Timo Hännikäinen ja muut 612-mielenosoituksen järjestäjät ovat valehdelleet vuosia itsenäisyyspäivän äärioikeistomarssista

Rekisteröimättömän 612-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jari-Pekka “Jape” Marin (vasemmalla) ja turvamiehiä heijastinliiveissä johtanut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen silloinen johtohahmo Ali Kaurila keskustelevat ensimmäisessä 612-soihtukulkueessa. Etualalla 612-yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hännikäinen.

Pohjoismainen Vastarintaliike myönsi vuosien jälkeen osallisuutensa 612-mielenosoituksen aloittamiseen ja järjestelyihin osallistumiseen. Äärioikeistolaisen soihtukulkueen taustalla olevat tahot järjestävät mielenosoituksen jatkotapahtumaksi natsikeikan Vantaalla.

Tuoreessa 10-vuotisraportissaan Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) myöntää aiemmat valheensa ja kertoo olleensa perustamassa äärioikeistoa yhteen kokoavaa 612-mielenosoitusta: Pohjoismainen “Vastarintaliike oli aloitteellinen 612-soihtukulkueperinteen rakentamisessa jo vuonna 2014.” Tämä ei ole uutta tietoa antifasisteille, jotka epäilivät PVL:n olevan yksi mielenosoituksen taustajärjestäjistä jo tuoreeltaan vuonna 2014. 612-mielenosoituksen keskeinen narratiivi on ollut alusta lähtien, että kyseessä on “epäpoliittinen” isänmaallinen soihtukulkue. Tähän kuvaan ei ole sopinut väkivaltaisista iskuistaan tunnettu uusnatsijärjestö PVL. Mielenosoituksen todellisia järjestäjiä häivyttämään pyrkivästä tarinasta on pidetty kiinni kynsin ja hampain, ja 612-mielenosoituksen järjestäjätahot ovatkin reagoineet julkisuudessa kaikista voimakkaimmin silloin, kun tapahtuma on yhdistetty PVL:n uusnatseihin.

Vuonna 2014 ennen ensimmäistä 612-marssia Helsingin Sanomat antoi ymmärtää uutisessaan, että Pohjoismainen Vastarintaliike (vuoteen 2016 asti Suomen Vastarintaliike) on 612-mielenosoituksen takana. Kalikan kalahtaessa 612-järjestäjät lähettivät välittömästi korjauspyynnön ja tämän päälle julkaisivat toimittajalle lähettämänsä sähköpostiviestit Facebook-sivullaan. Lisäksi PVL kertoi sivuillaan, että “Suomen Vastarintaliike ei ole 612-kulkueen järjestäjä, mutta pidämme tapahtumaa arvokkaana aloitteena suomalaisuuden ja itsenäisyyden puolesta.” Samasta tarinaa toisteltiin seuraavina vuosina. Vielä vuonna 2017 julkaistussa muistelmateoksessaan Hännikäinen pyrki häivyttämään PVL:n uusnatsien roolia 612-mielenosoituksen järjestämisessä pelkästään järjestyksenvalvojien rooliin:

Ketkä sitten olivat tapahtuman järjestäjät? Minun ja Marinin lisäksi suunnittelussa oli mukana suuri ja sekalainen joukko ihmisiä. Teemu Lahtinen [Perussuomalaiset, Suomen Sisu] osallistui järjestelyihin alusta saakka, Jarkko Pesonen [Sarastus, Suomen Sisu] on ollut aktiviinen kahden jälkemmäisen kulkueen organisoinnissa. Lisäksi joukossa on ollut useita vähemmän nimekkäitä aktiiveja, joiden sosiaaliryhmä vaihtelee työttömästä peruskoulun opettajaan. Ainoa vastarintaliikeläinen, jonka tiedän suunnitteluun osallistuneen, on alkujaan turkulainen Ali Kaurila [Pohjoismainen vastarintaliike], ja hän todennäköisesti myös hankki järjestökavereitaan turvamiehiksi ensimmäiseen kulkueeseen.

Jimi Karttusen tappanut ja parasta aikaa vankilassa istuva Jesse Torniainen kuvasi 612-mielenosoitusta PVL-kaulahuivissa vuonna 2017.

Kuitenkin vuonna 2016 PVL:n perustaja ja entinen johtaja Esa Henrik Holappa vahvisti jo yleisessä tiedossa olevan tosiasian, että PVL oli aloitteellinen 612-mielenosoituksen aloittamisessa. Toimittaja Eero Mäntymaa huomautti Ylellä, että puolueiden ja järjestöjen tunnuksien kieltämisestä huolimatta kulkueessa näkyi runsaasti PVL:n huiveilla ja takeilla varustautuneita henkilöitä. Antifasistien, kriittisten toimittajien, kansalaisjärjestökentän toimijoiden sekä muiden äärioikeiston vastustajien tekemän pitkäjänteisen työn ansiosta 612-mielenosoitus ei ole onnistunut tavoitteessaan esiintyä epäpoliittisena, kaikkia suomalaisia edustavana ja yhdistävänä isänmaallisena kulkueena. Jo ensimmäisestä vuodesta alkaen kulkue leimautui lehdistössä äärioikeistolaiseksi, ja tämä kuva on ainoastaan vahvistunut vuosina osin sen seurauksena, että Helsingissä on vuosina 2014-2018 järjestetty antifasistisia 612-marssia vastustavia mielenosoituksia.

Vuosien saatossa 612-mielenosoituksen surkean peitetarinan toimimattomuus on tainnut tulla selväksi Hännikäiselle ja hänen sinimustille tovereilleen, sillä kulkueen järjestäjät ovat alkaneet käytännössä luopua pyrkimyksestään marssia PVL:n uusnatsien tunnusten kanssa pitäen samaan aikaan yllä “epäpoliittista” imagoa. Vuodesta 2016 PVL on järjestänyt avoimen kansallissosialistista Kohti vapautta-mielenosoitusta, joka on koordinoitu niin, että se sopii ajallisesti ja paikan puolesta saumattomasti yhteen 612-mielenosoitukseen osallistumisen kanssa. Vuonna 2017 Sarastus, Kiuas-kustantamo ja äärioikeistolaisen musiikkialakulttuuritoimija Sami Haaviston Northern Brotherhood järjestivät 612-mielenosoituksen jatkotapahtumaksi natsikeikan. Viime vuonna aloitettu 612-marssin päättäminen natsikeikkaan saa jatkoa tänä vuonna, kun PVL:n johtohahmona tunnetun Paavo Laitisen bändi saapuu Jyväskylästä soittamaan avoimen natsistista musiikkia pääkaupunkiseudulle.

Katso myös: