Päivityksiä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta

Varis-verkosto tekee kahden viime vuoden tapaan liveseurantaa sivullaan ja Twitterissä itsenäisyyspäivän tapahtumista. Tänä vuonna Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu klo 16:00 Kampin Narinkkatorilla. Tätä ennen kalliolaiset kutsuvat ihmisiä vastustamaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitusta klo 15:15 Hakaniemen torille ja Kallion kaduille. Lisäksi Kallio-liike on kannustanut ihmisiä koristelemaan kotialuettaan sateenkaaren väreihin. Kannustamme ihmisiä vastustamaan äärioikeiston mielenosoituksia Kalliosta Töölöön. Kotoa lähtiessä kannattaa pukeutua sään mukaan riittävän lämpimästi sekä ottaa mukaan vettä ja välipalaa (esim. energiapatukka, pähkinöitä jne.). Välillä kannattaa myös käydä sisällä lämmittelemässä, jotta jaksaa vastustaa äärioikeiston mielenosoituksia kaduilla.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseessa tiukkojen puheiden lisäksi tunnelmaa nostattavat feminististä räppiä tykittävät Adikia & Mon-Sala sekä pian soolona debytoiva B.W.A. Mielenosoitukseen järjestetään Tampereelta ja Turusta bussikuljetus, jonka lisäksi kannustamme ihmisiä järjestämään kimppakyytejä tai tulemaan porukalla julkislla (Matkahuolto, Onnibus, VR jne.).

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osaksi ryhmittäytyy myös eri ryhmien järjestämiä omia blokkeja. Helsingin Yliopiston Sitoutumaton vasemmisto järjestää opiskelijoiden yhteislähdön mielenosoitukseen ja Pinkkimusta Helsinki järjestää Pinkkimustan blokin. Mielenosoituksen jälkeen Sitoutumaton vasemmisto ja A-ryhmä järjestävät tapahtuman jatkot, jossa on tarjolla huokeahintaista ruokaa, musiikkia ja yhdessäoloa.

Järjestäjät julkaisivat 5. joulukuuta 2018 lehdistötiedotteen ennen mielenosoitusta:

TIEDOTE 5.12.2018
(vapaa julkaistavaksi heti)

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoaa itsenäisyyspäivänä kolmatta kertaa väkeä Narinkkatorille, Helsinkiin, osoittamaan vastustusta äärioikeistoa kohtaan. Mielenosoitus näkee äärioikeiston vahvistumisen uhaksi ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle.

Itsenäisyyspäivänä järjestetään epäpoliittiseksi väitetty 612-soihtukulkue, jonka taustalla kuitenkin vaikuttavat äärioikeistolaiset toimijat. Hovioikeudessa lakkautustuomion saanut Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) järjestää myös Kalliossa oman Kohti vapautta -mielenosoituksensa, jonka yhteydessä järjestävän tahon nimeä ei ole mainittu. PVL on myöntänyt olleensa aloitteellinen 612-kulkueen järjestämisessä ensimmäisestä kulkueesta lähtien.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät näkevät äärioikeiston olevan akuutti uhka marginalisoiduille ryhmille sekä näiden puolustajille. Äärioikeistolaisten ryhmien kasvu ja politiikan vahvistuminen ovat johtaneet jo väkivallan kasvuun niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

“On käsittämätöntä, että kielletty natsijärjestö saa paitsi marssia Kalliossa, myös järjestää muiden äärioikeistolaisten kanssa 612-marssia. Poliisilla olisi ollut halutessaan mahdollisuus puuttua PVL:n toimintaan, mutta sen sijaan se valitsee sallia uusnatsijärjestön julkiset kokoontumiset”, toteaa Joonas Lehtola Helsingin vasemmistonuorista.

Rauhanomaista mielenosoitusta tukee yli kaksikymmentä yhdistystä, nuorisojärjestöä, yhteisöä ja muuta toimijaa, kuten esimerkiksi Fem-R, Stop Deportations -verkosto ja Suomen Rauhanpuolustajat ry. Paikalla esiintyvät rap-artistit Adikia, Mon-Sala ja B.W.A. Tapahtuman järjestävät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava ja Varisverkosto.

“Järjestäviä tahoja yhdistää pyrkimys edistää tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, mikä on syy toimia äärioikeistoa vastaan. Mielenosoitus on tarkotettu kaikille, jotka ovat huolestuneita kansainvälisestä kehityksestä, tarkemmasta aatemaailmasta riippumatta”, kuvailee Kaisa Liljanto, mielenosoituksen tiedottaja.

Narinkkatorilla kello 16.00 alkava mielenosoitus kulkee Töölön läpi. Töölössä ohjelma jatkuu puheilla ja musiikilla. Facebookissa tapahtumaan oli tiistai-iltaan mennessä ilmoittautunut yli 1000 osallistujaa.

Mielenosoitukseen on järjestetty bussikuljetuksia Tampereelta ja Turusta.

Katso myös: