Tuhannet osoittivat Saksassa mieltä Turkin diktaattoria vastaan

DSC_2636

Ilmapallo kuljetti perjantaina berliiniläisessä mielenosoituksessa lippua, jossa on kurdiliikkeen vangitun johtajan Abdullah Öcalanin kuva.

Turkin diktaattori Recep Tayyip Erdogan saapui torstaina Saksaan kolmipäiväiselle valtiovierailulle, jonka aikana hän muun muassa tapasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin sekä puhui Kölnissä turkkilaisen moskeijan avajaisissa. Erdoganin matkan tarkoituksena oli myös maanitella saksalaisia sijoittajia palauttamaan uskonsa Turkkiin, jonka talous on kriisiytynyt kuluneen vuoden aikana.

Saksassa järjesttiin vierailun aikana useita mielenosoituksia, joista suurimmat olivat Berliinissä perjantaina ja Kölnissä lauantaina järjestetyt Erdogan Not Welcome -mielenosoitukset. Lisäksi ympäri maata järjestetään useita muita protesteja. Vauhdikkaista mielenosoitustavoistaan tunnetut kurdinuoret ehtivät järjestää yöllisiä mielenosoituksia parissakin eri kaupungissa jo ennen suurmielenosoituksia.

Legendaarisessa Kreuzbergin kaupunginosassa Berliinissä järjestettiin spontaani yömielenosoitus Erdoganin vierailua vastaan torstain ja perjantain välisenä yönä. Kuva Sören Kohlhuber

Torstaina Erdogan kohtasi ensimmäisen mielenosoituksen heti astuessaan Saksan maaperälle, jolloin Toimittajat ilman rajoja osoittivat mieltä Turkissa pidätettyjen toimittajien ja lehdistönvapauden puolesta. Jopa Amnestyn kaltaiset malttilliset ihmisoikeusjärjestöt ovat alkaneet kritisoida yhä kovasanaisemmin Turkkia.

Angela Merkel ja Recep Tayyip Erdogan.

Torstai-iltana kuului suru-uutisia, kun nuori kurdi nimeltä Umit Acar menehtyi sytytettyään itsensä tuleen protestoidakseen Saksan ja Turkin välistä yhteistyötä. Ennen tekoa kuvatulla videolla Acar kertoo, että protestoi erityisesti Turkin ja Saksan sotilastoimintaa Syyriassa sekä kurdiliikkeen lähes 20 vuotta sitten vangitun johtajan Abdullah Öcalanin pitämistä eristyksessä.

Perjantaina tuhannet ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltä Erdogania vastaan Berliinissä. Merkelin ja Erdoganin pitäessä yhteistä tiedotustilaisuutta yksi toimittaja aloitti protestoinnin. Saksan ja Turkin johtajat katsoivat ääneti, kun toimittajien vapauttamista Turkissa vaatineeseen t-paitaan puettu toimittaja ohjattiin ulos lehdistötilaisuudesta. Sananvapauden lisäksi Erdogania huolestuttaa kurdiliike niin paljon, että hän on vaatinut Saksan tiedustelupalvelua tekemään lisää yhteistyötä diktaattorin vastustajien pidättämiseksi.

Niin kuin aina maailman hallitsijoiden tavatessa, tärkein keskustelunaihe oli tällakin kertää pääoman kerryttäminen. Koko valtiovierailu oli myönnytys Saksalle, johon Turkin heikko taloustilanne pakotti Erdoganin. Vuoden alusta lähtien Turkin liira on pudonnut 40%, jonka seurauksena Erdogan on alkanut vuodattamaan jo tutuksi tulleita uskonnollis-nationalisteja mantroja pelastaakseen talouskriisissä olevan maan. Talouden kurjistuessa myös lakkoliikehdintä on voimistunut Turkissa viime vuosina ja aivan viime viikkoina.

Lauantaina Erdogan puhui Kölnissä turkkilaisessa moskeijassa, joka tekee työtä Turkin tiedustelupalvelulle ja välittää oppositioon kuuluvien ihmisten henkilötietoja Turkin valtiolle. Samaan aikaan tuhannet ihmiset kokoontuivat Erdogan Not Welcome -mielenosoitukseen Kölnin kaduille.

Tuhannet ihmiset marssivat perjantaina Berliinissä perjantaina Erdogania vastaan. Mielenooittajat kantoivat suurta kurdijärjestö PKK:n lippua, joka on Saksassa kielletty Turkin lobbauksen seurauksena.