Tortyrmördaren Rami Joukanen utnämndes till årets aktivist i Finland av Nordiska motståndsrörelsen

Rami Joukanen var ansvarig person för NMR:s demonstration i Tammerfors den 21 oktober 2017.

Medlemmen i NMR:s lokalavdelning i Helsingfors, Rami Joukanen (som på sociala medier även använder namnet Rami Termonen), ingick i den grupp på tre personer som torterade till döds en handikappad person år 2007. I mitten av juni månad i år tilldelade Nordiska motståndsrörelsen i Finland Joukanen priset ”årets aktivist”. Att NMR belönat Joukanen med detta pris kan likställas med hur finländaren Jesse Torniainen belönades av NMR i Stockholm år 2017 efter att han hade dräpt Jimi Karttunen i Helsingfors hösten 2016. Nazistorganisationen belönar sina allra våldsammaste medlemmar.

“Nordisk revolution mot den sionistiska ockupationsregeringen”. Anhängarna av konspirationsteorin ZOG påstår att Sverige och alla andra västländer är i hemlighet under ”judisk ockupation”. Rami Joukanen använder på sociala medier namnet Rami Termonen där han delar mängder av antisemitiskt och Hitlerbeundrande nazistpropaganda.

Som Expressen avslöjade tidigare i år dömdes Joukanen tillsammans med en annan jämnårig man för att under tortyrliknande former ha slagit ihjäl en handikappad man. Eftersom både Joukanen och hans kumpan hade varit minderåriga vid mordet fick de lindriga straff; sluten ungdomsvård i tre år för Joukanen respektive två år för hans medbrottsling. Den tredje mannen i gruppen blev dömd till ungdomsvård för grov misshandel. Då tortyrmordet begicks var Joukanen aktiv i den senare nedlagda nazistorganisation Nationalsocialistisk front, NSF. Efter mordet blev Joukanen sparkad från NSF. Senare anslöt sig Joukanen till NMR där han fortfarande är aktiv.

Rami Joukanen deltar i NMR:s demonstration i Stockholm i november 2016.
Rami Joukanen flyttade för några år sedan från Sverige till Finland och är numera aktiv i NMR:s lokalgrupp i Helsingfors.

De senaste två åren har Joukanen setts upprepade gånger i samband med nazistiska evenemang såväl i Finland som i Sverige. År 2017 var Joukanen ansvarig person för NMR:s demonstrationer i Tammerfors och Helsingfors. Därtill har han deltagit i NMR:s demonstrationer i Sverige. I april 2018 ingick Joukanen i en grupp nazister som störde och fotograferade skolbarn och deras lärare vid en skola i stadsdelen Rastböle i Helsingfors.

NMR-medlemmarna Samuli Matilainen, Jani Pihlaja, Janne Moilanen och Rami Joukanen störde barnens skolgång och uppträdde hotfullt i stadsdelen Rastböle i Helsingfors den 26 april 2018.
Rami Joukanen tränar pistolskytte.

Senast sågs Rami Joukanen i Helsingfors den 30 juni 2018 då han tillsammans med några andra NMR-medlemmar störde och fotograferade deltagare i Helsinki Pride -demonstrationen. I Nordiska motståndsrörelsens människofientliga ideologi förenas våldsam homofobi med antisemitism.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen fotograferar deltagare i Pride-tåget i Helsingfors sommaren 2018. Från vänster Borgåbon Niklas Suomi, Esbobon Samuli Matilainen samt Rami Joukanen.

Nordiska motståndsrörelsen i Finland har snart varit aktiv i tio års tid. Under denna tidsperiod har det blivit klart att nazisterna också på denna sida av Bottenviken är redo att i sin ideologis namn misshandla, tortera och döda människor. De våldsamma attacker som Rami Joukanen, Sebastian Lämsä och Jesse Torniainen har gjort sig skyldiga till är ett konkret bevis på att det finns ett behov av en organiserad och bred antifascistisk rörelse i Finland samt över gränserna. Det måste bli slut på det nazistiska våldet.

Läs också: