Yli tuhat vastusti natseja Turussa, Perussuomalaiset yhteistyössä uusnatsien kanssa

 

Lauantaina 18. elokuuta 2018 järjestetty Turku ilman natseja -mielenosoitus keräsi Ylen mukaan yli tuhat ihmistä osoittamaan mieltä Pohjoismaista Vastarintaliikettä (PVL) vastaan. PVL:n natsien järjestämänä mielenoitukseen osallistui arviolta 300 ihmistä. PVL:n jäsenet ja suurin osa heidän mielenosoituksensa osallistujista osallistui oman mielenosoituksensa jälkeen Kansallismielisten liittouman (KL) järjestämään 188-Kukkavirta nimiseen mielenosoitukseen.

Turku ilman natseja -mielenosoitus oli ensimmäinen näin suuri antifasistinen mielenosoitus Turussa ja onnistui keräämään suuren joukon ihmisiä vastustamaan natseja. Tästä on hyvä jatkaa paikallista ruohonojuuritason antifasismia, sillä pitkäjänteinen natsismin vastainen työ tehdään suurten tapahtumien välissä. Antifasistien onnistuessa suuressa mielenosoituksessa PVL:n epäonnistui kasvattamaan mielenosoitustensa osallistujamäärä, Natsimarssin osallistujamäärä ei kasvanut tai oli jopa pienempi kuin lokakuussa 2017 Tampereella ja Helsingissä joulukuussa 2017.

188-mielenosoituksen eteen toiselle puolelle jokea kokoontui kymmeniä ihmisiä vastustamaan Turun terrori-iskulla ratsastavia äärioikeistolaisia. Mielenosoittajat huusivat “Turku suree uhreja, Turku vihaa natseja”.
Perussuomalaiset Jarmo Lindqvist (vas.), kansanedustaja Kike Elomaa sekä Jyrki Åland osallistuivat PVL:n uusnatsien ja heidän liittolaisten järjestämään 188-mielenosoitukseen.

Kirjoitimme ennen 188-mielenosoitusta sen järjestätahon KL:n koostuvan eri äärioikeistolaisista ryhmistä Soldiers of Odinista (SOO) Suomen Sisuun. Näiden mielenosoitusten jälkeen on todettava, että PVL osallistui selvästi 188-mielenosoituksen suunnitteluun ja käytännön toteuttamiseen. Julkaisemistamme kuvista näkyy, miten PVL:n tunnetut jäsenet neuvottelevat 188-mielenosoituksen alkua Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Mauri Peltokankaan kanssa yhdessä muiden mielenosoituksen takana olevien ihmisten kanssa. 188-mielenosoituksessa oli paikalla runsaasti Perussuomalaisia aina useista kaupunginvaltuutetuista kansanedustaja Kike Elomaahan, joka väitti myöhemmin uusnatseista uutisoineille Ilta-Sanomille, ettei tunne järjestäjätahoa. Media on Turun mielenosoituksen jälkeen epäonnistunut kertomaan totuudenmukaista kuvaa 188-mielenosoituksesta sekä jättänyt haastamasta Perussuomalaisia mielenosoituksen järjestämisestä ja marssimisesta PVL:n ja SOO:n uusnatsien kanssa. Julkaisemme myöhemmin tarkemman analyysin PVL:n mielenosoituksen ja 188-mielenosoituksen osallistujista.

Tätä kirjoittaessa Helsingin Sanomat on julkaissut lähes kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen jutun, jossa käsitellään Perusuomalaisten marssimista uusnatsien rinnalla Turussa. HS ei kuitenkaan huomioinut, että useat Perussuomalaisten tunnetut jäsenet eivät ainoastaan marssineet PVL:n ja SOO:n rinnalla tapahtumassa vaan osallistuivat tapahtuman järjestämiseen uusnatsien kanssa.

Perussuomalaisten kaustislainen kaupunginvaltuutettu Mauri Peltokangas (puku päällä) neuvottelee PVL:n ja muiden 188-kulkueen järjestäjien kanssa. Kuvassa vasemmalta oikealle Suomen Sisun Kanta-Hämeen piiripäällikkö Maarit Toivainen, PVL:n tamperelainen jäsen Jari Mäki, Perussuomalaisten Peltokangas, PVL:n Porin ryhmänjohtaja Cari Murto, Tampereen Perussuomalaiset ry:n rahastonhoitaja ja Suomen Sisun Pirkanmaan piiripäällikkö Seikku Kaita ja kidutusmurhasta tuomittu PVL:n helsinkiläinen jäsen Rami Joukanen.

Vastapainona natsien synkälle ja pelotteluun pohjautuville mielenosoituksille Turku ilman natseja -kokosi monimuotoisen ja suuren joukon ihmisiä vastustamaan natseja. Tästä on hyvä jatkaa paikallista natsien vastustamista entistä suuremmalla verkostolla ja uusilla ihmisillä. Kehotamme pitkäjänteisestä antifasistisesta kiinnostuneita ihmisiä ottamaan sähköpostilla yhteyttä Varis-verkoston Turun paikallisryhmään varisturku[ät]riseup.net tai järjestäytymään muuten antifasistisesti.

Katso myös: