Uusfasistien Kiuas-kustantamo potkittiin ulos Helsingin Kirjamessuilta

Sarastuksen ja Suomen Sisun yhteinen Kiuas-kustantamo ei saa osallistua Helsingin Kirjamessuille.

Vuosittaiset Helsingin kirjamessut järjestetään tänä vuonna taas 25-28.10 Messukeskuksessa. Tänä vuonna messuille oli alunperin päästetty epähuomiossa näytteilleasettajaksi uusfasistisen Sarastus-verkkolehden ja Suomen Sisun luotsaama Kiuas-kustannus. Tiistaina 16. lokakuuta 2018 Helsingin Kirjamessut kuitenkin ilmoittivat, että Kiukaalta evätään pääsy kirjamessuille. Suvi Auvinen kirjoitti asiasta tuoreeltaan:

Kiuas on naisten nettihäiriköinnistä, äärioikeistolaisista mielipiteistä ja puheiden pitämisestä natsimielenosoituksissa tunnetun kirjailija Timo Hännikäisen kustantamo.

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi linjaa seuraavasti:

“Kiuas Kustantamon osallistuminen Helsingin Kirjamessuille on peruttu. Kiuas oli ilmoittautunut näytteilleasettajaksi Helsingin Kirjamessuille. Näytteilleasettajia Helsingin Kirjamessuilla on aina loppupelissä satoja, ja tässä on tehty virhe Kirjamessujen osalta, että kustantamo jonka toiminta ei vastaa Kirjamessujen arvoja on mennyt läpi tästä seulasta. Meille tuli eilen tieto millaisesta tahosta on kyse ja sen jälkeen aiheesta on keskusteltu Kirjamessujen organisaation sisällä. Perumisen syynä ovat arvosyyt: Kustantamon toiminta ei vastaa Helsingin Kirjamessujen arvoja, joihin kuuluvat kaikki ihmisoikeudet. Erityisesti Sarastus-lehdessä, jonka kustantamiseen ja toimittamiseen Kiuas osallistuu, on sisältöä jota Kirjamessujen arvonäkökulmasta ei voi hyväksyä. Siellä on rasistisia ajatuksia, joita esitetään faktoina. Kirjamessut ei halua osaltaan olla tukemassa tätä toimintaa.”

Vuonna 2015 ensimmäisen teoksensa julkaissut kustantamo on perustettu aikoinaan nimenomaan julkaisemaan Sarastuksen materiaaleja sekä toimimaan julkisivuna fasistista propagandaa popularisoivalle verkkolehdellä, jonka keskeiset toimijat ovat aktiivisia erilaisissa äärioikeistolaisissa ryhmissä ja liikkeissä. Tämän lisäksi kustantamo toimii sen kustannustoimittajan Timo Hännikäisen varaventtiilinä, sen jälkeen kun Hännikäisen aikaisempi kustantaja Savukeidas ilmoitti jättävänsä tämän teokset jatkossa julkaisematta sen jälkeen kun Hännikäinen oli muun muassa kirjoitellut raiskausuhkauksia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan kampanjoivan Naisten linjan Facebook- sivulle vuonna 2015 . Tämä tapaus ei myöskään ollut ainoa, sillä Hännikäisen aikaisempiin yöllisiin puhdetoimiin on kuulunut myös poliittisesti aktiivisten naisten ahdisteleminen vastaavalla roskapostilla. Vaikka Hännikäisen toimia voisia pitää vain humalaisena toilailuna, ovat ne kuitenkin täysin sidoksissa tämän poliittiseen linjaan jota hän esittelee niin kirjoissaan kuin Sarastuksen verkkosivuillakin. Vulgaarin naisvihamielisyyden poliittisia taustoja Hännikäinen esitteleekin kirjoissaan Kunnia (2015) ja Ilman (2009), jossa hän itkee kuolevan ja vanhankantaisen maskuliinisuuden perään.

Hännikäisen omien teosten lisäksi kustantamo on julkaissut teemallisesti hyvin sekalaisen kokoelman teoksia. Vuonna 2017 kustantamo julkaisi Perussuomalaisten surullisenkuuluisan kansanedustajan Olli Immosen teoksen Kansallinen kipinä, jossa tämä pui mielipiteitään maahanmuutosta noin 200 sivun verran. Immonen on tullut tunnetuksi muun muassa kiistanalaisista sodanjulistuksistaa sosiaalisessa mediassa, joka johti 15 000 ihmistä kaduille keränneeseen antirasistiseen Meillä on unelma- mielenosoitukseen. Kiuas-kustantamoa pyörittävän Immosen, Hännikäisen ja Teemu Lahtisen tiviit välit Turun hovioikeudessa lakkautettuun uusnatsien Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen (PVL) dokumentoitiin 2015 näiden poseerattua ryhmän jäsenten kanssa yhdessä Eugen Schaumannin haudalla. Immosen ja Hännikäisen teosten lisäksi kustantamo julkaisee käännöksiä sekä fiktiivisiä teoksia. Sen ensimmäinen julkaisu oli kuitenkin juuri kokoelma Sarastus-verkkolehden propagandatekstejä ensimmäisen kolmen vuoden ajalta.

Kiuas-kustantamon perustajiin kuuluvat Timo Hännikäinen, Teemu Lahtinen ja Olli Immonen poseerasivat kesäkuussa 2015 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatsien kanssa Eugen Schaumanin haudalla Porvoossa. Ympyröitynä Lahtinen oikealla takarivissä, etualalla vasemmalla Immonen ja oikealla Hännikäinen. Takarivissä oikealla tällä hetkellä vankilassa Jimi Karttusen tappanut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Jesse Torniainen. Tämä Immosen sosiaalisessa mediassa julkaisema kuva sai valtakunnallista mediahuomiota.

Sarastus-verkkolehden roolin ollessa ilmeinen, syy kustantamon ylläpitämiseen tuskin on kuitenkaan vain rakkaus kulttuuriin. Sarastuksen kuuden vuoden olemassaolon aikana se on julkaissut kaikkea aina fasististen ajattelijoiden mielipidekirjoituksista miesasialiikkeen itkuvirsien kautta antisemitistisiin teorioihin saakka. Kiukaan kustannustoimittaja Hännikäinen on ollut toistuvasti mediassa, esimerkiksi vihjailtuaan siirtolaisten kansanmurhalla helmikuussa 2016. Kiuas-kustannuksen idea on toimia vain äärioikeistolaisen teoriakollektiivin materiaalisena siipenä, joka tuottaa sen propagandamateriaalia ja tarjoaa jonkinlaisen virallisen aseman julkisessa keskustelussa sitä pyörittäville henkilöille. Sarastus on nyt myös viimeisen neljän vuoden ajan ollut järjestämässä äärioikeistoa yhteen kokoavaa itsenäisyyspäivän 612-mielenosoitusta, jonka järjestäjiin kuuluu pitkä lista erilaisia toimijoita ja joka osoittaa myös ettei Hännikäisellä tai muillakaan lehden toimijoilla ole ongelmia tehdä yhteistä esimerkiksi PVL:n väkivaltaisten natsien kanssa.

Kuvakaappaus Sarastuksen sivulta. Sarastus ja Kiuas-kustantamo järjestävät tulevaksi itsenäisyyspäiväksi jälleen äärioikeistolaista konserttia, jossa soittaa natsibändit Vapaudenristi ja Pagan Skull. Jälkimmäinen on Pohjoismaisen Vastarintalikkeen merkittävän aktiivin Paavo Laitisen bändi. Laitinen osallistui Jyväskylän kirjastopuukotukseen vuonna 2013, jonka jälkeen hänet tuomittiin myös laittoman henkilörekisterin ylläpidosta.

Tänä vuonna Sarastuksen toimijat olivat myös mukana järjestämässä Awakening-konferenssia, joka kokosi yhteen useita yhdysvaltalaisen valkoisen ylivallan keskeisiä teoreettikkoja ja eurooppalaisia äärioikeistolaisia youtubettajia. Onkin siis hyvin selkeää, että jokainen Kiuas-kustantamolle annettu euro menee suoraan erilaisen äärioikeistolaisen toiminnan järjestämiseen ja propagandan levittämiseen.

Helsingin Kirjamessujen päätös osoittaa, että kirjamessuilla on selkärankaa asettua uusnatsien kanssa yhteistyötä tekeviä tahoja vastaan.

Lue myös: