Vuosi Charlottesvillesta: Antifasistit valmistautuvat uuteen taisteluun

Vuosi Charlottesvillen antisemitististen mielenosoitusten ja antifasisti Heather Heyerin murhan jälkeen Yhdysvaltojen äärioikeisto aikoo marssia uudestaan samana päivänä. Charlottesvillen kaupungin evättyä mielenosoitusluvan natsit ilmoittivat järjestävänsä mielenosoituksen Washingtonissa DC:ssä. Antifasistit mobilisoivat ihmisiä Washingtoniin tavoitteenaan natsimielenosoituksen estäminen.

Vajaa vuosi sitten Yhdysvalloissa järjestettiin Unite the Right -marssi, jonka tarkoitus oli yhdistää ja voimistaa yhdysvaltalaista äärioikeiston kenttää uusnatseista traditionalisteihin. Mielenosoitusta edeltävänä iltana natsit marssivat läpi Charlottesvillen kaupungin 612-mielenosoitusta muistuttavassa soihtukulkueessa, jossa huudettiin toinen toistaan rasistisempia iskulauseita. Marssijat huusivat hurmostilassa natsi-Saksassa käytettyä iskulausetta “Blood and soil” (suom. “Maa ja veri”, saksaksi alunperin “Blut und Boden”) sekä uudempaa “Jews will not replace us” (suom. “Juutalaiset eivät meitä korvaa”). “Korvaamisteorian” taustalla on ranskalainen identitaarifasismi, ja erityisesti Renaud Camus’n teoriat “valkoisen rodun korvatuksi tulemisesta”.

Seuraavana päivänä Klu Klux Klan -veteraani David Duke kertoi Unite the Right -mielenosoituksen osallistujille, miten “Yhdysvaltojen mediaa, ja Yhdysvaltojen poliittista järjestelmää, ja Yhdysvaltojen keskuspankkijärjestelmää, hallitsee pieni vähemmistö: Juutalainen sionistinen aate.” Alt rightin johtohahmoihin kuuluva Richard Spencer, jolta evättiin hiljattain pääsy Schengen-alueelle tämän ollessa matkalla Ruotsiin, oli myös paikalla mielenosoituksessa nimittelemässä Charlottesvillen juutalaista pormestaria. Useat osallistujat eivät peitelleet antisemitismiään ja kansallissosialismin kannatustaan. Antisemitismi on ollut Suomessa voimakkaassa kasvussa viime vuodet, joka on näkynyt niin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen propagandassa kuin Sarastuksen ja Suomen Sisun järjestämässä konferenssissa sekä Perussuomalaisten Nuorten natsisiiven näkemyksissä.

Charlottesvillea on jälkikäteen pidetty yhdysvaltalaisen äärioikeiston suurimpana strategisena virheenä vuoden 2017 aikana, sillä väkivallan kasvu ja konfliktin laajeneminen johti nopeasti natsien toimintatilan kaventumiseen ja liikkeen surkastumiseen sekä antifasististen näkemysten ja toiminnan merkittävään voimistumiseen ja sen hyväksyttävyyden kasvuun. Valitettavasti laajamittaisen antifasistisen liikkeen syntyyn Yhdysvalloissa tarvittiin poliittinen murha. 12. elokuuta 2017 James Alex Fields -niminen uusnatsi päätti toteuttaa natsien verkossa toistuvat väkivaltafantasiat ja ajoi autolla antifasistiseen mielenosoitukseen tappaen Heather Heyerin ja haavoittaen useita muita mielenosoittajia. Suomessa kesäkuussa 2018 puhuneet CrimethInc.-kollektiivin jäsenet julistivat, että alt right -natsiliike on voitettu. Tämä ei ole katteetonta puhetta, sillä Charlottesvillessa olleet merkittävät fasistien johtajat ovat jopa itse myöntäneet tämän. Richard Spencer sanoi maaliskuussa 2018, että “Antifa on voittamassa”. Pohjoismaista Vastarintaliikettä ihaileva natsijärjestö Traditionalist Workers Party taas lakkautti itsensä sen jälkeen, kun sen johtaja, kolmiodraamassa osallisena ollut Matthew Heimbach, joutui vankilaan hyökättyään ryhmän toista johtohenkilöä vastaan.

Uusnatsi James Alex Fields tappoi 32-vuotiaan Heather Heyerin ajamalla autolla antirasistiseen mielenosoitukseen Yhdyvaltojen Charlottesvillessa vuosi sitten lauantaina 12. elokuuta 2017.

Useat äärioikeistolaiset ryhmät Yhdysvalloissa ovat vetäytyneet taka-alalle tai lopettaneet kokonaan Charlottesvillen jälkeen. Viimeiset kuukaudet natsit ovat kuitenkin koonneet rivejään uudelleen. Tämä on näkynyt esimerkiksi natsien yrityksissä marssia Portlandissa tämän vuoden kesäkuussa ja elokuussa sekä Kalifornian Berkeleyssä.

Shut it Down D.C. – Alt-Right Not Welcome -nimeä käyttävä laaja koalitio erilaisia ryhmiä on kutsunut ihmisiä 10.-12. elokuuta lähtemään Washingtonissa kaduille vastustamaan fasismia ja valkoista ylivaltaa. Heather Heyerin muistopäivää häpäisevät natsit eivät marssi Washingtonissa kohtaamatta määrätietoista vastarintaa.

Taustoittavaa materiaalia

Lue myös: