Tukholmassa kamppaillaan lakko-oikeuden puolesta ja natseja vastaan

Ruotsissa järjestetään lauantaina 25. elokuuta 2018 monta kuukautta valmisteltu Strike Back -niminen aktio, jolla puolustetaan hyökkäyksen kohteena olevaa lakko-oikeutta. Pohjoismainen antikapitalistinen yhteenliittymä ARNA avasi tapahtuman taustakontekstia suomeksi käännetyssä kirjoituksessa:

Ruotsissa tilanne etenee nopeasti sosiaalidemokraattien siirtyessä yhä oikeammalle, vaikka heidän puolueensa onkin murenemassa. Sosiaalidemokraattinen ammattiliitto LO, akateeminen ammattiliittoyhtymä TCO ja Ruotsin elinkeinoelämän keskusliitto ovat yllättäen esittäneet sopimusta ”ruotsalaisen mallin pelastamiseksi” lakko-oikeutta rajoittamalla. Tämä sopimus on hyökkäys työväenluokkaa vastaan yrityksenään vaikeuttaa sen kykyä taistella ja saavuttaa minkäänlaista valtaa siinä jokapäiväisessä diktatuurissa, jota kapitalistinen työ on. Tämä on luokkataistelua sen selkeimmässä merkityksessä: toisella puolella ovat rikkaat, poliitikot, johtotason liittobyrokraatit, valtio ja koko työnantajaluokka, ja toisella me, joiden on myytävä työtämme selviytyäksemme.

Strike Back syntyi reaktiona tähän tilanteeseen ja sen tarkoitus on “ottaa  aloite omiin käsiimme ja luoda selkeä merkitys sanalle lakko: kieltäytyminen kapitalistisesta politiikasta normina”. ARNA on kutsunut kaikkia organisaatioita ja pienryhmiä pysäyttämään pääoman kiertokulku ja koko Tukholma lauantaina 25. elokuuta. A-ryhmä ja TAL ovat kutsuneet ihmisiä myös Suomesta osallistumaan aktioon ja väkeä onkin lähdössä rapakon taakse vastustamaan lakko-oikeuden kaventamista työväenluokkaisen solidaarisuuden ja internationalismin hengessä.

Oman mausteensa päivään tuo se, että viime lauantaina Turussa marssinut Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on saanut poliisilta luvan osoittaa mieltä Tukholmassa samana päivänä. Jo ennen PVL:n marssin julkisuuteen tuloa toverit ympäri Pohjoismaita olivat organisoineet kuljetuksia Tukholmaan. Kaupungissa tulee siis olemaan sadoittain antifasisteja, jotka aikovat lakko-oikeuden puolustamisen lisäksi vastustaa natseja. Kämpa Sthlm -ryhmä on kutsunut koolle “katufestivaalin fasismia vastaan“, joka alkaa kello 16:00 Strike Back -tapahtumien jälkeen.

Lue lisää aiheesta: