Murhaajien puolue: Pohjoismainen Vastarintaliike perusti Kansan yhtenäisyys ry -puoluehankkeen ennen joutumistaan hovioikeuteen

 

Kansan yhtenäisyys ry on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusi puoluehanke. Kuvakaappaus sivustolta.

Pohjoismainen Vastarintaliike on aloittanut kaikessa hiljaisuudessa puoluehankkeen nimeltä Kansan yhtenäisyys ry. Kannattajakorttien keräämisen aloittaminen kansallissosialistisen puolueen perustamiseksi Suomeen on paniikkireaktio PVL:n kieltoon käräjäoikeudessa.

Kansallissosialistien puoluehanke

26. huhtikuuta 2018 rekisteröitiin Kansan yhtenäisyys ry -yhdistys, jonka kotipaikaksi on merkitty Tampere. Yhdistyksen puheenjohtaja on Petri Sebastian Nordman, sihteeri Harri Juhani Aurema ja varapuheenjohtaja Janne Valtteri Moilanen. Tampereella asuva Nordman, Helsingissä asuva Moilanen ja Ylivieskassa asuva Aurema ovat kaikki natsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiivijäseniä. Moilanen ja Nordman ovat molemmat toimineet vuonna 2008 perustetussa PVL:ssä koko kuluneen vuosikymmenen. Aurema liittyi järjestöön radikalisoiduttuaan vuosien 2015-2016 rasistisessa Rajat kiinni -liikkeessä.

Kansan yhtenäisyys -yhdistyksen kotisivun ensimmäinen julkaisu on tehty 22. toukokuuta 2018. Tässä sekavassa kirjoituksessa muun muassa syytetään “liberaalia koululaitosta” ja “kieroutunutta viihdeteollisuutta” suomalaisen nuorison rappiosta sekä tahdotaan “suojella suomalaisia ydinperheitä valtamedian ja Setan kaltaisten ääriliberaalien järjestöjen markkinoimalta homokulttuurilta”. Kirjoitus noudattelee Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) viime aikaista toimintaa, johon on kuulunut niin lasten koulupäivän häirintä Helsingissä kuin pidempiaikainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ahdistelu. Vaikka puoluehanke näennäisesti pyrkii ottamaan etäisyyttä PVL:ään kirjoitus jatkuu sen korostamisella, että perustajat ovat natseja:

Me, Petri Nordman ja Janne Moilanen, olemme perustaneet Kansan yhtenäisyys ry:n rakentaaksemme Suomeen kansallismielistä vaihtoehtoa korruptoituneille vanhoille puolueille sekä niitä määräävälle kansainväliselle rahanvallalle.

Näemme, ettei maahanmuuton, talouden ja maanpuolustuksen ongelmia voi erottaa toisistaan. Olemme kansallissosialisteja, sillä emme usko, että sama puolue voi kannattaa yhtäältä tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ja toisaalta avoimia rajoja työvoimalle ja pääomalle.

Nordmanin ja Moilasen nimiinsä ottama kirjoitus loppuu uhmakkaaseen vaatimukseen, jossa julistetaan “itsenäisyyttä hinnalla millä hyvänsä” ja “taistelua sen puolesta”. Epäselväksi jää miten tavalliset ihmiset olisivat nykyistä itsenäisempiä natsien Pohjoismaisessa diktatuurissa, sillä miljoonien ihmisten teloittamiseen johtanut natsi-Saksassa toteutettu kansallissosialistinen ohjelma on yksi ihmiskunnan historian hirveimmistä tragedioista. Puoluehanke noudattelee pilkulleen PVL:n ideologiaa ja sen taustalla on natsien kulahtaneet fantasiat “puhtaasta suomalaisesta verenperimästä”.

Janne Moilanen lopettaa puheensa 6. joulukuuta 2017 järjestetyssä kansallissosialistisessa mielenosoituksessa natsitervehdykseen.
Janne Moilanen Ruotsin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa 1.5.2017.
Petri Nordman 10.9.2016 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen katutapahtumassa, jossa Jesse Torniainen pahoinpiteli Jimi Karttusen kuolettavin seurauksin.
Petri Nordman huudattajana Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsimielenosoituksessa 6.12.2017.
Harri Aurema Ruotsin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa 1.5.2017.

Puoluehankkeen taustalla kielletty natsijärjestö

Kansan yhtenäisyys ry -puoluehanke julkaistiin käytännössä kuitenkin vasta 9. kesäkuuta 2018, kun PVL julkaisi uutisen “radikaalista kansallismielisestä puoluehankkeesta” kotisivullaan. Vaikka puoluehanke on PVL:n omaa tekoa, sitä kuvataan järjestön sivulla ikään kun ulkopuolisen näkökulmasta ja vielä leuhkitaan sen erottuvan edeltäjistään “erityisen tinkimättömällä periaateohjelmalla”.

Pohjoismainen Vastarintaliike uutisoi uudesta puoluehankkeestaan verkkosivullaan 9.6.2018.

PVL ryhtyi selkeästi varovaisemmaksi toiminnassaan, kun se joutui syksyllä 2017 Tampereen käräjäoikeuteen poliisihallituksen nostettua järjestön lakkauttamiseen tähtäävän kieltokanteen. Tampereen käräjäoikeudessa olleesta PVL:n johdosta tai natsijärjestön rahankeruuta varten perustaman Pohjoinen perinne ry:n hallituksesta tuttuja nimiä ei näy Kansan yhtenäisyys ry:n hallituksessa. Natsi-identiteettiään piilottelevien jäsenten takia puoluehankkeen yhdistykseen joutuneet henkilöt ovat kuitenkin ennestään tuttuja nimiä PVL:n toiminnasta, sillä natsijärjestön jäsenet eivät halua julkisesti yhdistyä siihen. Nordman ja Moilanen ovat toimineet PVL:ssä vuosikausia ja he ovat molemmat olleet viimeiset pari vuotta yhä näkyvimmissä rooleissa natsijärjestössä. Petri Nordman toimi PVL:n vuoden 2017 itsenäisyyspäivän Kohti vapautta -natsimielenosoituksen huudattajana ja samassa tapahtumassa viimeisenä puheen piti Moilanen päättäen mielenosoituksen natsitervehdyksiin. Nordman ja Moilanen oli samat roolit myös muutama kuukausi aiemmin PVL:n mielenosoituksessa Tampereella lokakuussa 2017.

PVL:n uusi varovaisempi linja näkyi jo ennen käräjäoikeuden päätöstä, sillä PVL järjesti vuonna 2016 järjestönsä nimellä pitämän Kohti vapautta -natsimarssin vuonna 2017 ilman virallista kytköstä PVL:ään. Yhteys oli kuitenkin selvä, sillä mielenosoituksen nimi ja estetiikka olivat tismalleen samoja kuin PVL:llä ja sen verkkosivu oli rekisteröity PVL:n tunnetun jäsenen Paavo Laitisen nimiin. PVL:n mukaan vuoden 2017 Kohti vapautta -mielenosoituksen järjestäjä ei ollut “Pohjoismainen vastarintaliike vaan suomalaiset kansallissosialistit yleisesti”. Kyseessä oli varotoimenpide, jolla pyrittiin varmistamaan natsimarssin luvan saaminen jos PVL kiellettäisiin juuri ennen itsenäisyyspäivää tulevalla käräjäoikeuden päätöksellä. Järjestö kiellettiin käräjäoikeudessa juuri ennen itsenäisyyspäivää, mutta poliisi tulkitsi PVL:n saavan silti marssia.

Soldiers of Odin on tehnyt yhteistyötä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kanssa perustamisestaan lähtien. Vuoden 2017 aikana yhteistyöstä tuli entistä julkisempaa. Kuvassa Soldiers of Odinin blokki PVL:n natsimielenosoituksessa 6.12.2017.

Toinen merkki varovaisemmasta linjasta oli sovittelevampi suhtautuminen muihin fasistijärjestöihin. Jo ennen käräjäoikeuden istuntoa järjestetyssä Tampereen mielenosoituksessa PVL ilmoitti, että muut kansallismieliset järjestöt ovat tervetulleita mielenosoitukseen omien tunnuksien kanssa. Paikalle tulikin Soldiers of Odin koko järjestön voimin. Suomen Sisu kuitenkin kehotti ristiriitaisen tiedotuksen päätteeksi jäseniään jättämään PVL:n marssin väliin. PVL:n heikosta asemasta kertoi kuitenkin se, ettei järjestö uskaltanut vastata millään tavalla Suomen Sisun johdon käytännössä julkisesti hyökättyä PVL:ää vastaan. Itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa PVL taas toivotti jo muut järjestöt mukaan omien banderolliensa kanssa, minkä takia marssille osallistui Soldiers of Odin, Blood & Honour Finland ja saksalainen Junge Nationaldemokraten.

Puoluehankkeen aloittaminen edellä kuvattujen vuoden 2017 tapahtumien jälkeen on PVL:n viimeinen oljenkorsi siltä varalta jos käräjäoikeuden päätös järjestön lakkauttamisesta pitää hovi- ja korkeimmassa oikeudessa.

Mielenosoitus Turussa ennen hovioikeutta

PVL kiellettiin joulukuussa 2017 Tampereen käräjäoikeuden päätöksellä, mutta järjestö valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeuden istunto järjestetään 28.-30. elokuuta 2018 Turussa, jonka jälkeen oikeus pyrkii antamaan ratkaisun asiassa 30 päivän kuluessa. Ennalta-arvattavassa siirrossa PVL ilmoitti järjestävänsä Turussa mielenosoituksen “Sananvapauden puolesta” 18. elokuuta vähä ennen oikeusistuntoaan. Samana päivänä äärioikeistoa yhteen kokoava Kansallismielisten liittouma järjestää Turussa mielenosoituksen nimeltä 188-Kukkavirta. 188-Kukkavirta on iljettävä yritys ratsastaa samana päivänä vuosi aiemmin tapahtuneella traagisella Turun puukotuksella.

Paikalliset antifasistit ovat jo ilmoittaneet järjestävänsä vastamielenosoituksen nimeltä Turku ilman natseja, johon kannustamme lämpimästi kaikkia osallistumaan. Antifasistisen mielenosoituksen järjestäjät tuomitsevat natsien yritykset käyttää Turun puukotuksen uhrien ja heidän läheistensä kärsimystä oman ihmisvihamielisen agendansa edistämiseen. Tapahtumassa kutsutaan kaikkia kertomaan PVL:lle ja muille äärioikeistolaisille ryhmittymille, ettei “heidän vihaa lietsovat ja väkivaltaa harjoittavat liikkeensä ole tervetulleita meidän Turkuun!”

Vajaa kymmenen vuotta sitten perustettu Suomen Vastarintaliike (vuodesta 2015 Pohjoismainen Vastarintaliike – Suomen osasto) on järjestön historian suurimmassa taitoskohdassa istuessaan oikeussaleissa odottamassa lopullista päätöstä poliisihallituksen vuoden 2017 maaliskuussa nostamasta kieltokanteesta. Jos käräjäoikeuden kieltokanne vahvistetaan hovioikeudessa sen pitäisi astua välittömästi voimaan vaikka PVL valittaisi päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

PVL:n jäsenet ovat syyllistyneet väkivaltaan toista mieltä olevia ihmisiä vastaan vuodesta toiseen. Natsijärjestön hirvittävät teot ulottuvat aina Helsingin Pride-kulkueen lapsiperheiden kaasutuksesta Jimi Karttusen tappoon. Olemassa olonsa aikana PVL on tarjonnut henkistä, moraalista ja materiaalista tukea Jimi Karttusen tappaneelle Jesse Torniaiselle ja ottanut mukaan toimintaansa muista natsijärjestöistä poispotkitun vammaisen henkilön kidutusmurhanneen Rami Joukasen.

Nähtäväksi jää mikä on oikeuden ja poliisin suhtautuminen PVL:n Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeeseen jos itse PVL kielletään. Vaikka natsijärjestö kiellettäisiin se ei poistaisi niitä kymmeniä natseja, jotka PVL on kouluttanut väkivaltaan tällä vuosikymmenellä. Oikeuden päätöksestä riippumatta kaikkien vapautta rakastavien ihmisten on jatkettava antifasistisen konsensuksen luomista sekä rakennettava fasismia ja sitä kannattelevia pilareita (valkoinen ylivalta, misogynia, rasismi, luokkavalta, homoviha ja niin edelleen) haastamaan kykeneviä autonomisia liikkeitä.

Katso myös: