Kun rakkaudennälkäinen PVL:n natsi AFA:n treffipalvelun kohtasi

 

Maaliskuun 16. päivänä 2018 Malmön keskustassa sijaitsevassa puistossa toteutui tavallisesta poikkeava tapaaminen. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) jäsen Zacharias Hortén tuli autollaan tavatakseen tyttöystävänsä, jota hän ei ollut vielä kertaakaan nähnyt. Hortén oli aloittanut suhteen internetissä muutama kuukausi aikaisemmin ja yllätyksen määrä lienee ollut melkoinen kun tyttöystävän sijaan paikalla odottikin ryhmä antifasisteja.

Vajaa 25-vuotta vanha Zacharias Horten on ollut parin vuoden ajan aktiivinen PVL:n ruotsalaisen emojärjestön, Nordiska Motståndsrörelsenin (NMR), Etelä-Ruotsissa toimivassa paikallisosastossa. Hortén on ollut näkyvästi mukana monissa paikallisosaston ”taisteluraporteissa” Skoonen alueella, minkä lisäksi hänen on nähty osalllistuvan PVL:n valtakunnallisiin tapahtumiin Ludvikassa ja Göteborgissa.

Zacharias Hortén kuvattuna Trelleborgissa tapahtuneen yhteenoton jälkeen vuonna 2017.

Hortén oli niiden natsien joukossa, jotka yrittivät häiriköidä Trelleborgin Pride-kulkuetta kesällä 2017. Tuolloin Hortén yritti yhdessä Tobias Malvån, Freddy Nermanin ja Anne Simblen kanssa tunkeutua väkisin mielenosoituskulkueeseen, mutta he kohtasivatkin aktiivista ja laajamittaista vastarintaa ärsyyntyneiden Pride-osallistujien toimesta. Sekä univormupukuiset että siviilivaatteissa paikalla olleet poliisiyksiköt erottivat paikalle hyökänneet natsit ja heitä vastaan puolustautuneen Pride-väen toisistaan ja saattoivat mainitut neljä natsia turvaan pois paikalta. Eräät Pride-kulkueeseen osallistuneet henkilöt sanoivat natsien joutuneen poisajetuiksi ja pyytäneen apua poliisilta. Yksi silminnäkijä kuvasi tapahtunutta sosialistisen Aktuellt Fokus -sivun haastattelussa seuraavin sanoin:

Kuulimme ihmisten huutavan, että natseja oli tullut paikalle. Näimme natsien joutuneen ihmisten piirittämiksi. En ehtinyt nähdä kaikkea, ensin oli jotain hässäkkää ja sitten oli pirusti väkeä tiellä. Mutta näin miten peloissaan natsit olivat heidän pyytäessään apua poliiseilta.

AFA Malmö sai vasta paljon myöhemmin tietää, että Hortén oli saanut Trelleborgissa aivotärähdyksen. Tämän ja paljon muuta AFA sai tietoonsa Horténin aloitettua suhteen internetissä henkilön kanssa, jota hän luuli puolalaiseksi natsinaiseksi.

Tyttöystävä varjoisilta kujilta?

Tammikuussa 2018 Hortén aloitti netissä suhteen henkilön kanssa, jonka hän luuli olevan natsiaatetta kannattava ja NMR:ää sympatisoiva nainen nimeltä Frida. Suhde alkoi hapuilevasti tunnustellen, mutta muuttui nopeasti keskusteluiksi politiikasta ja kutsuiksi natsitoimintaan Horténin kertoessa avoimesti myös henkilökohtaisista asioistaan, mukaan lukien seksitottumuksistaan ja -fantasioistaan.

Horténin kotonaan ottama selfie.

Politiikkaa käsittelevät keskustelut olivat aiheeltaan vaihtelevia: niihin kuuluivat niin ideologiset keskustelut, paljastukset NMR:n sisäisistä ongelmista ja riidoista kuin näkemykset ehkäisypillereiden käytöstä Horténin ollessa sitä mieltä, että e-pillerit vaikuttavat negatiivisesti naisten kykyyn valita heille ”sopiva” kumppani. Hortén antoi chattikeskustelujen aikana yksityiskohtaista tietoa NMR:n toiminnasta sekä paikallisella että kansallisella tasolla, kuten tietoja työnjaosta, vastuualueista sekä infoa jo toteutetuista sekä suunnitteilla olevista tapahtumista.

Kiihkeä kohtaaminen kahden kesken Malmön yössä olikin kimppakivaa AFA:n kanssa

Hortén ja ”Frida” olivat sopineet tapaavansa 16. maaliskuuta 2018 puistokävelyn ja illallisen merkeissä. Tullessaan sovitulle kohtaamispaikalle Horténia olikin vastassa ryhmä antifasisteja. Nämä kertoivat hänelle, että hänen tyttöystäväänsä ei ollut olemassa vaan hän oli koko seurustelusuhteen ajan kommunikoinut antifasistien kanssa.

Horténin ympäröineet antifasistit sanoivat haluavansa keskustella hänen kanssaan ja tarjosivat tälle tiettyjen ehtojen vallitessa turvallisen pääsyn pois puistosta. Tarjouksen sisältö oli seuraava: Horténin tuli 3 kuukauden kuluessa sekä lopettaa toimintansa NMR:ssä että auttaa Malmön AFA:a NMR:n tukijoiksi epäiltyjen henkilöiden tunnistamisessa. Horténille näytettiin kuvia epäillyistä NMR:n kannattajista, minkä jälkeen hänen annettiin poistua puistosta kenenkään seuraamatta. Kolmen kuukauden määräaika käynnistyi.

Kuvakaappaus Horténin saamasta tekstiviestistä joka lähetettiin hänelle Malmön tapaamisen jälkeen ja jossa toistetaan sovitut ehdot.

Kolme kuukautta myöhemmin

Kuluvan vuoden kesäkuussa AFA Malmö julkisti Horténin kanssa käydyt keskustelut. Syynä tähän oli se, että Hortén ei ollut noudattanut niitä ehtoja mitä hänelle oli tarjottu paikan päällä 16. maaliskuuta ja sen jälkeen. Hortén toimi edelleen aktiivisesti NMR:ssä ja hänet oli todistettavasti nähty useissa järjestön avoimissa tapahtumissa.

Mikä on tarinan opetus? Natsi voi potea rakkauden kaipuuta siinä missä muutkin, mutta hänen kannattaa miettiä kahdesti missä seurassa liikkuu.

Lähde: Antifa.se

Katso myös: