Kaksi vuotta Jimi Karttusen kuolemasta

Tänään tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Jimi Karttunen menehtyi natsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiivi Jesse Torniaisen pahoinpitelyn seurauksena. VIime vuoden tapaan Karttusta muistellaan eri paikoissa. Tampereella järjestettiin eilen Meidän Tampere #ilmannatseja -mielenosoitus ja Helsingissä järjestetään tänä iltana muistotilaisuus.

Karttusen tappo järkytti laajasti koko Suomea ja siitä alkoi useita tapahtumakulkuja. Ensinnäkin järjestettiin sellaisia antifasistisia suurmielenosoituksia kuin maanlaajuisesti 20 000 ihmistä liikkeelle saanut Peli poikki ja 3000 ihmistä itsenäisyyspäivänä PVL:n vastaiseen mielenosoitukseen kerännyt Helsinki ilman natseja. Toiseksi tappoa seuranneen puolen vuoden aikana Jesse Torniainen tuomittiin 30.12.2016 Jimi Karttuusen törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi ehdottoman vankeuteen ja poliisihallitus nosti 2. maaliskuuta 2017 kanteen PVL:n kieltämiseksi. Kaikkialla missä PVL on järjestänyt mielenosoituksen suuret väkijoukot ovat osoittaneet mieltä natseja vastaan: muun muassa Göteborgissa, Tampereella, Helsingissä ja Turussa.

Tampereella järjestettiin 300 ihmistä kerännyt Meidän Tampere #ilmannatseja -mielenosoitus 15. syyskuuta 2018. Mielenosoituksessa pidettiin hiljainen hetki Jimi Karttuselle.

PVL kiellettiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 30. marraskuuta 2017, mutta järjestö valitti Turun hovioikeuteen. Hovioikeutta odottaessa poliisi ei puuttunut natsijärjestön toimintaan käräjäoikeuden päätöksen jälkeen. Natsijärjestö oli elokuun 2018 lopussa Turun hovioikeudessa, jota ennen se perusti hätävetona uuden puoluehankkeen.

Helsingin Asema-aukiolle kokoonnuttiin syyskuussa 2016 Jimi Karttusen tapon jälkeen.

Muistamme tänä päivänä Jimi Karttusta, joka ei kävellyt natsien ohi heidän levittäessä vihasanomaansa Helsingin Asema-aukiolla. On meidän kaikkien velvollisuus jatkaa hänen työtään ja vastustaa natsismia.

Lepää rauhassa, Jimi.