Liveseurantaa Tukholmasta: #Strikeback ja #Kämpasthlm

Varis-verkoston toimitus tekee liveseurantaa Tukholmasta launtaina 25.5.2018. Aloitamme seurannan nyt ja päivitämme sitä läpi Strike Back -tapahtuman ja sen jälkeen klo 16:00 alkavan antifasistisen katufestivaalin ajan. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa sieltä @Varisverkosto. Strike Back -mielenosoitus alkaa klo 12:00 Ruotsin aikaa eli 13:00 Suomen aikaa. Suurta mielenosoitusta seuraavat erilaiset ympäri kaupunkia järjestettävät lakko-oikeutta puolustavat ja kapitalismin normaaliin toimintalogiikkaan puuttuvat aktiot. Strike back!

Liveseuranta (päivitä sivua)

18:32 Lopetamme liveseurannan tältä päivältä. Kiitos kaikille Tukholman kaduille lähteneille, jotka puolustivat lakko-oikeutta ja vastustivat natseja. Kiitos myös kaikille liveseurantaa seuranneille ja meille päivityksiä Tukholmasta lähettäneille. Tästä on hyvä jatkaa autonomisten antikapitalististen ja antifasististen liikkeiden luomista Pohjoismaissa ja globaalisti.

Kehotamme kaikkia jatkamamaan toimimista sekä järjestäytymään poliittisesti. Lakko-oikeuteen ei kosketa. Strike Back!

17:49 Kaikki Sormet ovat nyt lopettaneet. Strike Back kiittää kaikkia osallistujia hyvästä työstä. Monet osallistujat suuntaavat vajaa tunti sitten alkaneisiin antifasistisiin katubileisiin.

17:34 Natsit ovat lopettaneet surkeat puheensa, jota he pitivät ainoastaan ydinjäsenilleen. PVL matkaa junalla kohti Hjulstaa, jossa heidän autot ovat.

Keltainen Sormi on yhä kaduilla, jossa ihmiset syövät, laulavat ja hengailevat yhdessä. Tule paikalle juhlimaan!

17:27 Ruotsalainen anarkistilehti Brand on julkaissut ruotsiksi koosteen päivän tapahtumista.

17:22 Sininen Sormi on lopettanut ja hajaantunut. Keltainen jatkuu yhä.

Saksan anarkosyndikalistinen ammattiliitto FAU:n Leipzigin osasto on ilmoittanut kokoontuvansa tänään kaupungissaan Ruotsin konsulaatilla osoittaakseen tukea Strike Back -mobilisaatiolle.

17:20 Ruotsalainen autonominen media @gatornainfo ehdottaa Pulitzerin palkintoa Aftonbladetin toimittaja Olof Svenssonille, joka raportoi Bantorgetilta mielenosoituksen olevan kapitalismia ja poliisia vastaan. Svensson kertoo, että yleensä tällaisia ihmisiä nimitetään mustaksi blokiksi, mutta tänään he ovat pukeutuneet siniseen!

17:11 Ruotsista (SAP) Kreikkaan (SYRIZA) sosiaalidemokraattiset / vasemmistolaiset hallitukset säätävät lakeja, jotka kaventavat lakko-oikeutta. Strike Back! Keltaiseen Sormeen osallistuvia ihmisiä istuu Ruotsin sosiaalidemokraattien päämajan edustalla protestoimassa lakko-oikeuksien kaventamista.

17:07 Poliisi kantaa istuvia ihmisiä pois kadulta Keltaisessa Sormessa. Ihmisiä pyydetään tulemaan paikalle!

17:04 Siviilipukuiset poliisit ovat ottaneet ihmisiä kiinni Sinisestä Sormesta. Pitäkää varanne!

16:59 Keltainen Sormi on blokannut kadun Sosiaalidemokraattien toimiston edessä osoitteessa Sveavägen 68. Paikalla pidetään puheita. Poliisi sanoo, ettei näin saa tehdä, mutta ihmiset jatkavat istumista. Punainen sormi on nyt myös liittynyt keltaiseen sormeen.

Sininen Sormi on nyt Norra “Röda” Bantorgetilla, jossa pidetään myös puheita. Sininen Sormi alkaa olla valmis.

16:51 

Gatorna:

PVL marssi tänään Tukholmassa auttaakseen Ruotsin työnantajapuolta ja elinkeinoelämää. Vaikka natsit eivät onnistuneet liikkumaan he voittivat viestinnän porvarillisen median avulla, joka uutisoi ainoastaan natseista ja jätti raportoimatta lakko-oikeutta puolustavasta mielenosoituksesta.

MEDIA, NATSIT ja VALTIO TOIMIVAT YHDESSÄ

Kuva Keltaisesta Sormesta.

16:48 Keltainen Sormi on blokannut Sveavägenin.

16:46 Poliisi on lähestynyt Sinistä Sormea poliisikoirien kanssa, vaikka sen osallistujat eivät ole käyttäneet väkivaltaa. Kuvassa Sininen Sormi viisi minuuttia sitten Vasagatanilla:

16:43 Sinisen Sormen molemmilla puolilla kulkee poliiseja ja poliisikoiria.

16:42 Pippurikaasua ilmassa ja osallistujien silmissä.

16:41 Vihreä sormi on lähtenyt Norra Bantorgetilta luvallisessa mielenosoituksessa kohti Vasaparkenia.

16:39 Punainen sormi on valmis ja liittyy keltaiseen sormeen. Sininen kääntyy Vasagatanilta ja palaa Norra Bantorgetille.

16:35 Keltainen sormi on aloittanut luokkapetturuutta koskevan kaupunkikierroksensa. Tämä blokki on nyt Drottninggatanilla Centralbadetin ulkopuolella.

16:27 Sinisen sormen tavoite on “muuttaa käsitystätämme lakosta kohti tuotannon sekä liikenteen ja hyödykkeiden väliaikaisen kierron häiritsemistä, työpaikalta kaduille”. Kulkue blokkaa katua Tukholman Rautatieaseman edessä.

16:17 Mielenosoitukset ja aktiot ovat lähteneet Norra Bantorgetilta. Sininen sormi liikkuu pitkin paikallista Vaasankatua. Arviolta 500 osallistujaa. Paljon värillistä savua ja antikapitalistisia ja antifasistisia iskulauseita ilmassa!

16:11 Poliisi otti perjantai-iltana kiinni viisi Turusta tulevaa kiinni. Lisäksi kaksi Norjasta bussilla tullutta henkilöä otettiin kiinni. Kaikki kiinniotetut olivat matkalla Strike Back -mielenosoitukseen. Syitä kiinniottoihin ei tiedetä, mutta kaikki tapahtuivat Ruotsin puolella rajaa. Kaikkia kiinniotettuja pidetään tällä hetkellä ilmeisesti säilöönottokeskuksesa (!) odottamassa karkoitusta Ruotsista. Lakko-oikeuden myötä kavennetaan selvästi myös muita “voitettuja oikeuksia”, joten tuetaan parhaan kykymme mukaan kaikkia Strike Backin osallistujia.

16:01 Kuvia:

15:58 Sinisessä sormessa arviolta 200 henkeä pukeutuneena teeman mukaiseen väriin. Tämän blokin epävirallinen tunnusbiisi on tietenkin: Eiffel 65 – Blue (Da Ba Dee).

15:44 Poliisi on julistanut naamoitusmiskiellon Strike Back -tapahtumassa. Seurauksia odotellessa. Naamioitumisen kieltäminen on erityisen törkeää, kun samaan aikaan toisaalla Tukholmassa järjestetään ruotsin väkivaltaisimman natsijärjestön mielenosoitus, joka vainoaa vastustajiaan ja pyrkii selvittämään heidän henkilöllisyytensä.

15:27 Athena Farrokhzad lausuu runoja:

15:08 Strike Back -mielenosoituksen puheet alkavat loppua. Tapahtuma on siirtynyt seuraavaan vaiheeseen, jossa eri “sormet” eli blokit tekevät erilaisia aktioita ja mielenosoituksia hajautetusti ympäri kaupunkia. Strike Back -verkoston verkkosivulta voit lukea ruotsiksi ja suomeksi tänään Tukholmassa käytettävästä “viiden sormen taktiikasta“. Keskeinen ajatus on, että eri “sormet” osallistuvat erilaisiin aktioihin, joista jokainen voi valita itselleen sopivamman.

Vihreä sormi on “kevytsormi”, joka on helposti lähetysttävä ja laillinen tapa osoittaa mieltä lakko-oikeuden puolesta. Siinä marssitaan poliisille ilmoitetussa mielenosoituksessa Norra Bantorgetista Vasaparkenille.

Keltainen on petturuuden väri. Keltainen sormi kiinnittää huomion työväenluokan pettureihin marssimalla ympäri Tukholmaa muistuttamassa sosiaalidemokraattisen puolueen ja ammattiliittojen menneistä ja nykyisistä petoksista. Tämä luokkatietoinen turistikierros alkaa Norra Bantorgetilta ja päättyy kansalaistottelemattomuuteen joka puuttuu pääoman kiertoon kaupungissa. Tuo mukaasi keltaiset vaatteet, vihasi luokkayhteiskuntaa vastaan ja jätä henkkarit kotiin.

Punainen on työväenliikkeen väri. Punainen sormiammattiliittojen jäseniä liitosta riippumatta tulemaan yhteen aktiossa, jonka iskulause on “Ammattiliitto-oikeudet ovat taistelemista varten, eivät myymistä varten”. Norra Bantorgetin jälkeen kuunnellaan esnin puheita LO:n jäseniltä, jonka jälkeen siirrytään yksinkertaista aktiota varten LO:n päämajalle vastustamaan LO:n johdon tekemää lakko-oikeutta sopimusta työnantajapuolen kanssa. Tämän jälkeen kuljetaan vielä joillekin LO-toimistoille. Lopuksi punainen sormi liittyy keltaisen sormeen sen viimeisissä kohteissa.

Sininen sormi toimii nopesti ja järjestää kansalaistottelemattomuusaktion Tukholmassa. Tarkoituksena on määritellä lakko uudestaan. Tämä tapahtuu häiritsemällä tuotannon ja hyödykkeiden kiertoa kaikkialla työpaikoista kaduille. Koska ihmisillä on vain rajoitettu oikeus lakkoilla on lakko tuotava työpaikoilta koko yhteiskuntaan. Sinisten lippujen alla kokoontuva sormi aloittaa aktionsa Strike Back -mielenosoituksen jälkeen.

15:00 Norra ”Röda” Bantorgetilla vielä puheita. Sininen, liikkuvaisempi, sormi alkaa muodostua, osallistujille jaetaan sinisiä sadeviittoja.

14:52 Lakko-oikeutta puolustavan mielenosoituksen ja antifasistisen mielenosoituksen lisäksi Tukholmassa järjestettiin samaan aikaan myös useita satoja ihmisiä koonnut mielenosoitus eläinten oikeuksien puolesta. Ruohonjuuritasolla kuhisee!

14:43 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen piti marssia Tukholman läpi, mutta natsit peruivat marssin ja pitävä ainoastaan puheita torilla. SVT uutisoi otsikolla “vihamarssi peruttu – suuri tappio natseille“. PVL:n piti marssia tämä reitti:

14:35 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus on käynnissä Tukholmassa. Natsien vastustajien pelossa PVL ei uskaltanut lähteä liikkeelle ja pysyy ainoastaan kokoontumispaikallaan. Suuri takaisku natsiliikkeelle. Nyt käynnissä puheet.

Livevideota ruotsalaiselta Dagbladet-lehdeltä paikalta:

14:23 Tapahtumia voit seurata ruotsiksi Gatorna-sivulta (Google Translate ruotsista englantiin toimii melko hyvin) ja Twitterissä esimerkiksi tileiltä @Gatorna, . Päivän hashtageja ovat ja lisäksi .

14:00 Tuhansia ihmisiä osallistuu lakko-oikeuden puolustamiseen Norra Bantorgetilla ja satoja on samaan aikaan kokoontunut vastustamaan natseja Kungsholmeniin. Luokkataistelu ja antifasismi tukevat toisiaan!

13:44 Norra Bantorgetille on kokoontunut jo ainakin tuhat ihmistä ja puheet ovat vasta alkamassa. Samalla paikalla kokoontui suuri joukko työläisiä vuonna 1909 suurlakon aikaan.

13:23  mielenosoituksen pitkään puhujalistaan voi tutustua täällä. Nyt seuraa puheita ainakin kello 14:00 (Ruotsin aikaa). Ohjelmaan ja puhujalistaan voi tutustua täällä. Strike Backia pidetään suurimpana lakko-oikeuden puolustamiseen keskittyvänä mobilisaationa Ruotsissa sitten vuoden 1999, jolloin uusnatsit murhasivat syndikalisti Björn Söderbergin.

Uusnatsit murhasivat syndikalisti Björn Söderbergin vuonna 1999 Ruotsissa.

Mielenosoituksen jälkeen ympäri kaupunkia järjestetään useita tapahtumia ja aktioita, joista kerromme pian lisää. Mielenosoituksesta ja päivän mobilisaatiosta vastaan Strike Back -verkosto. Suunnittelu on tapahtunut avoimesti ilmoitetuissa tapaamisissa, joihin kaikki ovat olleet tervetulleita riippumatta mihin järjestöihin kuuluvat (sanomattakin on selvää ettei tämä koske natseja). Järjestäjäjoukko on hyvin kirjava. Ihmisiä on kuitenkin ottamaan ammattiliittojensa liput mukaan, mutta jättämään puolueden liput ja puoluetunnukset kotiin.

Aiheeseen liittyen: