Kansainvälistä Kobane-päivää vietettiin Helsingissä ja Tampereella

Kobane-päivän mielenosoitus Helsingissä torstaina 1.11.2018.

Torstaina 1. marraskuuta 2018 vietettiin Kansainvälistä Kobane-päivää (World Kobane Day) ympäri maailmaa viidettä kertaa. Vuodesta 2015 samalla nimellä järjestetty kansainvälinen mobilisaatio juontaa juurensa marraskuun 1. päivään vuonna 2014, jolloin ISIS piiritti Kobanen kaupunkia. Vuonna 2014 myös Helsingissä järjestettiin ensimmäistä kertaa Kobane-päivän mielenosoitus, joita on järjestetty Helsingissä tästä lähtien vuosittain.

Viime torstaina reilu sata ihmistä kokoontui Helsingin Narinkkatorille Kobane-päivän mielenosoitukseen, jonka järjestivät NCDK – Kurdien demokraattinen yhteisökeskus, Yhdessä Rojavan puolesta, Rojava-komitea Suomessa , Varis-verkosto, A-ryhmä, Helsingin Vasemmistonuoret ja Vantaan Rauhanpuolustajat. Näiden lisäksi moni muu ryhmä tuki mielenosoitusta.

Monissa maissa päädyttiin järjestämään myös lauantaina 3. marraskuuta Kobanea ja Rojavaa tukevia mielenosoituksia, koska varsinainen Kobane-päivä osui torstaille keskellä viikkoa. Näin tehtiin Tampereella, jossa Kurdistanin Ystävät Tampere, NCDK – Kurdien demokraattinen yhteisökeskus, Varis Tampere ja Tampereen anarkistiliitto (TAL) järjestivät ensimmäistä kertaa Kansainvälisen Kobane-päivän mielenosoituksen. Tullintorilla kokoontuneeseen kulkueeseen osallistui vajaa sata ihmistä, jotka marssivat iskulauseita huutaen Tampereen läpi Keskustorille. Kulkueen päätteeksi useat osallistujat lähtivät mukaan kurditanssiin. Näkyvästi paikalla ollut poliisi ja erityisesti sen mörkö-autossa istuneet erikoisjoukot tunsivat varmasti olonsa hölmöksi joutuessaan tuijottamaan torilla yhdessä tanssineita ihmisiä.

Kobane-päivän viettoa Tampereella 3.11.2018.

Tampereen ja Helsingin mielenosoituksen järjestäjät olivat koordinoineet keskenään mielenosoituksen ajoista, paikoista ja sisällöstä. Molempien mielenosoituksien kutsuissa korostettiin Kobanen vastarinnan lisäksi kahta eri asiaa: Turkin keväällä aloittama Afrinin miehitys on lopetettava ja kurdiliikkeen poliittinen johtaja Abdullah Öcalan on vapautettava. Viesti oli ajankohtainen, sillä viime viikolla Turkki teki jälleen uusia hyökkäyksiä Rojavaan.

Kobane-päivän vietto kahdessa kaupungissa oli hieno osoitus siitä, että neljän vuoden aikana kurdiliikkeen kanssa toimiminen on vakiintunut osaksi suomalaista antifasistista ja antiautoritaarista liikettä.