NSBM-yhtye Necropole tulossa minikiertueelle Suomeen – aloittaa salakeikalla natsibändien kanssa Jyväskylässä

Necropolen johtohahmo Amertume kuvassa keskellä ilman paitaa. Kuva salakeikalta Tampereen ulkopuolella Pirkkalassa 23.11.2018.

Päivitys 24.11.2018 klo 13:15: Varjobaari perui nsbm-bändi Necropolen keikan! Tämän jutun kirjoittamisen jälkeen Kuilu perui tiistaina osallistumisensa Tampereen Varjobaarissa järjestettävälle keikalle. Torstaina koko Varjobaarin keikka peruttiin. Necropolelle järjestettiin viime hetken korvaava keikka Pirkkalassa, jonne ei todennäköisesti tullut merkittävästi yleisöä. Korvaavalla keikalla Necropolen kanssa soitti black metal -bändien sijaan soitti Mikko Aspan RAC-bändi Vapaudenristi ja Ylöjärveläisen Joakim Kuotesahon sooloprojekti Stormheit.

Vuonna 2012 perustettu ranskalainen NSBM-yhtye (National Socialist Black Metal) Necropole tekee lyhyen Suomen kiertueen 22.-24. marraskuuta 2018. Vähäisesti muualla kuin Suomessa keikkaillut bändi aloittaa kiertueensa torstaina 22. marraskuuta soittamalla Jyväskylässä salaisen keikan kahden tunnetun kotimaisen natsibändin Vapaudenristin ja Pagan Skullin kanssa. Vapaudenristi ja Pagan Skull soittavat natsiskinien suosimaa RAC-musiikkia (Rock Against Communism). Perjantaina 23. marraskuuta yhtye esiintyy Tampereen Varjobaarissa ja lauantaina 24. marraskuuta natsisympatioista tunnetussa Bar Rock Bearissa. Perjantain ja lauantain keikoilla soittavat Necropolen lisäksi kotimaiset black metal -bändit Nephilim’s Howl ja Kuilu. Kuilu on soittanut NSBM- ja RAC-painotteisella Apocalyptic Rites -festivaalilla vuosina 2015 ja 2016. Necropole on aiemmin esiintynyt Suomessa Turku Saatanalle -festivaaleilla Turun Gongissa vuonna 2017 sekä Lahden edesmenneessä Rooster Pubissa 13. elokuuta 2016. Necropolen keulahahmo Amertume soittaa myös NSBM-yhtye Cavernessa. Ranskassa ja muissa Keski-Euroopan maissa NSBM-bändien julkinen esiintyminen on vaikeaa antifasistisen toiminnan, kansalaisyhteiskunnan ja lainsäädännön luoman paineen takia.

Keikkajuliste Jyväskylän salaiselta uusnatsikeikalta 22.11.2018. Mukana Necropolen lisäksi RAC-yhtyeet Vapaudenristi ja Pagan Skull. Juliste on sittemmin poistettu netistä, todennäköisesti siksi ettei se vaikeuttaisi yhtyeen kiertuetta.
Keikkajuliste Varjobaarin ja Bar Rock Bearin keikalta 23.-24.11.2018. Mukana Necropolen lisäksi Kuilu ja Nephilim’s Howl.

Jyväskylän uusnatsien salainen keikkapaikka Ukkometso

Jyväskylän keikka järjestetään varsin todennäköisesti uusnatsien Ukkometso-nimisellä salaisella kerhotilalla. Keikkaa mainostetaan uusnatsien Veriyhteys-kollektiivin sivuilla muun muassa Ukkometsossa järjestetyn aiemman 13. lokakuuta 2018 natsikeikan raportissa. Raportissa mainitaan, että Necropolen keikka järjestetään samassa paikassa kuin kyseinen natsikeikka. Keikkatilaa pyörittää tiettävästi Crew 38:n Jyväskylän osasto. Crew 38 on Yhdysvalloista lähtöisin olevan Hammerskins-uusnatsijärjestön tukijaosto.

Kuva Ukkometson salaiselta natsikeikalta 26.5.2018. Seinäliput vasemmalta oikealle: Crew 38, PVL ja Hammerskins.

Ukkometsossa on järjestetty syksystä 2015 lähtien ainakin kymmenkunta natsikeikkaa. Pääasiassa tapahtumat ovat olleet RAC-keikkoja, mutta tilassa on järjestetty myös NSBM-keikkoja, kuten Goatmoonin, Circle Of Dawnin ja Goats Of Doomin yhteiskeikka 24. helmikuuta 2018. On todennäköistä että Crew 38:lla on tiiviit yhteydet uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen (PVL), sillä useat PVL:n jäsenet soittavat RAC-yhtyeissä. Jyväskylän seudulla toimii tiettävästi ainakin kolme RAC-yhtyettä. Nämä ovat Pagan Skull, Pylvanainen ja hiljattain uudelleen aktivoitunut White Minority. Pylvanaisessa ja Pagan Skullissa on PVL:n jäseniä.

Pagan Skull salaisella natsikeikalla Kannonkoskella 20.9.2014. Huomaa PVL-tarrat soittimissa.

Jaettu natsiaate ja antisemitistiset lyriikat

Ei ole sattumaa, että melko tuntematon ranskalainen NSBM-yhtye soittaa torstai-illan keikan jyväskyläläisten uusnatsien kerhotilalla. Samana iltana esiintyvän Vapaudenristin johtohahmo Mikko Aspa on julkaissut Northern Heritage -levymerkkinsä kautta Necropolen vuoden 2016 kokoelmalevyn sekä marraskuussa 2018 ilmestyneen pitkäsoiton. Vapaudenristi puolestaan on soittanut Ukkometson natsikeikoilla lukuisia kertoja, sekä nauhoittanut siellä live-albumin. Musiikillisen yhteistyön lisäksi illan yhtyeitä yhdistää jaettu natsiaate. Kuten jo aiemmin mainittiin, ovat Vapaudenristi ja Pagan Skull yksiselitteisiä natsiskinien suosimia RAC-bändejä. Yhtyeet ylistävät sanoituksissaan natsismia ja pyrkivät levittämään sitä niin sanotun kultturitaistelun keinoin.

Marraskuun 21. Jyväskylässä järjestettävää natsikeikkaa mainostetaan Aspan omistaman Northern Heritagen kotisivulla, joten Necropolen konserttikiertueesta on olemassa uusnatsien “sisäpiirille” ja laajemmalle yleisölle suunnattua mainontaa. Näin on toimittu todennäköisesti siksi, ettei Tampereen ja Vantaan keikat eivät yhdistyisi natsien kerhotilassa Jyväskylässä järjestettävään kiertueen avajaiskeikkaan.

Kuvakaappaus Mikko Aspan omistaman Northern Heritage -levy-yhtiön kotisivulta. Julisteessa mainostetaan Bar Rock Bearin ja Varjobaarin lisäksi Jyväskylän natsikeikkaa. Toisin kuin tapahtuman Facebook-mainoksessa.
Vapaudenristi salaisella natsikeikalla Kannonkoskella 20.9.2014. Yleisö tekee natsitervehdyksiä. Vasemmalla Mikko Ilmari ”Riimu” Pöyhönen, oikealla Mikko Aspa.

Necropolen lähestymistapa on nykyisille eurooppalaisille uudemmille NSBM-yhtyeille tyypillisesti hieman hienovaraisempi, joskin yhtyeen lyriikoiden antisemitismi on silmiinpistävää. Yhtyeen kappaleet ovatkin pääasiassa tyypillistä natsipropagandasta ja uusfasistisista pakanauskontojen tulkinnoista ammentavaa hölynpölyä juutalaisten salaliitosta ja tätä vastaan ikuisesti taistelevasta arjalaisesta yli-ihmisten rodusta. Tästä esimerkkinä raakakäännös Necropolen kappaleesta Trahison fratricide (suom. “Veljessodan petturuus”):

The ancient enemy who once caressed your back,

viciously planted his filthy nails

in your pulpit.

And you, a designated victim, ravaged by remorse

which had no place to be,

You begged the vermin to offer you forgiveness,

which allowed the cockroaches to multiply.

The complaints of the Aryan, who have become supplicants,

only accompany the crash of his chains

What a miserable fate for the one who privileged

the unhealthy ways of mixing blood

We denounce you fire our Brother

as you denied us.

You have squandered the inheritance,

you gave it to the vultures,

as you now offer

at the mercy of your masters.

You cultivated our loss, did you even want it,

an ignoble traitor?

The desert that vomited your kings

will not be able to absorb all the trouble

Generated by this fratricidal betrayal.

But if we have not abdicated yet,

facing the multitude, facing the cosmopolitan mass,

we the worthy sons of the land of Europe

We hate you, felon, more

as the hierodules of the eternal poison.

Kappaleessa viitataan juutalaisiin mm. pettureina, kosmopoliitteina, korppikotkina, torakoina ja syöpäläisinä – kaikki tuttuja nimityksiä natsien antisemitistisestä propagandasta. Esiin tuodaan myös näkemys “veljistä”, eli toisista valkoisista eurooppalaisista (“arjalaisista”), jotka vastustavat väärässä syyllisyydentunnossaan antisemitismiä ja näin ollen tuomitsevat “rotunsa” ja esi-isiltä perityn kulttuurin tuhoon juutalaisten ”kosmopoliittisten massojen” päästessä valtaan. Viittaus “veljessotaan” on vanha, mutta yhä suosittu uusnatsien ja uusfasistien tulkinta ja salaliittoteoria toisesta maailmansodasta juutalaisten maailmanhallituksen salaliittona. Natsien kuvitelman mukaan tämän salaliiton tarkoitus on heikentää Euroopan yhtenäisyyttä ja kulttuuria Euroopan veljessodan, holokaustivalheen ja sitä seuranneen rotujen (veren) sekoittumisen mahdollistavan monikulttuurisuuden avulla. Arjalaiset nähdään moraalista ja rodullista rappiota edustavien juutalaisten ja näitä liehittelevien (valkoisten) petturien vastavoimana, Euroopan todellisina herroina, jotka tulevat vielä murtamaan kahleensa ja nousemaan sortajiaan vastaan. Kaikki tämä on varsin perinteistä NSBM-kuvastoa, joka kulkee käsi kädessä uusnatsien ja uusfasistien antisemitististen salaliittoteorioiden kanssa.

Samat teemat toistuvat yhtyeen kappaleessa Le ver immonde. Tässä ote suomenkielisestä käännöksestä:

Siion, pahamainen huora, oksennan

inhottavalle naamallesi, alkukantainen vihani

Sodoma, liekkien sade, epäpuhtaus

käteni on esi-isien kosto

Poikasi kylvävät rappion mätiä itiöitä

Rotusi kestää, trikiinimato, kunniamme kuolee

Siion, iljetyksen linnoitus, rikon sinut, vaikka minun pitäisi ylittää terävien miekkojen meri

Siion kirottu, tuhosi on uudelleensyntymämme, uudelleenlöydetty kunnia

Siionilla viitataan tässä tietysti Jerusalemiin juutalaisten pyhänä kaupunkina sekä laajemmin Israelin valtioon ja juutalaisiin yleisesti. Näkemykset menetetystä kunniasta, sen palauttamisesta ja juutalaisten “rodusta” tuhottavina loisina, ovat kaikki tuttua antisemitistisiin salaliittoteorioihin pohjaavaa natsipropagandaa.

Necropolen rasistiset ja antisemitistiset lyriikat nostetaan esiin Deathmetal.org ja Thrashcore.com -metallisivustojen levyarvioissa sekä peitellymmin myös Hornsup.fr -sivuston arviossa.

Ote Deathmetal.org -sivuston levyarviosta vuodelta 2016:

Necropolen riffit ja sovitukset ovat varsin tehokkaita mitä tulee surun esittämiseen, käsitellen Ranskan imperiumin raunioilta kumpuavan kolmansien maiden maahanmuuton, vasemmistolaisuuden ja monikulttuurisuuden aiheuttamaa rappiota Ranskan kansakunnalle.

Ote Thrashcore.com -sivuston levyarviosta 15.4.2017:

Déchéancelta [Necropolen ex-jäsen toim. huom.] pöllitty vokaaliosuus (lopulta melko samanlainen kuin Amertumen henkilökohtaisissa projekteissa) sopii tekstien sisältöön, keitos on yhtä lailla ylevä kuin tendenssimäinenkin. Tekstit ovat todella hyvin kirjoitettuja, mutta niiden muotokielen viimeistelty hionta ei riitä taustateeman – rasismin ja antisemitismin – unohtamiseen.

Necropolen entinen laulaja Déchéance.

Black metal -alakulttuurissa esiintyy toisinaan näkemyksiä, jonka mukaan juutalaisuutta ja juutalaisia (sekä islamia ja muslimeita) tulee sananvapauden nojalla saada kritisoida ja halventaa siinä missä kristinuskoakin, ja että tässä ole mitään rasistista tai väärää. On kuitenkin eri asia pilkata vahvaa ja vakiintunutta valtionuskontoa kuin haavoittuvaista pientä vähemmistöä ja esittää siitä halventavia rasistisia väitteitä sekä tätä rasismia ruokkivia salaliittoteorioita. Tämä on erityisen tuomittavaa aikana, jolloin äärioikeisto ja sitä myöten antisemitismi ovat jälleen nousussa Euroopassa. Esimerkiksi Necropolen kotimaassa Ranskassa kolme tuhatta juutalaista muuttaa pois maasta joka vuosi.

Varjobaari on edistänyt alakulttuurista musiikkitoimintaa arvostettavasti jo vuosien ajan, emmekä toivoisi kaikkien hervantalaisten olohuoneen muuttuvan natsien kerhotilan jatkeeksi. Kehotamme kaikkia ottamaan yhteyttä Varjobaariin ja Bar Rock Beariin ja tekemään selväksi, ettei natsismia ja antisemitismiä lietsoville yhtyeille tule antaa tilaa esiintyä ja levittää propagandaansa. Voit ottaa yhteyttä myös keikkapaikoissa jatkossa esiintyviin yhtyeisiin, kiinteistöjen omistajiin ja muihin yhteistyötahoihin sekä mediaan.

Onko sinulla lisätietoa Necropolesta, suomalaisesta natsimusiikkialakultturista ja sen toimijoista tai uusnatsien salaisista keikkapaikoista? Lähetä tietosi meille osoitteeseen varistoimitus(ät)riseup.net.

Varjobaari

Insinöörinkatu 38

Tampere

03 317 2877

info(ät)varjoravintolat.fi

Bar Rock Bear

Nietostie 11

Vantaa

045 600 2506

barrockbear(ät)elisanet.fi

Katso myös: