Liveseuranta: Turku #ilmannatseja

Varis-verkoston toimitus tekee liveseurantaa Turusta lauantaina 18.8.2018. Aloitamme seurannan päivittämällä tätä artikkelia suurin piirtein klo 11:00, jolloin Turku ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #ilmannatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnistellaan. Voit laittaa meille tietoa, kuvia ja tunnelmia paikan päältä lähettämällä viestiä Twitterissä, Facebookissa Varis-varkoston sivulle tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) kokoontuu klo 12:00 Puutorilla. PVL:n natsit kulkevat Turun Tuomiokirkolle liittymään Kansallismielisen liittouman (KL) järjestämään 188-Kukkavirta -mielenosoitukseen. Täältä voit lukea tarkemmin mistä KL:ssa ja 188-mielenosoituksessa on kysymys.

Liveseuranta

17:51 Päivän mielenosoitusten lukemat, jotka on varmistettu useasta mediasta ja poliisin kommenteista:

Turku ilman natseja: yli 1000 osallistujaa

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus: yli 300 osallistujaa

188-Kukkaisvirta / 188-mielenosoitus: yli 300 osallistujaa.

Päivän aikana yli tuhat ihmistä osoitti mieltään natseja vastaan ja monet tekivät mielenosoittamisen lisäksi muutakin. MV-median sivuille jatkuvasti livevideoillaan materiaalia tuottava Marco de Wit menetti lippalakkinsa ja Junes Lokan padin näyttö hajotettiin. Lisäksi Kauppatorilla natsien naamaan osui mätiä tomaatteja ja hedelmiä, jota natsien vastustajat lähettivät ilmaan täsmäosumina Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssiessa ohi. Paikalla olleen henkilön kuvaus hedelmäsade-tilanteesta:

Kauppatorille oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä paitsi viettämään kaunista kesäpäivää myös ihmettelemään ja naurskelemaan ohi kulkevalle natsikulkueelle. Kun natsit lopulta laahustivat torin laidalle vastenmielisesti huutaen, alkoi torikansa huutaa natsien vastaisia iskulauseita ja näyttää pelleille keskisormea. Eräät sankarit alkoivat viskomaan pönöttäviä natseja torituotteilla, kuten pehmenneillä tomaateilla ja banaaneilla. PVL:n eturivin lipunliehuttaja sai osuman banaanista suoraan kasvoihinsa. Tälle näylle nauretaan vielä pitkään.

Vihannes- ja hedelmäsateesta vauhkoontuneet natsit koittivat hyökätä sivustaseuraajien kimppuun, mutta eivät onnistuneet vahingoittamaan ketään. Mellakkapoliisit eivät luonnollisestikaan puuttuneet nyrkkejä väkijoukossa heiluttavien natsien toimintaan, vaan koittivat paikallistaa heittelijät – huonolla menestyksellä.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin Varis-verkoston toimitus päättää liveseurannan tältä päivältä. Jatketaan yhdessä natsien vastustamista. Kiitos kaikille seuranneille ja erityisesti jokaiselle tänään natseja Turussa tavalla tai toisella vastustaneelle henkilölle!

17:22 Kaupungilla liikkuu yhä natseja pieninä joukkoina, jotka voivat käydä “väärältä näyttävien” tai “väärin ajattelevien” ihmisten kimppuun. Pitäkää huolta toisistanne, liikkukaa ryhmissä älkääkä antako pelolle valtaa. Meitä on enemmän <3

Ensimmäinen kirjoitus tästä päivästä julkaistu: Lyhyt essee väkivallasta ja antifasismista.

16:11 Pieniä joukkoja natseja sekä heidän vastustajia liikkuu yhä kaupungilla.

Poliisin arvion mukaan Turku ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui yli tuhat ihmistä. Video mielenosoituksesta:

https://www.youtube.com/watch?v=gpnJZFv3TI4

15:59 Arviolta tusina PVL:n natseja liikkuu ryhmässä  Kauppiaskadulla. Poliisihevoset saattavat.

15:58 Pyöräilijä kävi Junes Lokan kimppuun ja löi tältä puhelimen kädestä. Striimi katkesi hetkeksi, mutta toimii taas. Lokka valittaa, että näyttö on pimeä eikä näe kommentteja. “Joudun hankkimaan uudet laitteet”. Lokka pitää Turkua vihamielisenä kaupunkina. Kannattaako olla natsi?

15:49 Joukko mielenosoittajia liikkuu kaupungilla. Myös natseja liikkeellä.

15:48 Joukko vastamielenosoittajia oli kokoontunut toiselle puolelle jokea seisomaan banderollin kanssa ja huutamaan natseille. Tämä oli kuitenkin liikaa poliisille, joka lähetti mellakkapoliisit työntämään ihmiset kauemmaksi vastarannalla. Tämän ansiosta natsien puolelta näkyi vain tämä:

15:36 Natsit laskevat kukkia jokeen. Vastapuolelta kuuluu äänekästä huutoa ja rummutusta.

15:26 Kansanedustaja Kike Elomaa (Ps.) tuli äärioikeiston mielenosoitukseen. Samassa mielenosoituksessa Pohjoismainen Vastarintaliike, joka tuli 188-mielenosoitukseen suoraan omasta mielenosoituksestaan. Kuten kirjoitimme ennen mielenosoitusta 188-mielenosoitus on äärioikeistolaisten ryhmien yhdessä järjestämä, mukana Soldiers of Odinin ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsit. Perussuomalaisten puolueen valtuustoryhmä kieltäytyi ainoana puolueena allekirjoittamasta PVL:ää paheksuvaa yhteiskannanottoa. Nyt Perussuomalaisten kansanedustaja osallistuu 188-mielenosoitukseen.

15:25 Joukko vastamielenosoittajia huutaa toisella puolella rantaa 188-mielenosoituksen osallistujille rumpujen ja lippujen kanssa: TURKU VIHAA NATSEJA! TURKU SUREE UHREJA!

15:22 188-Kukkavirta käynnissä. PVL:n puhujat olivat Samuli Matilainen ja Janne Moilanen, jotka molemmat tekivät natsitervehdystä puheensa päätteeksi:

14:05 PVL:n edustaja sanoi mielenosoituksen lopuksi, että jos ihmiset haluavat mennä PVL:n kanssa 188-mielenosoitukseen yhdessä he voivat jäädä odottamaan. Turun Sanomat uutisoi, että poliisin mukaan PVL:n mielenosoitukseen osallistui reilu 300 ihmistä ja Turku ilman natseja -mielenosoitukseen yli 1000 ihmistä. Näiden lukujen perusteella PVL:n marssi ei kasvanut Tampereen lokakuun 2017 mielenosoituksesta ja vastamielenosoitus kasvoi monella sadalla ihmisellä. Tuliko tässä PVL:n mielenosoitusten kasvun rajat vastaan?

Pidämme noin tunnin tauon liveseurannasta.

13:44 PVL:n ruotsalainen edustaja sanoi valmistelleensa puheen, mutta ei voi pitää sitä koska tulli vei sen tarkastuksessa. PVL:n puheet noudattelivat tuttua kaavaa, Suomen hallitusta vaadittiin rangaistavaksi ja kaiken takana on juutalaiset. PVL:n uuden puoluehankkeen varapuheenjohtaja Janne Moilanen piti puheen, jossa hän unelmoi kansallissosialististen hallitusten perustamisesta Euroopaan ja vaahtosi juutalaisista.

PVL lopetti puheensa ja ilmeisesti mielenosoituksensa. Seuraavaksi 188-mielenosoitus klo 15:00, jonne PVL:n natsit ovat kehottaneet mielenosoituksensa osallistujia jatkamaan.

Marco de Wit on viety sairaalaan välikohtauksen jälkeen.

13:17 PVL pitää puheitaan.

13:12 PVL pysähtynyt hovioikeuden eteen. Natsit saivat kuulla koko matkan kaupungilla natsien vastaisia iskulauseita. Iso osa Turku ilman natseja -mielenosoituksen osallistujista hajaantui ja lähti vastustamaan natseja PVL:n alkaessa marssia.

13:06 Tuomiokirkkosilta on täynnä maratoonareita ja natseja. Poliisi estää kaikkien ihmisten kulun. Koko kaupunki seisoo, kun natsit marssii. PVL marssii Turun hovioikeuden eteen kaikkien poliisien saattueessa. Natsit eivät voisi marssia yhtä vapaasti kaupungissa ilman poliisia.

13:00 PVL:n kulkueen päälle lensi hedelmiä ja mätiä tomaatteja. Edit. viimeisimmän tiedon mukaan Kauppatorilla tapahtui näihin aikoihin yksi kiinniotto.

https://twitter.com/kapitaali_com/status/1030754523067891712

Videolla näkyy miten natsi juoksee PVL:n kulkueesta ja yrittää lyödä yhtä henkilöä.

12:51 PVL marssii Kauppatorin kohdalla. Paljon ihmisiä pitkin marssia huutamassa natsien vastaisia iskulauseita.

12:42 PVL lähti marssimaan Puutorilta. Kulkuetta huudattaa Petri Nordman, joka on PVL:n uuden puoluehankkeen puheenjohtaja.

12:30 PVL yhä paikoillaan Puutorilla. Mielenosoitus ei näytä ainakaan lokakuun 2017 Tampereen PVL:n mielenosoitusta isommalta tämän perusteella. Eturivissä seisoo ruotsalaisia natseja liput kädessä.

12:16 PVL kokoontuu Puutorilla.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsenet tervehtivät toisiaan. Taustalla FCK NZS ja antifasistinen symboli. Vasemmalla tervehdystä tekemässä Tampereen PVL:n aktiivi Toni Toorikka. Vihreän repun kanssa Suomen PVL:n johtaja orivesiläinen Antti “kurkistelija” Niemi.
Etualalla Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Ruotsin osaston natseja. Ruotsista tuli laivalla tänä aamuna Turkuun arviolta 20-30 natsia.

12:03 Turku ilman natseja -mielenosoitus on saapunut päätöspaikkaansa. Seuraavaksi puistoohjelmaa. Päivä on kuitenkin vasta alussa! PVL on aloittanut kokoontumisensa Puutorilla ja Kansallismielisten liittouman järjestämä 188-mielenosoitus alkaa klo 15:00.

11:56 Perussuomalaisista Nuorista pois potkittu uusnatsi Tuukka Kuru ja jäähylle laitettu Johannes Sipola (kuvassa) Rovaniemeltä kävivät sössöttämässä #ilmannatseja mielenosoituksen kokoontumispaikalla. Lue lisää näistä natsinuorista täältä ja täältä:

Johannes Sipola.

11:47 Arviolta sata natsia Puutorilla PVL:n kokoontumispaikalla. Natsit jokeen!

https://twitter.com/MiskaDellinger/status/1030737019444584449

https://twitter.com/MiskaDellinger/status/1030733450448384000

11:43 Poliisi teki ennaltaehkäisevän kiinnioton eli kiinnioton ilman syytä mielenosoituksesta. Kyseessä oli jo neljäs ennaltaehkäisevä kiinniotto tänään (kolme aiempaa oli bussista).

Kuvassa takana PVL kävelemässä antifasistista mielenosoitusta kohti. Poliisi pysäytti natsit.

11:40 Mielenosoitus Humalisntonkadulla. Hyvä tunnelma! Joukko Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) natseja yritti kävellä kulkuetta kohti sivukadulta, mutta poliisi pysäytti heidät.

11:29 A-ryhmän bussikyyti Helsingistä Turkuun pysäytettiin kahdesti Karhuryhmän ja Special Response Team Turun toimesta. Toisella pysäytyskerralla otettiin kolme henkilöä kiinni antamatta syytä kiinniotoille. Ensimmäisellä pysäytyskerralla kaikkien piti poistua bussista ruumintarkastusta varten, mutta keltään ei takavarikoitu mitään.

11:23 Mielenosoitus lähtee liikkeelle. Paikalla satoja ihmisiä. Helsingin mielenosoitus bussi on pysäytetty kaksi (2!) kertaa, mutta nyt taas liikkeellä. Tampereen bussi pääsi paikalle ilman ongelmia.

11:17 Nyt toivotetaan tervetulleeksi mielenosoitukseen ja valmistaudutaan lähtemään liikkeelle. Mielenosoitus lähtee Puolalanpuistosta ja palaa sen sinne kaupungilla kierrettyään.

11:15 Liveseuranta on alkanut. Turku ilman natseja kokoontumispaikalla on arvioiden mukaan 300-500 ihmistä. “Lisää tulee koko ajan ja musa soi!” Tästä tulee aurinkoinen päivä vastustaa natseja!

Aiheeseen liittyviä artikkeleita Varis-verkoston sivulla:

Viimeaikaisia kirjoituksia Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen vastustamisesta

Muuta äärioikeistoa käsitteleviä kirjoituksia:

Antifasistinen vastarinta on aiemminkin lopettanut vuosittaisia suuria natsimarsseja:

Muita fasismia ja antifasismia käsitteleviä kirjoituksia: