Suomalaisen natsimusiikin vaikuttajat osa 3: Sarvilevyjen ja Vapaudenristin Mikko Aspa

Mikko Aspa Bar Rock Bearissa 6.12.2018 itsenäisyyspävän natsikeikalla.

Huomio: Tämä artikkeli sisältää otteita Vapaudenristin ja Clandestine Blazen lyriikoista, joista varsinkin jälkimmäiset sisältävät varsin yksityiskohtaisia antisemitistisiä väkivaltafantasioita.

Lahtelainen Mikko Reino Juhani Aspa on keskeinen toimija suomalaisessa natsimusiikkialakulttuurissa. Aspa soittaa natsibändeissä, julkaisee natsimusiikkia, tekee yhteistyötä natsististen toimijoiden kanssa ja levittää natsimusiikkia sekä uusfasistista kirjallisuutta Sarvilevyt-levykauppansa kautta. Aspan vuonna 2002 perustama Ivras-yritys omistaa aputoiminimet Sarvilevyt ja Sarvipaidat. Aspalla on lukuisia levymerkkejä ja yhtyeitä, joista suurin osa on listattu Discogs-sivustolle. Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia Aspan natsistisia yhtyeitä, hänen poliittisia näkemyksiään ja julkaisutoimintaansa sekä Sarvilevyt-levykauppaa.

Pönöttävän karskia ja tympeää julistusta – Mikko Aspa ja Vapaudenristi

Vapaudenristi ja fani vuonna 2016. Oikealla Mikko Aspa, vasemmalla Mikko Ilmari “Riimu” Pöyhönen.

Aspa on musiikin monitoimimies, joka soittamisen ja laulamisen lisäksi myös sovittaa, sanoittaa, tuottaa, miksaa ja äänittää musiikkia sekä tekee julkaisujen ulkoasuja. Aspa laulaa ja soittaa kitaraa vuonna 2006 perustamassaan natsibändi Vapaudenristissä. Vuonna 2012 Vapaudenristi sai livekokoonpanon ja aloitti esiintymisen natsikeikoilla. Vapaudenristi on Suomen tämän hetken toimeliain RAC-yhtye sekä myös Aspan omista lukuisista musiikkiprojekteista tällä hetkellä selvästi aktiivisin. Vapaudenristi on soittanut vuosina 2012-2018 ainakin 22 keikkaa sekä tehnyt 18 julkaisua. Vapaudenristi on myös julkaissut yhteislevyjä muiden natsiyhtyeiden (muun muassa Pagan Skull, Pylvanainen, Uskonrauha ja Pyhä kuolema) kanssa. Suurimman osan Vapaudenristin levytyksistä on julkaissut yhtye (Aspa) itse, mutta muutaman levyn on julkaissut suomalaisten natsiskinien RAC-levymerkki Sakaramiina. Enimmän osan keikoistaan Vapaudenristi on soittanut salaisilla natsien kerhotilakeikoilla lähinnä Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella, Orivedellä ja Turussa. Ehkä tunnetuin näistä on ollut tukikeikka Jimi Karttusen tappaneelle uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiivi Jesse Eppu Torniaiselle 7.10.2016. Joukkoon mahtuu myös muutama julkinen keikka esim. vastikään konkurssiin menneessä Ravintola Alemissa (2016 ja 2017) ja äärioikeistolaisen 612-marssin jatkoklubilla (2017 ja 2018). Yhtyeen basistina toimii paremmin fasistisesta Pyhä kuolema – neofolk-yhtyeestä tunnettu uusnatsi Mikko Ilmari “Riimu” Pöyhönen. PVL:n Riimuradio-nettiradio haastatteli Vapaudenristiä ohjelman 2. jaksossa keväällä 2015. Myöhemmin ohjelma vaihtoi nimekseen Studio 204. Viimeisen vuoden hiljaiseloa viettänyttä natsipropagandaa suoltanutta ohjelmaa teki pääasiassa PVL:n Oulun ryhmänjohtaja Santeri Keränen.

Juliste PVL-aktiivi Jesse Eppu Torniaiselle järjestetyltä tukikeikalta 7.10.2016. Mukana Vapaudenristin lisäksi natsibändit Mistreat, Goatmoon, Marder, Liittoneuvosto ja Civic Duty.

Vapaudenristin lyriikat ja muu taiteellinen sisältö ovat pääasiassa Aspan käsialaa ja haastatteluissa hän usein puhuu yhtyeestä omana luomuksenaan. Vapaudenristin lyriikoissa keskeistä on rasismi, antisemitismi, antiliberalismi, antihumanismi, antimarxilaisuus, valkoisen vallankumouksen lietsominen, kansallinen mytologia ja sen äärioikeistolainen tulkinta, ultranationalismi, natsiesoteria sekä natsiskinialakulttuurin ylistys. Kappaleiden nimet eivät jätä tulkinnanvaraa: Veri ja maa, Mun maa, Apinajahti, Ei maata ilman kansaa, Valkoinen kapinahenki, Vapaussota 18, Suomen SS-sankarit ja niin edelleen. Yhtye on myös levyttänyt muutaman cover-kappaleen muun muassa sellaisilta RAC-yhtyeiltä kuten Sniper, Mistreat, No Remorse ja Bully Boys.

Vaikka Vapaudenristi onkin itsestäänselvää natsistista vihamusiikkia, on sen lyriikoissa poikkeuksena suhteessa moniin RAC-yhtyeisiin myös “rakentava” sanoma. Kappaleet eivät keskity pelkkään “vasemmiston”, “eliitin” ja “muukalaisten” vihaamiseen, vaan pyrkimyksenä on myös syöttää kuulijalle natsismin kautta suodatettu näkemys nationalismista. Tässä Vapaudenristi on tajunnut sen, mikä monilta RAC-yhtyeiltä tuntuu jäävän vähemmälle huomiolle. “Tavalliset” ihmiset eivät usein sitoudu pelkkään vihaan vaan tarvitsevat poliittisen identiteetin rakennukseen myös “positiivisia” arvoja (kuten nationalismia); kuulumista johonkin suurempaan kokonaisuuteen, jotta he ovat valmiita sitoutumaan poliittiseen liikkeeseen. Tyypillisesti natsit ja fasistit lupaavat ihmisille parempaa tulevaisuutta (toimeentuloa, työllisyyttä, turvallisuutta, yhteisöllisyyttä jne.) edellyttäen että nämä hyväksyvät fasismin ytimessä olevat näkemykset epätasa-arvosta, hierarkioista ja väkivallasta. Lisäksi ihmisten edellytetään jakavan näkemys palingeneesista eli paluusta kuviteltuun kansallisen yhtenäisyyden kulta-aikaan, johon päästään yleensä sisällissodan avulla, jossa vasemmistolaiset ja vähemmistöihin kuuluvat yleensä joko tuhotaan, eristetään tai karkoitetaan.

Huomattavan monet Vapaudenristin kappaleet käsittelevätkin Suomen ja Euroopan historiaa ja nykyhetkeä äärioikeistolaisesta perspektiivistä tulkittuna ja nationalistisella retoriikalla höystettynä. Näin käytössä on sekä moniulotteisempi musiikillinen propaganda-ase että mahdollisuus tarpeen tullen verhoutua patriootin kaapuun, sekä tavoittaa laajempi kuulijakunta kuin mitä pelkkä suoraviivainen natsipropagandan toitottaminen sallisi. Ei olekaan siis ihme, että uusfasistinen verkkolehti Sarastus halusi nimenomaan Vapaudenristin jo toistamiseen soittamaan 612-marssin jatkoklubille. Käyttäväthän sekä Sarastuksen ja muun äärioikeiston 612-marssi että Vapaudenristi nimenomaan nationalismia keihäänkärkenä levittäessään fasistista sanomaansa.

Juliste 612-fasistimarssin jatkoklubilta 6.12.2017. Esiintymässä Vapaudenristin lisäksi RAC-yhtye Sankar’hauta ja fasistinen neofolk-yhtye Pyhä Kuolema. Keikan järjestivät Sarastus-verkkolehti, Kiuas-kustannus ja uusfasisti Sami Haaviston vaatekauppa Northern Brotherhood.
Juliste 612-fasistimarssin jatkoklubilta 6.12.2018. Esiintymässä Vapaudenristin lisäksi RAC-yhtye Pagan Skull ja “yllätysesiintyjä” Civic Duty. Keikan (kuten myös 612-marssin) järjesti uusfasistinen Sarastus-verkkolehti.

Vapaudenristin lyriikoista esimerkkinä käy hyvin kappale Mies aikaa vastaan vuodelta 2014:

ympärillä kuohuu

joka suuntaan revitään

ei tiedä itsekään

mitä haluaa

ei saa jäädä jälkeen

ei voi mennä eteenpäin

välittää tilanteen

näkemys viholliseen

meille riittäisi sielu

meille riittäisi voitokas henki

lyttäämme juutalaisen myrkytyksen

mies toisesta ajasta

mies tätä aikaa vastaan

ei tyydytä sankarit vihollisen

kohti voittoa lopullista

kohti uljasta valtakuntaa

on se voima

niin valtava

se ei kysele lupaa keltään

ei kumarra edessä

harhaoppia seuraavien huorien

orgaaninen linja

luonnollinen hierarkia

säännöt muuttuu

loiset häviää

pyrkimyksen suunta on oikea

humanismin kahleet katkottu

nyt myös luonnolliset

hierarkiat palautuu

ei kysy lupaa keltään

ei tunne syyllisyyttä

siis otan vastaan tuon

ratkaisun oikean

epätoivon ja kärsimyksen tuhkasta

nousee uusi voima

josta ilmaan arjalaiset

luo vasaraa

Kappaleen nimi “Mies aikaa vastaan” viittaa natsijohtaja Adolf Hitleriin, jonka natsit näkivät olevan vastavoima modernille ajalle ja sen rappiolle. Käsitteen kehitti tunnettu natsiesoteerikko Savitri Devi vuonna 1958 kirjassaan The Lightning and the Sun. Juutalaisten tekemä myrkytys, lopullinen voitto, loisten hävittäminen, uljas valtakunta, luonnolliset hierarkiat ja humanismin kahleet ovat perinteisen natsipropagandan ydintä. Kappale kertookin suorasukaisesti kuinka arjalaiset nousevat juutalaisia vastaan luodakseen sosiaalidarwinistiseen maailmankuvaan perustuvan “uljaan valtakunnan”. Samaa henkeä hieman maanläheisemmin edustaa kappale Vanhan maailman demonit vuodelta 2016:

kuulen rappion äänet tasapäistettyjen massojen

loiset uhriutumassa omassa saastassaan

ryhmähalin tiukka rutistus vaikka kaikkia jo ahdistaa

velaksi ostetun hyvinvoinnin juhlat on lopussa

emme halunneet harhaista utopiaa

emme maailmankylää tai globaalia monokulttuuria

laput silmillä liukuhihnalla tie kohti tuhoa

valta pankkiirien ja koukkunokkaplutokratian

humanistit kaikille tän paratiisin haluaa

itseriittoiset hyötyjät vailla tulevaisuutta

emme halunneet harhaista utopiaa

emme maailmankylää tai globaalia monokulttuuria

luotamme pohjimmaiseen vaistoon: itsesäilytykseen

hylkäämme arvot jotka saa kansakunnan kaatumaan

olemme demonit vanhan maailman!

tervehdimme ilolla tulevaa taistelua

emme halunneet harhaista utopiaa

emme maailmankylää tai globaalia monokulttuuria

tämä harha tulee haihtumaan

nousee demonit vanhan maailman

Kappaleessa sinisilmäinen maahanmuuttajia hyysäävä ja hedonistinen vasemmisto nähdään liitossa rahamaailman ahneen eliitin “koukkunokkaplutokratian” eli juutalaisten/ “sionistisen eliitin” kanssa ajamassa kansakuntaa kohti rappiota. Asetelma on varsinainen RAC-klisee ja sen päättää odotetusti kutsu tulevaan taisteluun.

Aspan antisemitismi tulee ehkä selkeimmin esille Vapaudenristin kappaleessa Tuhkaa vuodelta 2010. Tässä ote kappaleesta:

Siis katse maahan luotu on

piikkilanka-aidan takaa näky on lohduton

valittujen joukko kulkee

kohti lopullista ratkaisua

niin on pyyhitty osa

tuhoisaa epidemiaa

kuuma tuuli puhaltaa

tuhkaa kohti unholaa

historian kirjat kääntyy

tahtia raivoisaa

populaatiot hautautuu

syvälle maahan antaen

tilaa hengittää ja unohtaa

Tässä hyvin yksiselitteisessä kappaleessa verrataan juutalaisia tuhoisaan epidemiaan ja ihannoidaan holokaustia, jossa tämä “populaatio” tuhotaan natsien keskitysleireillä osana eräänlaista välttämätöntä ja vapauttavaa historiallista tapahtumaketjua. “Lopullinen ratkaisu” on tuttu Kolmannen valtakunnan kiertoilmaus suunnitelmaan juutalaisten kansanmurhasta ja “valittujen joukko” on viittaus juutalaisiin Jumalan “valittuna kansana”. On huomionarvoista että Aspan antisemitistiset näkemykset toistuvat myös muissa Aspan musiikkiprojekteissa, kuten black metal -yhtye Clandestine Blazen lyriikoissa, joita käsittelemme jäljempänä.

Ruotsalaisten uusnatsien Midgård Magazine -blogin haastattelussa vuonna 2015 Aspa avaa itse Vapaudenristin lyriikoita seuraavasti:

MM: Laulat pelkästään suomeksi. Voitko kertoa meille lyriikoista, mistä ne yleensä kertovat?

MA: Suurin osa lyriikoista käsittelee maailmankuvaa. Jotkut ovat tylyn suorasukaisia, toiset enemmän symbolisia. Ei ole tiukkaa poliittista dogmia. On globalisaationvastaisuutta, juuretonta vieraantumista, hallitsematonta väestön invaasiota, marxilaista epäjärjestystä ja sionistista vaikutusta.

Tänäkin vuonna Vapaudenristi esiintyi Sarastuksen järjestämän 612-marssin jälkeisellä keikalla Bar Rock Bearissa. Keikkaa mainostettiin niin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen nettisivuilla kuin Ukonvasaman ja Belial’s Torchin kaltaisissa kotimaisissa natsimusiikkiblogeissa. Muina esiintyjinä nähtiin RAC-yhtyeet Pagan Skull ja Civic Duty. Tällä kertaa ei siis kosiskeltu suurta yleisöä viime vuoden tapaan, vaan kuulijaystävällisemmät (jos niin voi sanoa) bändit oli pudotettu pois listalta ja kyseessä oli selvästi alakulttuurisempi natsikeikka.

Clandestine Blaze ja antisemitismi

Clandestine Blaze.
Teksti Clandestine Blazen On the Mission -levyn kansivihkosesta: “Eliminate zionist cancer! Destroy Israel!” (suom. Eliminoi sionistinen syöpä! Tuhoa Israel!”. Antisemitistisissä yhteyksissä termejä sionismi ja sionistit käytetään juutalaisia ja juutalaisten valtapyrkimyksiä koskevien salaliittoteorioiden koodisanoina.

Aspan vuonna 1998 perustama yhden miehen black metal -yhtye Clandestine Blaze viljelee lyriikoissaan runsaasti antisemitismiä, muslimivastaista rasismia, sosiaalidarwinismia ja yli-ihmismyyttiä. Keskeistä Clandestine Blazen antisemitistisissä kappaleissa on natsi-ideologiasta tuttu ajatus sionistisen eliitin maailmanvalloitukseen tähtäävästä globaalista salaliitosta. Monissa kappaleissa ihannoidaan holokaustia sekä pilkataan suorasukaisesti juutalaisia kutsumalla näitä tahdottomiksi lampaiksi, roskiksi, heikoiksi ja arvottomiksi. Esimerkeiksi tällaisista kappaleista käyvät Tearing Down Jerusalem (1999), Chambers (2000), Fist of the Northern Destroyer (2001), Genocide Operation (2001) ja Ashes of the Eternal Wanderer (2006). Tässä suomeksi käännetyt lyriikat kappaleesta Tearing Down Jerusalem, joka on julkaistu vuonna 1999 Clandestine Blazen levyllä On the Mission:

Sota!

Iske pyhään kaupunkiin

Murskaa Jerusalem

Kiduta seuraajia

Heikkenevän jumalan

Anna veren valua

Läpi likaisten katujen

Sionistinen syöpä

Kohtaa nollatoleranssin

Repien kappaleiksi Jerusalemin

Murskaten sionistisen vallan

Epäpyhien voimien voitto

Meidän voittomme!

Tuho!

Taivaaseen kohoavat liekit

Napalmia sataa Jerusalemin ylle

Kirkuvat uhrit

Hirvittävissä tuskissa

Tuhoavat liekit

Jättävät poltetun maan

Sionistinen unelma

Poltettu pois

Repien kappaleiksi Jerusalemin

Murskaten sionistisen vallan

Epäpyhien voimien voitto

Meidän voittomme!

Levyn liitevihkosesta löytyy kehoitus: “Eliminate zionist cancer! Destroy Israel!” (suom. Eliminoi sionistinen syöpä! Tuhoa Israel!). Kappaleen lyriikat eivät juuri selityksiä kaipaa. Väkivaltafantasia sionismin keskuksena oletetusti toimivan Jerusalemin ja siellä asuvien juutalaisten totaalisesta tuhoamisesta on tyypillistäkin tyyypillisempi NSBM-kappaleen aihe. Sama juutalaisten tuhoamisen ihannointi ja heidän epäinhimillistämisensä toistuu Clandestine Blazen kappaleessa Genocide Operation. Tässä lyriikat kyseisestä kappaleesta suomeksi käännettynä:

Tuhottuina, nöyryytettyinä, tapettuina ollessaan yhä elossa

Luurankomaiset ruumiit, silmät täynnä tyhjyyttä

Kalmanhaju leijuu kostean maan yllä

Missä olennot kaivavat itselleen hautoja

Sinä johdat heidät kuolemaan ja olennot seuraavat

Tahto ja voima eivät ole enää olemassa

Leikkaa heidän ranteensa ja komenna hautaan makaamaan

Ja heidän omansa tekevät lopun

Haudattuja kehoja, pinottuja ruumiita

Poltettua saastaista lihaa

Karrellepalaneiden lasten jäänteitä

Naisten pahoinpideltyjä ruumiita

Naisten pahoinpideltyjä ruumiita

Miesten murskattuja kehoja

Kaikki yhdessä, kuin roskat

Aivan niin kuin he ovatkin

Aivan niin kuin he ovatkin

Sinä johdat heidät kuolemaan ja he seuraavat

Sinä komennat ja he alistuvat

Ei kunniaa, ei voittoa, ei mitään

Kansanmurhaoperaatio hävittää arvottomat

Kappaleessa ihannoidaan holokaustia, epäinhimillistetään juutalaisia ja nähdään holokausti osana oikeutettua sosiaalidarwinistista kamppailua, jossa vain vahvimmat selviävät ja heikot tuhoutuvat. Sosiaalidarwinismilta lainaavan natsi-ideologian mukaan juutalaiset nähdään heikkoina ja tahdottomina lampaina, jotka paitsi ansaitsivat kuolla holokaustissa, myös edistivät itse “rotunsa” joukkotuhoa ottamalla siihen osaa. Tämä on natsismin ideologiassa paitsi halveksuttavaa, myös todiste juutalaisten juurettomuudesta, luonnonvastaisuudesta ja opportunismista, mikä taas toimii todisteena juutalaisten rappiosta ja siten holokaustin oikeutuksesta. Kaikki tämä käy yksiin Aspan sosiaalidarwinismia arvottavan natsistisen maailmankatsomuksen kanssa, jota avaamme enemmän tuonnempana.

Clandestine Blazen lisäksi Aspa on “kunnostautunut” antisemitismissä esimerkiksi sanoittamalla RAC-yhtye Pagan Skullin kappaleen Lackeys of Six Pointed Star sekä esiintymällä natsistisen industrial-yhtye Deathkeyn vuonna 2010 ilmestyneen Behead the Semite -levyn samannimisellä kappaleella. Levyn julkaisi Aspan Freak Animal Records. Puolalainen tunnettu black metal -yhtye Mgla on Aspan pitkäaikainen yhteistyökumppani ja sen jäsenet soittavat Clandestine Blazen livekokoonpanossa ja Aspa on vastavuoroisesti vieraillut Mglan live-solistina. Aspan Northern Heritage on julkaissut suurimman osan Mglan levyistä. Yhteistyöstä Aspa kertoo edellämainitussa Sarastuksen haastattelussa.

Natsibändien tuuraava liverumpali

Mikko Aspa Goatmoonin live-rumpalina Helsingin Darksidessa 22.10.2009. Yllään Aspalla on Vapaudenristin t-paita.

Vapaudenristin ja Clandestine Blazen lisäksi Aspa on soittanut ainakin kahdessa muussa natsibändissä eli Pagan Skullissa ja Goatmoonissa. Pagan Skull on Jyväskylän kirjastopuukotuksestakin tuttujen uusnatsi Sampsa Muhosen ja PVL-aktiivi Paavo Laitisen RAC-yhtye, jossa Aspa toimi live-rumpalina. Sampsa Muhonen mainitsee asiasta uusnatsien Midgård-nettilehden haastattelussa 3.7.2015. Goatmoon on ehkä Suomen tunnetuin NSBM-yhtye (National Socialist Black Metal). Aspa soitti rumpuja vuonna 2011 julkaistulla Goatmoon/Azazel -yhteislevyllä. Aspa on toiminut Goatmoonin live-rumpalina ainakin uusnatsijärjestö Blood & Honourin Oriveden osaston järjestämässä Nordic Summer Fest -tapahtumassa elokuussa 2013 sekä Helsingin Darksidessa 22.10.2009.

Mikko Aspa Goatmoonin live-rumpalina uusnatsijärjestö Blood & Honourin Oriveden osaston järjestämillä Nordic Summer -natsimusiikkifestivaaleilla9.-10.8.2013. Aspan takana näkyy hakaristilippu.
Pagan Skull Tampereen Blood & Honourin kerhotilalla Santalahdessa 7.2.2015. Rummut Mikko Aspa, laulu ja kitara Sampsa Muhonen (oik) ja basso Paavo Laitinen (vas.).

“Itsenäinen ajattelija”

Mikko Aspa.

Aspa on tyypillisesti antamissaan haastatteluissa ja omissa ulostuloissaan pyrkinyt esiintymään eräänlaisen “ulkopuolisen tarkkailijan” roolissa ja monet Aspan julkisemmat puheenvuorot ovatkin olleet melko myötähävettävää kiemurtelua kun puheenaiheeksi on otettu hänen maailmankuvansa tai poliittiset näkemyksensä. Tämä on varsin ymmärrettävää, sillä levykauppiaana, musiikin julkaisijana ja muusikkona Aspa pyrkii saamaan elannon musiikkibisneksestä. Tätä elinkeinoa ja myöskin arkielämää uusnatsin maine arvatenkin haittaisi. Monet Aspan tunnetut metallisemmat yhtyeet, kuten Clandestine Blaze, Fleshpress, Warloghe ja Deathspell Omega ovat suosittuja myös natsipiirien ulkopuolella ja näiden yhtyeiden fanikunta ei välttämättä ole kovinkaan tietoinen Aspan poliittisista näkemyksistä tai natsikytköksistä. Tästä huolimatta Aspa on toisinaan ollut puheissaan yllättävän suorasukainen. Tässä ote Aspan edellämainitusta Midgård Magazinen haastattelusta, jossa Aspa avaa näkemystään valkoisen rodun tulevaisuudesta:

MM: Minkä näet suurimpana uhkana ja suurimpana toivona valkoiselle rodulle?

MA: Suurin uhka on selvästi seuraukset siitä, ettei ymmärretä tai välitetä rodun ja kansakunnan tulevaisuudesta. Ymmärrän hyvin hyvin helposti, miksi joku ei halua olla osa tätä maailmaa. En pyytäisi ketään ryhtymään nykyisen järjestyksen orjaksi, vaan ottamaan osaa liikkeeseen sen vuoksi mitä siitä voi tulla.

Suurimman osan syytöksistä kohdistaisin niihin valkoisiin miehiin itseensä, jotka ovat rikkoneet yhteyden menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä. Kykeneväisinä huomaamaan vain heidän lyhyet hedonistiset merkityksettömät elämänsä, muttei mitään muuta sen tuolla puolen. Toivon, että liekki palaa kirkkaalla tulella miehissä, jotka kokevat taistelun merkitykselliseksi jopa kohdatessaan voittamattomalta vaikuttavan vihollisen. Kaikki roolit ovat tervetulleita. Yksinäiset sudet ja julkisuuden henkilöt. Kulttuurivaikuttajat ja katujen kovanaamat.

Uusfasistisen Sarastus-nettilehden toimituskunnan jäsen Jarno Alander teki Aspasta haastattelun, joka julkaistiin sekä uusfasistisessa Heathen Harvest -nettilehdessä (2.1.2016) että Sarastuksen nettisivuilla. Pitkässä haastattelussa Aspa selittää musiikillisten kuulumistensa ja henkilöhistoriansa ohella myös maailmankatsomuksellisia näkemyksiään:

JA: Et vaikuta kovin poliittiselta henkilöltä, mutta toisinaan kuulee puskista huutelua, että olet äärioikeistolainen, natsi tai mitä lie. Vapaudenristillä on tietysti poliittisiksi tulkittavia tekstejä, mutta itse näen ne juuri etnonationalismina, johon liittyy tietty ehdottomuus, nimittäin että suomalaisuus tai mikä tahansa muu kansallisuus liittyy verenperintöön, joka joko ihmisellä on tai ei ole (esimerkkinä kappale ”Ei maata ilman kansaa”). Ajatuksia tähän liittyen?

MA: Tämä riippuu suuresti miten määrität poliittisen. Jos kyse on siitä, edustanko jotain tarkasti määriteltyä oikeaoppisuudestaan tarkkaa poliittista linjaa tai puoluetta tai äänestänkö vaaleissa, vastaus on tietysti: en todellakaan.

Jos kysymyksenasettelu on joku toinen, voi ilmetä että olen äärimmäisen poliittinen henkilö. Minulle politiikka on sama kuin maailmankatsomus. Minua ei niinkään kiinnosta hallinnointi ja talouden vivahteet jotka dominoivat politiikkaa. Minua kiinnostaa ne taustalla olevat kysymykset. Edustan ihmiskeskeisyydestä ja liberaaleista, humanistisista arvoista irtautuvaa radikalismia, mutta en ole erityisen dogmaattinen sen suhteen kenen kanssa milloinkin voi työskennellä asian eteen.

Kaikkein selkeimmin Aspa kuitenkin tuo natsistiset näkemyksensä esille maailmanlaajuista NSBM-skeneä sisältäpäin esittelevän, vuonna 2015 julkaistun Wolves Among the Sheep -kirjan kymmensivuisessa haastattelussa, joista olemme kääntäneet otteita suomeksi:

Samaistun ideaan Weltanschauungista [maailmankuvasta] enemmän kuin päivittäisen maallisen politiikan peliin tai taloudellisiin kysymyksiin. Samaistun luonnollisten hierarkioiden hyväksyntään ja biologiseen todellisuuteen. Samaistun luonnollisen järjestyksen jumalallisuuteen ja perspektiiviin, jonka se antaa monissa elämän ja kuoleman kysymyksissä.

Suhteestaan kansallissosialismiin Aspa toteaa:

[…] Vaikuttaa siltä että tiedän, elän ja samaistun kansallissosialismiin enemmän kuin suurin osa ihmisistä, jotka kutsuvat itseään sellaisiksi [kansallissosialisteiksi].

Sarvilevyt, Northern Heritage ja Freak Animal

Aspan Sarvilevyt-levykauppa Rautatienkatu 1 Lahdessa.

Aspa pyörittää Lahden keskustassa Sarvilevyt-levykauppaa. Sarvilevyjen kautta Aspa myy natsibändien levyjä ja oheistuotteita. Syksyllä 2018 Sarvilevyjen nettisivuilla oli myynnissä lukuisten natsibändien levyjä. Näitä olivat esimerkiksi Arghoslent, Dark Fury, Devilry, Fatherland, Goatmoon, Graveland, Hate Forest, Intolitarian, Spear of Longinus, Stahlfront, Sunwheel, Totenburg ja Thor’s Hammer. Lisäksi myynnissä oli uusnatsi ja Turun PVL:n ex-ryhmänjohtaja Pauli Kailan uusnatsimusiikkialakulttuuriin keskittyvää Ukonvasama-pienlehteä.

Sarvilevyjen myymä uusnatsialakulttuuria ja natsi-ideologiaa käsittelevä Ukonvasama-pienlehti.
Sarvilevyjen myymä RAC-yhtyeiden Pylvanaisen ja Vapaudenristin yhteislevy.
Sarvilevyjen myymä NSBM-yhtye Absurdin t-paita.
Sarvilevyjen myymä uusfasisti Derek Hollandin kirja A Political Soldier.

Aspa omistaa lukuisia levymerkkejä, joista tunnetuimmat ovat metallimusiikkiin keskittyvä Northern Heritage ja noiseen ja kokeelliseen musiikkiin keskittyvä Freak Animal Records sekä sen tytärlevymerkit. Molemmat ovat julkaisseet äärioikeistolaista musiikkia. Northern Heritagen julkaisemia natsibändejä ovat muun muassa Peste Noire, Diaboli, Necropole ja Hate Forest. Freak Animal Records puolestaan on julkaissut natsibändejä kuten Deathkey, 88MM ja Zyklon SS.

Aspa pyörittää noise ja industrial -musiikkiin keskittyvää kansainvälistä melko suosittua Special-interest nettifoorumia ja toimittaa saman aihepiirin Special Interest Magazine -pienlehteä. Aspa tekee myös installaatioita ja kuvataidetta ja on pitänyt joitain näyttelyitä.

Mikko Aspa ja hänen kaltaisensa uusnatsit ja uusfasistit eivät ole kiinnostuneita sananvapaudesta, dialogista tai muista humanismin arvoista, vaan pyrkivät ainoastaan käyttämään niitä hyväkseen saavuttaakseen poliittiset päämääränsä – eli vapaamielisten arvojen murskaamisen ja ”luonnollisen” hierarkian, eli valkoisen miehen ylivallan, palauttamisen. Ei anneta heille tilaa musiikkialakulttuureissa eikä missään muuallakaan. Ajetaan heidät takaisin marginaaliin ja tehdään heidän olonsa sielläkin erittäin hankalaksi. Yhdessä voimme kamppailla natsimusiikkialakulttuuria ja sen ajamaa politiikkaa vastaan.

Mitä sinä voit tehdä?

– Levitä tietoa Mikko Aspan äärioikeistolaisista kytköksistä ja ideologiasta sekä Suomessa että maailmalla

– Ota yhteyttä keikkajärjestäjiin, keikkapaikkoihin ja muihin tahoihin, jotka antavat tilaa Aspan projekteille

– Varmista, että et toimi epäsuorassa yhteistyössä Aspan kanssa antamalla esimerkiksi bändiesi musiikkia myyntiin hänen kauppaansa, tai soita samoissa tapahtumissa hänen bändiensä kanssa

– Älä tue Aspaa rahallisesti ostamalla hänen julkaisujaan tai mitään hänen levykaupastaan

Mikäli sinulla on lisätietoa Mikko Aspasta tai muista suomalaisen natsimusiikkialakulttuurin toimijoista, voit lähettää tietosi osoitteeseen varistoimitus[at]riseup[piste]net.

Katso myös: