Vuoden 2018 itsenäisyyspäivä Helsingissä: Kielletty natsijärjestö ja äärioikeistolaisia soihtuja

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä nähdään vähemmän äärioikeiston tapahtumia kuin vuosina 2015, 2016 tai 2017. Merkittävimmät äärioikeiston tapahtumat tänä vuonna ovat 612-mielenosoitus ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen oma mielenosoitus, johon osallistuvat uusnatsit jatkavat suoraan koko äärioikeistoa yhteen kokoavaan 612-soihtukulkueeseen. Soihtukulkueen jatkot ovat Vantaalla järjestettävässä natsikonsertissa. Äärioikeiston marsseja vastaan järjestetään Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Kokosimme yhteen vuoden 2018 itsenäisyyspäivän tapahtumia.

Poliisin ilmoittamat mielenosoitusreitit vuonna 2018. Kuvakaappaus Ylen sivulta.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus Kaisaniemenrannasta Töölöön klo 15:00.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Kohti vapautta -mielenosoitus vuonna 2017. Helsinkiläinen PVL-aktiivi Janne Moilanen päätti puheensa natsitervehdykseen.

Turun Hovioikeus vahvisti syyskuussa 2018 Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksen lakkauttaa natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) Suomen osasto. PVL on kuitenkin tästä huolimatta järjestämässä kolmatta kertaa avoimen kansallissosialistista Kohti vapautta -mielenosoitusta. Viime vuoden tapaan mielenosoitus on avoin kaikille “kansallismielisille”, jota äärioikeisto käyttää koodisanana itsestään halutessaan välttää kuvaavampia sanoja, kuten natsi tai fasisti. Kutsun mukaan “kaikki kansallismieliset järjestöt ja yksityishenkilöt” ovat kutsuttuja tapahtumaan. Parin sadan henkilön natsimielenosoituksen ytimen muodostavat kuitenkin PVL:n jäsenet ja tapahtuvaa mainostava apukerho Solders of Odin, joten “kansallismielisyyden” sijaan on todenperäisempää puhua kansallissosialismista. Mielenosoitus tuskin kasvaa merkittävästi tänä vuonna, sillä kielto-oikeudenkäynnin kanssa kiireinen PVL on mainostanut tapahtumaa tavallista vähemmän. Lisäksi PVL:n sosiaalisen median tilit on poistettu yhteisönormien vastaisena Facebookista ja Twitterista, joten tapahtuma ei ole merkittävästi levinyt niissäkään.

Kansallissosialistinen Kohti vapautta -mielenosoitus on aiemmin järjestetty vuosina 2016 ja 2017. Avoin natsimarssi on ilmoittanut kokoontuvansa “Helsingin Kaisaniemenrantaan klo 15:00, josta se kulkee Kallion kaupunginosan kautta Töölöön”. Viime vuoden tapaan PVL aikoo siirtyä mielenosoituksesta suoraan 612-mielenosoitukseen, jota se oli omien sanojensa mukaan aloittamassa vuonna 2014. PVL:n johtohahmoihin kuuluvan Paavo Laitisen bändi soittaa myös 612-mielenosoituksen jatkotapahtumassa Vantaalla.

612-mielenosoitus Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle klo 18:30.

Äärioikeiston 612-mielenosoitus vuonna 2017. Mies tekee ohikulkijoille natsitervehdystä. Taustalla oikealla Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen johtaja Antti Niemi.

Fasistisen 612-mielenosoituksen järjestäminen aloitettiin vuonna 2014. Sen perustamisessa olivat mukana käytännössä kaikki silloin aktiiviset äärioikeistolaisten ryhmät: PVL, Sarastus, Suomen Sisu ja Hommaforum. Lisäksi tapahtumaa mainostettiin Hommaforumista lähtien kaikilla mahdollisilla äärioikeistolaisilla kanavilla. 612 järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa, ja se luultavasti noudattelee aiempien vuosien kaavaa: kiihkonationalistinen puhe, soihtujen kanssa marssimista, natsitervehdyksiä, PVL:n brändin mainostamista ja lopuksi veteraaneilla ratsastamista Hietaniemen hautausmaalla.

Pohjoismainen Vastarintaliike jatkoi vuonna 2017 omasta mielenosoituksestaan 612-mielenosoitukseen ja sallistui näyttävästi. Kuvassa PVL:n jäseniä tampereelta, helsingistä ja porvoosta esittelemässä järjestönsä logolla varustettuja kaulahuiveja. Keskellä etualalla kidutusmurhaaja Rami Joukanen PVL-takissa.

Timo Hännikäinen ja muut 612-mielenosoituksen järjestäjät ovat valehdelleet vuosia itsenäisyyspäivän äärioikeistomarssista ja pyrkineet häivyttämään PVL:n osuutta tapahtumassa. Tästä huolimatta PVL ollut näkyvästi esillä marssilla, mistä esimerkeiksi käyvät turvamiehinä toiminen vuonna 2014 sekä omilla tunnuksilla varustetuissa takeissa ja kaulahuiveissa marssiminen vuonna 2017. Äärioikeistomarssin järjestäjät kirjoittavat tämän vuoden kutsussa, että “Poliittisten merkkien ja tunnusten esilläpitäminen ja käyttäminen tapahtumassa on edelleen kielletty. Myös kulkueen kärjessä liikkuva yhdistyksen asettama lippuairueen saattama Suomen lippu on ainoa sallittu banneri, viiri tai lippu.” Tämä ei kuitenkaan ole aiemmin koskenut PVL:n kansallissosialisteja.

Suomen Sisun perustajajäsen ja keskeinen aktiivi Teemu Lahtinen on yksi 612-mielenosoituksen perustajista. Kuvakaappaus Ylen sivulta.

PVL:n uusnatsien näkyvä läsnäolo ei ole kuitenkaan ainoa asia, minkä takia 612-mielenosoitusta voi kuvailla fasistiseksi. Vuosien varrella kulkueen puhujina on ollut sellaisia hahmoja kuin suomalaisen uusfasismin grand old man Tapio Linna. Vuoden 2017 soihtukulkueen juhlapuheen piti monarkiaa ja feodaalista sääty-yhteiskuntaa kaipaava Nico Saramo, joka päätti puheensa islamofobiseen ja antisemitistiseen salaliittoteoriaan väestönvaihdosta: “Muistuttakoon tämä soihtukulkue meitä siitä, kuinka kansamme elämäntahto loimuaa ja sukupolvien ketju jatkuu. Me emme peräänny, emme hellitä emmekä alistu. Emme anna kansamme hävitä emmekä anna maamme väestön vaihtua. Me elämme!”

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas puhuu Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatseille ja muille 612-mielenosoituksen osallistujille vuonna 2018.

Tänä vuonna 612-mielenosoituksen puhujana on Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Mauri Peltokangas, joka on Kaustisten Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja Perussuomalaisten hallituksen jäsen. Peltokangas on myös uusfasistisen Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piiripäällikkö. Elokuussa 2018 Peltokangas puhui Turussa Kansallismielisten liittouman järjestämässä 188-mielenosoituksessa, jonka järjestämiseen osallistuivat myös PVL:n uusnatsit. Puhuminen 612-mielenosoituksessa jatkaa Perussuomalaisten aktiivien ja PVL:n yhteistyötä.

612-mielenosoituksen järjestäjät pyrkivät ratsastamaan eriarvoistumisella ja korostavat “suomalaisten yhtenäisyyttä”. Tämä on surkuhupaisaa, sillä 612-mielenosoituksen taustalta löytyy runsaasti suomensisulaisia Perussuomalaisia, jotka olivat kahden vuoden ajan Juha Sipilän hallituksessa mukana leikkaamassa peruspalveluista. Nationalismi on savuverho, jolla kurjistamispolitiikkaa oikeutetaan puhumalla kuvitellusta yhtenäisyydestä todellisten luokkaerojen sijaan. Jokaisen, joka on huolissaan eriarvoisuuden lisääntymisestä, tulee vastustaa niin 612-mielenosoituksen fasisteja kuin hallituksen luokkapolitiikkaa.

Syksyn aikana myös 612-mielenosoituksen taustalta löytyvät ryhmät ovat kokeneet takaiskuja, kun Sarastuksen ja Suomen Sisun yhdessä omistama Kiuas-kustantamo lensi rasistisen, seksistisen ja muun syrjivän materiaalinsa takia ulos Helsingin kirjamessuilta. 612-mielenosoituksen koosta on liikkunut julkisuudessa väärää tietoa, jota on korjattu tapahtumasta olevan todistusaineiston perusteella. Viime aikoina on myös esitetty veikkauksia siitä, että 612-mielenosoitus ei kasva suuremmaksi tänä vuonna. Jos näin tulee käymään, kyse on pitkälti pitkäkestoisen antifasistisen toiminnan ansiota. Pidetään huolta, että paine pysyy yllä, ja osallistutaan äärioikeiston vastaiseen mielenosoitukseen tänäkin vuonna!

Sarastuksen natsikeikka Vantaalla klo 20:30.

Äärioikeiston 612-mielenosoituksen taustalla olevista tahoista Sarastus ja Kiuas järjestävät soihtukulkueen jatkopaikaksi täysiveristä natsikeikkaa, josta voit lukea tarkemmin täältä. Sarastus järjesti 612-mielenosoituksen yhteydessä äärioikeistolaisen konsertin ensimmäistä kertaa vuonna 2016 Helsingissä, ja viime vuonna sellainen pidettiin tämän vuoden tapaan Vantaalla.

Sarastuksen ja Suomen Sisun eurooppalaisesta uusfasismista omaksuttuun poliittiseen strategiaan on kuulunut aina pyrkimys irrottautua karkeasta uusnatsismista. Suomessa tämä on merkinnyt ennen kaikkea pesäeron tekemistä 1990-luvun natsiskiniliikkeeseen ja myöhemmin PVL:n natsismiin sen alkuaikoina. Aluksi myös 612-mielenosoitus pyrki esiintymään epäpoliittisena ja julkisuudessa valehdeltiin hanakasti PVL:n osallistumisesta kulkueen järjestämiseen. Avoimen natsikeikan järjestäminen kielii siitä, että Sarastus (ja Kiukaan kautta Suomen Sisu) ei jaksa enää ylläpitää fasadia.

Ideologisten syiden lisäksi natsikeikan järjestämisellä on käytännöllisempiä merkityksiä. Viidentoista euron hintaisilla lipuilla katetaan 612-mielenosoituksen kustannuksia. Lisäksi tapahtumassa levitetään äärioikeistolaista propagandaa, luodaan omaa alakulttuuria ja verkostoidutaan samanmielisten kanssa.

Kallio ilman natseja Hakaniementorilla ja koko Kalliossa klo 15:15.

Joukko kalliolaisia kutsuu ihmisiä vastustamaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatsien mielenosoitusta Kalliossa. Keskiviikkona julkaistusta kutsussa kannustetaan kaikkia vastustamaan omalla tavallaan uusnatsien marssia:

Emme suostu pelkäämään. Kalliolaisilta kaivataan nyt näkyvää vastustusta! Levitä tietoa asiasta, ripusta ikkunaasi tai jätä kaduille rasisminvastaisia viestejä (esimerkiksi julisteita, lippuja ja banderolleja) ja osoita vastustavasi natsien vihasanomaa. Kannustamme myös kaikkia ihmisiä tulemaan oma-aloitteisesti Hakaniemen torille klo 15.15 ja sen jälkeen natsien kulkueen varrelle pitämään ääntä ja tekemään kaduilla selväksi, ettei natsimarsseja kaivata Kallioon eikä koko Helsinkiin.

PVL sai tänä syksynä hovioikeudelta lakkautuspäätöksen, mutta aikoo siitä huolimatta järjestää ”Kohti vapautta” -nimisen mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä. He ovat kertoneet mielenosoituksen kokoontuvan Kaisaniemenrannassa klo 15.00 ja kulkevan sieltä Kallion poikki, ennen liittymistään Töölön 612-mielenosoitukseen. PVL:än kulkueen tarkoitus on levittää natsijärjestön rasistista sanomaa ja levittää pelkoa. Uusnatsijärjestö on tunnettu vihastaan ja väkivallastaan marginalisoituja ryhmiä kohtaan.

Toivomme Kallio-liikkeen tavoin ihmisiä ripustamaan sateenkaarilippuja ikkunaan: https://www.facebook.com/events/2407109759306421/

Lisäksi kehotamme ihmisiä osallistumaan PVL-mielenosoituksen vastustamiseen jälkeen klo 16 Kampin Narinkkatorilla kokoontuvaan Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen: https://www.facebook.com/events/329266254536389/

On tärkeää tehdä selväksi se, että meidän Kalliossamme tilaa moninaisuudelle, ei natseille!

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kutsuu natsismin vastustajia Kampin Narinkkatorille klo 16:00.

Vuonna 2016 ja 2017 arviolta 3000 ihmistä kerännyt antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Mielenosoitus kokoontuu klo 16:00 Kampin Narinkkatorilla, josta se liikkuu Runebergin kadun kautta Töölöön. Tiukkojen puheiden lisäksi tunnelmaa nostattavat feminististä räppiä tykittävät Adikia & Mon-Sala sekä pian soolona debytoiva B.W.A. Lue viimeisimmät tiedot mielenosoituksesta täältä. Tämän vuoden Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kutsu:

Kutsumme kaikki itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 mukaan rakentamaan maailmaa, jossa ei ole tilaa fasismille.

Äärioikeisto ja oikeistopopulismi ovat voimistuneet ympäri maailmaa ihmisten tyytymättömyydestä väittäessään vähemmistöjen olevan syyllisiä kasvavaan eriarvoisuuteen. Heidän retoriikkansa luo vastakkainasettelua eri ryhmien välille samalla kun he itse tekevät tuhoisia heikennyksiä työläisten, naisten, HLBT-ihmisten, alkuperäiskansojen, siirtolaisten, työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden, sairaiden ja vammaisten oikeuksiin ja perusturvaan. Heidän “vaihtoehdoillaan” ei todellisuudessa ole meille mitään tarjottavaa.

Viime vuosina Suomen äärioikeisto on kokoontunut itsenäisyyspäivänä useisiin eri tapahtumiin voimaantumaan poliittisesti ja juhlimaan ihmisvihamielistä agendaansa. Näkyvimmäksi on noussut Töölössä järjestetty 612-soihtukulkue, joka pyrki luomaan itsestään kuvaa poliittisesti sitoutumattomana, maltillisen isänmaallisena tapahtumana. On kuitenkin yleisesti tiedossa, että kulkueen takaa löytyy useita eri äärioikeistolaisia tahoja, ja sen tarkoitus on kerätä yhteen laaja rintama samanmielisiä ryhmittymiä perussuomalaisista Timo Hännikäisen päätoimittamaan verkkolehti Sarastukseen, Suomen Sisuun ja aina natsijärjestö Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen asti. Marssia alusta asti järjestänyt ja sen keulakuvana toiminut Hännikäinen on tunnettu naisvihamielisistä ja rasistista ulostuloistaan. Näiden ulostulojen ja verkkolehdessä esiintyneiden kirjoitusten takia Hännikäisen ja Suomen Sisun yhteinen Kiuas-kustantamo suljettiin tänä vuonna ulos Helsingin kirjamessuilta.

Väkivaltaisen äärioikeiston nousu ei ole ongelma vain Suomessa. Lukuisissa maissa se on samaan aikaan järjestäytynyt kaduilla, kun samanlaisia aatteita tukevat oikeistopopulistiset puolueet normalisoivat muukalaisvihaa julkisilla areenoilla. Syksyllä Saksan Chemnitzissä järjestettiin rasistisia mielenosoituksia ja katupartioita, jotka pahoinpitelivät “ulkomaalaisen näköisiä” ihmisiä. Mielenosoituksissa nähtiin oikeistopopulistisen Alternative für Deutschland -puolueen poliitikkoja. Myös Suomessa parlamentaarisesti toimivia perussuomalaisten jäseniä on mukana Suomen Sisun toiminnassa, ja he osallistuvat säännöllisesti äärioikeiston yhteisiin tapahtumiin.

Viime vuosina lukuisat antifasistiset tasavertaisuutta ja vapaudellista yhteiskuntaa ajavat toimijat ovat osoittaneet voimaansa ja onnistuneet rajoittamaan fasistisen liikehdinnän kasvua. Äärioikeiston vastustaminen kuuluu jokaiselle, joka arvostaa vapautta, oikeudenmukaisuutta, ja jakamatonta ihmisarvoa. Fasismi ja natsismi eivät ole mielipiteitä, vaan loukkaus ihmisyyttä vastaan. Antifasismi on valinta ihmisyyden puolesta. Näytetään yhdessä äärioikeistolle, ettei heidän aatteilleen ole sijaa Helsingissä, Suomessa tai missään muuallakaan.

Yhdessä olemme vahvempia!

Mielenosoitus kokoontuu kello 16 Narinkkatorilla, josta kuljemme Runeberginkadun kautta Töölöön Taivallahden kentälle. Tapahtumassa esiintyvät Adikia ja Mon-Sala sekä B.W.A.

Tapahtuman järjestävät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava ja Varisverkosto.

Päivän päätteeksi voi tulla tapaamaan ihmisiä, syömään ja viettämään iltaa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen jatkoille alkaen klo 19:00.

Katso myös: