Tampereen Kobane-päivän mielenosoituksen puhe

Kansainvälisen Kobane-päivän mielenosoituksessa Tampereella pidetty puhe.

Kansainvälistä Kobane-päivää on vietetty 1. marraskuuta jo usean vuoden ajan. Sen taustalla on vuoden 2014 syksyn tapahtumat Pohjois-Syyriassa, jolloin ISISin joukot piirittivät Kobanen kaupungia Rojavassa. Rojavan alueella alkoi vuonna 2012 vallankumous, jonka seurauksena alue julistettiin autonomiseksi ja sielä alettiin rakentaa naisten vapautukselle, ekologialle ja suoralle demokratialle perustuvaa uutta yhteiskuntaa.

Rojava on synnyttänyt toivoa meidän keskuuteen myös täällä Tampereella, ja siksi olemme kokoontuneet tänne tänään. Haluamme muistuttaa maailmaa siitä, että vaikka ISIS on ajettu pois Rojavasta eivät alueen asukkaat ole saaneet silti elää rauhassa. Tammikuussa 2018 Turkin valtio ja sen tukemat islamistijoukot hyökkäsivät Rojavassa sijaitsevalle Afrinin alueelle ja miehittivät alueen kaksi kuukautta myöhemmin. Kansainvälisessä Kobane-päivän kutsussa onkin tänä vuonna haluttu tuoda esiin, että Kobanen sankarillisen vastarinnan muistaminen tarkoittaa Afrinin miehityksen vastustamista ja Turkissa kurdiliikkeen poliittisena vankina jo 19 vuotta pidetyn Abdullah Öcalanin vapauttamisen vaatimista.

Viime viikolla Saksan, Ranskan ja Venäjän johtajat tapasivat Istanbulissa Turkin diktaattorin. Vain muutama päivä tämän jälkeen Turkki aloitti julkisen uhittelun saattelemana uuden hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan. Turkin armeija on viime päivät pommittanut Kobanen kaupungin raja-alueita Rojavassa. Tämän takia Syyrian Demokraattiset Voimat ovat joutuneet keskeyttämään heikoilla olevan ISISin vastaisen operaation. Turkki on jälleen kerran vahvistanut ISIStä toiminnallaan herättämättä merkittäviä vastalauseita länsimailta. Kurdiliike vaatii Kansainvälistä ISISin vastaista koalitiota pysäyttämään toiminnallaan terrorismia edistävän Turkin sekä tuomitsemaan Turkin hyökkäyksen Syyrian pohjoisosien turva-alueilla.

Voimakkaista vihollisistaan huolimatta Kobanen vastarinnan perintö elää vahvana Rojavassa. Rojavan henki inspiroi meitä myös täällä Suomessa rakentamaan toisenlaista maailmaa. Maailmaa, joka olisi vapaa patriarkaatista, imperalismista, kolonialismista, nationalismista, kansallisvaltioista ja kapitalismista. Maailmaa, jossa jokainen saisi olla sellainen millainen haluaa riistämättä ja sortamatta muita ihmisiä. Maailmaa, jossa sotimisen sijaan ihmiskunta keskittyisi meihin kaikkiin vaikuttavan ilmastonmuutoksen kohtaamiseen. Maailma, jossa voisimme elää kaikista epätäydellisyyksistä huolimatta arvokasta elämää.

Kobane-päivä on alusta lähtien ollut luonteeltaan internationalistinen ja syntynyt kansainvälisestä solidaarisuudesta. Tänäkin vuonna mielenosoituksia on järjestetty ympäri maailmaa. Me täällä Tampereella olemme osa kansainvälistä solidaarisuusliikettä.

Kauan eläköön Kobane!

Kauan eläköön Rojavan vastarinta!