“Kaduilla yhteinen voimamme tulee näkyväksi” – haastateltavana HIN-mielenosoituksen järjestäjä

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä kolmatta kertaa antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus, joka kokoontuu klo 16:00 Helsingin Narinkkatorilla. Viimeisimmät tiedot mielenosoituksesta voit lukea täältä ja yleiskatsauksen vuoden 2018 tapahtumiin täältä. Haastattelimme Varis-verkoston helsinkiläistä jäsentä, joka kertoo mielelenosoituksesta sekä näkemyksistään sen merkityksestä antifasistiselle liikkeelle.

Vuoden 2017 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa lähes 3000 ihmistä marssi Mannerheimintiellä.

Hei! Miten Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestelyt ovat sujuneet?

Mielenosoituksen järjestelyt sujuvat hyvin! Aikaisempien vuosien tapaan odotamme paikalle taas reippaasti ihmisiä osoittamaan yhdessä sen ettemme halua natseja kotikaduillemme. Mielenosoituksessa kuullaan tänä vuonna puheiden lisäksi myös musiikkia useilta eri artisteilta kuten Adikia, Mon-Sala ja B.W.A. Fiilis on siis toistaiseksi odottava ja jännittynyt! Tänä vuonna olemme halunneet korostaa nimenomaan alueellisuutta ja sitä miten äärioikeistolle ei tule antaa tilaa siellä missä asumme, joten toivomme tämän näkyvän ja kuuluvan mielenosoituksessa.

Miltä vuoden 2018 itsenäisyyspäivä näyttää? Mitä päivän aikana on luvassa?

Osoitamme mieltä itsenäisyyspäivänä tietysti osiltaan siksi, että pääkaupungissamme järjestetään useita erilaisia äärioikeistolaisten tahojen kokoontumisajoja. Äärioikeiston ideana on vaalia “kansallista yhtenäisyyttä” ja muistella “menneiden sukupolvien uhrauksia” eli käyttää ponnistuslautana kaikista heikoimmassa asemassa olevien selkiä oman valtansa pönkittämiseen. Tällaisia tapahtumia edustavat mm. klo 15 kokoontuva Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) natsimielenosoitus ja useita toimijoita äärioikeistolaisista liikkeistä yhteen kokoava 612-marssi.

Tämän lisäksi kaduille on nyt myös kutsuttu ihmisiä vastustamaan niin natseja kuin muutakin yhteiskunnallisesti synkeää kehitystä. Meidän mielenosoituksemme lisäksi nykyiset ja entisen kalliolaiset ovat kutsuneet Kallio ilman natseja -tapahtumallaan ihmisiä vastustamaan PVL:n marssia kotikulmilleen. Myös Kallio-liike on esittänyt kutsun  koristella aluetta symboleilla, jotka puhuvat avoimemman yhteiskunnan puolesta. Ilta huipentuu toki vielä Kupolissa järjestettäviin Helsinki ilman natseja -jatkoihin.

Ketkä järjestävät 612-mielenosoitusta ja miksi sitä pitää vastustaa?

Ensisijainen syy vastustaa 612-mielenosoitusta on se, että sitä järjestävät toimijat haluavat yhdistää äärioikeistolaisen kentän toimimaan tehokkaammin meitä kaikkia vastaan. Tapahtuman järjestäjinä ovat toimineet fasistinen verkkolehti Sarastus, PVL ja Suomen Sisu. Viimeisimpinä vuosina tapahtumaan ovat ottaneet osaa tärkeässä roolissa myös Perussuomalaiset, joille ei liennyttelevistä lausunnoista huolimatta ole koskaan ollut mikään ongelma toimia fasistien kanssa. Tämänkin vuoden juhlapuhuja Mauri Peltokangas on Perussuomalaisten Kaustisten kunnanvaltuutettu, Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piiripäällikkö ja kansanedustajaehdokas.

Haluamme vastustaa kulkuetta koska sen ajama ihmisvihamielinen politiikka on arvojemme vastaista. Siinä missä me pyrimme kohti vapaudellista ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ovat 612-kulkuetta järjestävät tahot niitä, jotka pyrkivät rajoittamaan pyrkimyksiämme ja luomaan sosiaaliseen kontrolliin, rasismiin ja luokka-eroihin perustuvaa yhteiskuntaa niin kaduilla kuin kabineteissa. On tärkeää ymmärtää, ettei 612 ole ainut tällainen pyrkimys vaan se edustaa laajemmin yhteiskunnassamme ja Euroopassa käynnissä olevaa äärioikeistolaista politiikkaa, joka pyrkii valtaan keinoja kaihtamatta. Siksi meidän tulee yhdessä pysäyttää sen eteneminen.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus alkaa kokoontua neljältä Kampissa, mutta poliisi siirsi viime hetkellä Pohjoismaisen Vastarintaliikeen mielenosoituksen ajan ja paikan. Nyt PVL kokoontuu kolmelta Kaisaniemenrannassa ja kertoo marssivansa Kallion suuntaan. Miten ihmiset voivat vastustaa PVL:n uusnatsien mielenosoitusaikeita?

Aikaisemmin mainitsemani Kallio-liikkeen kutsu ja Kallio ilman natseja- tapahtuma tarjoavat tälle jo erinomaisen alun: kutsun toimia yhdessä. Suosittelen kaikkia, jotka haluavat vastustaa PVL:n natsimarssia, kokoontumaan yhteen tavalla tai toisella. Ottakkaa ystävänne mukaan ja lähtekää yhdessä kaduille kertomaan natseille että ette halua heitä kaduillenne. Puhukaa naapureillenne asiasta ja kannustakaa heitä toimimaan. Koristelkaa lähialueenne antifasistisilla symboleilla ja iskulauseilla. Tärkeintä on, että teemme tämän yhdessä ja yksissä tuumin

Miksi on tärkeää lähteä kaduille vastustamaan itsenäisyyspäivän äärioikeistolaisia mielenosoituksia?

Näen että vaikka asioita voi tehdä yksin tai kotoa käsin, vasta kaduilla yhteinen voimamme tulee näkyväksi. Aikaisempina vuosina Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen voima on ollut siinä, että se on kerännyt useita tuhansia ihmisiä yhteen vastustamaan äärioikeistolaista kehitystä kaduillamme ja torjumaan natsien yrittämää katujemme haltuunottoa. Jo pelkkä läsnäolomme voi kertoa paljon.

Mielestäni kaduille tuleminen on myös asia, jota vaaditaan jos haluamme myöhemmin toimia yhdessä natseja vastaan. Maailma ilman fasismia ei voi toteutua ellemme uskalla luottaa toisiimme liikkuessamme ja toimiessamme. Lopulta kokemukset siitä mikä toimii kamppailussa fasismia vastaan opitaan aina kaduilla.

Miten äärioikeiston mielenosoitukset saadaan loppumaan pidemmällä aikavälillä? Miten tällaisissa on onnistuttu muissa maissa?

Jos mietitään pitkäikäisiä äärioikeiston mielenosoitusperinteitä esimerkiksi Ruotsissa, on Lundissa ja Tukholmassa ollut mielestäni selkeä kaava siinä miten mielenosoitukset on saatu loppumaan. Niissä on erilaisia taktiikoita ja strategioita yhdistelemällä pyritty saavuttamaan jonkinlaiseen massamilitanssiin ja suurempaan liikkeeseen tähtäävä strategia, jonka avulla paine natseja kohtaan on saatu kasvatettua niin suureksi, että äärioikeiston toimintaympäristö ja edellytykset mielenosoituksille on saatu tuhottua. Tämän voi nähdä esimerkiksi Salem-marssien yhteydessä, jossa vuosien ajan antifasistit kokeilivat erilaisia taktiikoita aina rauhanomaisista valtauksista konfrontatiivisiin mielenosoituksiin onnistuen lopulta näivettämään natsien mielenosoitusperinteen kuoliaaksi. Lundissa natsit yrittivät vuonna 2008 elvyttää Ruotsin kuningas Kaarle XII:n muistolle järjestettyjä soihtukulkueita, mutta lopulta kaupungin ihmiset ympäröivät natsien mielenosoituksen ja erinäisiä taktiikoita hyväksikäyttäen ajoivat natsit kaupungista, johon he eivät enää tämän jälkeen palanneet.

Itsenäisyyspäivä on tärkeä päivä antifasisteille. On tärkeää ymmärtää, että tämä on päivä jolloin meidän pitää toimia yhdessä. On etsittävä mahdollisuuksia toimia fasisteja vastaan sekä uusia liittolaisia ja uusia tapoja toimia yhdessä. Meidän täytyy luoda liike, joka on tarpeeksi vahva lopulta ajamaan natsit kaupungista.

Miten ihmisten kannattaa varautua mielenosoitukseen?

Ota ystäväsi mukaan ja pukeudu lämpimästi. Ehkä on myös hyvä varata jonkinlaista evästä mukaan jos päivästä muodostuu pitkä. Mielenosoituksessa pyritään tarjoamaan myös glögiä siihen osallistuville. Nähdään Narinkkatorilla klo 16.00. Yhdessä olemme vahvempia!

Katso myös: