Helsingin itsenäisyyspäivän 2018 antifasistinen liveseuranta

Varis-verkoston toimitus tekee liveseurantaa Helsingin itsenäisyyspäivän mielenosoituksista torstaina 6.12.2018. Aloitamme tämän artikkelin päivityksen kolmen maissa iltapäivällä, jonka jälkeen seuraamme itsenäisyyspäivän tapahtumia iltaan asti. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä tiliämme @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #ilmannatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnisteella. Voit laittaa meille tietoa, kuvia ja tunnelmia paikan päältä lähettämällä viestiä Twitterissä,  Varis-verkoston Facebook-sivulle tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Kalliolaiset kokoontuvat klo 15:15 Hakaniemen torilla ja sen ympäristössä vastustamaan alueelle tulevaa natsimarssia. Tämän vuoden antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus alkaa klo 16:00 Kampin Narinkkatorilta ja lähtee arviolta puoli viiteen mennessä liikkeelle kohti Töölöä. Tästä artikkelista voit lukea yleiskatsauksen vuoden 2018 itsenäisyyspäivän tapahtumiin: Vuoden 2018 itsenäisyyspäivä Helsingissä – Kielletty natsijärjestö ja äärioikeistolaisia soihtuja. Liveseurannan alapuolella on enemmän kirjoituksia tämän ja aiempien vuosien itsenäisyyspäivästä.

Liveseuranta

Me olemme kaikki antifasisteja. 2000 ihmistä osallistui Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen.

20:37 Varis-verkoston toimitus kiittää kaikkia seuraajia ja lopettaa itsenäisyyspäivän antifasistisen liveseurannan tältä päivältä. Päivitämme tietoja ja analysoimme vuoden 2018 itsenäisyyspäivän tapahtumia tulevina päivinä ja viikkoina. Erityiskiitos kaikille Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjille ja osallistujille. Tämä oli tärkeä päivä antifasisteille, ja me teimme siitä yhdessä sellaisen. Helsinki ilman natseja!

Helsinki ilman natseja -koalitio julkaisi jo tiedotteen tämän päivän mielenosoituksesta:

TIEDOTE 6.12.2018
VAPAA JULKAISTAVAKSI HETI

Noin 2000 osoitti mieltään äärioikeistoa vastaan

Helsinki ilman natseja -tapahtuma keräsi järjestäjien laskujen mukaan noin 2000 osallistujaa Helsingin kaduille. Mielenosoitus kokoontui iltapäivällä Narinkkatorilla. Narinkkatorilla kuultiin muutamia puheita sekä tunnelmannostatusmusiikkia. Keskustan kadut täyttänyt kulkue lähti liikkeelle noin puoli viiden aikaan kohti Töölöä.

Mielenosoitus sujui häiriöittä ja saapui päätepisteeseensä Taivallahden kentälle Töölöön aikataulun mukaisesti. Järjestäjät kuvaavat tapahtumaa onnistuneeksi. Poliisi ei tällä kertaa puuttunut mielenosoituksen kulkuun. Osa osallistujista oli ollut myös Kallio ilman natseja -tapahtumassa, mitä järjestäjät pitävät ilahduttavana.

“Fasismin ja natsismin vastustaminen eri tavoin on tärkeää päivästä riippumatta. Olemme iloisia, että äärioikeistoa vastustettiin sekä omassa tapahtumassamme että Kalliossa”, sanoo mielenosoituksen tiedottaja Kaisa Liljanto.

Taivallahden kentällä esiintyivät rap-artistit Adikia, Mon-Sala ja B.W.A. ja mielenosoitus päättyi kuudelta. Taivallahden kentällä oli tarjolla lämmintä juomaa mielenosoittajille. Järjestäjät ovat tyytyväisiä tapahtuman herättämään kiinnostukseen sosiaalisessa mediassa ja kaduilla.

Helsinki ilman natseja -tapahtuman järjestivät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava sekä Varisverkosto. Tapahtumaa tuki julkisesti kymmeniä eri yhdistyksiä ja yhteiskunnallisia toimijoita.

Vuoden 2018 antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi 2000 ihmistä ja oli kolmatta vuotta peräkkäin suurin itsenäisyyspäivän mielenosoitus.

20:29 Poliisin arviot illan mielenosoittajamääristä:

Helsinki ilman natseja: 1 800

612-soihtukulkue: 1 800

Kohti vapautta-marssi: 200-300

Hakaniementorin spontaani vastamielenosoitus: 300

Toisin kuin joissain medioissa on toisteltu, 612-mielenosoitukseen ei osallistunut viime vuonna yli 2000 ihmistä. Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjien arvio vuodelta 2017 oli, että antifasistiseen mielenosoitukseen osallistui lähes 3000 ihmistä ja 612-mielenosoitukseen alle 2000. Poliisi siis vähätteli antifasistisen mielenosoitusken kokoa ja suurenteli fasistisen soihtukulkueen kokoa, joten tämä kannattaa pitää mielessä tämän vuoden arvioita tehdessä.

20:07 Töölössä alkaa hiljentyä. Kupolissa on jo käynnissä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen jatkot, jossa voi tavata syödä huokeahintaista tukiruokaa, kuunnella musiikkia ja nauttia hyvästä seurasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho fasistisessa 612-mielenosoituksessa.

19:46 Tässä vaiheessa iltaa lienee syytä avata sitä, miksi kutsumme 612-mielenosoitusta fasistiseksi ja miksi mielestämme kaikkien ihmisyyden, vapauden ja tasa-arvon puolella olevien ihmisten tulee vastustaa sitä ja sen taustalla olevia poliittisia pyrkimyksiä. Äärioikeiston soihtukulkuetta ei tee fasistiseksi pelkästään se, että avoimen kansallissosialistinen Pohjoismainen Vastarintaliike on ollut perustamassa sitä vuonna 2014 ja natsijärjestön jäsenet ottavat tänäänkin osaa soihtukulkueeseen ensin heiluteltuaan hakaristilippuja Kaisaniemenrannassa ja painittuaan poliisin kanssa.

Fasismin tavoitteena on järjestää tämän yhteiskunnan kaikista taantumuksellisemmat elementit (valkoinen ylivalta, patriarkaalisuus, nationalismi ja niin edelleen) voimaksi, joka voi väkivaltaisesti pakottaa muut hyväksymään riiston, sorron ja kaikenlaiset yhteiskunnalliset hierarkiat. Tämä palvelee globaalia kapitalistista järjestelmää, joka hyötyy siitä jos ihmiset taistelevat toisiaan vastaan eivätkä kamppaile yhdessä luokattoman yhteiskunnan sekä rajattoman ja kaikesta sorrosta vapaan maailman puolesta toistensa kanssa. Antifasismi onkin pohjimmiltaan sorrettujen ja riistettyjen ryhmien itsepuolustusta ja viime kädessä antirasistista ja feminististä antikapitalismia. 612-mielenosoitus mielenosoituksen tarkoitus on juuri järjestää ja tuoda yhteen äärioikeistolaiset ryhmät Suomen Sisusta Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen ja Soldiers of Odinista Perussuomalaisiin sekä niitä kannattavat ihmiset. Koko äärioikeistoa yhdistää viime kädessä tavoite, joka on murskata liberaali demokratia ja korvata se totalitaarisella järjestelmällä, jossa murskataan kaikki jotka eivät fasistien ahtaisiin lokeroihin. 612-mielenosoituksen tarkoituksena on ollut sen perustamisesta lähtien luoda fasisteille tilaa kaduilla ja normalisoida sitä koko yhteiskunnassa. Siinä missä kieltouhan alla oleva PVL on epäonnistunut omilla pieneksi jääneillä marsseillaan, on 612-mielenosoitus usean vuoden ajan onnistunut kasvattamaan osallistujamääriään. Toisaalta antifasistit ovat onnistuneet 612-mielenosoituksen maineen pilaamisessa. Kukaan ei pidä 612-mielenosoitusta “epäpoliittisena isänmaallisena” kulkueena, joksi se on yrittänyt itsensä brändätä, vaan äärioikeiston marssina johon osallistuu näkyvästi myös PVL:n kansallissosialisteja.

Äärioikeisto on pysäytettävä ennen kuin on liian myöhäistä, kuten Emilia Kukkala erinomaisesti tänään kirjoitti. Pyrkimyksiä pysäyttää äärioikeisto kutsutaan antifasismiksi. Antifasisti on henkilö, joka vastustaa fasisteja ja heidän tavoitteitaan, kuten Suvi Auvinen tänään avasi rautalangasta vääntäen Twitterissä.

Varis-verkosto on perustettu tuomaan yhteen antifasismista kiinnostuneita ihmisiä, jotta voimme toimita yhdessä tehokkaammin. Uskomme siis, että järjestäytyminen kannattaa. Ota yhteyttä lähimpään ryhmäämme jos haluat toimita yhdessä muiden kanssa fasismia vastaan.

19:17 612-mielenosoitus liikkuu läpi Töölön. Etupää kääntyi juuri Hietaniemen hautausmaata kohti Pohjoista Rautatienkatua.

Natseja Lapista karkottanut sotaveteraani tulistui hakaristilipuista Helsingin kaduilla: ”uusnatsit eivät ole tervetulleita Suomeen”, uutisoi Iltalehti.

18:58 Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on tullut 612-mielenosoitukseen ensimmäistä kertaa marssimaan yhdessä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen hakaristilippujen heiluttelijoiden kanssa. Halla-aho on Suomen Sisun kunniajäsen, joten 612-marssille osallistuminen ei tuo mitää uutta hänen uusfasistiseen politiikkaansa, vaan läväyttää sen kaikkien nähtäväksi.

18:52 Äärioikeiston soihtukulkue lähtee liikkeelle. Poliisi turvaa fasistimarssin kulkua koirilla ja hevosilla (jättäisivät edes eläimet rauhaan!). Eri kadunkulmiin on alkanut kokoontua vastamielenosoittajia. Ei natseja Töölöön!

18:41 Fasistinen 612-mielenosoitus ei ole vielä lähtenyt liikkelle. Osallistujille jaetaan soihtuja Töölön torilla ja marssi järjestäytyy lähtöä varten.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osallistujille on järjestetty mahdollisuus poistua joukolla turvallisesti Töölöstä. Kannustamme kuitenkin kaikkia kynnelle kykeneviä jäämään vastustamaan 612-mielenosoitusta, joka on äärioikeistoa yhdeksi voimaksi yhdistävänä marssina poliittisesti vaarallisempi kuin pienempi PVL-mielenosoitus.

18:21 Äärioikeiston 612-mielenosoitus on alkanut kokoontua Töölön torille. Paikalla joitain satoja ihmisiä. Paikalle on tulossa äsken Kaisaniemenrannassa hakaristilippuja heiluttaneita Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatseja. Kaikkien 612-mielenosoituksien osallistujien kannattaa miettiä, haluavatko he marssia soihtulkueessa, jota PVL:n oli perustamassa ja johon sen hakaristien kanssa marssivat jäsenet ovat taas matkalla:

 

18:01 Vielä arviolta 50 PVL-natsia ja tukijaa Töölön kisahallin kupeessa. Paikalla saman verran antifasisteja huutamassa natseja mereen. PVL-natsimarssin loput osallistujat ilmoittivat lähtevänsä pian 612-mielenosoitukseen Töölöön.

17:56 Livepäivitys taas linjoilla. Töölössä on pidetty puheita ja meininki on katossa! Räppiä, värisavua törkeästi jengiä ja glögi lämmittää antifasisteja!

17:14 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa arvioidaan olevan noin 2000 ihmistä. Kulkue on saapunut päätöspaikkaansa ja pian alkaa ohjelma!Kannustamme kaikkia ihmisiä kokoontumaan Töölössä klo 19:00 aikoihin (jos ette jo ole siellä!) ja valmistautumaan vastustamaan äärioikeiston yhteistä 612-mielenosoitusta. Tässä vaiheessa pidämme pienen paussin ja palaamme noin vartin päästä jatkamaan liveseurantaa.

 

16:54 Antifasisteja hiippailee pimeyden suojissa Kisahallin edustalla mäennyppylällä, joka on Ilta-lehden toimittajan mukaan “poliisille haastava paikka”.

16:51 PVL saapuu päätöspaikalleen Kisahallille. Pimeydestä kuuluu natsien vastaisia huutoja. Ratsuhevosilla ratsastavat poliisit tuijottelevat pimeään.

Helsinki ilman natseja (tästä lähin HIN) liikkuu Töölössä Runeberginkadulla. Ylen toimittajan arvion mukaan osallistujia on tuhat, mutta todellinen luku lienee huomattavasti suurempi.

Helsinki ilman mielenosoitus -mielenosoitus kokoontui neljältä Kampissa.

16:44 PVL kävelee autotiellä 8 reittiä, päätöspaikkana mahdollisesti viime vuoden tapaan Kisahallin vieressä oleva pieni nurmialue. Kymmeniä vastamielenosoittajia kävelee PVL edellä toisella puolella tietä haistattelemassa natseille.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus myös matkalla Töölöön.

16:32:  PVL jatkaa marssimista Kallion kujilla pimeässä ja ympärille jatkuvasti ihmiset huutelevat natsien vastaisia iskulauseita. PVL marssii ilman logojaan lipuissa ja takeissa, keskellä eturivissä koko PVL:n johtaja Ruotsista Simon Lindberg. PVL:n Suomen johtoon kuuluva Antti Niemi neuvottelee poliisin kanssa. Jälleen kerran ruotsalaisia uusnatseja on avustamassa suomalaisia natseja. PVL-aktiiveista Ville Nurmela ja Mimmi Kallila Uudestakaupungista, jotka kuuluvat PVL:n Porin ryhmään.  Lippua kantaa vantaalainen Jani Pihlaja Helsingi ryhmästä, joka osallistui lasten koulupäivän häiriköintiin Rastilassa alkuvuodesta. Kulkueen ohjailuun osallistuu Niklas Suomi Porvoosta.

https://twitter.com/klementiini/status/1070684736958406661

16:22 Ihmiset huutavat natseille Kallion kirkolla. Samaan aikaan Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on jo kokoontunut neljästä lähtien Kampin Narinkkatorilla.

Iltalehden toimittaja huomio livelähetyksessään, että PVL-marssi on hyvin miespainotteinen. Naiset ovat enemmän poikkeus kuin sääntö natsiliikkeessä.

16:20 PVL kävelee Neljättä linjaa kohti Kallion kirkkoa. Taas voimakasta huutoa natseja vastaan! Kallion kirkko on koristanut ikkunansa sateenkaarilipuin:

16:08 Hakaniementorilla voimakasta huutoa natseja vastaan. Ihmisillä on sateenkaari- ja muita lippuja sekä pillejä ja rumpuja. PVL tulee Ympyrätalon kohdalle.

16:04 PVL tulee Hakaniementorin kohdalle.

15:57 Poliisi pysäytti natsikulkueen Pitkäsillan jälkeen ja alkoi pieni paini. Hakaristiliput takavarikoitiin ja ilmeisesti natseja pidätettiin. Poliisi työnsi natseja 30 metriä takaisinpäin. Paikalla arviolta 10 poliisikoiraa, ratsupoliisi, projektiiliasein varustettuja poliiseja ja runsaasti mellakkapoliiseja. Ympärillä ihmiset huutavat: “Teidän aatteelle ei ole tilaa! Natsit vittuun!”

15:51: PVL ylittää Pitkäsiltaa kohti Hakaniemeä. Poliisi on “rauhouttanut koko sillan”, jotta natsit voivat liikkua. Ainoastaan toimittajia päästetään sillalle.

15:49 PVL liikkeellä. Kulkueelle huudellaan jo alkumetreillä “natsit vittuun!”

15:45 Hakaniemessä arviolta 300 natsien vastustajaa. Osa hajaantuneena. Arviot PVL-mielenosoituksen koosta ovat liikkuneet 200-300 välillä. Mukana tuttuun tapaan ruotsalaisia PVL-natseja.

15:43 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kulkue lähtee liikkeelle. Eturivissä aiemmasta poiketen avoimesti natsi-Saksan hakaristiliput hulmuavat. Tämä ei onnistuisi monessa Euroopan maassa. Saksassa hakaristiliput olisi jo takavarikoitu ja natsimielenosoitus hajoitettu. Ruotsissa pelkästä natsitervehdyksestä tulee kiihotus kansanryhmää vastaan, puhumattakaan hakaristilipuista. Suomen poliisi ei reagoi.

https://twitter.com/klementiini/status/1070671412489269248

15:34 PVL ja SOO ovat järjestäytyneet marssimuodostelmaan. Kaisaniemessä on yli 200 natsien vastustajaa ja runsaasti poliiseja.

Oululainen kaupunginvaltuutettu ja Suomen Sisun jäsen Junes Lokka on taas mukana avoimen kansallisosialistisella Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssilla.

15:19 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus vaikuttaa alkavan aikataulusta myöhässä, sillä vasta äsken PVL-jäseniä marssi lippujen kanssa kohti kokoontumispaikkaan. PVL-mielenosoituksen kokoontumispaikalle kerääntynyt joukko haittaisänmaallisia (Suomi Ensin, SKE jne.), Soldiers of Odineita ja teinifasistien muutaman henkilön Aamutähti-ryhmä lippuineen.

15:12 Joukko Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatseja tuli metrolla Hakaniemeen ja lähti sieltä kävellen kohti PVL-mielenosoituksen kokoontumispaikkaa Kaisaniemenrannassa.

15:05 Tervetuloa Varis-verkoston vuoden 2018 itsenäisyyspäivän antifasistiseen liveseurantaan! Alamme päivittää tietoa päivän tapahtumista. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatsit ja heidän tukijansa ovat alkaneet kokoontua Kaisaniemenrannassa lähellä Ravintola Kaisaniemeä. Kalliolaiset ovat kutsuneet ihmisiä Kallio ilman natseja -nimellä vastustamaan natsien läsnäoloa Kalliossa, kokoontuminen klo 15:15 Hakaniementorillla tai sen ympäristössä sekä muualla Kalliossa.

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivään liittyviä kirjoituksia sivullamme:

Itsenäisyyspäivään liittyviä kirjoituksia aiemmilta vuosilta:

Valikoituja tekstejämme vuodelta 2018:

Antifasistinen vastarinta on aiemminkin lopettanut vuosittaisia suuria natsimarsseja:

Fasismia ja antifasismia käsitteleviä tekstejä muualta: