Ihmisvihaa ja yhteistyötä natsien kanssa – tällainen on 188-Kukkavirta -mielenosoituksen järjestäjä Kansallismielisten liittouma

Äärioikeistolaisia ryhmiä yhteen kokoava Kansallismielisten liittouma järjestää Turussa 188-Kukkavirta -nimisen mielenosoituksen lauantaina. Ennen 188-mielenosoitusta Turussa marssii natsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike, joka kehottaa jäseniään ja kannattajiaan osallistumaan molempiin mielenosoituksiin.

Turussa järjestetään lauantaina 18. elokuuta 2018 kaksi äärioikeistolaista mielenosoitusta. Puutorilla kokoontuvan ensimmäisen mielenosoituksen järjestävät klo 12:00 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) natsit, joista löytyy runsaasti juttuja sivultamme hakusanoilla Pohjoismainen Vastarintaliike. PVL:n mielenosoitusta on julkisuudessa paheksuttu laajalti. Vähemmälle huomiolle on jäänyt lauantain toinen äärioikeistolainen mielenosoitus ja sen organisoija, Kansallismielisten liittouma, joka pyrkii ratsastamaan Turun puukotuksen uhrien ja heidän läheistensä kärsimyksellä. Otimme selvää Turun Tuomiokirkon edustalla klo 15:00 kokoontuvan 188-tapahtuman järjestäjätahosta, joka vaikuttaa koostuvan pääasiassa ulkopaikkakuntalaisista äärioikeiston aktiiveista.

Kansallismielisten liittouma (tästä lähin KL) on äärioikeistolaisten ryhmien koalitio, joka perustettiin reilu vuosi sitten koordinoimaan ryhmien mielenosoituksia ja muuta toimintaa. Yksi KL:n edeltäjistä oli maaliskuussa 2017 Helsingissä järjestetty siirtolaisia häiriköinyt Puhdistus-mielenosoitus, jonka taustalla toimi osin samoja henkilöitä kuin KL:ssa. Ensimmäinen KL:n nimellä järjestetty tapahtuma oli Helsingissä 1. heinäkuuta 2017 järjestetty “Kansallismielisten suomalaisten kaupunkikävelyilta”. Kaupunkikävelyn tarkoitus oli provosoida siirtolaisten lisäksi samana viikonloppuna vietetyn Helsingin Priden osallistujia. Aikaisemmin iltapäivällä joukko PVL:n natseja oli uhkailumielessä kuvannut Helsingin Pride-kulkuetta ja myöhemmin natsit olivat laittaneet verkkosivuilleen kuvia, jotka pyrkivät esittämään Priden osallistujia huonossa valossa. Illalla samat PVL:n natsit osallistuivat edellä mainittuun “kansallismielisten kaupunkikävelyyn”. Jo tämän ensimmmäisen tapahtuman yhteydessä kävi selväksi, että KL kerää yhteen suomensisulaisia perussuomalaisia, Finnish Defence Leaguen (FDL) islamofobeja, PVL:n ja SOO:n natseja, sekä muita haittaisänmaallisia Rajat kiinni -liikehdinnän rippeiden ympäriltä.

Kansallismielisten liittouman johto ja tarkoitus

Facebookista löytyvässä suljetussa KL:n ryhmässä koalitiota kuvataan Soldiers of Odinin johtamaksi:

Kansallismielisten liittouma on (toistaiseksi) S.O.O vetoinen projekti, jonka tarkoitus on toimia yhdistävänä tekijänä kansallismielisten yhdistysten ja yksittäisten ihmisten välillä. Tavoiteena on luoda tehokas yhteistyöverkosto, joka yhdistää eri toimijoiden resursseja sekä toimia tavalliselle kansalle mahdollisuutena vaikuttaa maamme asioihin. Liittoumaan kuuluu tällähetkellä yksityishenkilöitä melkein jokaisesta kansallismielisesta ryhmittymästä. Projekti on vain kolmeviikkoa vanha ja sen rakenne on vielä kesken tilassa. Tiedotamme projektin etenemisestä liittouman sivustoilla, kun projekti etenee. Olkaa kuulolla.

Liittouman aktiivitoimintaan voi hakea mukaan isänmaalliset ryhmät sekä yksittäiset aktiiviset ihmiset.

Kansallismielisten liittouman suljetun Facebook-ryhmän ylläpitäjät lokakuussa 2017. Monet ylläpitäjistä on poistettu tämän jälkeen, kuten Soldiers of Odinin silloinen johtaja Mika Ranta sekä Pohjoismaista Vastarintaliikettä aktiivisesti tukevat Timo Lindberg ja Karin Zeiger.

Elokuussa 2018 suljetun ryhmän ylläpitäjät ovat jyväskyläläinen Tero Ala-Tuuhonen, vantaalainen Jukka Ketonen, helsinkiläinen Sami Varanen, tamperelainen Seikku Kaita, Eija Janatuinen, espoolainen Janne Niinimaa, Sami Kokkonen, Kim Martin Larni, Mirva Uumäki, seinäjokelainen Antti-Jussi Hirsimäki, porvoolainen Kevin Servin, tamperelainen Terhi Kiemunki, helsinkiläinen Joni “Jones” Lähteenaro ja helsinkiläinen Aki Peltokoski (myös toisella profiililla nimeltä Alex Peltokoski). Ryhmän ylläpitäjissä ovat vahvasti edustettuna Suomen Sisun ja/tai perussuomalaisten jäsenet (mm. Kaita, Kiemunki, Servin, Lähteenaro), jonka lisäksi yksittäisiä jäseniä on mm. Soldieres of Odinista (Ala-Tuuhonen).

Finnish Defence Leaguen puheenjohtaja Jukka Ketonen on aktiivinen toimija Kansallismielisten liittoumassa.
Antti-Jussi Hirsimäki.
Finnish Defence Leaguen varapuheenjohtaja Kimi Larni.
Jones Lähteenaro (monta vuotta vanha kuva).
Mirva Uumäki.
Jyväskylän Soldiers of Odinin johtohahmoihin kuuluva Tero Ala-Tuuhonen.
Aki Peltokoski.
Porvoolainen Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Kevin Servin pyörii myös Suomen Sisun tapahtumissa.
Eija Janatuinen.
Tampereen Suomen Sisun aktiivit Terhi Kiemunki ja Seikku Kaita (megafonin kanssa) ovat keskeisiä toimijoita Kansallismielisten liittoumassa.

Vaikka KL on tukenut PVL:n tapahtumia, niin ymmärrettävistä syistä KL ei ole halunnut yhdistyä virallisesti kieltouhan alla olevaan natsijärjestöön. Koalitioissa toimivia ryhmiä ei ole SOO:ta ja FDL:ää lukuun ottamatta kerrottu julkisuuteen.

Kansallismielisten liittouman toiminta 2017-2018

Äärioikeistolaisten iltakävelyn jälkeen KL järjesti kesäleirin, jossa “joukko kansallismielisiä yli yhdistysrajojen kokoontui viikonlopun mittaiselle kesäleirille. Tapaaminen oli onnistunut ja antoi suuntaviivoja tulevalle toiminnalle, sekä osoitti hienon yhteishengen olevan mahdollista. Leiri oli ensimmäinen laatuaan, mutta ei jää varmasti viimeiseksi.” Tätä seurasi joukko erilaisia tapahtumia, jota KL oli joko suoraan järjestämässä tai tukemassa. 19. elokuuta 2017 FDL järjesti mielenosoituksen “Ei islamismille – ei megamoskeijalle!”, jota KL oli virallisesti mukana tukemassa.

3. elokuuta 2017 KL julkaisi esittelyvideon, jossa se kertoi toiminnastaan. Videolla Jyväskylän SOO:n jäsen Mika Schwach haastattelee KL:a edustavaa Tero Ala-Tuuhosta, joka toimii myös Jyväskylän SOO:ssa. Ala-Tuuhonen kertoo, että hän alkoi rakentaa KL:ää “kansallismielisten” yhteistyötä varten SOO:n perustaneen Mika Rannan pyynnöstä.

Mika Schwach (vasemmalla) haastattelee Tero Ala-Tuuhosta Kansallismielisten liittoumasta. Molemmat kuuluvat Jyväskylän Soldiers of Odiniin.

Tämän jälkeen KL mainosti FB-sivullaan kansalaisaloitetta, jossa vaadittiin julkisen rekisterin perustamista seksuaalirikollisista. Aloitteen kirjoittajat olivat Teemu Vainikka sekä PVL:n kidutusmurhaaja Rami Joukanen. Ensimmäinen suurempi tapahtuma, jonka järjestämiseen KL osallistui, oli 26. elokuuta 2017 järjestetty “Terrorismin vastainen mielenilmaisu”, jonka alkuperäinen nimi oli “Matut ulos – Hallitus alas”, kuten tuolloin kirjoitimme. Turun puukotuksen jälkeen järjestettyyn ja sillä ratsastaneeseen rasistiseen mielenosoitukseen osallistui sekalaisen äärioikeiston lisäksi joukko PVL:n ja SOO:n natseja. KL kertoi itse osuudestaan tapahtumaan sen jälkeen sivullaan:

Tämänpäiväisestä 26.8 terrorismin vastaisesta mielenosoituksesta Narinkka torilla : Pääjärjestäjät Henri Nieminen ja Pontus Söderblom totesi Turun tapahtumien jälkeen että nyt Sipilän on lunastettava lupauksensa – tulos tai ulos. Turun tapahtumat oli Sipilän hallituksen tekojen summa. Jos holtittoman politiikan takia tulee ruumita on pääministerin kannettava vastuu.

Järjestäjät havaitsi pian mielenosoitusilmoituksen tekemisen jälkeen että mielenilmaisuun on tulossa huomattavasti enemmän osallisujia kuin mihin he oli varautunut. He otti yhteyttä kansallismielisten liittoumaan ja pyysi apua tapahtuman järjestämiseen. Liittouman edustajat hyväksyivät avunpyynnön ja alkoi yhteystyössä järjestäjän kanssa organisoimaan tapahtumaa, koska tiesi tapahtuman olevan tärkeä Suomen tulevaisuuden kannalta. Liittouma vastasi tapahtumasta syntyneistä kuluista.

Marssiosuudelle Sipilän virka-asunnolle mm. Suomi-ensin piireistä tuttu Eero Tillanen huudatti marssijoilla iskulauseita. Sipilän virka-asunnon pihalla paikalla olijoille oli tarjolla avoin mikki johon mm. Panu Huuhtanen, Pekka Kemppainen ja pari muuta henkilöä piti vielä lyhyet puheenvuorot joissa moittivat hallituksen surkeaa maahanmuuttopolitiikkaa ja sinisilmäisyyttä islamisteja kohtaan.

Kansallismielisten liittouma ratsasti Turun puukotuksella lietsoakseen vihaa ja rasismia. Kuva mielenosoituksesta 26.8.2017.

Seuraava merkittävä tapahtuma, jonka tukemiseen KS osallistui, oli PVL:n avoin natsimielenosoitus 21. lokakuuta 2017 Tampereella. Marraskuussa 2017 joukko KL:n aktiiveja teki kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin naamioitumisen kieltämistä julkisilla paikoilla. Aloitteen vireille panijat olivat Larni, Servin, Kiemunki, Hirsimäki, Schwach, Ala-Tuuhonen, seinäjokelainen Sami Luoma ja Jyrki Niemi.

Sami Luoma
Kansallismielisten liittouma mainosti lokakuussa 2017 aktiivisesti Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitusta.

Seuraavan puolen vuoden aikana KS ei tehnyt kuukausiin mitään muuta julkisesti kuin järjesti toukokuussa 2018 FDL:n kanssa yhteistyössä Wake Up Finland! -keskustelutilaisuuden, jossa öyhötettiin islamista.

Turun 188-mielenosoitus

Ensi lauantaina tulee kuluneeksi vuosi Turun puukotuksesta. Välittömästi puukotuksen jälkeen Marco de Wit ja muut Suomi Ensin -ryhmän haaskalinnut yrittivät hyödyntää puukotusta ja järjestivät mielenosoituksen Turussa. Tuolloin kuitenkin toistasataa turkulaista sanoi “Ei meidän nimissämme!” paikalle tulleille muutamalle kymmenelle rasistille ja natsille. Nyt vuotta myöhemmin KL järjestää 188-Kukkavirta -nimisen mielenosoituksen ja pyrkii de Witin tavoin ratsastamaan hirmuteolla omien poliittisten päämääriensä ajamiseksi.

Seinäjokelainen Antti-Jussi Hirsimäki on yksi Kansallismielisten liittouman suljetun Facebook-ryhmän ylläpitäjistä. 188-Kukkavirtaa ryhmässä mainostava Hirsimäki on Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piirin rahastonhoitaja.

Tämän lisäksi PVL pyrkii hyödyntämään sekä puukotusta että KL:n mielenosoitusta järjestämällä samana päivänä avoimen natsimielenosoituksen Turussa. Jani Ketola, yksi PVL:n harvoista turkulaisista aktiiveista, kutsuu 188-Kukkavirran FB-tapahtumassa osallistumaan myös PVL:n mielenosoitukseen. Lisäksi PVL kirjoittaa omilla sivuillaan, että “Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tapahtuman jälkeen Kansallismielinen liittouma järjestää kello 15.00 alkavan muistotapahtuman, jolla kunnioitetaan vuosi sitten tapahtuneen terrori-iskun uhreja. Tapahtumat eivät siis mene päällekkäin, ja suosittelemmekin ihmisiä osallistumaan molempiin tilaisuuksiin.” KL:n 188-mielenosoituksessa tullaan siis varmasti näkemään PVL:n natseja keräämässä kannattajakortteja uuteen puoluehankkeeseensa.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen turkulainen aktiivi Jani Ketola toivottaa 188-Kukkavirran tapahtumaseinällä mielenosoituksen osallistujat sitä ennen järjestettävälle PVL:n kansallissosialistiselle marssille.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Turun ryhmässä toimiva Jani Ketola mainostaa ahkerasti verkossa järjestönsä natsimielenosoitusta.

PVL:n lisäksi 188-mielenosoitukseen tulee osallistumaan SOO:n ja FDL:n jäseniä. Koska PVL:llä tai KL:lla ei ole juuri ydinjäseniä Turussa vaikuttaa siltä, että lauantain molemmat äärioikeiston mielenosoitukset ovat pääasiallisesti muiden kuin turkulaisten järjestämiä. 188-Kukkavirran mediatiedotteen on lähettänyt tamperelainen Terhi Kiemunki ja tapahtumassa puhuu kaustislainen kunnallispoliitikko, perussuomalaisten Mauri Peltokangas. Turun Perussuomalaiset ry:llä vaikuttaa myös olevan läheinen suhde 188-kulkueeseen, sillä Turun Perussuomalaisten hallituksen jäsen Jyrki Åland ja perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana ollut Jarmo Lindqvist esiintyvät yhdessä Peltokankaan kanssa videolla, jota Lindqvist itse jakoi 188-mielenosoituksen tapahtumaseinälle. Perussuomalaiset olivatkin ainoa turkulainen valtuustoryhmä, joka ei allekirjoittanut kaikkien muiden puolueiden tekemää, PVL:n natsimielenosoitusta paheksuvaa yhteiskannanottoa.

188-mielenosoituksen tiedotteen medialle lähettänyt Terhi Kiemunki Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Tampereella 21. lokakuuta 2017.

On selvää, että KL:n ja PVL:n mielenosoitukset Turussa tukevat toinen toisiaan. Molemmat haluavat myös käyttää Turun puukotusta omien tarkoitusperiensä ajamiseen, vaikka kummankin ryhmän riveistä löytyy todellisuudessa samankaltaisia patriarkaalista väkivaltaa ihannoivia henkilöitä, kuin mitä Turun puukottajan ihaileman ISISin aatemaailma edustaa. Turku ei kaipaa sen enempää jihadisteja kuin natseja. Tästä syystä kehotamme kaikkia osallistumaan Turku ilman natseja -mielenosoitukseen sekä vastustamaan sen jälkeen aktiivisesti molempia äärioikeistolaisia mielenosoituksia!

Katso myös: