Antifasistit järjestivät jälleen itsenäisyyspäivän suurimman mielenosoituksen

Antifasistiseen Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui kaksi tuhatta ihmistä. Sadat kalliolaiset vastustivat natseja. Äärioikeiston mielenosoitukset olivat viime vuotta pienempiä.

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivää ennen esitetyt arviot äärioikeiston marssien surkastumisesta vaikuttavat pitäneen paikkansa. Eilen antifasistinen liike näytti moninaisuutensa, kun arviolta kaksi tuhatta ihmistä osoitti mieltään fasisteja vastaan eri puolella kaupunkia.

Kalliolaiset vastasivat Kallio-liikkeen esittämään kutsuun koristella ikkunoita ja muita julkisivuja sateenkarilipuilla. Lisäksi paikallisten antifasistien Kallio ilman natseja -aloite levisi vuorokauden aikana kulovalkean tavoin, joka kannusti julkisivujen lisäksi koristelemaan katuja antirasistisilla ja antifasistisilla viesteillä sekä vastustamaan itse valitsemallaan tavalla natsimarssia Kallion läpi. Kolmesta eteenpäin Hakaniemen torille ja muualle Kallioon kokoontui yhteenä jopa neljä sataa ihmistä vastustamaan natseja. Sitkein joukko natsien vastustajia marssi koko matkan Hakaniemen torilta pois Kalliosta ja jatkoi natseille buaamista vielä Kisahallin läheisyydessä.

Kurvissa toimistotilojen ikkuna koritsteltiin näyttävästi selkeällä viestillä: Ei natseja kallioon.
Kallion kirjaston ikkunaan laitettiin sateenkaarilippu natsimarssin vastaiseksi viestiksi.
Kallion kaduille oli levitetty myös julisteita Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natseista saattaakseen natsit häpeään.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) oma marssi ei sujunut odotusten mukaisesti, sillä uusnatsit kompastuivat kulkueens alkumetreillä omaan nokkeluuteensa. Ensinnäkin PVL:n natsimarssi oli yhden kolmasosaa pienempi kuin vuonna 2017 osallistujamäärän pudotessa kolmesta sadasta noin kahteen sataan. Järjestö oli myös selittämättömästä syystä jättänyt tällä kertaa pois kokonaan omat tunnuksensa, joten marssilla nähtiin kokovihreitä tunnuksettomia lippuja. PVL:n logona käyttämää mukaelmaa Tyr-riimusta ei nähty takeissa eikä kaulahuiveissa muutamaa lukuun ottamatta. Sen sijaan järjestö koetteli rajoja ja marssi eturivissä ensimmäistä kertaa komeasti hakaristiliput hulmuten. Poliisi kuitenkin puuttui lippuihin parin sadan metrin jälkeen saatuaan ohjeet kulkueen Pitkänsillan ylittämisen jälkeen takavarikoimalla liput, joka johti käsirysyyn natsien ja poliisin välillä. Neljä miestä otettiin kiinni ja heitä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kiinniotettujen joukossa oli PVL:n Suomen osaston johtaja Antti Niemi ja helsinkiläinen PVL-aktiivi ja Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen varapuheenjohtaja Janne Moilanen. Tämän jälkeen PVL-natsit laahustivat häpeäkujassa Kallion läpi ihmisten vuoroin nauraessa ja vuoroin solvatessa natseja. Lopuksi natsit päätyivät pitämään puheitaan kisahallille, josta PVL-jäsenet jatkoivat 612-mielenosoitukseen.

Janne Moilanen ehti kantamaan pari sataa metriä hakaristilippua ennen joutumistaan kiinniotetuksi.
Poliisi vie Janne Moilasen maijaan takavarikoituaan hakaristilipun häneltä. Kuvasta kiitos Matias Turkkilalle!
Helsinki ilman natseja -mielenosoitus täytti Töölön kadut.

Helsingin antifasistit järjestivät jälleen itsenäisyyspäivän suurimman mielenosoituksen. Toverit ovat tehneet suuren työn järjestäessään kolmatta vuotta peräkkäin antifasistista Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta. Sen järjestänyt antifasistinen koalitio tiedotti illalla, että Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui tänä vuonna kaksi tuhatta ihmistä. Antifasistit liikkuivat kulkueena Kampin Narinkkatorilta Töölön Taivallahden kentälle, jossa kuultiin puheita ja musiikkiesityksiä. Lisäksi osallistujille tarjottiin lämmikkeeksi glögiä ja silmäkarkiksi taivasta kohti nousi värisavua. Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistunut suosittu artisti Alma lähetti Instagram-tarinassaan terveiset äärioikeistolle: Natsit, menkää pois kauniista maastani.

Kello 18:30 Töölönlahdella kokoontumaan alkanut 612-mielenosoitus noudatti neljänä vuonna testattua kaavaa tylsistymiseen asti. Yhdellä merkittävällä erotuksella. Äärioikeistoa yhteen kokoava mielenosoituksen osallistujamäärä lähti ensimmäistä kertaa laskuun vuoden 2014 jälkeen, joka on merkittävä käänne. Poliisin arvioin mukaan kulkueeseen osallistui 1800 ihmistä, mutta todellinen luku lienee tätä pienempi. Arviomme tämän hetkisten tietojen perusteella on, että äärioikeiston 612-mielenosoitukseen osallistui vuonna 2018 noin 1300 osallistujaa. Mielenosoitusten osallistujamäärät ovat olleet laajan kiistelyn aiheena parina viime vuonna. Varsinkin viime vuonna poliisi yliarvioi osallistujamäärän roimasti.

Jussi Halla-aho 612-mielenosoituksen kokoontumispaikalla 6.12.2018.

Matkan varrella ihmisiä huuteli soihtumarssin osallistujille, joiden joukossa ainakin kokoontumispaikalla oli Perussuomalaisten puheenjohtaja ja Suomen Sisun kunniajäsen Jussi Halla-Aho. Halla-ahon saapuminen fasistisen mielenosoituksen kokoontumispaikalle ei ole yllättävää, sillä hänen taustajärjestö Suomen Sisu on yksi 612-mielenosoituksen perustajista ja järjestäjistä. Lisäksi Perussuomalaiset ja PVL-natsit ovat tehneet yhteistyötä pitkin vuotta. Perussuomalaisia paikalla edusti tänä vuonna myös marssin virallisen puheen pitänyt Mauri Peltokangas, joka toimii puolueen kaupunginvaltuutettuna Kaustisissa ja on myös Perussuomalaisten hallituksen jäsen. Ensi vaaleissa eduskuntaan pyrkivä Peltokangas on myös uusfasistisen Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piiripäällikkö.

Perususomalaisten kansanedustajaehdokas Mauri Peltokangas puhumassa äärioikeistomarssilla.

“Meidän on myös tehtävä pitkäjänteistä työtä, ja keksittävä uusia luovia tapoja vastustaa äärioikeistoa.”, kuten Antti Rautiainen muistutti Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa pitämässään puheessa. Palaamme myöhemmin tarkempaan analyysin itsenäisyyspäivän mielenosoituksista, mutta nyt on syytä kiittää kaikkia vuoden laajimman antifasistisen mobilisaation eteen työtä tehneitä tovereita ja kaikkia kaduille lähteneitä antifasisteja. Me olemme kaikki antifasisteja!

Edit. 11.12.2018 klo 17:58. Lisätty allaoleva video 612-mielenosoituksesta sekä päivitetty arviota sen osallistujamäärästä videon perusteella 1300.
Katso myös: