Vaalihumua Ruotsissa: äärioikeiston kampanjoinnin häirintää ja lakko-oikeuden puolustamista

Antifasistinen ja antirasistinen mielenosoitus Vaihtoehto Ruotsille -puoluetta vastaan Malmössä syyskuussa 2018.

Ruotsissa järjestetään sunnuntaina 9. syyskuuta 2018 samaan aikaan vaalit kolmella eri tasolla (valtiopäivien, maakäräjävaltuustojen ja kunnanvaltuustojen vaalit). Viimeiset viikot lukuisat eri ryhmät ympäri Ruotsia ovat järjestäneet erilaisia protesteja äärioikeistolaisia puolueita vastaan. Lisäksi on nähty monenlaista spontaania ja itseorganisoitunutta toimintaa. Protestoinnin kohteena ovat olleet erityisesti 1980-luvun natsiliikkeiden päälle perustettu Sverigedemokraterna (SD, Ruotsidemokraatit) sekä ensimmäistä kertaa valtiopäiville pyrkivät identitäärifasistinen Alternativ för Sverige (AFS, Vaihtoehto Ruotsille) ja kansallissosialistinen Nordiska motståndsrörelsen (NMR, Pohjoismainen Vastarintaliike).

Kolme äärioikeistolaista puoluetta

Ruotsissa tilanne on äitynyt vuosien varrella erittäin hälyttäväksi, sillä valtiopäiville ja valtuustoihin pyrkii kokonaista kolme äärioikeistolaista puoluetta. Natsistisen “Pidetään Ruotsi ruotsalaisena” -liikkeen perinnölle vuonna 1988 perustettu Ruotsidemokraatit (tästä lähin SD) on tehnyt pitkän marssin instituutioiden läpi pyrkiessään salonkikelpoistamaan fasismin. SD on lähentynyt Perussuomalaisia (PS) sen jälkeen, kun uusfasistisen Suomen Sisun kunniajäsen Jussi Halla-aho valittiin vuosi sitten PS:n puheenjohtajaksi. Heinäkuussa 2018 Halla-aho toivotti iloisesti SD:n tervetulleeksi Euroopan parlamentin konservatiivien ja reformistien ryhmään (ECR) ja keskusteli SuomiAreenassa PS:n järjestämässä tilaisuudessa SD:n puoluesihteerin kanssa. PS:ää pitkään johtanut Timo Soini suhtautui kielteisemmin SD:hen, mutta Halla-aho on tiivistänyt yhteistyötä. Halla-ahon sanoin SD:llä ja PS:llä “on kuitenkin yhtenevät poliittiset tavoitteet ja ohjelmat”.

Vuoden 2018 valtiopäivävaaleissa SD:lle povataan gallupeissa kolmatta tai toista sijaa. Vaikka puoluetta vuodesta 2005 johtanut Jimmie Åkesson on toistuvasti tehnyt puhdistuksia puolueen riveissä, on neljätoista SD:n poliitikkoa joutunut jälleen jättämään puolueen natsikytköstensä takia. Perussuomalaiset Nuoret (PS-Nuoret) ovat tehneet SD:n nuorisojärjestön kanssa yhteistyötä aiempina vuosina, mutta heillä on yhteyksiä myös SD:stä liian fasisteina poispotkittuihin AFS:n perustajiin ja johtoon:

Vuonna 2015 PS-nuorten silloin puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen matkusti Ruotsiin tapaamaan Gustav Kasselstrandia ja muita paikallisia identitaarifasisteja. Kasselstrand erotettiin tuolloin Ruotsidemokraatit -puolueen nuorisojärjestöstä, koska hänen mielipiteensä olivat liian radikaaleja jopa äärioikeistolaisille ruotsidemokraateille. Maaliskuussa 2018 Kasselstrand oli perustamassa ja alkoi johtaa uutta Ruotsidemokraattien kanssa äänestäjistä kilpailevaa Alternativ för Sverige -puoluetta (suom. Vaihtoehto Ruotsille).

AFS on pyrkinyt haastamaan Ruotsidemokraatteja radikaalimpana vaihtoehtona (ääri)oikealla ja kilpailee jossain määrin samoista äänistä kuin PVL. Maaliskuussa 2018 perustetun AFS:n tavoitteet “ovat samoja kuin ruotsidemokraateilla mutta monin verroin radikaalimpia”. Käytännössä AFS:n ja PVL:n kaltaiset fasistiset minipuolueet ainoastaan syövät SD:n kannatusta, sillä Ruotsin valtiopäiville on käytössä neljän prosentin ja maakäräjävaltuustoihin kolmen prosentin äänikynnys. Kunnanvaltuustoihin ei kuitenkaan ole äänikynnystä, joten sinne pienempikin yrittäjä saattaa päästä sisään. AfS:n johtohenkilöt ovat esiintyneet julkisuudessa puvut päällä, minkä takia heitä on nimitelty Ruotsissa “yläluokkafasisteiksi”.

Perussuomalaisten Nuorten silloinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen tapaamassa ruotsalaista identitaarifasistia Gustav Kasselstrandia vuonna 2015. Kasselstrand on perustanut ja johtaa Vaihtoehto Ruotsille -puoluetta.

Ruotsin kolmas ylempien luokkien etua ajava fasistinen (ja erittäin pienikokoinen) puolue on PVL, joka on onnistunut aiempina vuosina ujuttamaan kaksi jäsentään kunnanvaltuustoihin. Vuonna 1997 Ruotsissa perustettua natsilahkoa johti pitkään Klas Lund, jonka tausta on valkoista ylivaltaa aseellisen taistelun ja terrorin keinoin ajaneessa natsijärjestössä nimeltä Vitt Ariskt Motstånd (Valkoinen Arjalainen Vastarinta). Vuoden 2014 lokakuussa Ruotsin PVL ilmoitti perustavansa parlamentaarisen siiven, joka ei kuitenkaan vielä osallistunut tuon vuoden vaaleihin. Tuolloin liikettä yhä johtanut Lund kertoi PVL:n harkinneen yhteistyötä natsistisen Ruotsalaisten puolueen (Svenskarnas Parti, SVP) kanssa, mutta natsijärjestöt eivät löytäneet yhteisymmärrystä. Vuonna 2015 lopetetun SVP:n jäsenistä monet ovat sittemmin liittyneet PVL:ään. Suomessa käräjäoikeudessa vuonna 2017 kielletty PVL on kertonut myös halustaan laajentaa toimintaansa parlamentarismin piiriin, mutta ei ole aiemmin tehnyt tätä pienen kokonsa takia. Alkukesästä 2018 Suomen PVL ilmoitti kuitenkin aloittaneensa puoluehankkeen nimeltä Kansan yhtenäisyys ry, jonka taustalla oli järjestön kieltämisestä syntynyt paniikki ja lähestyvä käräjäoikeus.

Tällä hetkellä natsijärjestön ainoa valtuutettu koko Ruotsissa on Pär Öberg, joka johtaa Ruotsin PVL:n parlamentaarista siipeä. PVL:n Pär Sjögren taas oli aiemmin kunnanvaltuustossa Borlängessä, mutta jätti paikan aiemmin tänä vuonna voidakseen olla kirjoilla ja äänestää monien muiden PVL:n jäsenten tapaan Taalainmaalla sijaitsevassa Ludvikassa. Tänä vuonna PVL osallistuu kuntavaaleihin Ludvikan lisäksi Kungälvissä ja Bodenissa, mutta suurin mahdollisuus sisäänpääsylle on Ludvikassa. PVL:llä on kahdeksan ehdokasta Ludvikassa, kaksi ehdokasta Bodenissa ja kaksi Kungälvissä. Kaksitoista ehdokasta pyrkii maakäräjävaltuustoon ja kaksikymmentäneljä ehdokasta pyrkii parlamenttiin. PVL:llä ei siis ole kaiken kaikkiaan kovin montaa ehdokasta koko maassa.

Mielenosoitus Pohjoismaista Vastarintaliikettä vastaan Tukholmassa 25. elokuuta 2018.

PVL:n viime aikainen toiminta Ruotsissa ei kuitenkaan ole vakuuttanut, sillä järjestön johto sai itkupotkuraivarin 25. elokuuta Tukholmassa ja kielsi mielenosoitusta liikkumasta, koska poliisi ei ollut suostunut natsijärjestön haluamaan reittiin. Omassa karsinassaan pidettyjä puheita oli saapunut kuuntelemaan vielä vähemmän natseja kuin Göteborgin farssissa lokakuussa 2017. Arvioiden mukaan Tukholmassa kokoontui vain pari sataa natsia, joka on Ruotsin PVL:n aiempia mielenosoituksia selvästi pienempi määrä.

Lakko-oikeuden puolustamista, natsien häirintää

Yksi Strike Back -mielenosoituksen neljästä eri blokista Tukholmassa 25. elokuuta 2018.

Ruotsin autonomisten liikkeiden tämän vuoden suurin yksittäinen voimanponnistus oli Strike Back -mobilisaatio, joka huipentui mielenosoitukseen ja erilaisiin aktioihin Tukholmassa lauantaina 25. elokuuta 2018. Tuolloin 2000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen lakko-oikeuden puolesta ja samaan aikaan sadat vastustivat aiemmin mainittua PVL:n paikoillaan pysynyttä mielenosoitusta. Strike Back oli tarkoituksella järjestetty vaalien alla, jotta se politisoisi lakkokysymystä. Ruotsin sosiaalidemokraattien ja vihreiden hallitus on yhdessä työnantajapuolen ja byrokraattisten suurten ammattiliittojen johdon kanssa sopinut lakko-oikeuden kaventamisesta. Tällainen härski luokkapolitiikka on herättänyt ymmärrettävistä syistä vastustusta ammattiliittojen jäsenistössä ja herätellyt ihmisiä toimimaan ay-pomoja vastaan ruohonjuuritasolla. Päivän tapahtumista voit lukea yksityiskohtaisemmin tekemästämme liveseurannasta.

Muusikot rasismia vastaan -ryhmän jäsenet jalkaantuivat myös kadulle Malmössä syyskuussa 2018.

Lakko-oikeuden puolustamisen lisäksi antifasistit ovat ympäri Ruotsia järjestäneet mielenosoituksia, kun yllä kuvatut kolme äärioikeistolaista puoluetta ovat pyrkineet kampanjoimaan julkisilla paikoilla. Fasistien pyrkimykset salonkikelpoistaa sanomaan parlamenttia ja valtuustoja varten eivät ole pelkästään “normaalia vaalityötä” ihmisvihamielisen poliittisen ohjelman edistämiseksi vaan myös rasismin, misogynian, homovihan ja fasismin normalisoimista kaduilla. Erilaisten autonomisten, feminististen ja vasemmistolaisten ryhmien lisäksi spontaaneja protesteja PVL:n natseja ja muita äärioikeistolaisia vastaan on nähty niin pienemmillä kuin suuremmilla paikkakunnilla. Viime viikonloppuna järjestettiin esimerkiksi mielenosoitus AFS:ää vastaan Lundissa ja Malmössä sekä SD:tä vastaan Malmössä. Tällä viikolla fasistien pyrkimyksiä luikerrella kabinetteihin vastustetaan esimerkiksi lauantaina Malmössä ja perjantaina Tukholmassa.

Mielenosoitusten lisäksi äärioikeistolaisia puolueita vastaan on protestoitu myös muilla tavoin. Antifasistinen Kämpa Sthlm -ryhmä on tehnyt tulostettavia lentolehtisiä, joita oppilaat voivat printata kouluissa jos sinne on tulossa äärioikeistolainen puhuja. Aiemmin myös syndikalistisen SAC-ammattiliiton bussikuskit ilmoittivat Tukholmasssa kieltäytyvänsä ajamasta busseja, joissa on SD:n rasistisia vaalimainoksia

Tällainen vaalikampanjoinnin häiriköinti hidastaa äärioikeistolaisten puolueiden kulkua, mutta pidemmällä aikavälillä tarvitaan myös muunlaista toimintaa. Perussuomalaisten, Ruotsidemokraatttien, Saksan Vaihtoehto Saksalle -puolueen ja Italian Pohjoisen Liiton sekä useiden muiden äärioikeistolaisten puolueiden nousu parlamentteihin ympäri Eurooppaa on ollut valtava haaste antifasisteille kaikkialla. Parlamenteissa istuvia fasisteja vastaan ei voi taistella samoilla keinoilla kuin pelkkään katutoimintaan keskittyviä fasisteja vastaan. Lisäksi PVL:n kaltaisia katuihin keskittyviä natseja vastaan on aiempaa haastavampaa toimia entisillä taktiikoilla, kun Perussuomalaiset marssivat kaduilla yhdessä PVL:n kanssa ja tarjoavat heidän natsimarsseille legitimiteettiä ja institutionaalista tukea.

Haastavista olosuhteista huolimatta kaduilla toimiminen tarjoaa kuitenkin parhaimmillaan yhdessä toimimisen iloa ja elintärkeitä onnistumisen kokemuksia. ARNA:an kuuluva Autonom Organisering -ryhmä kirjoitti sunnuntain tapahtumista Malmössä ja Lundissa näin Facebook-sivullaan:

Sadat ihmiset protestoivat tänään [2. syyskuuta 2018] Malmössä ja Lundissa Alternativ för Sverigen (AFS) fasisteja vastaan. AFS:llä oli vanavedessään koko joukko natseja kuten Andreas Karlsson joka yritti tappaa Showan Shattakin ja muita tovereita Malmössä vuonna 2014. AFS:n edustajien puheet käsittelivät lähinnä sitä, kuinka tärkeitä he ovatkaan. AFS ei ole mitään muuta kuin joukko yläluokkaisia rasisteja ja naistenvihaajia. He voivat tulla kaupunkeihimme ja striimata tapahtumiaan Youtubeen, mutta me olemme niitä ihmisiä jotka oikeasti asuvat näissä kaupungeissa ja jotka teemme politiikkaa joka päivä.

Vastamielenosoituksissa oli mielestämme sekä hyvä tunnelma että käsin kosketeltava taisteluhenki. Olimme myös iloisia paikan päälle tulleiden ihmisten määrästä sekä siitä, että konkreettinen halu vastustaa natseja ja fasisteja oli kovempi kuin neljä vuotta sitten. Poliisin toiminta päivän aikana oli surkeasti suunniteltu ja paikoittain farssimaista. On kuitenkin myös todettava, että Ruotsidemokraattien viime aikojen menestys oli tuonut kaduille tavallista suuremman fasistijoukon.

Kiitos kaikille mukana olleille! Kamppailu jatkuu!