Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalaiset natsit yllätysmarssilla Helsingissä, mukana myös suomalaisia jäseniä

Turun hovioikeudessa lakkautettavaksi määrätty Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) järjesti yllätysmielenosoituksen Helsingissä 20. lokakuuta 2018. Mielenosoitus tuli yllätyksenä myös suurimmalle osalle suomalaisista natseista, sillä pienehkön natsimarssin osallistujista lähes puolet olivat ruotsalaisia!

Reilu viikko sitten joukko PVL-natseja kokoontui Helsingin Rautatietorille lauantaina keskipäivän aikoihin mielenosoitukseen. Mielenosoitusta ei oltu mainostettu etukäteen julkisesti, eikä sisäisesti edes PVL:n tukijäsenille. Mielenosoitukseen osallistui vain noin 85 ihmistä (luvut voi halutessaan tarkistaa verkosta löytyvältä natsien omalta videolta). Nimimerkki “Jussi” valittelikin tapahtuman uutisessa PVL:n sivulla “Miksei tästä ilmoitettu? Olisin halunnut osallistua, olen kumminkin tukijäsen ja osallistunut kolmeen viimeiseen mielenosoitukseen.” Toisten natsien sijaan mielenosoituksesta oli kuitenkin kerrottu virkavallalle, sillä mielenosoituksen livelähetyksessä kidutusmurhaaja Rami Joukanen kertoo järjestäneensä mielenosoituksen, hankkineen sille luvan ja neuvotelleensa marssista poliisin kanssa. Joukanen vaikuttaa siis korvanneen vankilassa istuvan Jesse Torniaisen, joka aiemmin hoiti näitä tehtäviä.

Kuvakaappaus Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitusta koskevan uutisen kommenteista.

Mielenosoituksen alussa PVL:n ruotsalaiset jäsenet ryhmittyivät mielenosoituksen kärkeen, joiden perään PVL:n toimintaa kuvaavasti suomalaiset laitettiin. Ruotsalaiset antifasistitoverimme kävivät läpi mielenosoituksen osallistujat ja kävi ilmit, että pienehkön mielenosoituksen osallistujista ainakin 35 eli lähes puolet oli Ruotsin PVL:n jäseniksi tunnistettuja henkilöitä. Tämän lisäksi poliisi kertoi ottaneensa satamasta kiinni yhdeksän marssille aikonutta PVL-jäsentä häiriöiltä suojaamiseksi. Apulaispoliisipäällikkö Heikki Koperoinen kertoi, että Satamassa kiinniotettujen 9 ruotsalaisen natsin “hallusta löydettiin varusteita, muun muassa kamppailuhanskoja, joiden perusteella he olivat varautuneet väkivaltaan”. Verkossa on tämän jälkeen ihmetelty, että miksi niin monet muut PVL-jäsenet saivat osallistua kamppailuhanskoin ja metallisin lippukepein tappeluun varautuneina mielenosoitukseen. Mielenosoituksen jälkeen PVL julkaisi viikonlopusta propagandavideon nimellä “Taking over the streets of Finland”. Nähtäväksi jää, että miten muut “kansallismieliset” suhtautuvat ruotsalaisia natseja Suomen sisäministeriölle marssittavaan PVL:ään. Kaiken kaikkiaan Ruotsista lähti Suomeen vähintään 44 PVL:n jäsentä.  Helsingin mielenosoitukseen asti heistä pääsivät seuraavat PVL:n ruotsalaiset jäsenet:

Niklas Yngwe, Tobias Malvå, Robin Nordlund, Edgar Mizera, Mikael Svannäs, Tina Lund, Leo Hugsen, Zacharias Horten, Magnus Wardmo, Jimmy Thunlind, Anders Rydberg, Ingemar Westerbring, Peter Frostfors, Jonas Nygren, William Börjesson, Patrick Christensson Marcus Kultti, Emil Starkenberg, Elin Johansson, Anders Jonsson, Linus Blomqvist, Oskar Bergström, Amanda Thun, Oska Karlsson, Tobias Hansson , Hampus Maijala, David Larsson, Markus Larsson, Per Norén, Julius Blomqvist, Victor Nordström, Mikael Svannäs (ja tämän tuntematon naisystävä) sekä tapahtumaa kuvannut nuori tukholmalainen PVL:n miespuolinen jäsen. Tarkempaa tietoa heistä voi etsiä Ruotsin AFA:n kotisivulta Antifa.se.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalaisia natseja poseeraamassa Suomen sisäministeriön edustalla. Oikealta vasemmalle: Zacharias Horten, William Börjesson, Tobias Malvå, Mikael Svannäs, (Karl) Victor Nordström, Edgar Mizera, Marcus Kultti, Leo Hugsén ja tuntematon henkilö.

PVL:n mielenosoitus marssi Kruununhakaan, jossa osa sitä johtaneista ruotsalaisista natseista asettui seisomaan banderollin kanssa Suomen sisäministeriön eteen. Sisäministeriön edessä poseeraavista ruotsalaisista (kuva yllä) Zacharias Horten on tunnettu surkeasta nettiromanssistaan. Ruotsin poliisi takavarikoi William Börjessonin metsästysaseet PVL:n toiminnassa mukana olemisen takia. Tobias Malvå on pitkän linjan natsi, joka välillä yritti jättää natsiliikkeen osallistumalla Exit-järjestön toimintaan, mutta palasi natsitoimintaan. Mikael Svannäs yritti viime vuonna osallistua PVL:n itsenäisyyspäivän marssille, mutta monien muiden natsien lisäksi poliisi esti hänen maahantulon. Svannäs osallistui myös vuonna 2013 huomiota Suomessa ja Ruotsissa herättäneeseen Kärrtorpin hyökkäykseen, jolloin joukko PVL:n natseja hyökkäsi koko perheen antirasistiseen mielenosoitukseen Tukholmassa. Muut seisoskelijat olivat (Karl) Victor Nordström, Edgar Mizera, Marcus Kultti, Leo Hugsén ja tuntematon henkilö. Mizera on tuomittu hyvin raaoista naisten pahoinpitelyistä.

Suomen PVL:stä paikalla oli jäseniä ympäri maata. Suomen PVL:n johtaja Antti Niemi piti Suomen sisäministeriöllä paperista luetun puheen, josta paistoi läpi totaalinen kiinnostuksen puute. Liekö Niemi kyllästynyt jo reilu puolitoista vuotta jatkuneeseen kielto-oikeudenkäyntiin ja haluaisi jo luopua tehtävistään järjestön johtajana? Niemen puhuessa mikkitelineenä toimi Uudenkaupungin PVL-aktiivi Ville Nurmela. Mielenosoituksen huudattajana toimineen Nurmelan lisäksi paikalla oli Uudestakaupungista Mimmi Kallila. Uudenkaupungin natsit kuuluvat PVL:n Porin ryhmään, josta paikalla oli myös ainakin pari muuta jäsentä. Niemen johtamasta Pirkanmaan ryhmästä paikalle oli vaivautunut vain muutamia muita jäseniä, kuten “vuoden 2017 aktivisti” Toni Toorikka.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen johtaja Antti Niemi pitämässä puhetta mielenosoituksessa. Uudessakaupungissa asuva Ville Nurmela pitelee mikrofonia kamppailuhanskat kädessä.
Onni Johannes Rautio kantoi megafonia Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa. Rautio asuu luultavasti Itä-Suomessa. Taustalla vasemmalla (ilman pipoa) ruotsalainen Ingemar Westerbring.

PVL:n Helsingin eteläistä ryhmää johtava ja Ruotsin suuntaan keskeinen yhteyshenkilö Otto Rutanen toimi mielenosoituksen koordinoijana sen ulkopuolella valvomassa tapahtumaa, antamassa käskyjä puhelimen kautta ja neuvottelemassa poliisin kanssa. Rutasen lisäksi Helsingin ryhmästä oli paikalla ruotsalaisten banderollikantajien sivuilla kulkuetta valvovat Rami Joukanen ja Porvoon ainoa PVL-natsi Niklas Suomi. Helsingin ryhmästä näyttäytymään oli saapunut Vantaalla asuva natsimusiikkiin keskittyvää blogia pitävä Jani Pihlaja.

PVL:n jäseniä oli paikalla useista monesta kaupungeista. Jyväskylän PVL:n ryhmästä paikalle oli tullut aseita kotiinsa piilotteleva Tomi Tiihonen. Turun “ryhmää” edusti ryhmän ainoa jäsen Jani Ketola. Ylivieskasta paikalle oli matkustanut PVL:n puoluehankkeen sihteeri Harri Aurema. Useat Suomen PVL:n vanhoista ydinhenkilöistä loistivat poissaolollaan.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Helsingin ryhmän jäsenet Niklas Suomi ja Rami Joukanen ohjasivat kamppailuhanskat kädessä mielenosoitusta sen liikkuessa. Mielenosituksen ulkopuolella PVL:n johtohahmo Otto Rutanen veteli langoista. Kuvassa Rutanen (selin, vihreässä takissa), Suomi (oikealla) ja Joukanen (toinen oikealta) neuvottelemassa poliisin kanssa mielenosoituksen aikana.
Niklas Suomi (oikealla etuallala) Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalainen jäsenen haastateltavana Helsingin mielenosoituksessa. Porvoossa asuva Suomi kuuluu PVL:n Helsingin ryhmään.

Mielenosoituksella vastustettiin PVL:n kieltämistä Turun hovioikeudessa sekä kerättiin kannatuskortteja natsijärjestön puoluehankkeelle. Hovioikeuden kieltopäätöksen valitusaika on 60 päivää, jota ennen hovioikeuden päätös ei astu voimaan. Valitusaika kuluu umpeen marraskuun aikana. Valitusajan loppuunkulumista odottavalla PVL:llä ei vaikuta lauantain yllätysmielenosoituksen perusteella menevän hyvin. Jos mielenosoituksen Ruotsista saapunutta runsasta apujoukkoa ei oteta mukaan, PVL sai kerättyä koko Suomesta ennalta salassa valmisteteltuun mielenosoitukseen 30-50 jäsentään.

Jos tunnistat alla olevia PVL:n tuntemattomia suomalaisia jäseniä, ota yhteyttä sähköpostilla varistoimitus[at]riseup.net (kiinnostavaa tietoa ovat esimerkiksi nimi, asuinkaupunki, työpaikka ja niin edelleen).

Kuvassa oleva PVL:n jäsen osallistunut muun muassa Helsingin Pride -kulkueen häiriköintiin kesällä 2018 Helsingin ryhmän kanssa.
Kuvassa oleva PVL:n jäsen on osallistunut Helsingin ryhmän toimintaan viimeisen vuoden aikana.
Kuvassa oleva henkilö on osallistunut PVL.n Porin ryhmän toimintaan aktiivisesti viimeisen vuoden aikana. Vasen kuva PVL:n mielenosoituksesta Helsingissä 20.10.2018 . Oikealla kuvassa oleva henkilö on PVL:n Turun mielenosoituksesssa 18.8.2018 järjestyksenvalvojan nauha käsivarressa.
Kuvassa oleva henkilö on osallistunut kuluneen vuoden aikana PVL:n Helsingin ryhmän toimintaan.

Katso myös: