300 ihmistä marssi rasismia ja natsismia vastaan Tampereella

Tampereella järjestettiin lauantaina 15. syyskuuta Meidän Tamper#ilmannatseja-mielenosoitus, johon osallistui järjestäjien laskujen mukaan kolmesataa ihmistä. Mielenosoituksella osoitettiin mieltä rasismia ja natsismia vastaan paremman Tampereen puolesta.

Jugendtorilla kokoontunut mielenosoitus kulki keskustan läpi Rautatieaseman kautta Tammelantorille. Perillä pidettiin minuutin mittainen hiljainen hetki Jimi Karttuselle, jonka kuolemasta tulee 16. syyskuuta kuluneeksi päivälleen kaksi vuotta. Jimi Karttunen menehtyi sairaalassa sen jälkeen, kun natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Jesse Torniainen pahoinpiteli hänet Helsingin Asema-aukiolla. Helsingin Asema-aukiolla järjestetään Jimi Karttusen kuolinpäivänä muistotilaisuus klo 20:00.

Mielenosoituksen järjestäjät haluavat ilmaista huolensa siitä, kuinka rasismi, naisviha, homofobia ja muu syrjintä on normalisoitunut Suomessa. Äärioikeiston uhka on konkretisoitunut väkivaltaisina hyökkäyksinä, maalittamisena ja uhkailuina. Uusnatsiliikkeet kuten Soldiers of Odin ja Pohjoismainen Vastarintaliike ovat saaneet ymmärrystä ja tukea Perussuomalaisilta Jussi Halla-ahoon puheenjohtakaudella. Tämä näkyi elokuussa Turussa, kun joukko Perussuomalaisten jäseniä marssi Turussa yhdessä natsitunnuksia kantavien uusnatsien kanssa. Halla-Aho on itse äärioikeistolaisen Suomen Sisun kunniajäsen. Samalla koko poliittinen keskustelukenttä on muuttunut rasistisemmaksi ja esimerkiksi keskustalainen pääministeri Juha Sipilä on omaksunut puheissaan äärioikeiston lanseeraamia käsitteitä.

“Oli mieltä lämmittävää huomata, että sateesta huolimatta 300 tamperelaista halusi tulla osoittamaan mieltä rasismia ja natsismia vastaan avoimen ja paremman Tampereen puolesta”, kertoo mielenosoitusta järjestämässä ollut Jaakko Karhu.

Äärioikeiston kasvaessa ovat vahvistuneet myös sen vastavoimat ja tätä kehitystä mielenosoitus halusi voimistaa Tampereella. Feministit #MeToo-liikkeestä alkaen ovat haastaneetympäri maailmaa voimistunutta naisvihaa. Ruskeat Tytöt ja oikeuksistaan kamppailevat siirtolaiset tukioineen ovat haastaneet suomalaisen yhteiskunnan rakenteellista rasismia.Tuhannet ihmiset ovat nousseet natsismia ja äärioikeistoa vastaan viime vuosina itsenäisyyspäivinä Helsingissä ja eri aikoina monissa muissa kaupungeissa ympäri Suomea.Tamperelaiset järjestäjät ovat osa näitä liikkeitä ja haluavat jatkaa työtä syrjinnän ja sorron vähentämiseksi, jotta jokaisella on oikeus ja mahdollisuus elää mielekästä jaihmisarvoista elämää juuri sellaisena kuin itse on.

Mielenosoituksen taustalla oli Tampere ilman natseja -yhteenliittymä, joka koostuu tamperelaisista yksityishenkilöistä, järjestöväestä ja muista toimijoista.

Lisätietoa:
Tampereilmannatseja@gmail.com
Facebook.com/Tampereilmannatseja