TIEDOTE: Helsinki ilman natseja -mielenosoitus vastustaa äärioikeistoa Helsingin kaduilla jo kolmatta kertaa

Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui vuonna 2017 noin 3000 ihmistä.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta järjestävän koalition lähettämä tiedote itsenäisyyspäivän mielenosoituksesta.

TIEDOTE: Helsinki ilman natseja -mielenosoitus vastustaa äärioikeistoa Helsingin kaduilla jo kolmatta kertaa

TIEDOTE 19.11.2018

Vapaa julkaistavaksi heti

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kerää rasismin ja fasismin vastustajia Helsingin keskustaan tänäkin itsenäisyyspäivänä. Kolmatta kertaa järjestettävä rauhanomainen tapahtuma on aiempina vuosina kerännyt yhteen lähes 3000 osallistujaa. Mielenosoituksen järjestävät Helsingin vasemmistonuoret, Varis-verkosto, A-ryhmä ja tänä vuonna myös Suomi-Rojava. Kymmenet järjestöt ja muut ryhmät ovat tukeneet tapahtumaa aiempina vuosina.

Mielenosoituksella vastustetaan samana iltana järjestettäviä äärioikeistoa yhdistävää 612-soihtukulkuetta sekä avoimesti kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) marssia. Tapahtuman järjestäjät eivät usko PVL:n kieltämisen yksinään lopettavan äärioikeiston toimintaa, ja pitävät huolestuttavana sitä, että lainsäätäjien ja väkivaltarikoksista tuomittujen julkinatsien välillä on yhteyksiä. Esimerkiksi Turun puukotusten vuosipäivänä järjestettyyn 188-kukkavirta-tapahtumaan osallistui Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa sekä uusnatseja PVL:stä ja Soldiers of Odinista.

Helsinki ilman natseja -kulkueella halutaan tehdä äärioikeiston vastaista ja jakamatonta ihmisarvoa kunnioittavaa ilmapiiriä näkyväksi. Järjestäjät ovat huolestuneet äärioikeiston kasvusta ja autoritääristen hallintojen ilmaantumisesta maailmankartalle. Suomi-Rojavassa toimivalla Kamiran Maoolla on kokemusta fasistisia piirteitä omaavasta Turkin hallinnosta. Hän varoittaa, ”että on toimittava aktiivisesti, mikäli vastaavanlainen äärikonservatiivinen ja autoritäärinen poliittinen kehitys halutaan estää Suomessa.”

Aiemmin tapahtuma on sujunut suuremmitta häiriöittä, ja järjestäjät uskovat lämpimän hengen kuuluvan tapahtumaan tänäkin vuonna. He hämmästelevät kuitenkin poliisin viimevuotista, jopa provokaatioksi tulkittavaa, päätöstä ohjata yllättäen PVL:n natsimarssi ennalta neuvotellulle antirasistisen mielenosoituksen reitille. Lähes 3000 hengen Helsinki ilman natseja- mielenosoitus pysäytettiin pariksi kymmeneksi minuutiksi odottamaan mellakkapoliisirivistön taakse. Järjestäjät kuitenkin uskovat, ettei tapahtunut vaikuta ihmisten halukkuuteen osallistua tapahtumaan tänäkin vuonna.

EDIT: Kokoontuminen Narinkkatorilla klo 16.00

Ohjelma tarkentuu lähiaikoina.

Katso myös: