Pohjoismainen Vastarintaliike valitti hovioikeuden kieltopäätöksestä – uusnatsit valmistautuvat marssimaan itsenäisyyspäivänä Kalliossa

Petri Nordman huudattamassa PVL-mielenosoituksen osallistujia vuonna 2017. Nordman on PVL-aktiivi Tampereelta ja Kansan yhtenäisyys -yhdistyksen puheenjohtaja.

Joulukuussa kymmenen vuotta täyttävä natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) valitti 27. marraskuuta 2018 hovioikeuden päätöksestä kieltää natsijärjestö. Ilmoitus jätettiin viimeisenä päivänä ennen valitusajan umpeutumista, jotta päätös valitusoikeudesta ei ehtisi tulla ennen PVL:n itsenäisyyspäivälle suunnittelemaa kansallissosialistista Kohti vapautta -mielenosoitusta.

Helsinkiläinen PVL-aktiivi Janne Moilanen päättää vuoden 2017 Kohti vapautta -mielenosoituksessa pitämänsä puheen natsitervehdyksiin.

Kuluneen vuoden aikana PVL:n toiminnasta suurin osa on ollut reagoimista kielto-oikeudenkäyntiin sekä jäsenkorttien keräilyä epätoivoiseen puoluehankkeeseen, mitä varten järjestö haki huhtikuussa lupaa uudelle Kansan yhtenäisyys ry:lle. Natsijärjestö haki jo ennen käräjäoikeutta lupaa perustaa uuden yhdistyksen, joka rekisteröitiin nimellä Suomalaisapu ry.

Tämän vuoden itsenäisyyspäivänä PVL ei ole lähtenyt keksimään pyörää uudestaan, vaan järjestää kahden viime vuoden tapaan Kohti vapautta -mielenosoituksen. Konseptia ei ole uudistettu vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetyn natsimielenosoituksen jälkeen millään tavoin. Ainoa muutos on, että toisesta vuodesta alkaen PVL on valehdellut, ettei ole mielenosoituksensa virallinen järjestäjä. Vuoden 2017 tapaan PVL väittää tänäkin vuonna, että marssin järjestäjänä toimivat järjestönsä sijasta “suomalaiset kansallissosialistit yleisesti”. Kuitenkin, jos katsoo millainen viime vuoden natsimielenosoitus oli, ei siitä ole epäilystäkään, että PVL on kohti Kohti vapautta -mielenosoituksen järjestäjä. Viime vuoden tapaan ainoa PVL:n julkisesti natsimarssia tukeva toinen äärioikeistolainen järjestö on Soldiers of Odin, sillä Suomen Sisu on pyrkinyt 612-yhteistyöstä huolimatta pitämään hajuarakoa PVL:ään Jimi Karttusen taposta ja sitä seuranneesta kielto-oikeudenkäynnistä lähtien.

Huonomaineisen nimensä piilottaminen tapahtumien järjestelystä on PVL:lle vanha tapa. Vuonna 2014 järjestö oli mukana aloittamassa itsenäisyyspäivän 612-mielenosoitusta, mutta kielsi osallistumisensa marraskuuhun 2018 asti. Käräjäoikeuden kieltopäätöksen myötä PVL alkoi entistä enemmän piilottelemaan nimeään toiminnassaan. Joulukuussa 2017 järjestö väitti, että ei järjestä Kohti vapautta -mielenosoitusta. Kesäkuussa 2018 PVL uutisoi uudestaan puolueestaan tavalla, jossa hanketta ei oteta virallisesti PVL:n nimiin (tästä huolimatta yhdistyksen johdossa ovat tunnetut PVL-aktiivit. ja PVL:n paikallisryhmät ovat toistuvasti raportoineet keränneensä puolueen kannatuskortteja). Elokuussa 2018 PVL osallistui Turussa järjestetyn 188-mielenosoitukseen järjestämiseen, vaikka julkisuudessa mielenosoituksen viestinnässä pyrittiin kiemurtelemaan irti yhteydestä natsijärjestöön. Samaten tulevana itsenäisyyspäivänä PVL marssii taas “suomalaisten kansallissosialistien” nimissä järjestetyssä marssissa, mutta tämä valhe ei mene läpi edes keltaisessa lehdistössä.

Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua PVL:n kieltämisestä ja sen mahdollisista vaikutuksista itsenäisyyspäivään. Toimittaja Tino Lintunen kirjoitti, että “Poliisihallituksen ja oikeusoppineiden näkemykset järjestön lakkauttamisen toimeenpanosta poikkeavat toisistaan. Prosessioikeuden professori katsoo poliisihallituksen tulkintojen olevan suopeita PVL:lle.” Todennäköiseltä kuitenkin vaikuttaa, että poliisi ei halua tai kykene muodostamaan selkeää ja perusteltua kantaa. Toisessa kirjoituksessaan Lintunen ihmettelee, miksi poliisi vaihtaa perustetta natsijärjestön lakkauttamisen välttämiseksi kuin paitaa. natsijärjestön marsseihin ainakaan ennen itsenäisyyspäivää. Tämän takia tarvitaan jälleen kerran koko yhteiskunnan ruohonjuuritasolta lähtevää fasisminvastaista painetta. Yksi tapa luoda sitä on osallistua ja kutsua muita osallistumaan itsenäisyyspäivän Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen, jotta siitä tulee mahdollisimman iso lähettäen selvän viestin uusnatseille ja viranomaisille. Näytetään tänäkin vuonna, että fasisminvastustajia on paljon enemmän kuin natseja.

PVL on ilmoittanut kokoontuvansa itsenäisyyspäivänä klo 15:00 Helsingin Kaisaniemenrannassa, josta uusnatsit aikovat marssia Kallion kaupunginosan läpi. Kannustamme kaikkia ihmisiä ja erityisesti kalliolaisia vastustamaan natsismia. Tähän on olemassa lukemattomia tapoja, kuten esimerkiksi natsismin- ja rasisminvastaisen viestin kiinnittäminen ikkunaan tai mielenosoitukset Kallion kaduilla!

Katso myös: