Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen entinen Turun aktiivi tuomittiin 8 vuodeksi vankeuteen terrorismirikoksista

Mikko Vehviläinen tekemässä natsitervehdystä.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) entinen Turun ryhmän aktiivijäsen Mikko Vehviläinen tuomittiin maaliskuussa 2018 kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen Isossa-Britanniassa. Tuomion perusteet julkaistiin vasta maanantaina, kun oikeudenkäynti kuutta muuta järjestön jäsentä vastaan saatiin päätökseen. Heidän tuomionsa julistetaan 14. joulukuuta. 34-vuotias Vehviläinen on Suomen ja Ison-Britannian kaksoiskansalainen.

National Actionin perustaja Raymond Benjamin vieraili vuonna 2014 Suomessa. Vierailun aikana hän tapasi ainakin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen silloisen Suomen osaston johtajan Juuso Tahvanaisen ja Sarastus-verkkolehdentoimituskuntaan kuuluvan Kai Murroksen.

Vehviläinen muun muassa tuomittiin kuulumisesta natsijärjestö National Actioniin, jota pidetään terroristijärjestönä. National Action oli ensimmäinen uusnatsien järjestö, joka kiellettiin vuonna 2000 säädetyn terrorismilainsäädännön avulla. Kielto tapahtui joulukuussa 2016, jonka jälkeen National Action painui maan alle. Järjestöllä on Suomessa yhteyksiä Sarastus-verkkolehden toimituskuntaan ja Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen.

Mikko Vehviläinen ja poliisin häneltä takavarikoimia aseita.

Julki tulleiden oikeuden pöytäkirjojen mukaan Vehviläinen valmistautui ”rotusotaan”, jonka uskoi alkavan Britanniassa. Hän varastoi aseita kotiinsa ja suunnitteli aseistetun tukikohdan perustamista pieneen walesilaiseen kylään. Afganistanissa palvellut Vehviläinen oli sotilasarvoltaan korpraali. Hän oli soluttautunut Ison-Britannian armeijaan, josta käsin hän yritti rekrytoida nuoria ja väkivaltaan kykeneviä miehiä uusnatsiliikkeeseen. Vehviläinen erotettiin armeijasta 2017, kun oikeudenkäynti häntä vastaan alkoi.

Kirjoitimme vuosi sitten tapauksen noustua ensimmäistä kertaa julkisuuteen, että Vehviläinen on PVL:n entinen jäsen. Hän haki 25-vuotiaana PVL:n jäsenyttä ja alkoi toimia aktiivisesti Turun ryhmässä, joka kävi ilmi vuonna 2011 vuodetuista natsijärjestön jäsenhakemuksista. Lisäksi PVL:n entinen johtaja Esa Holappa vahvisti vuosi sitten Helsingin Sanomien haastattelussa, että Vehviläinen oli PVL:n aktiivi siihen asti, kunnes hän lähti vuonna 2013 Turusta liittyäkseen Ison-Britannian armeijaan.

Juha Mylly osallistui lokakuussa 2017 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen järjestämään natsimielenosoitukseen Tampereella.

Vehviläinen ei ole ainoa PVL:n jäsen, joka on käynyt armeijassa harjoittelemassa “rotusotaa”. Vuonna 2017 Juha Mylly niminen oululainen natsi nousi julkisuuteen, kun hän osallistui PVL:n järjestämään mielenosoitukseen sotilaspuku päällä ja teki natsitervehdyksiä. Jääkäriprikaatissa palvellut Mylly kuitenkin tuomittiin ainoastaan palvelusrikoksesta sakkoihin. Tapaus herättää kysymyksen siitä, miten vakavasti Suomen armeija suhtautuu riveissään taitoja hankkiviin ja uusia jäseniä rekrytoiviin uusnatseihin? Mylly liittyi PVL:n hiukan mielenosoitukseen osallistumistaan myöhemmin, jonka jälkeen hän on Oulun ryhmän jäsenenä esimerkiksi tuhonnut kaupungin pridelippuja.

Juha Mylly armeijassa. Myllyn sosiaalisen median tililtä löytyy runsaasti aseiden kanssa poseeraamista sekä natsistista materiaalia.
Juha Mylly toimii nykyään PVL:n Oulun ryhmässä.
Katso myös: