaan antifasistisen Varis-verkoston. Mukana oli tamperelaisia, helsinkiläisiä ja turkulaisia ihmisiä, jotka olivat saaneet tarpeekseen väkivaltaisista natseista. Antifasismi tarkoittaa yksinkertaisesti äärioikeiston vastaista toimintaa, ja näin ollen kuka tahansa voi olla antifasisti. Antifasistit eivät olekaan mitään myyttisiä sankareita, vaan aivan tavallisia ihmisiä. Verkostoa perustettaessa mukana oli ihmisiä lukemattomista eri taustoista, kuten punkkareita, anarkisteja, hoppareita, vasemmistolaisia, feministejä, hevareita, konemusadiggareita ja muita kaiken maailman mädättäjiä.

Varis perustettiin, koska ihmiset halusivat selkeämmän antifasistisen ryhmän, jonka uudet ihmiset voivat löytää, ja jonka kautta liittyä mukaan toimintaan. Ryhmän aloittaminen oli helppoa Mansessa, sillä täällä on ollut antifasistista toimintaa läpi koko vuosikymmenen, ja vielä sitäkin pidempää perinnettä natsien vastustamisessa. Vuosikymmenen ensimmäisinä vuosina Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen, tuolloin vielä Suomen Vastarintaliikkeen, idiootit olivat hyökkäilleet useiden ihmisten kimppuun eri tapahtumissa Tampereella ja muualla Suomessa, mikä oli synnyttänyt välittömän tarpeen itsepuolustukselle. Pispalassa natsit olivat esimerkiksi pippurisumuttaneet koko perheen Kekri-juhlan osallistujia Hirvitalolla ja hyökänneet paikallisen punkskenessä aktiivisen henkilön kimppuun tämän kotiovella. Antifasistien määrätietoisen toiminnan ansiosta tällaiset natsien organisoidut väkivaltaiset hyökkäykset loppuivat muutaman vuoden jälkeen koko maassa.

Natsiväkivalta synnyttää aina vastavoiman, ja tätä vastavoimaa Varis on luonut yhdessä muiden tovereiden kanssa Tampereella. Jotta minkäänlaiset sortavat kusipäät eivät voisi kävellä meidän ja yhteisöjemme ylitse, Varis on rakentanut antifasistista kulttuuria muun muassa järjestämällä mielenosoituksia, elokuvanäytöksiä ja keskustelutilaisuuksia. Lokakuussa 2017 Varis oli mukana järjestämässä Koko Tampere vihaa natseja -mielenosoitusta, johon osallistui 800 ihmistä. Varis on turvannut monenlaisia tapahtumia, kerännyt tietoa fasisteista ja eri tavoin pysäyttänyt natsien toimintaa, ja aikoo jatkaa tätä kaikkea tulevaisuudessa.

Antifasismi on paljon muutakin kuin suoraa natsien vastustamista. Siiheen kuuluu yhtä lailla muu poliittinen toiminta, kuten leikkausten vastustaminen, feminismi ja siirtolaisten tukeminen. Antifasismi kamppailee paremman yhteiskunnan puolesta tässä ja nyt, kohti vapautta ja tasa-arvoa. Jos olet kiinnostunut Variksen toiminnasta, voit tulla keikan aikana keskustelemaan tai laittaa sähköpostia Varisverkosto.com löytyvään osoitteeseen.

Onnittelut myös hiljattain 14-vuotta täyttäneelle Vastavirta-klubille, jossa Varis ja monet muut toimijat ovat vuosien varrella järjestänyt monenlaisia antifasistisia tapahtumia, ja joka on pispalalaisen vastakulttuurin sykkivä sydän. Jatketaan yhdessä fasisminvastaista työtä, ja tehdään Tampereesta kaupunki ilman natseja!

Hyvää syntymäpäivää, Varis!

Yhdessä olemme vahvoja!