

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen hakaristifarssi kertoo kielletyn natsijärjestön heikosta tilasta. Suomen ainoa kansallissosialistinen järjestö on laskenut rimaa jäsentensä ja yhteistyötahojensa tason suhteen, mutta järjestön mielenosoitus oli pienin sitten vuoden 2016 itsenäisyyspäivän.
Vuoden 2018 itsenäisyyspäivä vaikuttaa muodostuneen käänteentekeväksi fasistien mielenosoitusten kannalta. Vuonna 2014 aloitettu fasistien yhteinen 612-mielenosoitus oli ensimmäistä kertaa edellisvuotta pienempi. Samoin kolmatta kertaa järjestetty Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) kansallissosialistinen Kohti vapautta -mielenosoitus oli reilulla 200 osallistujallaan viime vuotta pienempi.
Kallion läpi ilman hakaristilippuja
Jos Hitlerin naamoilla varustettujen tarrojen jakaminen, natsitervehdykset, monenlaiset natsitunnukset lipuissa ja banderolleissa sekä antisemitistismiä tihkuvat ja kansallissosialismia ylistävät puheen eivät herättäneet minkäänlaista reaktiota poliisissa viime itsenäisyyspäivänä, niin tämä vuonna kolmen suuren hakaristilipun tuominen PVL:n mielenosoituksen kulkueen kärkeen aiheutti reaktion virkavallassa. Natsikulkue oli ehtinyt marssia hädin tuskin Kaisaniemenrannasta Pitkänsillan toiselle puolelle, jossa poliisi pysäytti kulkueen ja vaati natseja poistamaan hakaristiliput kulkueesta. Ei ole täysin selvää, että oliko natsilippujen poistamisen syynä Hakaniemen torilla ja Kalliossa odottaneiden antifasistien luoma paine vai poliisin kenttäjohdon etukäteen tai spontaanisti tekemä päätös olla sallimatta nimenomaan hakaristilippuja. Joka tapauksessa natsien kieltäytyminen poliisien käskystä johti käsirysyyn, neljän PVL-jäsenen pidättämiseen ja hakaristilippujen takavarikointiin. Pidätettyjen joukossa oli PVL:n Suomen osaston johtaja Antti Niemi sekä ilmeisesti helsinkiläinen aktiivi Janne Moilanen, kangasalalainen Tapio Rantanen ja ruotsalainen Tobias Hansson. Hanssonia kuulusteltiin heti ja hän lähti lehtitietojen mukaan seuraavana aamuna takaisin Ruotsiin.
Seuraavaksi PVL-natsit tukijoineen marssivat Hakaniementorin vierestä Kallion hiljaisempia katuja pitkin kohti Kisahallin vieressä olevaa pientä ruohokenttää. Natsimarsille ei siis ollut valitulla reitillä juuri yleisöä, antifasisteja lukuun ottamatta. Hakanimentorilla ja muualla Kalliossa sadat ihmiset huusivat natseille, jotka omassa raportissaan kirjoittivat PVL:n kotisivulla: “Marssimme lähestyessä Kallion kaupunginosaa punaisten jo ennestään valtava meteli ja mylvintä kasvoi lähes korviahuumaavaksi.”


PVL-mielenosoitus noudatti tuttua kaavaa, jossa perillä pidettiin juutalaisia halveksuvia ja kansallissosialismin voittoa julistavia puheita sekä tehtiin natsitervehdyksiä. Silminnähden vaivaantunut porvoolainen Niklas Suomi piti puheen, jota seurasi Pohjoismaisen valtakunnanjohtaja Simon Lindbergin puhe englanniksi. Suunnitelluista puheista kuitenkin vain kaksi pidettiin, sillä natsien oman raportin perusteella Suomen valtakunnanjohtaja Niemen ja apulaisnatsi Moilasen piti puhua tilaisuudessa. Kiinniotttojen takia siis puolet natsien puheista jäi pitämättä.

Hakaristimarssin osallistujat
PVL aloitti julkiset mielenosoituksensa Suomessa Ruotsin PVL:n mallia seuraten itsenäisyyspäivänä 6.12.2016. Tuolloin poliisihallitus vasta pohti olisiko mahdollista nostaa kieltokannetta natsijärjestöä vastaan. Ensimmäiselle PVL-marssille osallistui arviolta 150 osallistujaa, joista suurin osa oli järjestön aktivisteja (täysjäseniä), jäseniä tai tukijäseniä Suomesta ja muista Pohjoismaista. Muiden järjestöjen tunnukset olivat kiellettyjä ja yksikään muu “kansallismielinen” eli selkokielellä äärioikeistolainen järjestö ei tuolloin tukenut PVL:n mielenosoitusta. Vuonna 2017 PVL alkoi kuitenkin höllentää aiempaa tiukkaa linjaansa saadakseen enemmän kannatusta tilanteessa, jossa poliisihallitus oli tehnyt kieltokanteen järjestöstä.
Ennen Tampereen oikeudenkäyntiä PVL järjesti lokakuussa 2017 Tampereella mielenosoituksen, jossa muut järjestöt saivat aiemmasta poiketen kantaa omia tunnuksiaan. Tampereen marssilta alkoi myös Soldiers of Odinin (SOO) ja PVL yhteistyön julkinen lähentyminen, jonka merkkinä SOO ilmoitti tukevansa PVL:n mielenosoitusta ja tämä on ollut vakiintunut käytäntö tähän päivään asti. Itsenäisyyspäivänä 2017 PVL ilmoitti jo, että muut järjestöt saavat tunnusten lisäksi kantaa omia lippuja ja banderolleja. Tämän seurauksena SOO, natsimusiikkiverkosto Blood & Honour ja saksalaiset uusnatsit marssivat omissa blokeissaan PVL-mielenosoituksessa. Yhteistyön seurauksena Tampereen ja Helsingin PVL-mielenosoituksissa vuonna 2017 oli kummassaki noin 300 osallistujaa, jota korkeammalle PVL ei ole toistaiseksi yltänyt. Elokuussa 2018 PVL marssi ensimmäistä kertaa Turussa, jossa osallistujia oli edelleen noin 300.
Kolmeen edelliseen PVL-marssiin nähden vuoden 2018 itsenäisyyspäivän Kohti vapautta -mielenosoituksen osallistujamäärä putosi yhden kolmanneksen, sillä hakaristimarssille osallistui noin 200 ihmistä. Natsimarssi nosallistujista arviolta 30 oli PVL:n suomalaisia aktivisteja, ruotsalaisiksi jäseniksi on tunnistettu kolmetoista (määrä voi olla muutamaa suurempi), suomalaisi tukijäseniä oli joitain kymmeniä, SOO-blokissa oli yli 60 ihmistä, Aamutähden miniblokissa oli 5 ihmistä ja loput muodostuivat boneheadeista, Rajat kiinni -liikkeen zombina laahustavista rippeistä ja muusta äärioikeistosta.



Monia PVL:n vanhempia aktiiveja ei marssilla näkynyt, mutta keskeisimmistä henkilöistä useampi on silti roikkunut vuodesta toiseen mukana. Mielenosoituksen eturintamassa marssi Suomen osaston johtaja Antti Niemi, kunnes poliisi otti hänet kiinni. Otto Rutanen ja Paavo Laitinen seurasivat mielenosoituksen kulkua ja lähettivät tietoa järjestön verkkosivujen liveseurantaan älypuhelimella. Järjestön sivuilla julkaistujen kuvien tiedoista käy ilmi, että natsit ovat alkaneet käyttää mielenosoitustensa koordinoinnissa yhdysvaltalaisten anarkistien suunnittelemaa Signal-sovellusta, jolla voi lähettää salattuja viestejä yksilöille ja ryhmille.
Mielenosoituksen turvamiehinä toimi ennestään tutut suomalaiset PVL-aktiivit, kuten porvoolainen Niklas Suomi, helsinkiläinen kidutusmurhaaja Rami Joukanen, tamperelainen Toni Toorikka sekä joukko ruotsalaisia natseja. Mielenosoituksessa PVL:n omien lippujen sijaan käytettyjen kokonaan vihreiden lippujen kantajina nähtiin vanhoja PVL-aktiiveja, kuten uusikaupunkilainen Ville Nurmela, helsinkiläinen Arttu Pylkkänen ja tamperelainen Jari Mäki. Uudemmista aktiiveista hakaristilippua kantoi kangasalalainen Tapio Rantanen ja viherlippua vantaalainen Jani Pihlaja. Lisäksi viherlippujen kantajista useammat olivat ruotsalaisia. PVL:lle ominaiseen tapaan kulkueen asettelu tavoitteli patriarkaalis-militaristista imagoa (eri asia miten tässä onnistuttiin SOO:n jäsenten juodessa salaa pussikaljaa takarivissä), jonka keskellä natsiliikkeen naisjäsenet marssivat. Eturivi koostui miehistä, mutta heidän jälkeen keskellä marssi kangasalalainen Laura Rantanen, uuskaupunkilainen Mimmi Kallila ja porilainen Maria Pöysti.

SOO:n perustaja Mika Ranta on julkisuudessa tunnustautunut kansallissosialistiksi ja PVL:n tukijäseneksi. Ei siis ole kumma, että SOO:n ja PVL:n alusta alkaen tekemä yhteistyö on näkynyt yhä enemmän julkisuudessa kuluneen vuoden aikana. SOO on jo useamman PVL-mielenosoituksen ajan ilmaissut tukensa avoimen kansallissosialistiselle marssille ja tällä kertaa SOO marssi hakaristilippujen takana omien lippujensa kanssa, joten “epäpoliittista katupartiojärjestöä” on syytä viimeistään nyt pitää täysverisenä natsijärjestönä. Jopa Yle huomautti ennen itsenäisyyspäivää, että PVL ja SOO ovat lähentäneet yhteistyötään ja molempien natsijärjestöjen jäsenistä kahdella kolmesta on rikostaustaa.




Uudempi kehityskulku on se, että vuosien 2015-2016 Rajat kiinni -liikkeen syvä pääty on alkanut avoimesti tukemaan kiellettyä natsijärjestöä ja marssi hakaristilippujen takana PVL- ja SOO-blokkien välissä. Passiivisen osallistumisen lisäksi monet siirtolaisten pysyvää mielenosoitusta vuonna 2017 häirinneet öykkärit toimivat mielenosoituksissa PVL:n apulaisina, joka itsessään kertoo natsijärjestön heikosta tilasta. PVL:n omat aktivistit eivät riittäneet kaikkiin tehtäviin, joten esimerkiksi äänentoistossa avusti PVL:n ulkopuolelta hyödyllisinä idiootteina Jari Hanhikarin ja Eero Tillasen kaltaiset haittaisänmaalliset.

Paikalla oli myös vanha natsiaktiivi Rami Leskinen piilotteli aurinkolasien ja lippalakin takana hakaristimielenosoituksessa, josta hän jatkoi 612-mielenosoitukseen. Leskinen kuuluu Sarastuksen toimituskuntaan, joka taas on yksi 612-mielenosoituksen järjestäjistä. Lisäksi Leskinen johtaa perustamaansa uusnatsien musiikkialakulttuuriin keskittyvää Veriyhteys-kollektiivia. Leskisen takana Kimmo “Kimi” Lindberg, joka on myös aloittanut toiminta suomalaisessa uusnatsiliikkeessä 1990-luvulla.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen iltarusko?
PVL:n toiminta on keskittynyt lähes koko vuoden 2017 ja vuoden 2018 kielto-oikeudenkäyntiin reagoimiseen, joka on vienyt järjestöltä valtavasti resursseja ja kuluttanut jäseniä. On hyvin mahdollista, että useat vanhoista jäsenistä ovat jo lopettaneet toiminnan järjestössä (tämä ei tarkoita kuitenkaan aina luopumista natsi-ideologiasta). Kielto-oikeudenkäynti on vaikuttanut natsijärjestön aloitekykyyn ja voimaan enemmän, mitä nämä itse koskaan myöntäisivät julkisesti.
Jos PVL:n omaa toimintaa katsoo, vaikuttavat sen jäsenet itse uskovan järjestön kieltämiseen ja toiminnan vaikeutumiseen kiellon seurauksen. PVL on jo reilun vuoden ajan pyrkinyt tekemään kiellon varalle erilaisia varotoimenpiteitä, joihin kuuluu julkisesti PVL:stä irrallaan olevan toiminnan luominen, joka voisi jatkua natsijärjestön kieltämisen jälkeen. Selvin esimerkki tästä on Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen aloittaminen ja jossain määrin Suomalaisapu-yhdistyksen virallistaminen. Lisäksi PVL lopetti vuonna 2017 virallisesti itsenäisyyspäivän Kohti vapautta -mielenosoituksen järjestämisen ja häivytti tänä vuonna lisää omaa rooliaan mielenosoituksen järjestäjänä. Tästä syystä PVL ei käyttänyt järjestönsä omilla tunnuksilla varustettuja takkeja tai lippuja aiemmista mielenosoituksistaan poiketen, vaan lippukepeissä hulmusi kokovihreät lipun ilman PVL:n Tyr-riimusta mukailtua tunnusta.
Itsenäisyyspäivän natsimielenosoitus saattaa siis hieman muunneltuna jatkua, vaikka PVL kiellettäisiin korkeinta oikeutta myöten. Tästä syystä kaikkien antifasistien on oltava valppaana ja tarkkailtava tilanteen kehittymistä. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa, että PVL:llä alkavat olla niin ideat kuin voimat vähissä. Epätoivoiminen hakaristilipulla shokeeraaminen kertoo siitä, ettei PVL:llä ole muuta pidemmän tähtäimen suunnitelmaa kuin epämääräinen “kansallissosialismin levittäminen”.
Suurin osa jutun kuvituksesta on täältä ja täältä. Suuri kiitos tovereille kuvaamisesta.
Katso myös:
- Analyysi: Ketkä osallistuivat PVL:n itsenäisyyspäivän kansallissosialistiseen mielenosoitukseen? (2017)
- Antifasistit järjestivät jälleen itsenäisyyspäivän suurimman mielenosoituksen
- Raportti antifasistisesta Kalliosta
- Helsingin itsenäisyyspäivän 2018 antifasistinen liveseuranta
- “Kaduilla yhteinen voimamme tulee näkyväksi” – haastateltavana HIN-mielenosoituksen järjestäjä
- Antti Rautiaisen puhe Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa
- Vapaa Liikkuvuus -verkoston puhe Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa
- Vuoden 2018 itsenäisyyspäivä Helsingissä: Kielletty natsijärjestö ja äärioikeistolaisia soihtuja